Sukulenty i kaudeksy Ewy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy
Odrobiłam lekcje z Monadenium - dzięki twojej inspiracji, kolejny rodzaj z Euphorbiaceae rozpoznany! 50 gatunków - do ogarnięcia, ale pewnie większość to super unikaty. Z greki 'monadenium' oznacza pojedynczy gruczoł - i do tego się nie dokopałam - wiesz o co chodzi?
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Senecio trochę mnie zadziwiło, tzn. wiedzialam, że lubi puszczać człony pod ziemią i gdzieś obok potem wychodzły z ziemi, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby zapuszczały się aż tak głęboko. W końcu człon napotkał otwór i się wydostał
. Taka ciekawostka.
Beato, szczerze mówiąc, nie wnikałam skąd wzięła się nazwa monadenium. Wyczytałam, że kwiaty są jednopłciowe, może to od tego?
Kwiat monadenium montanum ssp. rubellum u mnie:

Mam kilka przedstawicieli monadenium, muszę przyznać, że mają bardzo zróżnicowane kształty. Najrzadsze jest chyba monadenium spectabile. I chyba nie jest takie łatwe w uprawie, choć mi na razie nie sprawia trudności. W zimie trzymałam je w całkowitej suszy, może dlatego wiosną dłużej się "wybudzało".
Niedawno dopiero dowiedziałam się, skąd wzięla się nazwa euphorbia. Od nieco otyłego lekarza króla Juby II.

Beato, szczerze mówiąc, nie wnikałam skąd wzięła się nazwa monadenium. Wyczytałam, że kwiaty są jednopłciowe, może to od tego?
Kwiat monadenium montanum ssp. rubellum u mnie:
Mam kilka przedstawicieli monadenium, muszę przyznać, że mają bardzo zróżnicowane kształty. Najrzadsze jest chyba monadenium spectabile. I chyba nie jest takie łatwe w uprawie, choć mi na razie nie sprawia trudności. W zimie trzymałam je w całkowitej suszy, może dlatego wiosną dłużej się "wybudzało".
Niedawno dopiero dowiedziałam się, skąd wzięla się nazwa euphorbia. Od nieco otyłego lekarza króla Juby II.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Sencio przekomiczny, ciekawe gdyby nie bylo otworu, czy ma jakąś wiertarkę przyszykowaną
mam takiego samego ale jeszcze nie robił mi takich numerów, za to miałam taka historię z fiołkiem 
Nie mogę doczekać się już na sencia kwiaty, bardzo mi się podobają
czy Tobie może już kwitł?
Monadenium-sałata bardzo ciekawe
Co do pokrzyw i gnojówki, robię juz taką od kilu lat, używam ją do pomidorów, datur i innych kwiatów.
Potwierdzam zapach
nie do opisania. Tyle że jak pokrzywy zalane są wodą, to nie smierci za bardzo gorzej gdy miesza się i podlewa, na całym ogrodzie roznosi się "świeże powietrze" 

Nie mogę doczekać się już na sencia kwiaty, bardzo mi się podobają

Monadenium-sałata bardzo ciekawe

Co do pokrzyw i gnojówki, robię juz taką od kilu lat, używam ją do pomidorów, datur i innych kwiatów.
Potwierdzam zapach

- eba
- Kontakt:
Senecio nabyłam latem w Rumi i już był przekwitnięty. Zebrałam nasionka (taki puch trochę podobny do dmuchawca) i spróbuję wysiać je wiosną. W doniczce było kilka członów, przesadziłam je pojedynczo do większych doniczek i nie było takich podziemnych niespodzianek
. Temu coś się odwidziało. Gdyby nie było otworów w dnie, to pewnie by się "kręcił" w ziemi, aż by znalazł właściwy kierunek i wyszedł. A ja bym miała niespodziankę przy przyszłorocznym przesadzaniu...
Gnojówkę nieźle czuć następnego ranka po podlaniu w szklarni, kiedy ją otwieram, ale nie takie wiejskie zapachy czasem muszę wdychać. Dalsi sąsiedzi mają pola orne i używają też naturalnych nawozów...
Moje datury też lubią gnojówkę z pokrzywy.
Jeszcze pokażę nolinę, zimą mocno obgryzła ją kocica, latem pięknie odbiła:

Gnojówkę nieźle czuć następnego ranka po podlaniu w szklarni, kiedy ją otwieram, ale nie takie wiejskie zapachy czasem muszę wdychać. Dalsi sąsiedzi mają pola orne i używają też naturalnych nawozów...
Moje datury też lubią gnojówkę z pokrzywy.
Jeszcze pokażę nolinę, zimą mocno obgryzła ją kocica, latem pięknie odbiła:
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękna nolinka, jak wszystko u Ciebie
.
Ps. Rośliny od Ciebie wszystkie pięknie mi rosną

Ps. Rośliny od Ciebie wszystkie pięknie mi rosną

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
No to w domu i na balkonie ta gnojówa nie do użycia jeśli tak cuchnie
A już myślałam , że kwiatkom dogodzę

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
Zapraszam - Krystyna
- eba
- Kontakt:
Spokojnie, Krysiu. Ja robiłam takie cóś w dużym wiadrze, taka ilość to musi być wyczuwalna. Ale jak na balkonie postawisz, powiedzmy 1 - 2 litrowe wiaderko, to będzie prawie niewyczuwalne
. Najbardziej czuć , kiedy się to zamiesza, gdy "opadnie", da sie wytrzymać.

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Nie chciałabyn , żeby mnie wyeksmitowali za jakiś smród więc muszę się upewniać

Rośliny Krystyny
Zapraszam - Krystyna
Zapraszam - Krystyna
-
Ewa - nie ustaję w zdobywaniu Asclepiadaceae na dobry początek przed zimą; zobacz u mnie co przybyło - jedna z najcudowniejszych roślin jakie dotąd miałam: Ceropegia sandersonii...póki inne z tej rodziny nie zakwitną (jeśli zakwitną).
Kiedy ukorzeniałaś C. hybrid? (wiesz, czego to jest mieszaniec? C. woodii i ?) - łatwo się ukorzenia? W piasku? W wodzie? Z ukorzeniaczem?
Myślisz, że jest szansa ukorzenić listki C.s. z ogonkami ? Kilka oderwało się...kruche!
(pomyślałam o Tobie, bo chyba jej nie masz - tyle, że na jesień nie ryzykowałabym cięcia pędu - z drugiej strony podobno dobrze je przed zimą przyciąć do zera...)
Kiedy ukorzeniałaś C. hybrid? (wiesz, czego to jest mieszaniec? C. woodii i ?) - łatwo się ukorzenia? W piasku? W wodzie? Z ukorzeniaczem?
Myślisz, że jest szansa ukorzenić listki C.s. z ogonkami ? Kilka oderwało się...kruche!
(pomyślałam o Tobie, bo chyba jej nie masz - tyle, że na jesień nie ryzykowałabym cięcia pędu - z drugiej strony podobno dobrze je przed zimą przyciąć do zera...)
- eba
- Kontakt:
Teraz nie radziłabym ukorzeniać sadzonek. Ciężko pójdzie. Ponoć łatwo ukorzeniają się w wodzie, c. woodi na pewno tak. Moja hybrydka też łatwo puszczała korzonki w wodzie. Z innymi, np. stapeliformis ukorzeniłam w ziemi z piaskiem pod słoikiem. Odłamany listek c. hybrid puścił korzonki, ale łodygi do tej pory nie widzę. O sandersonii marzę już od jakiegoś czasu, ale nie udają mi się próby ukorzenienia
.

-
Ooo! Nie wiedziałam, że one tak międzyrodzajowo się mieszają
Zapaszek po Piaranthus?
Jeszcze się nie dowiedziałam, jak odróżnić huernie od orbei, czy też równie mało wiem o gatunkach w obrębie rodzajów, a tu....jeszcze hybrydy! W ogóle na ile się zdążyłam zorientować to kolejna grupa roślin, gdzie panuje duży chaos z klasyfikacją i nazewnictwem - gatunki skaczą nawet między rodzajami: raz stapelia, raz orbea, raz angoluma - i to nie tylko kwestia synonimów, ale klasyfikacji taksonomicznej. Jeżeli uda mi się je doprowadzić do kwitnienia, to postanowiłam sobie, aby się aż tak bardzo nazwami nie przejmować jak w przypadku haworcji - cieszyć się ich niezwykłością i tyle...ale czy ja tak potrafię
PS. Dzisiaj przywiozłam z wycieczki do oranżeri Stapelia variegata - to oczywiście Orbea variegata - chyba najpospolitsza?

Jeszcze się nie dowiedziałam, jak odróżnić huernie od orbei, czy też równie mało wiem o gatunkach w obrębie rodzajów, a tu....jeszcze hybrydy! W ogóle na ile się zdążyłam zorientować to kolejna grupa roślin, gdzie panuje duży chaos z klasyfikacją i nazewnictwem - gatunki skaczą nawet między rodzajami: raz stapelia, raz orbea, raz angoluma - i to nie tylko kwestia synonimów, ale klasyfikacji taksonomicznej. Jeżeli uda mi się je doprowadzić do kwitnienia, to postanowiłam sobie, aby się aż tak bardzo nazwami nie przejmować jak w przypadku haworcji - cieszyć się ich niezwykłością i tyle...ale czy ja tak potrafię

PS. Dzisiaj przywiozłam z wycieczki do oranżeri Stapelia variegata - to oczywiście Orbea variegata - chyba najpospolitsza?
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ja tak mało merytorycznie... Miałam dziś okazję powąchać kilka z tego rodzaju i chyba skutecznie wyleczyłam się z chęci posiadania takich. Są naprawdę cudne, a kwiaty mają najniezwyklejsze w ogóle. Ale ten smrodek... 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie z tego powodu ja z nich zrezygnowałem. Wiem, że nie wszystkie takie "pachnące" kwiaty mają ale...Są naprawdę cudne, a kwiaty mają najniezwyklejsze w ogóle. Ale ten smrodek...![]()