Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 lis 2011, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Zamówiłem 3 drzewka (śliwa Ulena i brzoskwinie), niespodziewanie przyszły dość szybko, bo przedwczoraj. I tutaj zaczyna sie problem - nie mam czasu ich posadzić - najwcześniej mogę przyszłym tygodniu. Operacja sadzenia będzie dość skomplikowana i długa ponieważ drzewka chce sadzić w koszu z siatki na gł. ok 0,7m (siatka ocynkowana+powlekana)... W każdym razie drzewka trafiły do wiadra z wodą i piją wodę. Aha pąki już mają dość nabrzmiałe (za wyjątkiem Renklody).
I tutaj pytanie: czy drzewka mogą "siedzieć" w wiadrze z wodą ponad tydzień? Czy należy np. do wiaderka nasypać ziemi lub coś podobnego.
I tutaj pytanie: czy drzewka mogą "siedzieć" w wiadrze z wodą ponad tydzień? Czy należy np. do wiaderka nasypać ziemi lub coś podobnego.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Artur !
Maximum 2 = 3 dni.
Te drzewka miały goły korzeń, czy Ty je rozpakowałeś , zdjąłeś osłonę korzeni ???
Źle się stało , że wsadziłeś je do wody, ale ...
Każde drzewko umieść w innym pojemniku - wiaderku.
Wylej tą wodę , nasyp ziemi tak, aby korzeni nie było widać. Udepcz, uciśnij tę ziemię, podlej i miej nadzieję.
Na działce staraj się wyjmować drzewko z jak największa ilością tej ziemi przyklejoną do korzenia.
Powiedz mam po Ci ten kosz z siatki ?
Czemu ma to służyć?
Maximum 2 = 3 dni.
Te drzewka miały goły korzeń, czy Ty je rozpakowałeś , zdjąłeś osłonę korzeni ???
Źle się stało , że wsadziłeś je do wody, ale ...
Każde drzewko umieść w innym pojemniku - wiaderku.
Wylej tą wodę , nasyp ziemi tak, aby korzeni nie było widać. Udepcz, uciśnij tę ziemię, podlej i miej nadzieję.
Na działce staraj się wyjmować drzewko z jak największa ilością tej ziemi przyklejoną do korzenia.
Powiedz mam po Ci ten kosz z siatki ?
Czemu ma to służyć?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
Ano źle się stało..krzysztofkhn pisze:Czemu ma to służyć?
Siatka ma chronić przed karczownikami i nornicami, które zjadły mi już kilka sadzonek (zwłaszcza winorośli).
Siatka ma oczko 1,3 x 1,3 cm i wg producenta ma kilka lat wytrzymać w ziemi.
Kosz, a właściwie walec będzie miał średnicę ok. 0,7 m, a wkopany też na ok 0,7m
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Nic się złego nie stało, póki co. Zasyp ziemią, jak nie ma pod ręką to i sklepową z worka czy torfową, najlepiej jeśli da się dziurkę w dnie wiadra zrobić - będą miały jak w doniczce. Rzecz tylko w tym że 'utopione' w wodzie mają kłopot z oddychaniem; w ziemi mogą sobie stać długo.

-
- 50p
- Od: 3 wrz 2011, o 20:14
Może zamiast tej siatki warto byłoby zastosować keramzyt przy korzeniach. Myśle, ze bylby wiekszy pożytek,a gryzonia raczej ciezko sie w tym poruszac;)
-
Jeszcze tylko jedno pytanko: ulena jest dość krzywo zaszczepiona. Jak posadzić drzewko?

http://img62.imageshack.us/img62/3826/szczep.jpg
-- 29 mar 2012, o 13:23 --

http://img62.imageshack.us/img62/3826/szczep.jpg
-- 29 mar 2012, o 13:23 --
Nie mam pojęcia. Doświadczenia kolegów z winoroślą jednoznacznie wskazują na siatkę jako główną barierę dla tych niesypatycznych zwierzątek.lord_black pisze:Może zamiast tej siatki warto byłoby zastosować keramzyt przy korzeniach. Myśle, ze bylby wiekszy pożytek,a gryzonia raczej ciezko sie w tym poruszac;)
-
Jak tuż nad ziemię szczepieniem, to można sadzić jak w B. Ale też można wyprostować przy paliku, tyle że śliw akurat nie ma powodu sadzić z palikiem.

- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym wybrał wariant pośredni i przywiązał pień do palika, żeby się "przyzwyczaił" do pionu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Przemilczę.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
Przy sadzeniu warto pamiętać o zachodnich wiatrach i ustawiać ,,kolano" w tę strone żeby nie wyłamało pod naporem mas powietrza 

kolekcjoner smaków
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Strona kolana jest istotna w początkowej fazie wzrostu drzewka?faniczekolady pisze:Przy sadzeniu warto pamiętać o zachodnich wiatrach i ustawiać ,,kolano" w tę strone żeby nie wyłamało pod naporem mas powietrza
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 18:19
Witam.
No jak kupiłem jesienią drzewka:
Śliwa Opal na Ałyczej
Śliwa R.Ulena na Ałyczej
Śliwa President na Ałyczej
Brzoskwinia Kanadyjska na Rankoniewicka
Brzoskwinia Inka na Rankoniewicka
Czereśnia Kordia na Ptasiej
Jabłoń Gloster na M7
Jabłoń Eliza na M7
Jabłoń Earl Geneva na M7
Pomimo owinięcia agrowłókniną wszystkie zamarzły.
Ciekawe bo w zeszłym roku czarna jeżyna bez kolców mi całkowicie przemarzła, a drzewka sadzone jesienią nie.
W tym roku zaś, jeżyna zdrowa a drzewka suche.
Dokupiłem 2dni temu 3 jabłonki, wsadziłem i nie podlałem, bo posadziłem w błocie.
Teraz dość ciepło już 2gi dzień dochodzi do 20st.C, czy nie trzeba ich podlać ??
Drzewka mam posadzone 25km od miejsca zamieszkania, więc nie wiem czy jutro ich nie trzeba będzie podlać ?
Ciekawe czy się przyjmą te wiosenne, w takiej mokrej ziemi nie sadziłem nigdy, korzeni nie dało się prawidłowo obsypać tą gliną.
Jedynie przyprószyłem kupną ziemią. ?
No jak kupiłem jesienią drzewka:
Śliwa Opal na Ałyczej
Śliwa R.Ulena na Ałyczej
Śliwa President na Ałyczej
Brzoskwinia Kanadyjska na Rankoniewicka
Brzoskwinia Inka na Rankoniewicka
Czereśnia Kordia na Ptasiej
Jabłoń Gloster na M7
Jabłoń Eliza na M7
Jabłoń Earl Geneva na M7
Pomimo owinięcia agrowłókniną wszystkie zamarzły.
Ciekawe bo w zeszłym roku czarna jeżyna bez kolców mi całkowicie przemarzła, a drzewka sadzone jesienią nie.
W tym roku zaś, jeżyna zdrowa a drzewka suche.
Dokupiłem 2dni temu 3 jabłonki, wsadziłem i nie podlałem, bo posadziłem w błocie.
Teraz dość ciepło już 2gi dzień dochodzi do 20st.C, czy nie trzeba ich podlać ??
Drzewka mam posadzone 25km od miejsca zamieszkania, więc nie wiem czy jutro ich nie trzeba będzie podlać ?
Ciekawe czy się przyjmą te wiosenne, w takiej mokrej ziemi nie sadziłem nigdy, korzeni nie dało się prawidłowo obsypać tą gliną.
Jedynie przyprószyłem kupną ziemią. ?
-
Podlać trzeba w trakcie sadzenia, obojętne czy mokro czy nie - właśnie po to by korzenie zamulić w tym błocie
Chodzi o to by korzenie miały szczelny kontakt z glebą. Sadząc w glinę, po obsypaniu zalewam dołek tak że wszystko pływa - i wtedy potrząsnąć drzewkiem, przydepnąć - a glina oblepi wszystko szczelnie, osiadając. Wtedy przy korzeniach nie zostaną żadne przestwory powietrzne w których mogłyby przyschnąć. Z takiegoż względu na suchych piaskach ludzie moczyli korzenie w błotku glinianym przed posadzeniem.
Jeśli dokładnie przyprószyłeś korzenie sypką ziemią to będzie dobrze. Korzenie wilgoć mają, a drzewka liści nie wypuściły to im wody nie zabraknie. Jeśli uważasz że ziemia nie jest należycie ubita czy osiadła to podlać i zamulić warto, ale może być i później.

Chodzi o to by korzenie miały szczelny kontakt z glebą. Sadząc w glinę, po obsypaniu zalewam dołek tak że wszystko pływa - i wtedy potrząsnąć drzewkiem, przydepnąć - a glina oblepi wszystko szczelnie, osiadając. Wtedy przy korzeniach nie zostaną żadne przestwory powietrzne w których mogłyby przyschnąć. Z takiegoż względu na suchych piaskach ludzie moczyli korzenie w błotku glinianym przed posadzeniem.
Jeśli dokładnie przyprószyłeś korzenie sypką ziemią to będzie dobrze. Korzenie wilgoć mają, a drzewka liści nie wypuściły to im wody nie zabraknie. Jeśli uważasz że ziemia nie jest należycie ubita czy osiadła to podlać i zamulić warto, ale może być i później.

-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 18:19
Podlałem dzisiaj, i ulewa się zrobiła.
Teraz pa padać do soboty, w niedzielę śnieg. Poniedziałek, wtorek według meteo.group w Krośnie/okolice Rzeszowa -4st.C
Przy gruncie do -7st.C
Nie przemarzną czarne porzeczki ??
Idared nowo wsadzony już zaczyna się budzić, pąki pękły.
Żeby nie przemarzło -7st.C to dużo.
Tuje też wsadziłem, 110 sztuk. (wyhodowane z nasionek) Już się obudziły po zimie, są zieleniutkie.
Z tym że 30 posadziłem na nizinie, a 80 na ogrodzie - jeszcze nie wiem co z nimi zrobię
Sadziłem w czarnej folii - pierwszy raz. Żeby trawą nie zarosły, może tak być ?
Nie mam doświadczenia więc tak się uczę na błędach
Może będą na sprzedaż jak nie przemarzną za kilka dni przy -7st.C
Wysokość sadzonek ok 10cm
Wbiłem też pędy czarnej porzeczki 300 sztuk, tylko za późno sobie wspomniałem bo już zaczęły rosnąć.
I ukorzeniacza nie miałem. Może być zatem problem z przyjęciem. Odmiana: Titania
W zeszłym roku wsadziłem 150sztuk i wszystkie się przyjęły, tylko miałem ukorzeniacz i wcześniej o kilka dni sadziłem, tez już pąki się obudziły ale były mniej rozwinięte niż teraz.
Teraz pa padać do soboty, w niedzielę śnieg. Poniedziałek, wtorek według meteo.group w Krośnie/okolice Rzeszowa -4st.C
Przy gruncie do -7st.C

Nie przemarzną czarne porzeczki ??
Idared nowo wsadzony już zaczyna się budzić, pąki pękły.
Żeby nie przemarzło -7st.C to dużo.
Tuje też wsadziłem, 110 sztuk. (wyhodowane z nasionek) Już się obudziły po zimie, są zieleniutkie.
Z tym że 30 posadziłem na nizinie, a 80 na ogrodzie - jeszcze nie wiem co z nimi zrobię

Sadziłem w czarnej folii - pierwszy raz. Żeby trawą nie zarosły, może tak być ?
Nie mam doświadczenia więc tak się uczę na błędach

Może będą na sprzedaż jak nie przemarzną za kilka dni przy -7st.C

Wysokość sadzonek ok 10cm
Wbiłem też pędy czarnej porzeczki 300 sztuk, tylko za późno sobie wspomniałem bo już zaczęły rosnąć.
I ukorzeniacza nie miałem. Może być zatem problem z przyjęciem. Odmiana: Titania
W zeszłym roku wsadziłem 150sztuk i wszystkie się przyjęły, tylko miałem ukorzeniacz i wcześniej o kilka dni sadziłem, tez już pąki się obudziły ale były mniej rozwinięte niż teraz.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
W tamtym roku w maju, jak przywaliło -7, popaliło mi kiwi i włoskiego, czarnej porzeczce ani innym krzaczorom szkody nie wyrządziło.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!