Gosiny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gosiny ogród

Post »

Alinko witam gorąco po raz pierwszy w moim ogrodzie i mam nadzieje ze nie ostatni hihi :wit .
Ciesze się ze podoba ci się u mnie :heja. Mam chyba szczęście gdyż klimat pozwala mi na plantacje rożnych roślinek bez większej fatygi. :wink:
Ty Alinko masz góry i śnieg oraz piękne krajobrazy, ja od lat sobie powtarzam ze pojadę w góry i każdego roku odkładam wyjazd :cry:
Musze wpaść z wizyta do twojego wątku, sam tytuł jest bardzo intrygujący :lol:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, zabawna ta opowieść z szukaniem w nocy kur :lol: Moje też początkowo trzeba było łapać i zaganiać pod wieczór, a teraz nawet kurczaki same się chowają przed zmrokiem do kurnika :D Jest to dla mnie niebywały sukces, bo jeszcze niedawno one uciekały nam do sąsiadów, jak tyko widziały że się ktoś zbliża wieczorem. Wyobraź sobie że nieraz trzy osoby musiały zaganiać i łapać te kurczęta - najgorsze leghorny, bo latają bardzo sprawnie.

Twoje kurki ślicznie wyglądają, jeszcze ten kamień na podjeździe, murek -super!
Udane łowy na róże ;:63 Ja kilka wybiorę w niedzielę :)
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu w piątkowe deszczowe popołudnie.
Kury ciągle zaganiam ale już się aż tak nie opierają, już drugi raz nie dam się nabrać :D . Podniosłaś mnie na duchu ze nie tylko my z M biegamy za kurami, tylko my z ...prześcieradłem :;230 :;230

CO do zdjęcia z kurkami, mówisz o tym wielkim kamieniu przy piłce ? Stoi tam z dwóch powodów; jest tak ciężki ze nie można go przenieść, no i przytrzymuje resztę by sie nie obsypała. Ten mur oddzielał kiedyś ogród od wejścia do domu, ale byli właściciele go w dużej części zburzyli bo parkowali swoja karawanę w ogrodzie. Musielibyśmy w końcu z tym obskubanym murem coś zrobić , no ale nie jest to na liście mojego M :x
Przy pompie po obydwóch stronach mam takie wielkie donice z granitu, zbyt na zdjęciu nie widać. Każdego roku próbuje coś w nich wysiać albo zasadzić i jakoś nic nie rośnie, chyba i tez jest tam za wilgotno ? bo cały czas roślinki są podgryzane przez ślimaki :cry:

Poszłam tez wymienić różę którą kupiłam i była podłamana. Kobieta bez problemu oddala mi forsę, poszłam do rejonu i co widzę następna angielkę :
Abraham Darby , :tan :tan , ależ się ucieszyłam !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Tyle nowych różyczek ! No to powinno przestać padać, abyś je mogła posadzić. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie leje cały czas i jakoś tak automatycznie zakładam, że u Ciebie też. Kurki widzę mają się świetnie i chyba ta dekorowana gwiazdeczkami podoba mi się najbardziej. Bardzo lubię gdakanie kur, szkoda, że żaden mój sąsiad ich nie ma. Dziś, myśląc o różach, zaczęłam M opowiadać: - Gosia kupiła nowe...- Kury - dokończył M. :;230
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, miałam na myśli nawierzchnię z łamanego kamienia :) Ale ten duży kamień też jest fajny, a murek na zdjęciu całkiem nieźle się prezentuje. Do donic, jeśli jest wilgoć może by pasowały niecierpki?
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to to chyba myślisz o murze który jest rozwalony :D . A o kwiatkach nie słyszałam byłam w Wikipedii, przetłumaczyłam na francuski i niestety nie znam. Ale jak dobrze rosną w donicach i znoszą wilgoć to jestem za :)
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, szukaj Impatiens parviflora.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fela pisze:Gosia, szukaj Impatiens parviflora.
Dzięki Felu ;:196 , znalazłam ale dalej to mi nic nie mówi. Roślinkę się kupuje w nasionach czy w już doniczce ?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niecierpek, to będzie chyba balsamine albo impatience, impatiente u Was? Tylko nie parviflora, bo to chwast - bardzo, drobne kwiatki, nie jest to roślina ozdobna. Na sezon letni najładniejszy jest Impatiens hawkeri - niecierpek nowogwinejski (Impatiente de nouvelle guinée ?) - tylko warunek : półcień lub cień. Ma duże, jaskrawe kwiaty i kwitnie całe lato. Niestety wrażliwy na zimno.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Aniu "Impatiens" jak najbardziej są u nas, rzeczywiście maja ładne kwiatki. Rozejrzę się za nimi w przyszłym roku :)
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja nawet nie wiedziałam, że mam w ogródku impatiens. Tylko posadziłam je trochę głupio z żółtymi kwiatkami. Kwitną bez przerwy. Zdjęcie robione kilka dni temu.
Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, Felu - masz śliczny łan impatiens :D Bardzo wytrwałe w kwitnieniu. U mnie dla nich za sucho, ale co roku mam jeden czerwony wysadzony w starym czajniku - sąsiedzi myśleli że to sztuczny kwiatek, bo on stale był obsypany kwiatami.
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Goska tych kur malzonka Ci zazdrosci
kiedys pokazalem jej Twoj drob byla zachwycona
swietne rozane nabytki, tez pomalu rozkrecam sie z rozami

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Markus, najzabawniejsza kura jest ta brązowa chodzi za nami i gdaka , a jak widzi ze idziemy z garnkiem to leci do nas jak torpeda hihi.
Czekam z niecierpliwością kiedy będą znosiły jajka. ;:65 ;:65

U nas pogoda wstrętna, pada od zeszłej środy. Mam jeszcze 7 róż do zasadzenia a z domu wyjść nie można.
Mimo to zasadziłam dwie w sobotę bo nie mogę czekać w nieskończoność. Wiatr był taki ze o mało głowy mi nie urwał, a przemoczona byłam od stop do głów. Ale róże są w ziemi :D

Mimo wiatru i deszczu "France Libre" wypuściła kwiatek, kolor jest bardzo pomarańczowy.
Mam nadzieję ze na przyszłą wiosnę będzie cała w kwiatach.

Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu może tak je wytresujesz jak moja starsza pani sąsiadka .wychodzi z domu do ogródka .trzy razy zakrzyknie "siedzieć "i kury posłusznie włażą do kurnika .mamy ubaw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”