Jak je przetrzymujesz zimą?arturh pisze:W tym roku zapowiada się ładny plon. Fotka z dzisiaj.
Figa na działce, w donicy
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Figa na działce
Przez ostatnie dwie zimy nic przy niej nie robiłem. Jeśli temperatury spadają poniżej -15 to przyginam pędy do gruntu i zarzucam plandeką. Ta metoda mi się sprawdza. Tylko w 2012 roku krzak mi podmarzł i trochę pędów musiałem wyciąć bo zmarzły. Ale luty był mroźny i bezśnieżny.
Pozdrowienia z Wrocławia
-
- ZBANOWANY
O, to ciekawe, bo myślałam, że dość łatwo przemarza. Ja wsadziłam swoje dwie jesienią, przysypałam liśćmi. Przetrwały, ale owoce straciły.
Prawie wszystkie figowce dobrze zdrewniałe wytrzymują spadki temperatur w okolicy -15 stopni. Oczywiście grubsze gałęzie nawet trochę więcej ale krótkotrwale. Nie może to być 2-tygodniowy mróz. My żeby mieć sukcesy w uprawie musimy dobierać wczesne odmiany które mimo że nie mają idealnych warunków pogodowych dobrze drewnieją. Słabo zdrewniałe gałązki które mają owocować na przyszły rok łatwo przemarzają i takich figowców unikajmy bo będziemy uprawiać tylko liście. Które figowce są dobre na nasz klimat to Ci nie powiem bo trzeba mieć kilkanaście sklasyfikowanych odmian i przez kilka lat obserwować. Wiem tylko że mój we Wrocławiu sobie radzi. Ale nawet nie wiem jaka to odmiana. Na innym forum nazywają ją Borek (oczywiście nazwa umowna) Lepsza taka nazwa jak NN z Wrocławia
Oczywiście mam tą świadomość że ta odmiana zapewne jest sklasyfikowana pod jakąś konkretna nazwą więc nie mam zamiaru na siłę promować nazwy Borek ale jakoś wypada ją nazywać.

Pozdrowienia z Wrocławia
-
- ZBANOWANY
Ja mam dwie różne. Obie NN. Jedną sobie wyhodowałam z ziaren (kupiłam figę w sklepie, owoc zjadłam, a nasionka wysiałam). Druga dotarła do mnie z allegro - sprzedający się pomylił i wysłał mi nie moje zamówienie). Ta "moja" jest jeszcze młoda - teraz trzeci rok ma i jeszcze nie owocowała; ta "pomylona" miała owoce, ale nie osiągnęły dojrzałości (pierwsze poobrywał kot, drugie właśnie przemarzły).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2014, o 22:13
Może wzorem uprawiających winorośle, w od sierpnia zasilać figi nawozem zawierającym większą ilość potasu,arturh pisze:Prawie wszystkie figowce dobrze zdrewniałe wytrzymują spadki temperatur w okolicy -15 stopni. Oczywiście grubsze gałęzie nawet trochę więcej ale krótkotrwale. Nie może to być 2-tygodniowy mróz. My żeby mieć sukcesy w uprawie musimy dobierać wczesne odmiany które mimo że nie mają idealnych warunków pogodowych dobrze drewnieją. Słabo zdrewniałe gałązki które mają owocować na przyszły rok łatwo przemarzają i takich figowców unikajmy bo będziemy uprawiać tylko liście. Które figowce są dobre na nasz klimat to Ci nie powiem bo trzeba mieć kilkanaście sklasyfikowanych odmian i przez kilka lat obserwować. Wiem tylko że mój we Wrocławiu sobie radzi. Ale nawet nie wiem jaka to odmiana. Na innym forum nazywają ją Borek (oczywiście nazwa umowna) Lepsza taka nazwa jak NN z WrocławiaOczywiście mam tą świadomość że ta odmiana zapewne jest sklasyfikowana pod jakąś konkretna nazwą więc nie mam zamiaru na siłę promować nazwy Borek ale jakoś wypada ją nazywać.
aby przyspieszyć drewnienie młodych pędów przed zimą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2015, o 19:39
Pytanie odnośnie figowca
Witam. Mam pytanie czy figowiec przywieziony z Chorwacji wykopany porostu z posesji na której mieszkaliśmy będzie miał owoce czy to strata czasu. Jest to spory krzak od tej wiosny w szklarni w gruncie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pytanie odnośnie figowca
Może mieć owoce. Lepiej dla niego jeśli by w szklarni został.
Pozdrowienia
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam. A kiedy figa zawiązuje owoce? Czy w konkretnym miesiącu czy też w zależności od warunków? Mieszkam we Wrocławiu, na forum już widziałam piękne figowce, mój też jest okazały ale nie owocuje 

Sylwia to zależy jakiego masz figowca . Są figowce które w klimacie Polski zawiązują dwa razy owoce jak również takie które tylko raz. Te które wiążą dwa razy to młode figi widać wcześnie na wiosnę. Rosną razem z młodymi liśćmi.(chyba że pędy podmarzły) Drugi rzut owoców to początek lipca. Owoce te nie zdążą dojrzeć chyba że mamy dosyć wczesną odmianę i rośnie pod murem domu czy też pod folią.
Pozdrowienia z Wrocławia
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam. Dziękuję za odpowiedź troszkę mnie pocieszyłeś. Mój figowiec właśnie został okryty szklarnią na początku maja, w gruncie jest od zeszłego roku, jakoś przezimował (zimy prawie nie było w tym roku), pięknie wybujał na wiosnę, teraz w szklarni rośnie w oczach więc może coś się pojawi w lipcu, bo jak nie to szkoda mi miejsca.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2015, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam Ronde de Bordeoux...ale nie widzę żadnych malusich fig....tzn coś wyłazi koło gałazek w kącikach , ale czy to figi?
Na fotkach tegoroczne owoce Borka

a zeszłoroczne jak dojrzały

A tutaj po rozkrojeniu

a zeszłoroczne jak dojrzały

A tutaj po rozkrojeniu

Pozdrowienia z Wrocławia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2015, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
arturh pisze:Tess za wcześnie na figi. Na początku lipca szukaj.
Hihihi dzięki...a już myślałam,że nic nie będzie z moich roślin..
A masz może fotkę jak te figi na początku wyglądają?
Arthur...to u Ciebie już są takie owoce??????????