Grusza - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grusza: zwiędłe i skręcające się liście

Post »

Jeżeli te plamki, pojawiają się na spodniej stronie liścia wzdłuż nerwu głównego, są barwy oliwkowobrunatnej , z czasem ciemnieją i stają się czarne to są to objawy parcha gruszy.Opryski na parcha gruszy rozpoczyna się w fazie ukazywania się zielonych stożków liści i powtarza co 10-14 dni. Od fazy białego pąka stosuje się opryski środkami wgłębnymi i układowymi, takimi jak np. Dithane Neo Tec 75 WG, Syllit 65 WP, Zato 50 WG, Score 250 EC.Pozdrawiam klakier.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grusza - choroby i szkodniki

Post »

Jak się cieszę ;:138 Moje grusze Bonktreta i Lipcówka zaczynają okazywać oznaki życia...na bocznych gałązkach nabrzmiewają pączki liściowe,chociaż niektóre boczne są suche.Obok rośnie Konferencja i Klapsa i już dawno mają listki.Ciekawe jaka może być przyczyna,że Bonkreta I Lipcówka są tak spóżnione chociaż wszystkie 4 były sadzone poprzedniej jesieni.Jedno jest pewne, gdyby nie Wy to już dawno poszłyby na ognisko....A tak? Rooooosną ;:138
Pozdrawiam Ewa
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Post »

Cóż odnośnie moich gruszek to jedna wygląda na martwą, liście ma już zwiędnięte. Poczekam z nią do pon. jeśli będzie się pogarszać lub ewidentnie uschnie to ją wyrzucę, niestety widzę, że na drugą grusze wchodzi mi to samo. Nie mam pojęcia co im się stało, na wiosnę wypuściły sporo listków i nagle tak zmarniały. Inna sprawa, że obie grusze kupiłem w tej samej szkółce może tam coś zrobili źle? 3 grusza wydaje się być normalna, na chwilę obecną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Obrazek Obrazek
Witam.Może ktoś mi podpowie co dopadło moją konferencję i co z tym zrobić?Pozdrawiam
Elendill
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 wrz 2010, o 15:46

Post »

Według mnie na 90% parch tez tak miewałem i te czarne plamki na liściach... Oprysk Topsinem bądź score 250 EC powinien pomóc.
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 19:17

Post »

Witam,
mam mały sad z 2-3 letnimi różnymi drzewkami, m.in. 3 grusze -Klapsa, Konferencja, Lukasówka. Maja ładne liście ale coś mnie zaniepokoiło. Na kilku liściach są czarne małe "cosie", są tez dziurki i czarne obrzeża , czerwono -czarne stworzenia na łodyżkach, niektóre są też nie do końca rozwinięte, a pojedyncze kwiatki brązowieją. Dopiero zaczynam zabawę w ogrodnika i nie wiem co i kiedy można używać do ochrony. Poza tym liczyłam na ekologiczny sad, ale się chyba przeliczyłam, tym bardziej,że drzewka rosną przy lesie. :roll: Będę wdzięczna za każda radę...Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Renata

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie
Moje grusze posadzone jesienią również wymagają wsparcia.
Opryski były robione miedzianem oraz silitem. W ubiegły czwartek Mospilanem. Przez chwile nawet było lepiej a dzisiaj tragedia!!! Do tego wszędzie mrówki.
Bardzo proszę o pomoc ;:145
Obrazek Obrazek Obrazek
bedani
100p
100p

Post »

bedani pisze:Obrazek Obrazek
Witam.Może ktoś mi podpowie co dopadło moją konferencję i co z tym zrobić?Pozdrawiam
Może ktoś wie jak mi pomóc.?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

GodfatherPL a może jednak usychają? Nie zauważyłeś kopców kreta w pobliżu? bo może pędraki dobrały się do korzeni
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

ania156

Na pewno nie jest to niedobór potasu, który daje zupełnie inne objawy.
Niedobór potasu to przede wszystkim brzeżne nekrozy, a nie plamki.

Bardzo dobry atlas, tylko u mnie się b. powoli otwiera :evil:
http://www.ekoplon.pl/images/stories/do ... dobory.pdf
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

bedani, a tych listków jest dużo? Bo jakiś niedorozwinięty zawsze się trafi, szczególnie pierwszej wiosny po posadzeniu -jak i u Ciebie,
renata13, z tym że te czarne kropki pośrodku blaszki to parch- teraz intensywne zwalczanie IBE(Score wycofywany, nie wiem co tam masz albo co Ci zaproponują w sklepie, może też być Zato); jeśli to pojedyncze listki, to może wystarczy oberwać. I zapobiegać podczas dłuższych opadów deszczu(poszukaj w sieci "tabela Millsa"). Jak chcesz ekologicznie, to wypróbuj EMO. Czereśnia OK.
dolores10- na razie zrobiłaś wszystko co i ja bym zrobił, może tylko te więdnące zwyczajnie słabe po zeszłorocznym posadzeniu przyciąć- wtedy upośledzona praca korzeni będzie wystarczająca dla skorygowanej korony. Listki skręcone przez szkodnika już się nie wyprostują; poczekaj na nowe.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Świetny atlas- a jaką masz przeglądarkę? U mnie w chrome na staaarym XP otwiera się nie w lot, ale akceptowalnie szybko....
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 19:17

Post »

Witam,
dziękuję maryann za diagnozę ;:138 . Kropki są na kilku liściach, więc na razie spróbuję oberwać, ale będę teraz czujna
Pozdrawiam
Renata :)
bedani
100p
100p

Post »

Witam. Oberwałem ok.10 sztuk. Liscie mają czarne obwódki schodzące ku dołowi i jedna trzecia liścia jest czarna. Obrazek
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Post »

Nie, kreta czasami widywałem ale na pewno nie przy gruszach.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”