ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3
O dymieniu nie słyszałam , czyli jak to robisz ? Mam rozpalić ognisko i nad tym ogniskiem cebulę rozłożyć ? Chyba na jakieś
metalowej siatce zawiesić ? Mam taką siatkę w piekarniku do suszenia . A może lepiej będzie w wędzarni ?
metalowej siatce zawiesić ? Mam taką siatkę w piekarniku do suszenia . A może lepiej będzie w wędzarni ?
Ja rozpalam małego grilla tak żeby było dużo dymu i nad tym dymem trzymam w metalowym sitku.
Kiedyś moja mama wymyśliła że będzie dymić w takiej plastikowej siatce co w niej kupiła tą dymkę nad starym piecykiem (taką kozą na drewno). Trochę za nisko trzymała, siatka się stopiła i cała dymka wpadła do żaru. To tak nie polecam robić
Kiedyś moja mama wymyśliła że będzie dymić w takiej plastikowej siatce co w niej kupiła tą dymkę nad starym piecykiem (taką kozą na drewno). Trochę za nisko trzymała, siatka się stopiła i cała dymka wpadła do żaru. To tak nie polecam robić

-
Dzięki , przypomniałam sobie o metalowym koszyczku do frytek . Frytek już nie smażę a koszyczka żałowałam wyrzucić .
Ja dymię bezpośrednio przed sadzeniem. Wystarczy kilka minut.
Nie znam naukowego wyjaśnienia tego zjawiska ale mam to już sprawdzone. Kilka razy z lenistwa zdarzyło mi się posadzić dymkę bez uprzedniego potraktowania dymem i zawsze mi wtedy wybiła w pędy kwiatostanowe.
Nie znam naukowego wyjaśnienia tego zjawiska ale mam to już sprawdzone. Kilka razy z lenistwa zdarzyło mi się posadzić dymkę bez uprzedniego potraktowania dymem i zawsze mi wtedy wybiła w pędy kwiatostanowe.
-
Czyli wcześniej tego nie robić ? Przemyślałam jak to zrobię , albo w wędzarni , albo nad grillem . Jak długo trwa to
wędzenie ?
wędzenie ?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś traktował "dymienie" (czyli suszenie) dymki tak dosłownie.
Ja nie wędziłem i ani jedna sztuka nie zakwitła w tym roku. Za to z nasion, rok wcześniej, zakwitły prawie wszystkie.

Ja nie wędziłem i ani jedna sztuka nie zakwitła w tym roku. Za to z nasion, rok wcześniej, zakwitły prawie wszystkie.
Pozdrawiam, Jacek
-
Jak myślisz od czego to zależy ? U mnie zakwita tak mniej więcej 20-30 procent .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Pojęcia nie mam, niestety. Na pewno ważny jest termin siewu.
W poprzednim roku dobrze wysuszyłem dymkę i sadziłem razem z ozimym czosnkiem, czyli pewnie końcem października.
W tym roku zrobię tak samo.
W poprzednim roku dobrze wysuszyłem dymkę i sadziłem razem z ozimym czosnkiem, czyli pewnie końcem października.
W tym roku zrobię tak samo.
Pozdrawiam, Jacek
-
Nie jestem pewna czy termin ma znaczenie . Dwa lata temu sadziłam póżniej i chyba więcej kwitło niż rok póżniej gdy
sadziłam na początku pażdziernika .
sadziłam na początku pażdziernika .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tzw „dymienie” to solidne wysuszenie dymki.
W siateczce, luźnej, wieszam przy kaloryferze na rurce. I tak sobie wisi całą zimę. O jednym woreczku z czerwoną cebulą zapomniałam i znalazłam kompletnie zasuszoną za koloryferem dopiero w jesieni
.Jeżeli jest solidnie wysuszona to żadna nie „wystrzeli” w kwiat.
Dawniej , dawniej wisiała dymka w lnianym woreczku przy kominie, ma być ciepło ale nie gorąco.
Tak pamiętam z dawnych czasów, tak było u mojej mamy.
W siateczce, luźnej, wieszam przy kaloryferze na rurce. I tak sobie wisi całą zimę. O jednym woreczku z czerwoną cebulą zapomniałam i znalazłam kompletnie zasuszoną za koloryferem dopiero w jesieni

Dawniej , dawniej wisiała dymka w lnianym woreczku przy kominie, ma być ciepło ale nie gorąco.
Tak pamiętam z dawnych czasów, tak było u mojej mamy.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W szkole mnie uczyli, że cebula przechowuje się dobrze poniżej 2stC lub powyżej 20.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Tak się czasem zastanawiałam czemu u nas się zawsze dymiło tą dymkę ale skoro działało to nie wnikałam. Być może chodzi o suszenie i ciepłe powietrze, które przejdzie przez tą cebulkę przed sadzeniem podsuszy ją i dym wcale tutaj nie odgrywa żadnej roli.
Ale tak w sumie... nawet jeśli to bzdura z tym dymem to jednak fajny rytuał
Ale tak w sumie... nawet jeśli to bzdura z tym dymem to jednak fajny rytuał

-
Myślę , że jednak nie bez powodu mówi się na tę cebulę dymka . Ludzie chcieli to uprościć i suszyli , ale rzeczywiście pierwotne
znaczenie dymki od dymienia do mnie przemawia . Tym bardziej , że mimo wysuszenia dymka potrafi zakwitnąć .
Odymię solidnie i za rok napiszę czy się sprawdziło .
znaczenie dymki od dymienia do mnie przemawia . Tym bardziej , że mimo wysuszenia dymka potrafi zakwitnąć .
Odymię solidnie i za rok napiszę czy się sprawdziło .
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu
ja przy piecu kaflowym lub w nim kilka razy do dymiałem , ale Sztudgarda z kwietnia nie i nic nie wybiło 

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .