Pierwsze kroki w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwsze kroki w ogrodzie

Post »

Ewo witaj, ja tez nie znam nazw moich roz, wazne zeby ladnie rosly. Zapomnialam dodac jeszcze jedna fotke bialej rozy plozacej, moj ostatni nabytek.

Obrazek
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Śliczna-inaczej nie da się jej nazwać :D Ostatnio się schytrzyłam i kupuję nazwane, łatwiej wtedy określić, jak ciąć. No i unika się powtórek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Swietne fotki z wycieczki ;:63 a słońca i takich przyjemnych temperatur to zazdraszczam :lol: Biała różyczka cudna !!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Piękne masz róże, liście mają zdrowe jak w środku lata. Widać, że dobrze się u ciebie czują.
Chryzantema też bardzo ładna, ciekawy pomysł żeby w jednej doniczce połączyć kilka kolorów.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Znalazlam rosline z fotki z Capri, to tzw Medinilla Magnifica, roslina pochodzaca z Filipin. Podobno bardzo prosta w uprawie, niestety nadaje sie do mieszkan a nie do ogrodu. Temparatura nie moze spasc ponizej 16 stopni a w zimie nie powinna przekraczac 18 stopni. W lecie temperatura optymalna dla tej rosliny to 18-22 stopni. No to ciekawa jestem jak oni wyhodowali takiego giganta na Capri gdzie temperatura dochodzi do 40 stopni. Oto ona:
Obrazek
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Tak to ta roślina ;:138 Chcem ją jak nie wiem co! Piękna jest!
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Ja może też się skuszę. Podobno łatwa w hodowli, w lecie wstawiałbym ja pod namiot w ogrodzie bo podobno nie lubi bezspośredniego słońca dlatego że w naturalnym środowisku żyje w cieniu drzew lasów tropikalnych.
A to dzisiejsze fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pn, 14 lis 2011, 13:33 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- Pn, 14 lis 2011, 13:37 --

Ta ostatnia fotka to hortensje, musze je trzymac w cieniu bo w sloncu od razu padaja. Czy wie ktoś może co to za roślina z tym czerwonym pióropuszem? Ostatni zakup.
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Witaj Magdo :wit
już wczoraj miałam się wpisywać, ale albo post mi wcięło, albo to ja zapomniałam? :roll:
A więc chciałam tylko powiedzieć, że zazdroszczę ciepłej pogody, pięknie kwitnacych roślin, u nas od dawna jesień bardzo jesienna, jak zapewne się domyślasz i takie słoneczko jak u Ciebie dobrze robi na samopoczucie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu , :wit .

Jak dobrze , że jesteś znowu z nami ;:196 . Miałam tę Medinillę , ale to raczej kłopotliwa roślina , wymagająca szczególnej troski . Nie można jej nawet obracać , bo zrzuci pąki kwiatowe ( o ile je zawiąże ) . Najlepiej , by stała w oranżerii , by zapewnić jej odpowiednią i temperaturę i wilgotność .
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wracam z pracy... dzisiaj dłużej siedziałam, bo do 17-ej, ciemno, buro, zimno i ponuro..... zrobiłam sobie grzańca i oglądam te cudne zdjęcia: od razu cieplej na duszy ;:196
Ciekawe roślinki a ta medinilla czy jak jej tam faktycznie śliczna. Spróbuj może akurat włoski klimat jej posmakuje.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazuj zdjęcia, pokazuj ;:65 Tak przyjemnie popatrzeć na słońce i kwitnące rośliny :D Jak na złość-kiedy mogłabyś mieć kwitnące hortensje (u mnie nie kwitną, zawsze zmarzną :evil: ), jest za gorąco, żeby mogły normalnie rosnąć. Musisz zbudować im altankę :;230 Za to bratkami będziesz się pewnie cieszyć całą zimę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Witaj Magdo!

Dziekuje bardzo za odwiedziny i za cenne rady. Wybacz ze dopiero teraz odpowiadam, ale zycie realne bardzo mnie pochlonelo. Ogrod moj wlasciwie stoi w miejscu. Czekam na wiosne, az wszystko ruszy... Razem z wiosna narodza sie pewnie nowe pomysly i wroca checi, zeby dzialac.

Pieknie tu u Ciebie! Widze ze i Twoj terier "pomaga Ci" w ogrodzie :;230 Moj jest pierwszy do pomagania (czytaj przeszkadzania)
będę Cie podgladac. Pozdrowionka!
Moj ogrod czyli potrzebna mi dobra rada
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Sure u nas rzeczywiście nie możemy narzekać na brak słońca, dziś znowu pięknie i ciepło. Wczoraj cały dzień padało i podlało mi ogródek. Chyba coś zrobię bo na jutro znowu są zapowiadane deszcze.

Jgódko to ja chyba sobie jej nie kupię tej Medinilli. Byłam w zeszłym tygodniu w ogrodniczym bo byłam już na nią napalona i nie było. Może to lepiej.

Jagusiu tu rzeczywiście jest prawie ciągle słońce. 8-) Ja czasami aż marzę o deszczu.

Ewa moje bratki trochę przyklapły jak były lekkie przymrozki, ale teraz znowu odbiły i są ładne. Co do hortensji, to ślicznie mi kwitły ale musiałam strasznie uważać żeby nie były w słońcu, po prostu go nie trawią.

Meggi tak jak widzisz ja też dopiero się uczę. Wiesz gdybym tak miała czas to bym chciała przeczytać całe forum bo tutaj jest wszystko na temat roślin.

-- Śr, 23 lis 2011, 10:08 --

A to zdjęcia sprzed kilku dni. Kupiłam 3 różyczki, skusiłam się bo takich kolorów jeszcze nie mam. Skimmia ma dużo pączków, kwitnie mi jeszcze maciejka i szałwia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Jeszcze moje dzisiejsze róże, kwitną mimo przymrozków. Powiedziałabym że mają ładniejsze kwiaty niż w lecie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Ciebie jeszcze długo będą kwitły róże :D Skimmia raczej nie przemarznie. Chyba jako jedna z nielicznych osób na forum będziesz mogła wrzucać aktualne zdjęcia swoich kwitnących roślin :D U większości to raczej wspomnienia minionego sezonu...Piękne róże :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”