Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Tess-wżarł się w ser przygotowany dla kotki kolegi,towarzyszyły mu mrówki jak widać.Bezdomkowy został bezlitośnie deportowany.
Oto dąbrówka dużej urody pozyskana dla Podwórkowego dzięki porządkom wśród brzóz.Żałuję tylko,ze nie wzięliśmy ze sobą ziemniaków,bo żaru było jak raz.
Obrazek
Za to jutro będzie zupa z cukinii(tej młodziutkiej) i cukinia panierowana na obiad."Ja tu hoduję i hoduję,a siostra tak rzadko przychodzi"powiedział brat Jan z pewnym wyrzutem wręczając mi stanowczo dwie ze swego ogródka.
Obrazek
Taka byłaby kanna Gucio gdyby zwierz w Podwórkowym nie złamał pędu.Tę zobaczyłam u producenta folii gdzie wybraliśmy się po worki do sprzątania.Przy okazji kupiłam czarną folię pod truskawki. Obrazek
Wykopałam nie kwitnące mieczyki,się suszą.Na grządce została tylko Casablanca,wysokiego zdecydowanie wzrostu dalia Evelynne w pączkach i z tyłu trzy piwonie. Porządki w Podwórkowym są nudne!
Obrazek
Zimowity już posadzone.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Ewuś,pracowicie u Ciebie ;:138 ;:138
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Planowałam przesadzić swoje zimowity (różowe a rosną przy żółtym pięciorniku, nijak mi to pogodzić :roll: )
przypomniałaś mi, że najwyższa na to pora.
Cukinia przednia, będzie pyszna, brat Jan???? - a jak mu dżdżownice się spisują????? :lol:
Dzisiaj było bardzo ładnie, słonecznie, ale nie za gorąco. Mam gości, zza Krakowa - na żurawiny :wink: .
Poszliśmy zajrzeć na bagienko, ot tak, zobaczyć, czy w tym roku obrodziły. Dobrze, że wzięłam koszyk.
Sporo nazbieraliśmy przez dwie godziny, a dłużej się nie dało, bo komary nas wyczuły i dzieci zaczęły marudzić.
A teraz leje.... następna eskapada może nie wyjść ze względu na pogodę, bo i tak tam mokro.
Jutro jedziemy do Zamościa i chrząszcza w Szczebrzeszynie trzeba zobaczyć, by dzieci wiedziały, o czym Brzechwa mówił :wink:
Ślimaka deportowałaś???? do sąsiada???? może wrócić. Jak chcesz mieć rośliny bez dziur, to musisz być twarda i unicestwiać.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu kupiłam sobie jedną cebulkę zimowita pełnego różowego i 3 żółte cebulki kwiatów podobnych do zimowita pustego ale tylko kwiatem bo cebulki przypominają tulipany a kwitnie to teraz jesienią.Nie spojrzałam na nazwę.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wracam właśnie z Myślenic.Zakupiłam cesarską koronę żółtą z czarną łodygą Black Stam i czerwoną z czarną łodygą Rubra Maxi oraz Perską i folię pod 20 truskawek.Spotkałam się z Olą O.z Kościana, bo mi bliżej do Myślenic.Dostałam od Oli konwalijki i fiołeczki oraz coś na skalniak,czuję,że trochę w ten sposób ograbiłam Jadzię Jakuch :;230 .Byłyśmy na kremówce i lodach(ja bananowych,Ola mieszanych) i pogoda nawet wytrzymała. ;:196 Gdy wyjeżdżałam padało,a na popołudnie zapowiedziano gwałtowne burze i silny wiatr.
Chyba też wybiorę się pociągiem relacji Przemyśl-Szczecin w odwrotną niż zazwyczaj stronę i odwiedzę benedyktyński klasztor w Lubiniu dla jego walorów architektonicznych,dla duchowości benedyktyńskiej,dla ogrodów(mają szkółkę) i dlatego,że tam produkują benedyktynkę ziołową na wszystko,a potem nieodległy Kościan.
Miiriam-muszę do Myślenic pojechać po 15 września,choć wydaje się to niemożliwe zaopatrzenie w cebule ma się jeszcze poprawić.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Danusiu-Ola bardzo mile wspominała spotkanie z Wami w Cieszynie.Co do zimowita pełnego różowego także kupiłam jedną cebulkę w "Polanie",w Myślenicach też były.
Elsi-Sadząc pełnego zimowita zajrzałam do zeszłorocznego od Elwirki-jest!Cieszę się,że macie jagódki.Kupiłam sobie fotel hamakowy,też do zawieszenia na drzewie tylko bardziej jak huśtawka,ponoć to wynalazek peruwiański i szalenie zdrowy dla kręgosłupa.Bezdomkowy poleciał za ścieżkę i ogrodzenie działek w żwir.
Aszko-staram się! Zasadziłam trzy rozwary:fioletowy,który robi wrażenie pełnego,blado różowy i biały.Truskawki nadal kwitną i owocują.Rośliny od Oli w doniczkach,jeszcze ciężkie kościańską wodą na razie dałam do skrzynek na mur,bo popaduje.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU czytałam u mnie ,a propo piwonii możesz je śmiało obciąć jak mają brzydkie liście . U mnie również kwitną jeszcze lilie a zakupy do podwórkowego ogromne . Widze ,że miło spędziłas czas w Myślenicach z Olą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś - spotkałam się w jednym z programów ogrodniczych, że nie powinno się ścinać kwiatów z krzaka piwonii wszystkich, ponieważ *mogą się obrazić* i słabo zakwitną na przyszły rok, coś w tym jest, otóż na działce syna piwonii nie zrywano i wiesz jakie zaniedbane były ale kwitną jak oszalałe. Natomiast ścinać liście kiedy już są brzydkie, usychają.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu widzę że zrobiłaś ładne zakupy w Myślenicach no i zobaczyłaś się z Olą.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taro i Jadziu Jakuch-Witam z dużym deszczem.Pewnie trzydniówka po halnym.I nie jest za ciepło.Można siedzieć przy przetworach.I tak-dwa półlitrowe słoiki ogórków curry ale kanapkowych czyli krojonych we wzdłużne plastry.Na placu dokupiłam małych żółtych pomidorków do słoików na zimę,będzie jeszcze słoiczek brzeziniaków(kozaków czerwonych),same śliczne,drobne łepeczki,a na obiad kanie(sowy) panierowane,na deser białe maliny.Sprzedawcy byli tylko dlatego,że hala Starego Kleparza jest kryta.
Co do piwonii tylko jedna z nich miała dwa takie brzydkie już liście i tylko te oberwałam.Akurat to ta co jeszcze nie kwitła,a ma być zdaje się biała.
Jadziu-a Ty masz dziś spotkanie z Olą?
Jedna z dwu moich szałwii Czardasz namyśliła się i ponownie kwitnie.
Rozwar fioletowy.
Danusiu,no patrz,oto odętki białe,żałuję,że w Myślenicach nie kupiłam różowych,właściwie przez niedopatrzenie,bo zarejestrowałam,że są i trzeba by,ale potem przyszła Ola i przeszłyśmy do cebulek.Zagadałyśmy się i odętki zostały na drugi raz.
Elsi-mój fotel-hamak to jest coś takiego,tylko,że mam w pasy,lniany z wypełnieniem gąbkowym.Jest jeszcze w folii i nie chcę go wypakowywać,bo może w tym roku nie będzie jeszcze użyty.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Melduję się :!: :!: Jak odpocznę po podróży to pomniejszę swoje zdjęcia i wstawię.
Mam dużo do nadrobienia , dawno w Twoim wątku nie byłam.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aż mnie ;:167 piknęło jak zobaczyłam Twoje zakupy. Ja jakoś nie mam ani czasu ani ochoty na wyprawę po ogrodniczych sklepach. Chandra jesienna czy cóś?
A należałoby się rozejrzeć za białymi wiosennymi na wiadomą rabatkę.....
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu szalejesz kobito, szalejesz ;:113 Hamak mi się podoba strasznie. Już mam miejsce u mnie w ogrodzie :;230 i widzę siebie w nim :;230
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Wieeeelkie zakupy zrobiłaś w Myślenicach.
I kupiłaś perską koronę, ciekawe w jakiej cenie była?
Podwórkowy pięknieje z dnia na dzień, coraz więcej kwitnących roślinek. ;:138
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewo miłe spotkanie widzę i ciekawą restaurację..

Przez chwilę pomyślałam, że w podwórkowym się zmieniło hihihih

hamak by się przydał... żeby tylko komary się wyniosły .. to wieczorkiem chętnie bym poleżała :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś także miało padać,ale jedynie z nagła pokropiło przez może kwadrans,a potem ustało,nie wiadomo jeszcze na jak długo.
Postanowiłam tulipany tym razem posadzić na obłożonej dobrą ziemią Piaskowej Górce,ale to w ostatnich dwu dniach urlopu.
Teresat-czy wielkie zakupy?Chyba nie ,w sumie trzy cebule i kawałek folii/czarnej wykładziny pod truskawki.Te cebule to po jednej cesarskiej w każdym z dwu kolorów i jedna perska,ponieważ mam już dwie z ubiegłego sezonu-pomarańczową i żółtą ,a mam nadzieję na jeszcze jedną zamówioną utworzę z nich kępkę.Perska kosztowała 9 zł 80 groszy,cebule naprawdę duże.Cesarskie o czarnej łodydze były dwa razy droższe.Będę jeszcze za niedługo w Myślenicach,chciałabyś by Ci nabyć?Cesarskie z zieloną łodygą w "Polanie" są po 12 czy po 14 zł(zależnie od dostawy i być może wielkości cebul),perskiej u nich nie było.Powinien być już po wakacyjnej przerwie otwarty drugi sklep "Polanu" ten na Basztowej, wrócę od 1.09.do pracy to tam zobaczę.Na Kościuszki cebule dopiero mieli mieć na dniach,a przy Rynku Dębnickim jest drożej.
Ambo-jakoś tak z rozpędu kupiłam wczoraj zimotrwałą lilię białą azjatycką Mont Blanc sprzedawaną w ramach cebul jesiennych,a przecież wiosenna jest.Dodam,że spotkałam przy tym samoobsługowym stoisku sympatycznego i uczynnego pana z działek,który mi zwrócił uwagę,że to cebula wiosenna(było też na tekturce z tyłu!).Przeczeka w piwnicy na swój czas.W Myślenicach to kupowałabym ,a kupowała,tylko miejsca nie mam aż tyle.
Olu O.-wypoczywaj,jazda była trudna prawda?
Bogusiu i Lisko-być może fotel-hamak powieszę w drzwiach między sypialnią i kuchnią?
Nadal będę chwalić moje pelargonie angielskie,ładnie kwitną gdy im systematycznie usuwać przekwitłe kwiatostany.Bardzo bym chciała przechować je przez zimę.Idą czasy trudniejsze i coraz mniej będzie można przeznaczyć na kwiaty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”