Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jagody goji ( kolcowój pospolity )
Ja wziąłem od siostry kilka owoców suszonych, wygrzebałem nasionka i na chwile obecną mam ponad 100 kilkucentymetrowych siewek .
Skiełkowało chyba wszystko co wysiałem.
Pikowałem dwukrotnie: pierwszą wielodoniczkę na 54 oczka jak siewki były malutkie i te rosną bardzo ładnie, drugą pikowałem jak roszada podrosła co nieco i te przyjmują się znacznie gorzej, tzn. nie padły, ale część już od tygodnia jest przywiędnięta, bez chęci do życia.
Pikowałem dwukrotnie: pierwszą wielodoniczkę na 54 oczka jak siewki były malutkie i te rosną bardzo ładnie, drugą pikowałem jak roszada podrosła co nieco i te przyjmują się znacznie gorzej, tzn. nie padły, ale część już od tygodnia jest przywiędnięta, bez chęci do życia.
Pozdrawiam, Jacek
Witajcie, patrzę sobie na temat od tygodnia ale dzisiaj skuszę się na podpytywanie
Dzisiaj na targu pan chciał mi sprzedać krzaczek nazywany przez niego jagodą goji ale to coś miało liście podobne do osiki. Czy rzeczywiście są takie odmiany z dużymi liścmi?
A drugie pytanie o odmianę. Moja matka kupiła krzaczek z takimi fajnymi małymi listkami jak Wasze nazwane odmianą new Big (Jeśli nie pokręciłam z tą nazwą). Czy znacie taką odmianę? Czy jest dobra czy taka sobie?

Dzisiaj na targu pan chciał mi sprzedać krzaczek nazywany przez niego jagodą goji ale to coś miało liście podobne do osiki. Czy rzeczywiście są takie odmiany z dużymi liścmi?
A drugie pytanie o odmianę. Moja matka kupiła krzaczek z takimi fajnymi małymi listkami jak Wasze nazwane odmianą new Big (Jeśli nie pokręciłam z tą nazwą). Czy znacie taką odmianę? Czy jest dobra czy taka sobie?
Bardzo dziękujęganio4 pisze:Znacie, macie i polecacie

A jak to jest z tą z wielkimi liściorami? Bo mam wrażenie, że pan mi chciał wcisnąć coś trefnego

Ta z wielkimi liśćmi nadaje się do donicy. Widziałam w ogrodniczym z napisem ,,patio". A New Big ma duże, słodkie owoce 

Kasia
Już się nie mogę doczekać ale te owoce to pewnie dopiero za rok.
Czyli ta druga raczej lubi ciepło w zimie?

Czyli ta druga raczej lubi ciepło w zimie?
- Brysiak
- 100p
- Od: 30 cze 2012, o 11:03
- Kontakt:
Pytanie jak duże te listki ? masz może foty ?
Niestety nie mam fotki, podobne były do liści osiki, takie miękkie chociaż odrobinę ciemniejsze i tak gdzieś 4-6 cm. Kształtem także podobne do osiki. Krzaczek.
- Brysiak
- 100p
- Kontakt:
hmm jeśli podobne do tych z youtuba to mogą być niezłe w potrawie ... https://www.youtube.com/watch?v=Hfhb64eG1UU .. znaczy listki.
Te co kupiłeś dla jagód to chyba są ok ;)
Naturalnie jak zwykle ... humor mnie nie opuszcza.
Te co kupiłeś dla jagód to chyba są ok ;)
Naturalnie jak zwykle ... humor mnie nie opuszcza.
Nie wyglądało to na roślinę z jadalnymi liścmi
Może w przyszłym tygodniu wpadnę na targ to postaram się zobaczyć.

- Brysiak
- 100p
- Kontakt:
Czy może tak jak na plantacjach produkcyjnych w Chinach?

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślałam,że jagoda kwitnie na fioletowostalewiak pisze:
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 maja 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Nie podlewaj ich dużo, bo jagoda goji nie lubi przelania. Czasem je trzeba przesuszyć, tak woli niż za mokro.bioy pisze:Ja wziąłem od siostry kilka owoców suszonych, wygrzebałem nasionka i na chwile obecną mam ponad 100 kilkucentymetrowych siewek .