HVX - doświadczenia i dyskusje użytkowników

Hosty
ODPOWIEDZ
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tomasz a dezynfekcja noża za pomocą palnika jest skuteczna Twoim zdaniem ???
Ja raczej obrywam liście ale jeśli muszę użyć noża to odkażam go właśnie za pomocą tego palnika.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Jak najbardziej, wirus ginie w temperaturze 60 stopni ... ale nie każdego stać na taki palnik... z resztą uśmiałem się jak cholera ;))))))))))))))))
W życiu nie skojarzyłbym palnika z hostami...a jednak :))))))
Czy do tego trzeba przejść jakiś kurs spawania ? :)))))))))))))
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tomasz II pisze:Jak najbardziej, wirus ginie w temperaturze 60 stopni ... ale nie każdego stać na taki palnik... z resztą uśmiałem się jak cholera ;))))))))))))))))))))))))))
Jeśli stać kogoś na kolecję obejmującą kilkaset odmian to koszt takiego palnika jest przy tym drobnostką a korzyść jest wprost nieoceniona :idea:
Ja nie mam jeszcze tak olbrzymiej kolekcji ale jestem przezorna.
Wyobraź sobie moje zdziwienie kiedy będąc z wizyta u Jana w Barneweld zobaczyłam u niego identyczny palnik wykorzystywany w tym samym celu.
Tomasz II pisze: Czy do tego trzeba przejść jakiś kurs spawania ? :)))))))))))))
Szybki kursik obsługi pod okiem małżonka wystarczy :lol:
Tylko sąsiedzi dziwnie patrzą jak latam po rabatach z palnikiem :;230 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeny, do czego to doszło... ale faktycznie, bardzo to poręczne;)
Zaczynam sam rozmyślać, czy oby sobie czegoś takiego nie kupić ...:)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tomasz II pisze:Jeny, do czego to doszło... ale faktycznie, bardzo to poręczne;)
Świadomość w narodzie hostowym wzrasta, powinieneś się cieszyć, mistrzu :D :wink:
Potrzeba natomiast jest matką wynalazku :idea:
Tomasz II pisze: Zaczynam sam rozmyślać, czy oby sobie czegoś takiego nie kupić ...:)
Szczerze polecam i mówię to z pełną odpowiedzialnością .
Oszczędza czas i daje pewność a to chyba najważniejsze.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Internet oknem na świat, a ludzie na caaalym świecie miewają świetne pomysły ;)
Szybsze to i poręczniejsze, niż latanie i gotowanie noży.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomasz II pisze: Środki odkażające niekoniecznie mogą być skuteczne w 100%. Nie wierzę już np. w możliwość zabicia HVX alkoholem, bo jest to wirus z grupy twardych- posiadających białkową ochronkę, która chroni go przed niedogodnościami. Nie sądzę, aby alkohol był w stanie te ochronkę zniszczyć, zwłaszcza w małych stężeniach
Denaturat zatem raczej odpada.
Miałam na uwadze środki bardziej profesjonalne typu SECUSEP. LISOPHORMINA itp. Skoro są skutecze wobec wirusów typu HBV, HSV czy HIV to powinny chyba sobie poradzić z HVX :?:

Jak długo należy gotować narzędzia?
Tomasz II pisze:Elu, opryski przeciw wirusom nie są skuteczne. Wirus to zupełnie inny organizm, niż bakterie i grzyby.
HVX to coś takiego jak grypa, aids.
Przecież są leki hamujące namnażanie wirusów. Gdyby tak spróbować podlewać, nie pryskać, podejrzane hosty czymś w typie Acyklowiru?
Czy ktoś już tego próbował?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bierz najsilniejsze, nie znam się aż tak na środkach odkażających jak Ty :)

Elu, skoro tak wielcy specjaliści amerykańscy, działający w potężnych hostowych organizacjach od wielu lat nie potrafili zaradzić problemowi żadnym środkiem to chyba mówi to samo za siebie. Na to sposobu nie ma, tylko profilaktyka, a profilaktyka to obowiązkowe pozbycie się zarażonych egzemplarzy i nie kupowanie ich byle gdzie.
Znacznie więcej pieniędzy idzie na walkę z HIV i co? Bez skutku.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, obawiam się, że masz rację :? :? :?

Ile czasu wygotowujesz narzędzia? Czym dezynfekujesz ręce?

Po jakim czasie od zakażenia rośliny wirusem test wyjdzie pozytywnie?

Oczywiście moja Moonlight idzie won, bardziej obawiam się o pozostałe :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu, dałem Ci na priva link do tematu, w którym opisałem jak najwięcej odmian, u których występują objawy od chwili zakażenia, przypominam, temat HOSTA - wirus HVX, na samym początku działu HOSTY.
Te o delikatniejszych liściach mogą pokazać wirusa szybko, nawet już po roku. sieboldiany, czyli te o wielkich, grubych liściach niestety nawet po 7 od zakażenia.
Ale tu nie ma żadnej pewności, bo wirus zachowuje się przeróżnie. Jak z aids, można być nosicielem i nie wiedzieć o tym przez wiele lat.

Narzędzia gotuje normalnie, wkładam do letniej wody i do zagotowania, on ginie już w 60 stopniach.

Elu, zrób rachunek sumienia i spróbuj odtworzyć w swojej kolekcji miejsca ich zakupu ( ja zawsze takie notatki prowadzę) i bądź czujna jeśli chodzi o hosty nabyte w marketach. Te prawie na 100 % mają HVX.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

temat HOSTA - wirus HVX przeczytałam cały

Host z marketu nie mam, miejsca i kolejności zakupu mam dokładnie opisane :D

Chodziło mi bardziej o to, kiedy można już robić test na HVX - czy będzie pozytywny, jeśli wirus jest jeszcze w stanie utajenia nie dając objawów

Jednym słowem zastanawiam się, czy jest w tej chwili sens robienia nietaniego testu na hostach, które szły w jednej paczce lub mogły być cięte jednym sekatorem w jednym dniu :( co moja zarażona Moonlight :idea: :D
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Skoro przeczytałaś to wiesz, że musisz poczekać co najmniej rok. Test w tak szybkim tempie od ewentualnego zarażenia raczej nie wykryje wirusa. Ten musi mieć czas by się namnożyć i krążyć z sokami po całej roślinie.
Sensu testowania na tych "z paczki' nie ma, ale możesz przebadać starsze.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko już jasne, oby było też takie proste :(

Serdeczne dzięki :)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety nie będzie i na pewno nie przez następny sezon. Współczuję Ci szczerze, bo mnie od chwili wykrycia tego skurczybyka trzymało najintensywniej przez cały 2008 rok To był stres i ...niemoc.
Teraz wiem znacznie więcej, czuję się bezpieczniej, ale mam zawsze pod ręką kilka sztuk testów na " w razie co". Nic nie kupuję w Polsce.
Będzie jednak lepiej - zobaczysz. Musowo jednak poświęcić parę groszy na paski testowe.
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

HVX - doświadczenie i dyskusje użytkowników

Post »

O wirusie przeczytałam już chyba wszystko, ale doświadczenie w uprawie host mam niewielkie, więc zwracam się z prośbą do doświadczonych kolegów o identyfikację i poradę. Czy to niestety ten nieszczęsny wirus? Mnie się wydaje, że tak, ale szkoda mi wyrzucić rośliny bez konsultacji z kimś mądrzejszym. Dziękuję i pozdrawiam. Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”