
Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Chętnie poczytam przepisy na zupę z dyni 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A ten? Dynię pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle, żeby odrobinę skarmelizowała. Podlać bulionem i udusić do miękkości . Zmiksować, doprawić solą , białym pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową, dodać śmietankę. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkami. W miarę potrzeby dodać bulionu do otrzymania pożądanej konsystencji. Można posypać prażonymi pestkami dyniowymi. Smacznego .
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
A może ktoś wie jak robiło się kiedyś zupę z dyni? Babcia gotowała z drobnymi kluseczkami ręcznie robionymi, taka zacierka to była. Zupa nie była ani słona ani słodka tylko mocno dyniowa i pływały drobinki dyni malutkie a przecież blenderów nie było... Może była na tarce starta a może rozgotowana, nie wiem. Generalnie chodzi mi o smak, którego odtworzyć nie potrafię i żadna z dyniowych zup obecnych nie przypomina tamtej. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Może chodzi Ci o zupę dyniową na mleku z zacierkami albo lanymi kluskami ? Taką babcia gotowała.
https://www.google.pl/search?q=dynia+na ... e&ie=UTF-8
https://www.google.pl/search?q=dynia+na ... e&ie=UTF-8
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Może ja napiszę jaką u mnie kiedyś się robiło, do garnka wlać ok. pół litra wody włożyć dynię pokrojoną w kostkę i rozgotować. Dodać ok.1 litra mleka posolić do smaku i posłodzić, w miseczce zrobić z 1 jajka i mąki zacierkę i dodać do zupy i chwilę pogotować. Zamiast kluseczek robiło się też takie małe szare kluski z ziemniaków i to była zupa dyniowa z kolankami.
Pozdrawiam Longina.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

W domu rodzinnym (małopolskie) tez tak samo robiła moja mama a i teraz u siebie robię z zacierkami wprost uwielbiam na śniadanie

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dziękuję Wam pięknie, franus to będzie właśnie to
Jeśli tylko uda mi się dodać ilość cukru i soli w odpowiednich ilościach to w końcu powinno się udać. 


Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Ludzie! Ludzie! Znalazłam najlepszy przepis!! odtąd wszystkie cukinie będę na to przerabiać!
Musicie wypróbować , jest świetny !
https://www.youtube.com/watch?v=pmtubJc1ZSs&t=244s
Musicie wypróbować , jest świetny !

https://www.youtube.com/watch?v=pmtubJc1ZSs&t=244s
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1565
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Widziałam ten przepis, ale ilość cukru mnie zniechęciła. Myślę, że można by dodać jabłka zamiast cukru, ale co kto lubi. Ja do przetworów wytrawnych zamiast cukru daję ksylitol, a tam gdzie można, np. do ketchupu, jabłka.
Iza
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Czyli można przepis zmodyfikować żeby był bardziej fit. Ja bym dała jeszcze 2/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego zamiast mieszanki spirytusowego z wodą i przyjrzałabym się składowi tego fiksu, ale idea całkiem niezła.
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10687
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Co roku robię sos słodko kwaśny . Do tej pory bez cukinii , pora to zmienić .
Warzywa kroję na zapałkę a nie w kostkę . Nie dodaję wody , żeby sosu nie
rozrzedzać .Warzyw nie gotuję długo , ma być aldente , do chrupania a nie
mamałyga . Ocet i cukier ograniczam .
W tym roku mam cztery krzaki cukinii , jemy całą rodziną , rozdaję znajomym ,
gotuję kurom . Po co ja tego tyle nasadziłam .
. A zbieram tylko takie
wielkości ogórka . Nie dopuszczam by przerosły . Pod względem jakości wybija
się z nasion profi Vilmorin . W przyszłym roku będą maksymalnie dwa krzaki ,
ten drugi z ostrożności .

Warzywa kroję na zapałkę a nie w kostkę . Nie dodaję wody , żeby sosu nie
rozrzedzać .Warzyw nie gotuję długo , ma być aldente , do chrupania a nie
mamałyga . Ocet i cukier ograniczam .
W tym roku mam cztery krzaki cukinii , jemy całą rodziną , rozdaję znajomym ,
gotuję kurom . Po co ja tego tyle nasadziłam .

wielkości ogórka . Nie dopuszczam by przerosły . Pod względem jakości wybija
się z nasion profi Vilmorin . W przyszłym roku będą maksymalnie dwa krzaki ,
ten drugi z ostrożności .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 839
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Przystajń koło Częstochowy
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
W sumie podobny do mojego. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i#p5705973
Nie trzeba dodawać chili i cukier zastąpić jabłkami, śliwkami lub słodkim cytrynkiem groniastym
Dodaję ocet winny jabłkowy, a częściej kwasek cytrynowy. Uwaga niezawiele tego kwasku, bez obaw nie zepsuje się. Początkowo przesadzałem z ilością bo nie mogłem znaleźć proporcji kwasku do octu.
Jak znacie proporcje to podpowiedzcie, bo cały czas sypie kwasku na oko, zastępując jakiś przepis z octem.
Nie trzeba dodawać chili i cukier zastąpić jabłkami, śliwkami lub słodkim cytrynkiem groniastym

Dodaję ocet winny jabłkowy, a częściej kwasek cytrynowy. Uwaga niezawiele tego kwasku, bez obaw nie zepsuje się. Początkowo przesadzałem z ilością bo nie mogłem znaleźć proporcji kwasku do octu.
Jak znacie proporcje to podpowiedzcie, bo cały czas sypie kwasku na oko, zastępując jakiś przepis z octem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1565
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Kwasku w ogóle nie używam w kuchni, chyba że do mycia toalety czy odkamieniania czajnika.
Zawsze daję ocet jabłkowy albo inny owocowy byle nie spirytusowy. A pomysł dosładzania śliwkami bardzo mi się podoba
Ania, ja mam 10 krzaków cukinii i ciągle mi mało, ale Ty masz może lepszą ziemię
Zawsze daję ocet jabłkowy albo inny owocowy byle nie spirytusowy. A pomysł dosładzania śliwkami bardzo mi się podoba

Ania, ja mam 10 krzaków cukinii i ciągle mi mało, ale Ty masz może lepszą ziemię

Iza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10687
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Iza aż 10 .
Cały czas szukam nowych pomysłów co z niej robić . Wczoraj wycisnęłam
sok , dodałam jabłka i marchew . Cukinia daję sporo soku . Dzisiaj zrobię faszerowaną .
Ziemię mam słabą , dodawałam podłoże po pieczarkowe . Na tym to wszystko hula .
Zamiennie do octu spirytusowego używam ryżowego . Jak dla mnie jest taki neutralny
w smaku , ale czy zdrowszy to nie wiem .

sok , dodałam jabłka i marchew . Cukinia daję sporo soku . Dzisiaj zrobię faszerowaną .
Ziemię mam słabą , dodawałam podłoże po pieczarkowe . Na tym to wszystko hula .
Zamiennie do octu spirytusowego używam ryżowego . Jak dla mnie jest taki neutralny
w smaku , ale czy zdrowszy to nie wiem .
