Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Tadeuszu-a mnie się podoba pseudo zadaszenie z perukowca podolskiego nad białym powojnikiem.To celowe? Czy przez przypadek tak wyszło?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz Widzę że bardzo ucierpiał tulipanowiec i robinia drzewa o dużych i pięknych liściach. Bardzo podobnie wygląda mój ogród, tylko że mam niej uszkoszeń w postaci złaman, a to dlatego że jest mniej liściastych Jedynym drzewem które zostało złamane jest 6 m wysokości jałowiec Skyrocket, a pozostałe drzewa i krzewy mają połamane pojedyńcze gałęzie i są mocno odkształcone.
Tadeusz czas idzie do przodu ,a my dalej będziemy pielęgnować nasze ogrody.
Pozdrawiam Zenek
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj!

Weszłam na Twoje terytorium przypadkowo. Jestem oczarowana. Olbrzymia różnorodność drzew,
krzewów. Przepiękne nasadzenia bylin no i te apetyczne warzywa. Bardzo podoba mi się u Ciebie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu, Twoje rośliny starsze, więc i straty dotkliwsze. Na takie warunki pogodowe nie można się przygotować.
Będziemy leczyć rany i .......... wiosną cieszyć się świeżą zielenią.
Przejrzałam wiosenne zdjęcia, od razu lepiej, to jeszcze tylko kilka miesięcy :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny , nie ma tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Ochłonąłem trochę po "zimowych stratach", nic nie poradzi człowiek w walce z przyrodą. Jak się okazuje ten rok w naszym ogrodzie nie był najlepszy.

Zimni ogrodnicy i ostatnie opady śniegu spowodowały straty ,które roślin będą długo odrabiać. Nie wydaje mi się bym musiał jakąś roślinę karczować z powodu uszkodzeń, niektóre rośliny są mocno pokaleczone, ale sądzę że w ciągu roku-dwu wyliżą się z ran.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, odnośnie mieczyków wysłałem Ci wiadomość na PW. W naszym ogrodzie, corocznie wysiewam cebulki przybyszowe, oczywiście te największe, które oddzielam od cebul matecznych, nie wysiewam je wszystkie, bo za 2-3 lata bym je miał w tysiącach sztuk, po prostu uzupełniam ubytki z zimy, bo nie da się przechować wszystkich cebul mieczyków bez ubytków.

Uważam że powinnaś zatrzymać cebulki przybyszowe mieczyków abisyjskich i wysiać je w rządku w przyszłym roku, na pewno będą , chociaż w części w stanie kwitnąć w następnym roku.

KUBUSIU- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie, fakt, zima poczyniła trochę spustoszenia w ogrodzie, ale mając ogród, trzeba być ( chociaż psychicznie) przygotowanym na takie kaprysy pogody. Irys biały corocznie kwitnie o tej porze roku, oczywiście na wiosnę również kwitnie w pierwszej kolejności.

Na stronie 32 ( dwie strony do tyłu) odpowiadając na prośbę GRAŻKI szczegółowo przedstawiłem, co ,jak i kiedy okrywać na zimę. Przeczytaj ten artykuł i jeżeli będziesz miał dalsze pytania, to nie wahaj się pytać.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, no cóż, wszyscy jesteśmy narażeni na straty wynikające z działania sił przyrody, uprawiając nasze ogrody. Fakt że u nas w tym roku , tych "niesprzyjających okoliczności" , było dużo , ale to już taka nasza dola. Dziękuję za współczucie.

EWO,Janino- dziękuję za odwiedziny, zadaszenie nad kwitnącym powojnikiem ( praktycznie teraz w ogrodzie jest to jedyna kwitnąca roślina) zrobiła "Matka Natura" ,padający śnieg spowodował ugięcie gałęzi wysokiego perukowca nad powojnikiem i tym samym kwiaty powojnika nie ucierpiały na skutek opadów śniegu.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, tulipanowiec i robinia, oceniam że przez dwa lata będą odrabiać "śniegowe" straty, inne rośliny również ucierpiały( szczególnie judaszowiec), ale planowane wiosenne ciecia roślin będę musiał przełożyć na rok. Moje iglaki nie doznały uszkodzeń, wysoki jałowiec już się prawie wyprostował. Wydaje mi się że "taka aura" wynika z tzw."ocieplenia klimatu" , a to oznacza że już człowiek niczego nie jest pewien.

GORYCZKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. W naszym ogrodzie również sadzony była "goryczka"( w ubiegłym roku) ,ale jak zdążyłaś już zapewne zauważyć , na wschodzie zimy są ostrzejsze i chyba mi goryczka wymarzła, bo w tym roku nie pojawiła się na klombie kwiatowy. Zapraszam do wcześniejszych części naszego ogrodu, czego, jak czego, ale zdjęć z naszego ogrodu nie brakuje.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny i za pocieszenie, cóż to co można było jeszcze pokazać w ogrodzie, zostało praktycznie zniszczone przez "zimę" Zostały połamane gałęzie, liście i jeszcze liście, oraz niezakończone prace jesienne. Dobrze że zapowiadają ładną pogodę przez najbliższe dwa tygodnie.

Czas najwyższy rozpocząć prezentację roślin - drzew, krzewów i iglaków rosnących w naszym ogrodzie. Jest ich około 500 gatunków i odmian. Rośliny te rosną na trzech rabatach:

- Rabata przy ścieżce
- Rabata przy stawie
- Rabara południowa

Ponadto jako samotniki drzewa,krzewy i iglaki rosną na:
- Placu centralnym
- Placu przy lesie
gdzie tworzona już jest czwarta rabata wokół wrzosowiska.
- Podwyższeniu terenu,
- Cypelku

Prezentację zaczynam od Rabaty przy ścieżce

Rabata ta biegnie od domku do bramy wjazdowej , z północy na południe. Na początku kilka zdjęć ogólnych prezentowanej rabaty.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Och Tadku, tak mi przykro, ze to paskudztwo zawaliło Ci ogród ... Mam nadzieję, że głóg ładnie się zregeneruje, bardzo je lubię.
Warzywnik jak wzorowo przekopany... już zazdroszczę ...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Tadeuszu - ja nie na temat ale te jasne kwadraty na trawniku to jakieś płyty ?
Bo wydaje się to dobrym rozwiązaniem - ładnie wygląda i nie przeszkadza w koszeniu trawnika....
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz - Jesteś Pedantem - wszystko zaplanowane, zmierzone, zważone i posortowane... znam Ciebie osobiście i to mi się szalenie podoba.
Ojej ale nie wiedziałam, że wszystkie drzewka mierzysz, tym mnie zaskoczyłeś całkowicie, chociaż wcześniej już widziałam bodajże pomiary w stawie.
No i jak Ciebie nie lubić...- powiedz?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto, co się dziwisz,że mierzy?Nie mierzyłaś swoich dzieci?Nie miały tabelki wzrostu na drzwiach?
Tyle razy zaglądałam do Rancza, a dopiero teraz wypatrzyłam,że agawy też tu są.I to rozwojowe.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Dzięki Tadeuszu za odpowiedz :D
Ale u Ciebie ładnie, chylę czoło. Trawnik masz o wiele ładniejszy, ja w przyszłym roku biorę się za odchwaszczanie.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Ale u Ciebie ładnie. Śliczny ten chodniko-trawnik, czy płyty chodnikowe w trawniku są równo z ziemią?
Będę robiła coś takiego wiosną. Myślę, że trzeba je zagłębić żeby trawka wyrastała nad. Czy tak?
Pozdrawiam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, powoli staram się naprawiać to co zrobiła śnieżyca. Powbijałem wysokie pale do których podwiązałem przytłoczone śniegiem gałęzie.

Wydaje mi się że właśnie najwięcej ucierpiał głóg dwuszyjkowy ,gdyż został powalony na ziemię, i na styku z ziemią jest rozłamany i poskręcany. Wbiłem pal i do niego przywiązałem roślinę, zobaczymy czy uszkodzenia na styku korzenia i pnia się zregenerują.

Warzywnik jest...... dopiero przygotowany do przeorania, kupiłam trzy przyczep obornika popieczarkowego i ten rozrzucony obornik sprawia wrażenie jak by było już po orce, obornika jest dużo, grubość warstwy obornika to 10-15 cm, trzeba to dopiero przeorać, ale ciągle pada .

MARIOLU- dziękuję za wizytę w ogrodzie. Na początku prac w ogrodzie, po wyrównaniu terenu, przed siewem trawy na całości działki ( z wyjątkiem warzywnika) z rozbiórkowych płytek chodnikowych ułożyłem chodnik od wejścia na działkę, do domku, i dalej na cypelek do części "biesiadnej".

Chodnik ułożyłem tak że układałem co drugą płytkę wkopaną równo z ziemią, i dopiero po ułożeniu trawnika posiałem trawę. Kosząc trawnik , ostrze kosiarki operuje nad płytkami, tak, jak by tam trawa rosła, jest to ułatwienie w ogrodzie bo nie muszę się martwić czy nóż kosiarki napotka na przeszkodę.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie, przedstawiając każdą z roślin (drzewa,krzewy i iglaki) podałem datę jej sadzenia oraz jej wysokość w porównaniu do mojej 35 centymetrowej miarki, by każdy kto ogląda nasze rośliny mógł ocenić jej wysokość i jak szybko ona rośnie.

A co do porządku w ogrodzie, to chyba wyniosłem to z domu rodzinnego, panowała tam zasada " niech się cała wieś spali, ale w straży porządek musi być"
No i jak Ciebie nie lubić...- powiedz?
Mnie nie da się nie lubić!!!!!!!.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny, no właśnie, dzieci były ważone i mierzone- teraz już się nie dadzą ani mierzyć czy ważyć, to chociaż człowiek nadal ćwiczy na roślinkach.

Te agawy, to chętnie bym Ci sprzedał, oczywiście po 2 gr. za sztukę, jak przezimuję je. Mam swata, który uważa że u nas w ogrodzie muszą być wszystkie rośliny, które u niego nie znajdują miejsca.

Takim sposobem wylądowało u nas w ogrodzie wiele roślin, a między innymi 6 sadzonek agawy ( dwie już sprzedałem) , chętnie do agawy, dodał by Ci dużą sadzonkę ( ok 1 m. wysokości) mango, bo nie mam miejsca na zimowanie tej rośliny.

KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny i za słowa uznania , utrzymanie trawnika w dobrym stanie jest bardzo pracochłonne. Chwasty jednoroczne w trawniku wyeliminuje częste koszenie, natomiast przy chwastach wieloletnich i trudnych w usunięciu warto się zastanowić czy lepiej nie ponownie przygotować ziemię i posiać na nowo trawę.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, w zasadzie to nie jest trawnik, tylko kierunkowskaz jak iść by dotrzeć do istotnych miejsc w ogrodzie, szczególnie wtedy gdy trawa jest duża i mokra. Płytki są równo z ziemią, nie utrudniają koszenia.

Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Scieżce.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu mam i miejsce do zimowania i zgromadzone dwugroszówki, teraz Twój ruch!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeusz i pomyśleć że to wszystko z jednej rabaty . Teraz to musi pięknie wyglądać Twój ogród .Te różne kolory jesieni od zielonego przez żółty do czerwonego .
Genia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO- dziękuję za odwiedziny, jak masz miejsce do zimowania do po Wszystkich świętych, jak nie zmrozi wyślę do Ciebie paczkę. Mam nadzieję że agawa również znajdzie miejsce w paczce, na mango z pewnością zabraknie miejsca w paczce, sadzonka już jest za duża, no chyba że przyjedziesz zapowiadanym traktorem z przyczepą, wtedy postaram się żeby nie był to "pusty przebieg"

GENIU- dziękuję za odwiedziny, na tej jednej rabacie (rabata przy ścieżce) rośnie około stu gatunków i odmian drzew,krzewów i iglaków, w zdecydowanej większości są to niskie i miniaturowe odmiany., prezentacja tej jednej rabaty zajmie mi około miesiąca.

Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Scieżce.

Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”