Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu, bardzo miło, że tak mówisz, ale w porównaniu z Twoją kolekcją, moja to malutka. Ale to prawda - lubię rzadkie rośliny i to niekoniecznie pięknie kwitnące :)

I to mi się Jacku podoba różnimy się i co innego nam się podoba .
A ja uwielbiam rośliny które pięknie kwitną nie koniecznie muszą mieć szumne nazwy czy być egzotyczna najważniejsze żeby była piękna kolorowa a jak jeszcze pięknie pachnie .
Genia
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jacek P.... pisze:Witaj Gabrysiu chyba po raz pierwszy u mnie :?: Bardzo mi miło :) Horminum nie spotykam w sklepach więc chyba rzadkie. Tym bardziej się cieszę, że zakwitło. No i na drugi raz kup go, bo warto :)
No nie.... nie pierwszy raz...podglądam czasem Twój ogród, a i wpis też już był...
Jeśli mówisz że warto kupić Horminum, to następnym razem nie odłożę .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tak Geniu, dobrze że jesteśmy różni, pomimo iż mamy jedną pasję :) W zasadzie lubię wszystkie rośliny, ale te mniej znane właśnie za to że mniej znane i na marginesie zainteresowań ogrodników. Bardziej to domena botaników, no i chyba mnie botanika też kręci :)
Sorki, Gabrysiu - zwracam honor. Jakoś przeoczyłem :oops: A że jesteś ze Śląska, to tym bardziej mi miło gościć kogoś ze stron rodzinnych. Kiedyś może będzie okazja się spotkać :?:
Horminum, bierz i sadź na skalniaku - nie będziesz żałowała.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jacku, bo to było dawno...kibicowałam trochę "butelkowej " rabatce :wink:
Skalniak nie mam i raczej nie będę miała, ale jak spotkam to kupię.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, ciekawe te nowe roślinki, fajnie kwitnie horminum. Moje padło ale na szczęście odbiło, raczej nie zakwitnie więc z przyjemnością u Ciebie popatrzę.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to cieszę się Gabrysiu, że wpisałaś się u mnie, bo tym sposobem w końcu i ja do Ciebie trafiłem :) Horminum ma liście płasko rozłożone na ziemi no i powinno mieć ciasno (jakaś szczelina w kamieniach), ale i bez tego widziałem że w OB też dobrze rośnie.
A butelkowa rabata bardzo się zmieniła od tego czasu i właśnie obsadzam ją kwiatami :)

Cieszę się Maju, że Twoje horminum przeżyło. Czy to u Ciebie widziałem ramondę? Trochę przypominała mi horminum, tylko kwiatek inny.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jacku, moją ramondę posadziłam na skalniaku, liście ma trochę podobne do horminum ale jest niziutka.
Horminum muszę przesadzić bo teraz jakby wpadło głębiej w ziemię.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ,afrykanki naprawdę piękne pokazałeś :D ...dla mnie to totalna egzotyka :!:
Nie wiem czy dobrze wyczytałam ale masz zamiar je wrzucić na skalniak....nie boisz się ,że nasze zimy mogą im zaszkodzić :?:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Jacku :) Bardzo ciekawe te afrykanki :) W tym roku zamówiłam 15 odmian bodziszków, ale przysłali tylko 9...i tak się cieszę :) Najważniejsze, żeby dobrze rosły :)
Miłego dnia Ci życzę :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Jacku piękne nam roślinki pokazujesz i wcale się nie dziwię że co niektóre traktujesz jak rarytasy ;:109
Teraz jestem tylko tak z doskoku ale jeszcze przyjdę do Ciebie ;:113
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi kochani :) Wczoraj zapomniałem napisać, że wyszła też glorioza Rotszylda, a dziś już drugi kiełek :!: Dla mnie to najbardziej zjawiskowa roślina tarasowa i na jej kwiaty czekam jak na święto, a bulwki przechowuję jak klejnoty, by się im nic nie stało :) A w starym ogrodzie zakwitną obrazki, o czym mi doniesiono więc kolejny powód do radości :)

Maju, ramonda jest piękna i muszę się za nią rozejrzeć. A horminum faktycznie łatwo przysypać, bo rośnie niemal płasko na ziemi

Cynthio, cieszę się, że wpadłaś :) No właśnie zastanawiam się, co zrobić z "afrykankami', bo w doniczkach im ciasno. Może tylko te dublujące się posadzę na skalniak a resztę do większych doniczek? Mi też by ich było szkoda. Przyjechały taki kawał, zniosły trochę polskiej zimy (oczywiście w mieszkaniu) i już się do nich przywiązałem. Rosną obok "amerykanek" (ruelia i wilczomlecz palczasty) i "turczynki" (też wilczomlecz o czerwonych liściach) :lol:

Moniko68, to muszę zobaczyć te bodziszkowe piękności u Ciebie :) . Wczoraj zakwitł bodziszek czerwony, albo do niego bardzo podobny, bo coś liście bardziej zaokrąglone i zwarte.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jollla500 pisze:Witaj Jacku piękne nam roślinki pokazujesz i wcale się nie dziwię że co niektóre traktujesz jak rarytasy ;:109
Teraz jestem tylko tak z doskoku ale jeszcze przyjdę do Ciebie ;:113
Traktuję je jak swoje dzieci, a to coś więcej niż rarytasy :lol:
Zapraszam Cię Jolu, jak tylko Ci czas pozwoli. Bardzo lubię takich gości jak Wy :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnie tego tyle, że już zaczynam tracić rachubę ale jednocześnie cieszę się, ilością kwiatów :)
śniedek baldaszkowaty (chyba bonus od Ani Raczek, bo kwitnie w cebulicach hiszpańskich od niej :) )
Obrazek
pierwszy kwiat pięciornika złotego
Obrazek
na inkarwilli coraz więcej kwiatków
Obrazek
przetacznik ząbkowany niemal cały 'obklejony' kwiatami
Obrazek
jastrzębiec pomarańczowy też zaczyna szaleć; słabo go widać w cieniu ale ma jaskrawo pomarańczowy kolor
Obrazek
a czy to nie kokorycz pełna? rozsiała się sama
Obrazek
mydlnica bazyliowata trafiła na ciężki okres sadzenia i prawie wyschła; na szczęście udało mi się ją reanimować i kwitnie
Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Jacku, ale inkarvilla pieknie u Ciebie kwitnie...Moja nie dość, że miała tylko jednego kwiatka to już przekwitł.. :( Sniedki też mam, ostatnio dostałam, ale ciężko się aklimatyzują na nowym miejscu....Mam nadzieję, że odżyją... A poza tym wszystkie kwitnące ładne :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jolami :) Śniedki się ciężko aklimatyzują :shock: :?: Potwierdzam to co piszą inni forumowicze - śniedki rozsiewają i rozrastają się jak chwast i trzeba je wiadrami wywalać. A inkarwilla ponoć nie lubi zamakania. Coś w tym jest, bo tam gdzie rośnie inne rośliny podsychają. Mimo to ją podlewam, gdy kwitnie. Właśnie dziś zauważyłem, że wypuszcza trzeci pęd kwiatowy czyli jest młoda roślinka :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”