Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czarodzieju....chyba strzał w dziesiątkę z tą zimna wodą. Oczywiście w hydroponice. Pożywki nie dawałam uważałam ze jeszcze za wcześnie.Jeżeli to tylko taki powód myślę że odbije i odwdzięczy się pięknym kwieciem.Wielkie dzięki za odpowiedz..........cóż byśmy bez Twoich rad poczęły ;:136 Twoje zdrówko

Andziax ..dzięki za informacje
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Hej hej! I ja zaczynam przygrode z hydroponiką:) Skusiłam się na nią, ponieważ zalatwi mi szereg problemów, które mam z uprawą. Roślina będzie miała zapewnioną wilgotność powietrza bez nienajładniejszych podstawek z keramzytem, których nie mają wszystkie potrzebujące tego rośliny. Mam nadzieję, że pomoże mi w walce z przędziorkiem (regularnie mimo oprysków niszczy mi bluszcze i cissusy australijskie.. :() Do tego od czasu do czasu mąż zabiera się za podlewanie (normalnie robię to ja), bo rośliny mają "za sucho" i mi je zalewa.. A tak będzie miał czarno na białym widoczne, czy należy podlewać, czy nie.

Do uprawy na początek przeznaczam fiołka afrykańskiego, paproć, sadzonkę skrzydłokwiata, asplenium , u której została niewielka liczba liści (musiałam powycinać po nalocie przędziorków - nie wiem, czy ruszy) i sadzoneczki hoi. Wybrałam te rośliny, bo mają najmniejsze doniczki 8) , a nie posiadam jeszcze wskażników.

Chciałabym jeszcze prosić o ostatnie wskazówki dotyczące uprawy BEZ wskaźnika.

Wsypuję na dół keramzyt, wkładam roślinę i dosypuję resztę keramzytu. Ile powinnam nalać wody? Tak, żeby po przechyleniu o 45 st. było ją widać? Czy mam posadzić bezpośrednio w osłonce bez odpływu wody, czy też w doniczce, a wodę utrzymywać w podstawce?
Z góry dzięki:)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Właśnie walczyłam z hoją - wkładałam sadzonki do ukorzenienia. To istny koszmar! Jak ustabilizowałam jedną łodyżkę, to druga się przewracała. Wszystko było w porządku, gdy wkładałam bliżej ścianki, ale ummiejscowienie łodyżki po środku doniczki powodowało wypadanie pozostałych :? Walczyłam godzinę! Ja to chyba mam 2 lewe ręce..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leśny duchu, może powiem Ci jak ja sobie poradziłam bez wskaźników. W plastikowej doniczce z odpływem posadziłam w keramzycie roślinki, a to umieściłam w osłonce do której nalewam ok 2 cm wody :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

katrino dziękuję! Cały czas utrzymujesz te 2 cm?:)
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

nie, tak ze dwa razy w tygodniu sprawdzam ile jest wody, i jak spadnie do ok 1 cm, to dolewam. Keramzyt trzyma wilgoć więc roślinka nie uschnie :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Dzięki! To dużo ułatwia na początek. Wysokość warstwy wodnej zależy też pewnie od wielkości doniczki - muszę potestować. Powinnam już niedługo przesadzać rośliny - moczą się już kilka godzin, ale po tych sadzonkach mnie to przeraża :oops:
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Leśny Duchu.....Spóżniłam się z odpowiedzią :) .Katrina wyjaśniła Ci wszystko i cieszę się bardzo z tego że coraz więcej forumowiczek przerzuca się na hydroponikę. Dodam tylko że aby nie podlewać tak często można podwyższyć poziom wody do 3cm i wtedy wydłuży sie czas miedzy podlewaniami.
Lesny Duchu....nie masz 2 lewych rąk :lol: to kwestia wprawy.Wez wszystkie sadzonki które chcesz posadzić i delikatnie zwiąż nitką , umieść je na samym środku i dosyp kermazytu.Hoja ma ciężkie listki wiec może się przewracać dopóki korzenie nie oplotą sie wokół kermazytu.Gdyby i to nie pomogło włóż podpórki z patyczków lub malutką drabinke z bambusa,która i tak będzie potrzebna jak będziesz ją chciała prowadzić w gorę a nie zwisającą.Wkładanie podpórki jak roślina jest już duża może uszkodzić korzenie.
Zycze powodzenie w uprawie hydroponicznej ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poziom wody nie zależy od wielkości doniczki.Większa roslina to i doniczka większa.Poziom wody taki sam.Pamietaj że rośliny w hydroponice przesadza się rzadziej niż te które rosną w ziemi.Dodam ze optymalny poziom wody w doniczce ze wskaznikiem to 3,5cm.min ok 2.5cm (zmierzyłam teraz :lol: ).Do poziomu max podlewam tylko wtedy kiedy wyjezdzam na dłuzej.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

to chyba swoim podolewam wody :D dzięki Tereso :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katrina ....bez paniki :D nawet jak całkiem wody nie będzie roślina tak szybko nie uschnie.... kermazyt utrzymuje wilgoć przez kilka dni.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Czyli i ja musze kupić osłonki - na razie są w głębokiej podstawce, ale tam jest ok. 2,5 cm.
Przesadzanie nei było takie trudne jak wkładanie tej nieszczęsnej hoi - korzenie wypłukały się nawet nieźle - największy był problem z paprotką, ale reszta szybko poszła.
I tu chciałabym prosić o konsultację, czy nie za płytko posadziłam. Gdy ukorzeniałam w ziemi, to węzeł był lekko pod ziemią. A jak postąpić tutaj?

Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lesny Ducchu....wyglada to bardzo ładnie.Mam pytanie jaka jest wielkość doniczki? Dla takich małych sadzonek srednica doniczki nie powinna być większa niż 8-9cm wys.ok 7-8cm.Inaczej roślina pójdzie w korzenie .Masz racje czyszczenie korzeni paprotki jest trudne.,doświadczyłam tego ostatnio przesadzajac kupioną w ziemi paprotkę.Pamiętaj też ze roślina po "takim traktowaniu" może chorować ale nie przejmuj sie odwdzięczy się pięknym wzrostem.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Zmierzyłam doniczkę - 14 cm szer. i ok. 11 wys. W takiej doniczce jest 5 sadzoneczek. Czy jest to do zaakceptowania przy takiej ilości roślin? Są to sadzoneczki 2. węzłowe.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy takiej ilości sadzonek szerokość może być do zaakceptowania.Doniczka jest jednak za wysoka.Rośliny mają jeszcze małe korzenie które będą się wyciągały w dół ,a to sadzonki powinny rosnąc w góre.Radziłabym kupić bardziej płaską doniczkę.Przyznam się szczerze że nie wsadzałam kilku sadzonek do jednej doniczki.Pewnie teraz to zrobię, jak ukorzenią mi się trzykrotki od Aconitum,które dostałam dzisiaj.Wsadzę je jednak do niższej doniczki.

Jeszcze jedno,czy sadzonki maja juz korzenie? czy tez bedą się dopiero ukorzeniały.Z doswiadczenia wiem że lepiej się ukorzenijaą w samej wodzie,Dopiero jak juz maja spore korzonki wsadzam do kermazytu

Aniu jak będziesz przesadzała sundaville do ziemi przenieś ją razem z kermazytem.Niekoniecznie całym, roslina lepiej się zaaklimatyzuje w nowym podłożu.Aniu Epi niestety za bardzo przysiadłam w kawiarni :( Ach to moje szerokie d......... :lol:
Teresa
------------
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”