Esteci i łakomczuchy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Esteci i łakomczuchy.

Post »

Mirdem, u mnie też.....kartki wszystkie luzem :)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

... i nawet Dolina Tęczy była kiedyś nieopodal domu, w pobliskim parku :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale mi miło, że tyle Czytelniczek Ani poznałam!!!! Anię czytam po kolei, na wyrywki, ale od 25 lat stale. Anię z Zielonego Wzgórza mam jeszcze w płóciennej oprawie (zielonej), tak samo Dolinę Tęczy i Rillę ze Złotego Brzegu. Reszta już miękkich okładkach (Nasza Księgarnia), co parę lat ogłaszam, że któraś część jest najlepsza, ale to jest za każdym razem inna część. Ale opisy przyrody i wrażliwość na piękno kwiecia dostrzegłam i doceniłam całkiem niedawno....
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Dziś na działce opatulałam hortensje i inne rośliny włókniną, no nie wiem, czy powinnam, bo u nas wczoraj było 8 stopni, ale np dziś już tylko 3, a poza tym na działkach jest odczuwalnie zimniej, niż w mieście, spaliny nie grzeją. To okryłam, jeszcze dorzucę stroisza na młode sadzonki z nasion (same zimotrwałe, ale młodziutkie), ale najpierw muszę go przywieźć. Dziki już były, ryły pod jabłoniami, ale mądre świnki, bo na rabatki nie weszły, sąsiad mieszkający na stałe widział ich 17 (nie wiem, czy podwójnie widział, chyba nie, bo nieparzysta ilość). Z kwiatów wypatrzyłam jeszcze powojnik Obrazek i ten jeden opóźniony liliowiec, który wystąpił z pokaźnym pędem, ale nie zdążył zakwitnąć i tak te 27 pąków, które naliczyłam uwieczniło się, ale chyba to ściąć, nie? Obrazek
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

A że jeden parapet pozostał pusty, to całkiem naturalną koleją rzeczy zaczynam kolekcję fiołków alpejskich i cyklamenów. Mam na razie co prawda jeden listek fiołka dopiero, ale za to okno już porządnie wymyłam, z rozkręcaniem szyb, żeby potem kwiatki miały spokój. Niech się szykują Forumy z fiołkami i cyklamenami na wizyty i zielonookiego potwora (zazdrość). Będę tak wizytować i zazdraszczać do wiosny, jak zaśnieży, to kuligiem podjadę. Storczyki, owszem, szlachetna pasja, ale choć mam 3, to... raczej je szanuję i podziwiam, niż kocham. A fiołeczki i - jak mówi chrześniak - CYKLAMONY - "wywołują we mnie dreszcz" (te od Ani wiedzą, w czym rzecz).
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
femoris
100p
100p
Od: 15 lis 2010, o 23:31

Post »

No to wita Was kolejna fanka Ani, na dodatek nie tylko tej z Zielonego Wzgórza ale i z Avonlea i inne części :lol:

Piękny masz ogród! Zazdroszczę, mój to kilka m2 - mieszkam w bloku. Widać, ze sporo serca wkładasz, bo są efekty :)
Awatar użytkownika
femoris
100p
100p

Post »

Co do Jeżycjady to też jestem na bieżąco, każdą część czytałam 3 razy przynajmniej :P
A co do grudniczka to te moje są strasznie kapryśne, jest jeden parapet w domu na którym kwitną jak szalone, na wszystkich pozostałych - ani jednego pąka, nawet jak po tej samej stronie domu i w takiej samej temperaturze, oświetleniu itp
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Mambusiu, ponoć dobry test na faceta - kwiatek, potem zwierzątko, a potem ... to już jak sobie zechcesz :;230 :wink: No dobra, żart taki, bo mojemu M wszystkie domowe kwiecisza robiły szybko za suszki :roll:
Ja jeszcze nigdy nie miałam własnego klematisowego kwiatuszka, Twój cudny, i to jeszcze teraz, fajnie, że się zmobilizował, ale to już lekka przesada z liliowcem :shock: Chyba jednak go pod nóż... To smutne, bo tak się naprodukował... Dziki przemilczę, ale chciałabym kiedyś taką watachę zobaczyć... może niekoniecznie na własnym Mikro :roll:
Stroisze niedługo u mnie też pójdzie w ruch i szykuję już własny karmnik do zdjęcia ze strychu...
No dobra, tyle mojego - i też zaczytałam komplet Ani, ale zaczynałam od hihi "Błękitnego Zamku" (strasznie mnie podnosiła na duchu)
;:196 ;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Hej, femoris, miło Cię widzieć u siebie, zawsze parę metrów to więcej niż nic, nie? W Gdańsku mieszkałam na parterze i miałam pod oknem tamaryszek i róże "z przydziału", to, co spółdzielnia zasadziła, ale jakieś skrzaty potajemnie dodawały przebiśniegi i tulipany, no nie wiem, skąd się to brało, nagle wiosną ciach i były ;:224 W tamaryszku za to mieszkały te wielkie pasikoniki, mój bandycki Mamba (kot) przynosił je do domu, poza tym sąsiad z drugiego piętra posadził winobluszcz, jesienią miałam liści po kostki na balkonie i pełno pająków, ale czego się nie robi dla zieloności wokół, nie?
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Ankha, "Bękitny zamek", Emilka, Pat, Jana, Dziewczę z sadu.... (dokładnie tytulów nie pamiętam), a jakże... była jeszcze Marigold i Dzban (chyba Ciotki Becky), "Zamek" i "Dzban" były dla mnie hmm, najpoważniejsze. Trochę z klimatu Lucy M. Montgomery odnajduję u Fannie Flagg (szczególne w "Dogonić Tęczę"), też opowieści o ludziach z sąsiedztwa i pewność, że wszystko się dobrze skończy i że czasem po latach znajdzie się odpowiedź na to, co chwilowo niezrozumiałe, że nic się nie dzieje bez przyczyny. No i też dużo na temat tego, co rośnie w ogródku i co się gotuje :D

A dziś mamy znowu 6 stopni i się boję, że okryte hortensje się rozhartują, a poza tym przypomniało mi się, że zapomniałam okryć 2 hortensje pnące i te dla odmiany mogą zmarznąć, no chwili spokoju z tymi roślinami nie ma.
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

A, jeszcze o Jeżycjadzie. Narażę się, ale nie wszystkie części lubię, kocham "Kwiat kalafiora" i "Idę sierpniową" i to o młodości Mamy Borejko (akurat nie pamiętam tytułu). No ale nie każdy musi lubić ten sam klimat, no nie? W tym radość poznawania przecież, że każdy inny jest.
To na razie i żeby było, że ogrodniczo piszę, to idę kwiat kalafiora (z mrożonki niestety) do gara wrzucić :D
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

A ja myślałam że to tylko ja taka nienormalna jestem że tyle razy Anie czytałam :D Teraz jak trochę ślepawa jestem to już tylko forum podczytuje :;230
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mamba9991 pisze:, kocham "Kwiat kalafiora" i "Idę sierpniową" i to o młodości Mamy Borejko (akurat nie pamiętam tytułu). No:D
KALAMBURKA - ta o mamie Borejko, a ja kocham "Opium w rosole" i " Noelkę" i zawsze ją sobie czytam na gwiazdkę ( chyba z 15 razy już) w zakładkę z " Opowieścią wigilijną" - już niedługo :tan :tan
Awatar użytkownika
femoris
100p
100p

Post »

Co do Jeżycjady to tyle tych książek jest, że trudno lubić wszystkie tak samo, też jedne lubię bardziej inne mniej :)
Uwielbiam Opium w rosole, szóstą klepkę, kwiat kalafiora, żabę, czarną polewkę. natomiast język Trolli jakoś mało przypadł mi do gustu :roll:

Jeśli chodzi o pogodę, to parę dni temu wystawiłam na zewnątrz maleńkiego rododendrona, boję się też żeby mi nie zmarł, bo takie toto małe i nieporadne jeszcze, a jutro ma być -3 u mnie jak nie mniej... ;/ nie lubię coś tej zimy
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

A ja "Emilkę" teraz wznawiam :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”