Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Post »

U nas jest dłuuuugo zimno i nie zaczynam niczego wcześniej niż w kwietniu, no koniec marca.
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu masz całkowitą rację z tym, żeby się nie śpieszyć z siewami, ale jak tu wytrzymać????
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

dziękuję za rady:)
pozdrawiam
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
X_Ro-a

Post »

Krysiu, czy cebulki które od Ciebie przyszły powinnam trzymać w lodówce :?: czy też wystarczy aby były w chłodnym miejscu :?:
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczyki podsusz trochę w domu aby nie zawilgotniały. Wysyp do kartonika i można je trzymać w ciepłym, a na pewno w suchym. Krokosmie wprost przeciwnie, chłodne pomieszczenie, aby nie wysychały. Może być lodówka, jak nie masz co w niej trzymać. Ja w lodówce w torebce po cukrze mam cebulki powietrzne czosnku, które wiosną będę siała.
Zarówno mieczyki jak i krokosmie wiosną rozebrać do naga ;:170 . Mieczyki wymoczyć np. w kaptanie :shock: , krokosmie można też w tym co zostało po moczeniu mieczyków. Po obsuszeniu sadzić. ;:3
Jeśli w suchą ziemię to krokosmię trzeba podlewać ;:136
Zielona02
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2012, o 21:23

Post »

Byłam wczoraj na działce. Ziemia mocno zmarznięta, bo mróz nocami duży i zimny wiatr. Tulipany i krokusy wystają na 5 cm z ziemi, ale nie wiem czy ten mróz im nie zaszkodzi. Bratki mi częściowo zniknęły, pewno w tym roku mi wymarzły. Drzewek wsadzonych jesienią jeszcze nie przycinałam, bo bałam się jeszcze je odsłaniać, że wymarzną na nie osłoniętym terenie. Na krzakach poodpadały mi końcowe pączki - nie wiem czy od mrozu czy coś obgryzło. Jak u Was na działkach?
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, mieczyki podsuszyć, rozebrać i wykąpać. A kiedy posadzić? :shock:
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Krysiu ile kaptanu sypiesz na 1 l wody?
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielona2 pozdrawiam miło było Cię poznać osobiście.

sosna1 na pewno nie wcześniej niż w połowie kwietnia, nie ma co się śpieszyć zdążą zakwitnąć.

Ewa05 sypię na oko, ale przedtem czytam ulotkę, potem gdy mam więcej cebulek do wymoczenia ewentualnie dosypuję.

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Z pomidorami też się nie śpieszę najpierw sadzonki stokrotek i, astrów i chryzantem, a potem pomidory, potem sadzonki wychodzą na dwór, a na noc wracają już między pomidorki.[/quote]

Krysiu czy to znaczy ,że Ty teraz wiosną siejesz stokrotki i robisz sadzonki ?Bo ja siałam w lecie a na jesień wysadziłam sadzonki w pole.
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotki sadziłam zawsze jesienią, a wiosną dosadzałam nowe siewki bo mi dużo powypadało. Ale zeszłego roku na jesieni już nie miałam sił do wyrobienia pola i sadzenia. Teraz na wiosnę po pikuję w doniczki wszystko co znajdę, gdy podrosną w folii, przesadzę je na pole. Będą trochę późniejsze, ale przy odpowiedniej pielęgnacji powinny urosnąć. A sadzonki mam ze starych tych zeszłorocznych, a właściwie u mnie to już z 8 lat z roku na rok same się zasiewają, ja tylko je wyszukuję i przesadzam.
Ciekawa jestem jakie masz te stokrotki drobne jak moje czy takie wielkie. U mnie wolą drobne. Ale za to w pęczku daję do 50 stokrotek, aby była ładna kulka.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

aha to tak jak ja .Właśnie też mi zostały sadzonki na jesień ,które nie zdążyłam przesadzić w pole i teraz to takie mizerne są .Biorę się jutro do roboty i też je powsadzam do wielodoniczek i wsadzę do tunelu niech rosną .Ja wysiałam chyba 6 paczek tych pomponowych i właściwie to były różne odmiany ,ale zeszły 100% z każdej paczki.Wyczytałam ,że one się wyradzają i robią się po latach takie jak ogrodowe .Moje mam pierwszy rok więc nic nie wiem na ten temat i zobaczę jak to będzie .Już zaczynają kwitnąć. :)
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Moje stokrotki już w folii czekają na cieplejsze dni.

Napowietrzne główki czosnku zimowego już wsadzone.
Pomalutku wschodzi mi czosnek słoniowy, a myślałam że nic z niego nie będzie wsadziłam 6 dużych czosnkowych jabłuszek.

Obrazek

A tu parę widoczków z mojego ogrodu zachmurzonego nieba, zaraz po zrobieniu zdjęć spadł deszczyk.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Astry też już posiane , w tym roku prócz książęcych kupiłam pomponowe. Podobno nowa odmiana.

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, miałaś już wcześniej ten czosnek słoniowy czy to pierwszy rok?
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Krystyno ,będziesz w tym roku moim kalendarzem ;:224 Robię wszystko równo z Tobą .Stokrotki też już posadziłam w wielodoniczkach i stoją w tunelu i właśnie miałam pytać kiedy siejesz astry a tu proszę, sezon zaczęty .To ja też biorę się za sianie .Ja jeszcze w tym roku dostałam od sąsiadki pół reklamówki nasion cyni i już je posiałam w tunelu na rozsadę.Sama nie wiem kiedy ja to wszystko obrobię ,ale mnie umiem się opanować ;:14 .I jeszcze te napowietrzne główki czosnku zimowego to dla mnie nowina z sianiem bo ja to zawsze urywam i wyrzucam ,ale w tym roku zatrzymam .
kwiaty łagodzą obyczaje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”