Dzięki, Kochane!
Miniaturka ma jeszcze jeden pąk do rozwinięcia, więc w sumie będą tylko dwa kwiatki. Ale miło, że w ogóle zakwitła po tym przesadzaniu z glinianej doniczki do tej, jakże eleganckiej

plastikowej.
Pięknie rozkwitł Cezar, jeden z jego kwiatków ma 7 płatków i jakby podwójną warżkę. Postawiłam go najwyżej na kwietniku i teraz góruje nad innymi. Robi wrażenie z tyloma kwiatami, szkoda tylko, że stracił kilka pąków podczas mojego urlopu.
Rozkwitł kolejny niespodzianek z przeceny, zupełnie nie umiałam przewidzieć koloru jego kwiatów. Pierw pąki miał bordowe, z czasem zjaśniały, a dziś moim oczom ukazał się białasek z różowymi delikatnymi żyłkami i różowo paskowaną warżką.
Jeden z tych, które dostałam do odratowania, pisałam o nich
tutaj, wypuścił pędzik! Dokładnie to ten, który miał najwięcej zdrowych korzonków.
Ten, który miał ich najmniej (ze 2) wypuszcza mnóstwo nowych. A trzeci z tej trójki, korzonków miał kilka, ale w miarę zdrowe, teraz nie ma ani jednego ze starych, bo wszystkie zgniły i nie wiem dlaczego. Cieszyłam się, że wypuszcza pęd, a okazało się, że jest to keiki. W ciągu dwóch tyg. stracił dwa stare liście i to zapaliło u mnie czerwoną kontrolkę. Wybiłam go z doniczki, a tu taka niemiła niespodzianka. Czyli zaczynamy reanimacje od zera...
Przekwitł już Herbaciany. Obejrzałam go dziś porządnie i stwierdzam, że korzonki ma piękne, mimo że rośnie w sphagnum i myślałam, że dość szybko go zaleję.
Przywiozłam wszystkie moje wrocławskie storczyki do domu, liczę, że zmiana miejsca dobrze wpłynie na ich kwitnienie. Obecnie tylko jeden ma kwiaty, reszta to zupełna zielenina.
Cambrie znów są na balkonie. Mimo ostatnich przeżyć, kolejnego przesadzania i utraty części wyschniętych korzonków, wyglądają lepiej. Trzy z czterech mają małe przyrosty!! Jednak pożegnałam się z myślą, że zakwitną jeszcze w tym roku. Myślę o posadzeniu ich w jednej wspólnej donicy, ale to najwcześniej na wiosnę. Oczywiście, jeśli do tego czasu przeżyją.
To tyle u moich storczyków. Obiecuję jak najszybciej wrzucić fotki Cezara i niespodzianka.