Ciemiernik(Helleborus) cz.1
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ciemiernik cz. II
Mój Ciemiernik Cuchnący ma ogrom nasion..Już się boję jak się wysieje..
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
bab...
- klarysa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawidzie
Imponujący ciemiernik. Nie martw się, na forum pełno zainteresowanych nasionkami i siewkami
Pokażę swoje ciemiernikowo (powstało w tym roku z siewek, które dostałam od "kochanej Ogrodniczki"
), posiałam też nasionka i czekam

A tego dostałam w prezencie od M, czyż nie jest cudny?

Pokażę swoje ciemiernikowo (powstało w tym roku z siewek, które dostałam od "kochanej Ogrodniczki"

A tego dostałam w prezencie od M, czyż nie jest cudny?

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Witam,dzisiaj byłam u znajomej i powiedziała mi że ciemierniki powinno się teraz zciąć,czy to prawda?
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ciemierniki ścina się wczesną wiosną, można nawet w styczniu - lutym. Teraz ścina się tylko stare, zeszłoroczne liście (zaschnięte, brązowe).
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Kupiłam na wiosnę ciemiernika w folii. Teraz wypuszcza kiełki spod ziemi. Chyba nie zamierza kwitnąc?.. 

-
- ---
Byłem w lipcu w ogrodzie pewnej forumowiczki i popatrzcie jakiego ciemiernika znalazłem
On to chyba na jakimś dopalaczu siedzi
bab...

On to chyba na jakimś dopalaczu siedzi

bab...
Na żadnym dopalaczu
, ciemierniki wschodnie mają duże i sztywne liście z ostrymi ząbkami.U mnie wielkie liście sporych kęp aż się wykładają na trawnik, bo sztywne blaszki powodują, że 'odpychają' się wzajemnie.
Ostatnio coś tam robiłam w sąsiedztwie i te ostre ząbki pokaleczyły mi nieźle łydki

Ostatnio coś tam robiłam w sąsiedztwie i te ostre ząbki pokaleczyły mi nieźle łydki

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ciemiernik(Helleborus) problemy w uprawie,choroby,szkodniki
Początkowo czerniały końcówki liści i pojawiały się gdzie nie gdzie czarne plamki na liściach. Myślałam, ze to oparzenia słoneczne, więc przesadziłam roslinę do cienia. Przez krótki czas wydawało się, że kondycja rosliny sie poprawiła, ale wkrótce znów końcówki liści zaczęły czernieć, a potem listki zaczęły się pokładać na ziemi. Wykopałam ciemiernika i wtedy zobaczyłam, że liście gnija u podstawy. Korzenie pozostały jędrne.
[
[
-
- ---
Re: Co zabiło mojego ciemiernika?
Nie miał za mokro?
Albo ja głęboko posadziłaś?
Albo ja głęboko posadziłaś?
- chatte
- Przyjaciel Forum
Gdyby miał za mokro, ro korzenie chyba tez by gniły? A skąd tr czasne plamy? Kiedy miał za sucho, plamy tez były.
Mi się wydaję, że to fusarium, może ziemia jakaś trefna była, a rozwojowi grzyba sprzyja ciepło i wilgoć,
porównaj http://www.forestryimages.org/search/ac ... q=fusarium
porównaj http://www.forestryimages.org/search/ac ... q=fusarium
- chatte
- Przyjaciel Forum
Nie mam pewności, ale to nie jest wykluczone
Dziękuję, Moniko!
Wydaje mi się, że ten biedny ciemiernik został zaatakowany przez 2 choroby. Plamistość chyba nie spowodowała gnicia pędów
A czy te spalone końcówki liści też mogła spowodować plamistość?
Korzenie nie były chore. Przynajmniej nie zauważyłam nic podejrzanego. Ale chodziło mi o końcówki liści, jakby upalone, jak na 2-gim zdjęciu.
Z początku ten ciemiernik nie miał plam na liściach, tylko właśnie same końcówki takie sczerniałe ...

Dziękuję, Moniko!
Wydaje mi się, że ten biedny ciemiernik został zaatakowany przez 2 choroby. Plamistość chyba nie spowodowała gnicia pędów
A czy te spalone końcówki liści też mogła spowodować plamistość?
Korzenie nie były chore. Przynajmniej nie zauważyłam nic podejrzanego. Ale chodziło mi o końcówki liści, jakby upalone, jak na 2-gim zdjęciu.
Z początku ten ciemiernik nie miał plam na liściach, tylko właśnie same końcówki takie sczerniałe ...
Susza że aż strach a niger zechciał zakwitnąć, tyle tylko że pędy kwiatowe króciutkie