Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Witajcie
Założyłam rabatę trawiastą w zeszłym roku, wyglada super, ale oczywiście nie w obecnych warunkach... ;)
Po ścięciu zeszłorocznych uschniętych wiech rabata przezentuje się hmm mało wytwornie. Poradźcie proszę co można dosadzić do traw (nie trawiastego!), żeby rabata wyglądała ładnie również o wcześniejszej porze roku.
Myślałam o hostach, które bardzo mi się podobają, ale jest to miejsce bardzo słoneczne, więc hosty odpadają. Myślałam również o jakichś ładnych odmianach berberysów albo bambusach. aha, nie podobają mi się w ogóle "typowe kwiatki", czyli wszelkie róże, piwonie, hortensje itd, itp. - odpada. Oprócz traw i funkii podobają mi się iglaki, bambusy i ogólnie wszelkiego rodzaju krzewy, jak własnie berberys czy trzmielina.
z góry dzięki
Założyłam rabatę trawiastą w zeszłym roku, wyglada super, ale oczywiście nie w obecnych warunkach... ;)
Po ścięciu zeszłorocznych uschniętych wiech rabata przezentuje się hmm mało wytwornie. Poradźcie proszę co można dosadzić do traw (nie trawiastego!), żeby rabata wyglądała ładnie również o wcześniejszej porze roku.
Myślałam o hostach, które bardzo mi się podobają, ale jest to miejsce bardzo słoneczne, więc hosty odpadają. Myślałam również o jakichś ładnych odmianach berberysów albo bambusach. aha, nie podobają mi się w ogóle "typowe kwiatki", czyli wszelkie róże, piwonie, hortensje itd, itp. - odpada. Oprócz traw i funkii podobają mi się iglaki, bambusy i ogólnie wszelkiego rodzaju krzewy, jak własnie berberys czy trzmielina.
z góry dzięki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z trawami dobrze wygladają szczepione iglaki i oczywiście rośliny cebulowe, aby wiosną też wygladało ładnie.
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mam berberysy w kompozycji z trawami, wygląda pięknie, ale też wczesną wiosną są łyse gałązki, dopiero od maja wyglądają fajnie. Zwłaszcza Admiration, który jest pięknie czerwony, i Green Carpet, który wprowadza ciekawy kształt. Erecta jest piękny na jesieni, cudnie wyglada np. z miskantem Gracillimus.
Z traw wcześnie rusza trzcinnik Karl Foester, już pod koniec kwietnia jest zielony - może go dodasz do tej rabatki.
Do tego wszelkie iglaki, jak wcześniej pisała iga23.
Z traw wcześnie rusza trzcinnik Karl Foester, już pod koniec kwietnia jest zielony - może go dodasz do tej rabatki.
Do tego wszelkie iglaki, jak wcześniej pisała iga23.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
dzięki za porady, na pewno wykorzystam! 

- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Pokażę na zdjęciu różnicę w wiosennym wyglądzie trzcinnika i miskantów. Zdjęcie z 3 maja. Trzcinnik to ta duża, zielona kępa.
Miskanty są po jego prawej i lewej stronie, takie przycięte suche ucięte wiechcie (już ruszają, ale to jeszcze potrwa, zanim zrobią się ładne).
Miskanty są po jego prawej i lewej stronie, takie przycięte suche ucięte wiechcie (już ruszają, ale to jeszcze potrwa, zanim zrobią się ładne).

Pozdrawiam, Agnieszka
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co to za trzcinnik ?
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Calamagrostis acutiflora 'Karl Förster' - pisałam o nim wczesniej w kontekście traw wcześnie ruszających.
Pozdrawiam, Agnieszka
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster 'ma bardziej wertykalny kształt i krótsze liście, nie wykładają się tak silnie na boki 

- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Kupowałam go jakiś czas temu u Mariusza, chyba zna się na rzeczy 
Znalazłam jeszcze jego zdjęcie z ubiegłego roku, z czerwca. Jest po prawej, za berberysami. Wyglądał jakby nieco inaczej...

Znalazłam jeszcze jego zdjęcie z ubiegłego roku, z czerwca. Jest po prawej, za berberysami. Wyglądał jakby nieco inaczej...

Pozdrawiam, Agnieszka
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko, może się nie znam, ale wydaje mi się że na dwóch zdjęciach prezentujesz dwie różne trawy. Karl Foerster posiadam i wiem jak wygląda. Na pierwszym zdjęciu jest jakaś trawa, która mnie zaintrygowała.
Tak, na powyższym zdjęciu jest trzcinnik, ale ciekawa jestem tej pierwszej wspomnianej, wcześnie rozpoczynającej wegetację na wiosnę.Musiałaby być z gatunku częściowo zimozielonych( moze to jakaś turzyca?), bo to wręcz niemożliwe by tak szybko urosły jej tak długie liście.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam trzcinnik Karl Forester. Ale on rośnie prosto do góry, źdźbła się nie przewieszają. Zobacz sobie Agnieszko różne zdjęcia w necie, a wtedy się przekonasz, że na pierwszym zdjeciu masz jakąś inną trawę. Bardzo jestem jej ciekawa, bo o tej porze mało jest tak już wyrośniętych gatunków.
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Ależ to jest ta sama trawa, tylko sfotografowana z innej perspektywy i w innym czasie.
Pozdrawiam, Agnieszka