Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Dzięki Aguś ;:196 Przypomniałem sobie, że i tutaj gdzieś sadziłem ten czosnek. Muszę poszukać. A tymczaem zakwitł czosnek kazachski i zaczyna czosnek Krzysztofa :)

Po burzy znów pełno wody i rośliny powyginane. Dziś święto ale jutro czeka mnie porządne tyczkowanie. Jedynie arcydzięgiel nie boi się anomalii pogodowych, pomimo iż już dawno mnie przerósł :roll:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Jacku :D
Twój ogród pięknieje z dnia na dzień!! Bożykwiat mam identyczny, już przekwita.
Wczoraj zrobiłam tylko kilka zdjęć, bo spadające gałęzie z drzew skutecznie przegoniły mnie z ogrodu koło 18. Burza była koszmarna, z przerwami trwała do 1.00. Prądu co prawda nie wyłączyli, ale neostrada nie działała. Całe szczęście, że woda szybko u mnie wsiąka, a jak jest u Ciebie?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Pięknie kwitną skalniakowe bylinki :D i nawet tego nadmiaru deszczu po nich na szczęście nie widać, u mnie co niektóre rośliny już podgniwają w tej mokrej glinie, oby wreszcie się zapogodziło ;:3 bo z chorobami i szkodnikami nie damy rady :roll: .
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Jacku, przepiękne widoki, zdjęcia super. Skalniak wygląda na bardzo duży i wiele na nim pięknych kwiatów.
x-d-a

Post »

Jacku, piękny skalniak, a roślinki na nim wyglądają świetnie, mimo że one przecież nie lubią wilgoci.
U mnie większość roślinek leży na ziemi, przygnieciona ciężarem wody, nawet drzewa pozwieszały smętnie gałązki...
Życzę dużo słoneczka ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości :D

Moniko, u mnie z tym wsiąkaniem dużo gorzej. Gleba jeszcze ani razu nie wyschła po..... zimie więc po prostu nie przyjmuje kolejnej porcji wody. To ten obszar, na którym zamierzam zrobić oczko. Ale teraz to już podeszła woda pod sam skalniak :(

Przemek, skalniak na szczęście ma dobry drenaż ale u jego podnóża też zbiera się woda. Cierpią delosperma i kotula.

Dziękuję Irenko :) Skalniak z założenia miał być na tyle duży, bym nie musiał go powiększać. Na razie jest dobrze i jeszcze trochę roślin tam się zmieści.

Dalu, żałośnie wyglądają kwiaty o pełnych kwiatach - firletki i goździki. Nasączone pączki łamią się. No i irysy - zbyt ciężkie, by ustać prosto. Na skalniaku rośliny mają się dobrze :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

O Jacek będziesz robił oczko wodne :D jak będzie gotowe to polecam moją lilię wodną o ile Ci się spodaba jej kolor :?: , bo mam jej dość dużo :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, wpółczuję Ci... To półrocze jest wyjątkowo mokre, mam nadzieję, że później jakoś to się wyrówna.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czekałam, czekałam, ale poza mydlnicą żadne zdjęcie mi się nie otwarło :( Musze spróbować kiedy indziej. Chciałam Cię jednak spytać Jacku, jakiej wysokości jest czosnek Krzysztofa?
U mnie drugi rok z rzędu nie przekracza 10cm. Czy tak ma być, czy powinnam się martwić?
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Jacku :wit W końcu nadrobiłem zaległości, jakie miałem w Twoim wątku :oops: Nowy spory i już ładnie obsadony :D Skalniak (Jak to pisała Agnieszka), niby młody a już ładnie obrośnięty pięknie kwinącymi roślinami. Podoba mi się u Ciebie sporo roślin i jak zaczął bym je wymieniać , to zajęło by to parę godzin :roll:
Ale mimo deszczu, jaki od paru dninas nachodzi, to Twoim roślinom to jakoś szczególnie nie przeszkadza.
A jak idą pracę nad oczkiem wodnym ? Masz już jakiś plan fot, kształtu itd ?
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku.
Widok skalniaka - rewelaja , naturalny , kolorowy , ma miły dla oka klimacik.
Moje ulubione goździki , dzwonki , a Veronica densum , pierwszy raz widzę - śliczne , delikatne i kolek , nie tylko mój ulubiony :roll:
O wodzie w ogrodzie wolę nie pisać , bo to u mnie to tylko małe podtopienia , a to co się dzieje w Polsce , ludzie tracą cały dobytek życia , to jest tragedia.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, oczko w planach ale chyba realizacja na przyszły rok, bo na razie skupiam się na urządzaniu drugiej części ogrodu, której na razie nie pokazuję, ma być bardziej przemyślana kompozycyjnie niż obecna część :)
Na lilię wodną oczywiście reflektuję :)

Moniko, kilka zalewanych kwiatków to jeszcze nie tragedia :) To da się przeżyć, tym bardziej, że najgorsze chyba za nami ;:224

Izo, czosnek Krzysztofa mam pierwszy rok i urósł na wysokość ok.30cm. Sam proces rozwijania się pąka jest ciekawy. Podobnie zresztą jak u czosnka bułgarskiego, ale ten w starym ogrodzie.

Marcin, dzięki :) Plan oczka jest zaryswany kamieniami ale muszę go zmienić, bo zalewa dużo większy obszar. Niestety w tym roku nie dam rady go zrobić. Marzy mi się jeszcze strumień taki jak u Orinoko więc wolę poczekać aż plany dojrzeją :)
Rośliny trochę cierpią. Korzenie zbyt długo w wodzie. Widzę, że kielichowcowi więdną liście i część irysów zagrożona. Wszystko to będę czym prędzej przesadzał w suchsze miejsca.

Masz rację Greto, u mnie co najwyżej parę roślin zgnije, a inni muszą zaczynać wszystko od nowa. Skala strat nieporównywalna.
Skalniak - chyba jest OK. Większe rośliny będę usuwał na rzecz małych i bardziej wymagających (smagliczka, czy mydlnica poradzą sobie wszędzie).
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Martwię się o Ciebie i Twój ogród, słyszałam o strasznych nawałnicach w Twojej okolicy.
Powiedz, czy wszystko ok ?
Czy znów roślinki zalane i powalone ? :?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko :!: Dziękuję za troskę ;:196 Na szczęście tym razem nawałnica przeszła obok. Ok. dwudziestej niebo stało się fioletowoszare i nagle zrobiło się ciemno. Skończyło się na silnym wietrze. Ale już u znajomego 15km dalej działy się dantejskie sceny wczoraj.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

U mnie burzy nie było po zimie,ani ulewnych deszczy,ciekawe kiedy u nas burze poszaleją,
bo na pewno tak lekko to nie minie nas :roll:
Od wczoraj lato mam ,słonecznie i wręcz upalnie ;:224
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”