Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemniaczki , ziemniaki

Post »

Dzisiaj wykopałem ostatnie ziemniaki, bo już wszystkie łęty wyschły. Przypuszczam, że ostatnie zielone były Irga, ale niewiele się róźnią od innych "kremowych".
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też niedługo skończę kopać, dzisiaj tylko 20 ton :D
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

No to pochwal się jeszcze ile z hektara i ile nawozu dałeś.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

No z hektara to ładnie będzie coś koło 45-50t Nawóz w standardzie 250kg Polifoski 6, 150kg Saletrzaku, i do tego 100kg mocznika, do tego obornik oczywiście, ok 50t. Ziemia klasy 4. Odmiana tajfun klasa sadzeniaka - oryginał. 2 opryski na zarazę, ziemniak zdrowy wprost idealny nie uszkodzony przez robaki drutowiec/rolnica. Ziemia zadbana wolna od perzu itp. Krzewy nie zostały mocno dotknięte przez stonkę, a to co się pojawiło zaraz padało po oprysku. Cóż chemii trochę było ale grunt to czyste pole wolne od chorób i chwastów no i sadzeniak w dobrej klasie.
Może jutro zrobię fotki tych ziemniaków naprawdę piękne okazy.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To musi być wydajność sadzeniak idealny pole przygotowane ...ale jaka ilość nawozu ;:202
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Moje Red Fantasy. Na oborniku, bez grama nawozu :!: :!: 2 opryski na zarazę i 1 na stonkę. Wydajność 56 t/ha. A ziemniaki jak marzenie. Nigdy nie sypiemy nawozu, bo sadzimy na własne potrzeby i dla stałych klientów dość wybrednych jeśli o smak chodzi.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Moim 2 testowym ziemniakom coś odpaliło i zamiast zakończyć wegetację puściły nowe pędy które właśnie kwitną.. I co z tym fantem zrobić..
Pytanie nr 2 : niektóre bulwki zamiast mieć wszystkie oczka śpiące, mają jakby wybite pędy z niektórych, ale te pędy również śpią, nie rozwijają się [od 2 tyg kilka leży w świetle i nic]. Takie pędy obłamywać przy zbiorze? Nigdy się z tym nie spotkałam, może za płytko obsypane i to dlatego.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Chyba chodzi CI o to że ziemniak się odmładza czyli już puszcza kiełki obłamywać obłamywać bo to bez sensu zostawić tak ziemniaka, napisałeś że "od dwóch tygodni leżą w świetle" oczywiście ziemniak jak jest na świetle to zaczyna zielenieć a jak jest zielony to przestaje być dobry do spożycia, czyli ziemniak podczas przechowywania musi być przykryty aby nie docierało do niego słońce, Jak masz pomieszczenie np. w piwnicy gdzie zamykasz drzwi i światła niema to tak zrób jak nie masz takiego pomieszczenia to po prostu okryj te ziemniaki jakimś dywanem czy czymkolwiek aby nie docierało do nich światło, podczas uprawy na dużą skalę robi się właśnie w ten sposób że ziemniaki składuje się w jakimś pomieszczeniu zamyka drzwi i finito, światła niema.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Nie no że na świetle nie mogą być to ja wiem, zostawiłam na świetle po 1 bulwie z tych którym kiełki rosną żeby zobaczyć czy wybiją w liście czy ki czort, ale nie wybijają. Chodzi mi o to czy jak obłamię kiełki i tak je schowam na przechowanie, to one się przechowają czy będą gniły. I ogólnie jestem ciekawa co jest przyczyną produkcji tych kiełków. No ale ok, pożyjemy zobaczymy.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Co jest produkcją? - po prostu ruszyły za wcześnie pomieszało im się że to już, tak spokojnie możesz oberwać kiełki i przechowywać tylko jak będą miały gorąco to właśnie mogą zacząć gnić i iść w kiełki, ziemniaka najlepiej przechowywać w temperaturze większej niż 0*C ale mniejszej niż 2*C, ale w takich domowych warunkach można spokojnie przechowywać w piwnicy, (tylko nie w kotłowni) gdzie temperatura teraz jest ok 10*C jednak w takich warunkach jak domowa piwnica trzeba wiedzieć że zaczną rosnąć w kły i nic się na to nie poradzi, tzn. można albo te kiełki obrywać, albo po prostu przed daniem na przechowanie opryskać takim specjalnym środkiem który hamuje rośnięcie kiełków a co za tym idzie mniej wypompowanej wody z ziemniaka która szła by w kiełki i wygląd ziemniaka jest o wiele atrakcyjniejszy, niż stary pomarszczony ziemniak. Po prostu ziemniak jak wypuszcza kiełki to się marszczy co nieładnie wygląda.
Zapomniałem dodać że ziemniaki również można przechowywać w kopcach ;-)
kacper624
50p
50p
Od: 28 cze 2012, o 11:37

Post »

Odnośnie moich ziemniaków :) .Nakosiłem dziś 10 taczek trawy . Wrzuciłem do dołka z którego wybierałem torf . Gdzieś od pazdziernika powinna stać tam woda i trawka dobrze zgnije .Mam pytanie . Czy przykryć ją tak z 5 cm torfem by lepiej sie rozłozyła ?
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p

Post »

Kacper, pytanie retoryczne, oczywiście że jak możesz to daj ;-)
Tylko jedno...
Co to ma wspólnego z ziemniakiem?
kacper624
50p
50p

Post »

z ziemniakiem ma tyle wspolnego ze bedzie ona pod ziemniaki
kacper624
50p
50p

Doprawienie ziemi pod ziemniaki

Post »

Mam pytanie do kogoś kto mógłby mi coś poradzić o to spis co ostatnio robiłem na tym kawałku ziemi .Nie jest ona b.dobra do uprawy bo była nawożona z remontu torów kolejowych ale nic lepszego nie posiadam.
W 2011 skopałem i zasadziłem ziemiaki . plony fatalne , brak nawożenia , ochrony ,krzaki zeschły w lipcu ... Zasiałem poplon.rozrzuciłem kompost skopałem go na zimę
W 2012 zasadziłem ziemniaki , nawoziłem , pryskałem i plony wyniosły 60kg/30m2 .Jak dla mnie przyzwoite .Nawiozłem tam 20 pełnych taczek torfu , kompostu z trawy, skopałem .Zasiałem poplon , jeczmien, owies . Teraz ma już tak ze 20 cm i zaczyna się wykładać . Pasowało by go skopać na zimę ,ale najpierw myślałem by go skosić kosiarką , łatwiej by go było przekopać .Myślę także o jakimś wapnie lub czymś bo pH z pewnością na b.niskim poziomie .
Posłucham rady każdej osoby , z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Doprawienie ziemi pod ziemniaki

Post »

Ziemniak lubi żyzną ziemię.Dobrze by było żebyś posiadał obornik ,obojętnie jaki.
Jednak jak się nie ma to się lubi to się lubi co się ma.
Skosić poplon i przekopać .Zwapnować możesz.Wapno rozkłada się dość długo ,bo w przeciągu trzech lat.I jedna uwaga jakbyś wapnował a potem skombinował obornik to musisz zachować odstęp.
Np.obornik na zimę /najlepiej by było/na wiosnę wapno lub na odwrót.
Chociaż nie posiadając obornika sianie poplonu daje dobre efekty.
Ziemniak w sumie urośnie na każdej glebie ino to co przywiozłeś to paskudztwo było zalane olejami smarami i pryskane pewnie roundapem /bo pryskają wzdłuż torów żeby chwasty nie rosły/ i tak ziemia musi się odkazić stąd takie efekty w pierwszym roku.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”