Wszystko o pomidorach cz. 18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Skusiłeś mnie . Wysieję ze 2 nasiona , ale jakie to to nie wiem . 

- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kusicie kochani , oj kusicie .
Kamilu ciekawy ten twój dwarfik .
Będę trzymał kciuki .
Kamilu ciekawy ten twój dwarfik .
Będę trzymał kciuki .

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja w tym roku uprawiałam Silvanof1
Duża sakiewka, jasnoczerwona, skórka błyszcząca , smak dobry, lekko kwaskowa,w miarę plenna, późniejsza niż corazon f1 red pear
Asia
Duża sakiewka, jasnoczerwona, skórka błyszcząca , smak dobry, lekko kwaskowa,w miarę plenna, późniejsza niż corazon f1 red pear
Asia
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dzięki Asiu.
Uprawiałaś w gruncie, czy pod osłoną? Jak z pękaniem?

Uprawiałaś w gruncie, czy pod osłoną? Jak z pękaniem?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
W gruncie.
Miałam dwa krzaki, nie kojarzę ich żeby pękały .
Asia
Miałam dwa krzaki, nie kojarzę ich żeby pękały .
Asia
- bioy
Dziękuję
Jeszcze nie zdecydowałem gdzie go posadzę, ale skoro nie pęka, to może w gruncie.

Jeszcze nie zdecydowałem gdzie go posadzę, ale skoro nie pęka, to może w gruncie.

Pozdrawiam, Jacek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KamilK02 nie za wcześnie? Też chcę wysiać Blau Zimmer Tomato ale się boję. Jest tak ciemno nawet w południowych godzinach palę światło a co dopiero cierpią rośliny. Ja na razie czekam do nowego roku. 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
bioy
Jacek,Silvano i Saraceno miałem w ubiegłym roku.W tym sadziłem samo Saraceno.Obydwie plenne,Saraceno dobrze wiąże nawet podczas upałów po 4-6 owoców w gronach,smak typowy pomidorowy jak przystało na czerwonego,Silvano słodszy,ale sakiewki w większości mają to do siebie.
W/g mojego podniebienia i ogólnie z odmian jestem zadowolony i gdyby nie inny plan na przyszły rok zapewne bym je sadził.

Jacek,Silvano i Saraceno miałem w ubiegłym roku.W tym sadziłem samo Saraceno.Obydwie plenne,Saraceno dobrze wiąże nawet podczas upałów po 4-6 owoców w gronach,smak typowy pomidorowy jak przystało na czerwonego,Silvano słodszy,ale sakiewki w większości mają to do siebie.
W/g mojego podniebienia i ogólnie z odmian jestem zadowolony i gdyby nie inny plan na przyszły rok zapewne bym je sadził.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
leszkat76 Rok temu w listopadzie posiałem Laurę, miała dwa owocki. Wyciągnęła się owszem, później coś jej nie pasowało, bo zjadała liście itd teraz mam kristalon zielony, to może będzie jej bardziej pasowało. 

- bioy
Bardzo dziękuję Witku, za opinie i zdjęcia.Faworyt pisze: ↑3 gru 2023, o 15:13 bioy

Nie będę ukrywał, że do zakupu tych odmian, skłoniła mnie właśnie Twoja wzmianka o nich.

Pozdrawiam, Jacek
- kazko47
- 100p
- Od: 23 cze 2011, o 15:43
Sylwester, Ewa dziękuję za opinię.
Ewa
Dla mnie i rodziny pomidory z grupy Polish są bardzo dobre. Zarówno Polish czy Polish Ellis, Polish Giant, Polish C są to pomidory o smaku dobrego, dawnego pomidora.
Jeśli miałbym polecić z mojego zestawu to proponuję Polish C, Schlesische Himbeere, Nonna Antonina oraz
Gary Ibsen Gold. Garego miałem w tym roku pierwszy raz i muszę powiedzieć że jestem zachwycony jego smakiem. Miąższ o świeżym i bogatym smaku z nutą owoców.
Co do pomidorów o kształcie sopli/rogów to od 3 lat uprawiam ten zestaw. Są to pomidory idealne na przetwory, do suszenia
czy konserwowania. Robimy je również faszerowane i zapiekane. Chyba poleciłbym Sarnowski Polish Plum, dobrze plonuje, ma największe owoce no i smakowo chyba też najlepszy. W tym roku pierwszy raz miałem San Marzano Redorta. Smakiem porównywalny do Sarnowskiego.
Jeszcze o Fatimie. Miałem w tym roku Fatimę rosyjskiej selekcji. Tak pisał Jacek jest to wczesna odmiana, owocująca do jesieni.Wg. mnie owoce mają przyjemny słodki smak, wysoką soczystość i mięsisty miąższ. Doskonały smak. Pomidor nie pęka w okresie dojrzałości. Jest to krzew ok. 100-110cm, mocny, owoce spłaszczone serca.
Jest inna odmian Fatimy selekcji ukraińskiej. Z tego co wiem, to powstała w Ukrainie, choć widziałem też info, że powstała w Mołdawi. Tak czy inaczej te dwie odmiany różnią się wielkością roślin i kształtem owoców. Ta odmiana jest niska 60-80 cm, owoce to kształtne serca. Smakowo chyba podobne do siebie. Miałem tą odmianę w 2020r.
Warto je spróbować. Są też łatwe w uprawie.
Pozdrawiam. Kazik.

Ewa
Dla mnie i rodziny pomidory z grupy Polish są bardzo dobre. Zarówno Polish czy Polish Ellis, Polish Giant, Polish C są to pomidory o smaku dobrego, dawnego pomidora.
Jeśli miałbym polecić z mojego zestawu to proponuję Polish C, Schlesische Himbeere, Nonna Antonina oraz
Gary Ibsen Gold. Garego miałem w tym roku pierwszy raz i muszę powiedzieć że jestem zachwycony jego smakiem. Miąższ o świeżym i bogatym smaku z nutą owoców.
Co do pomidorów o kształcie sopli/rogów to od 3 lat uprawiam ten zestaw. Są to pomidory idealne na przetwory, do suszenia
czy konserwowania. Robimy je również faszerowane i zapiekane. Chyba poleciłbym Sarnowski Polish Plum, dobrze plonuje, ma największe owoce no i smakowo chyba też najlepszy. W tym roku pierwszy raz miałem San Marzano Redorta. Smakiem porównywalny do Sarnowskiego.
Jeszcze o Fatimie. Miałem w tym roku Fatimę rosyjskiej selekcji. Tak pisał Jacek jest to wczesna odmiana, owocująca do jesieni.Wg. mnie owoce mają przyjemny słodki smak, wysoką soczystość i mięsisty miąższ. Doskonały smak. Pomidor nie pęka w okresie dojrzałości. Jest to krzew ok. 100-110cm, mocny, owoce spłaszczone serca.
Jest inna odmian Fatimy selekcji ukraińskiej. Z tego co wiem, to powstała w Ukrainie, choć widziałem też info, że powstała w Mołdawi. Tak czy inaczej te dwie odmiany różnią się wielkością roślin i kształtem owoców. Ta odmiana jest niska 60-80 cm, owoce to kształtne serca. Smakowo chyba podobne do siebie. Miałem tą odmianę w 2020r.
Warto je spróbować. Są też łatwe w uprawie.
Pozdrawiam. Kazik.
Kazik.
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
-
Z opisu Kazika wynika , że u mnie rosła odmiana Fatima ukraińska . Roślina była niska , owoce
sercowate , bardzo duże . Z tego co pamiętam nadaje się do donicy . Szybko skończyła owocowanie ,
ale wysiewałam ją bardzo wcześnie .
sercowate , bardzo duże . Z tego co pamiętam nadaje się do donicy . Szybko skończyła owocowanie ,
ale wysiewałam ją bardzo wcześnie .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Też myślę o wysianiu na wczesny zbiór coś do donic, tak z 3 krzaczki. Najlepiej nisko rosnące i wczesne mam do wyboru Atol, Jawor, Rodeo, Hapynet f1, Krasnomordina, Siberian,Velmozha ewentualnie z trochę wyższych ale też wczesnych np. Zorza Toruńska, Rudy, Pikuś czy choćby Malinowy Ożarowski, którego uprawiałam na początku i zatęskniłam za jego smakiem. Normalnie jak temu osiołowi co w żłoby dano.
Nie mogę się zdecydować.

Nie mogę się zdecydować.

-
Krasnomordina i Velmozha nie są niskie , raczej nie do donicy .
Do donicy planuję K/119 , ale po 15 maja zakopię donicę w ziemi . Nie pamiętam go dokładnie , tyle że był plenny a owoce
malinowe befsztyki . Donica taka ziemniaczana 2w1 .
Cały czas dumam nad donicowym , ale więcej niż jeden by sprawdzić , który sprawdzi się najlepiej .
Słabo pamiętam Fatimę . Chodzi mi po głowie , że była niska a owoce bardzo duże , też by się nadawała . Jeden taki pomidor i cała
rodzina najedzona .
Nad malinowym Rodeo też się zastanawiam by go posadzić w donicy .
Do donicy planuję K/119 , ale po 15 maja zakopię donicę w ziemi . Nie pamiętam go dokładnie , tyle że był plenny a owoce
malinowe befsztyki . Donica taka ziemniaczana 2w1 .
Cały czas dumam nad donicowym , ale więcej niż jeden by sprawdzić , który sprawdzi się najlepiej .
Słabo pamiętam Fatimę . Chodzi mi po głowie , że była niska a owoce bardzo duże , też by się nadawała . Jeden taki pomidor i cała
rodzina najedzona .
Nad malinowym Rodeo też się zastanawiam by go posadzić w donicy .