Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

I ja zachwycam się żabką ;:215 masz rację wymaga renowacji, ale i tak rdza nie wpływa na jej przesympatyczny wygląd.
Dobra książka, do duetu naleweczka to super kompanija na jesienne słoty i zimowe mrozy ;:306
Weekend już nie jest słoneczny, po 12 zaczęło padać, ale i tak coś się udało pokręcić po ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko a ja myślałam, że dobrałaś się do nalewek w sensie dosłownym...a tu tylko przelewanie! no chyba że i smakowanie było ;:304
Żurawki ładnie się prezentują moje już w liściach, a i róże w większości mają kopczyki. Idzie kolejna fala mrozu, no niech będzie, ale mam nadzieję na szybką wiosnę :D Milutkiej niedzieli i zdrówka ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Listopad właśnie pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Ciemno, mokro, mgliście, szaroburo i ponuro. Brrr.....
Nienawidzę takiej pogody. Strasznie dołująca. Jedyny plus jest taki, że Miśka śpi zaszyta w najciemniejszym zakamarku i tylko głód ją stamtąd wyprowadza, ale na krótko, wyłącznie w celu napełnienia żołądka.

Beatko [Beaby] - dzięki za wskazówkę. ;:180 Muszę sobie poczytać, by później poeksperymentować z zasuszaniem kwiatów piwonii.
Żaba musi zaznać odmłodzenia, by się nie rozpadła na kawałki ze starości. ;:306

Iwonko1 - właśnie sobie uświadomiłam, że do świąt już niecały miesiąc, a ja jeszcze nawet nie poczyniłam żadnych planów. ;:7
Dobrze kombinujesz ;:303 Trza się zabezpieczyć przed ślimakami, ratując żabę!
Dziękuję i odwzajemniam super życzenia. ;:196

Danusiu [danuta z] - niewiele sztuczności mam na działce, bo nie przepadam za nimi, ale tę żabę polubiłam. Nie odbiera miejsca przynależnego kwiatkom, bo stoi na wysokim drucie i to jest jej główna zaleta. ;:306
Żurawek mam trochę więcej niż na fotkach, ale część z nich już zdążyła się pod liśćmi schować, a nie chciałam ich zgarniać (tych liści).
Marzec niedługo, jeszcze tylko trzy miesiączki i oby jak najszybciej sobie poszły.
Pozdrawiam wzajemnie i równie serdecznie. ;:196 Zdrówka. ;:97

Dorotko [korzo_m] - po renowacji będzie żaba-nówka. :lol:
Kochana, gdybym sobie naleweczką dogodziła, to nie dałabym rady czytać, przespałabym dzień, a potem byłabym na siebie... ;:145
Na mnie też słonko się jakby obraziło, i pozwoliło listopadowi pazur pokazać. ;:oj Ciemno, zimno, nieprzyjemno....... ;:179

Marysiu [Maska] - w sensie dosłownym to ja się dobiorę do nalewek dzisiaj wieczorkiem, choć jeszcze nie do tegorocznych. Za młode, muszą dojrzeć. ;:7
Część moich żurawek też już pod liściastą kołderką i nie dały się obfocić. ;:124 Ponieważ wszystkie utworzyły ładne duże kępki, we wrześniu podzieliłam je na mniejsze kępuszki i obsadziłam obrzeże najdłuższej rabaty. Szybko nabrały masy i mam nadzieję, że ładnie przezimują i stworzą kolorowy szlaczek. :tan
Dziękuję ślicznie za miłe sercu życzenia i wzajemnie dobrego zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Znalazłam jeszcze kilka październikowych zdjęć .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech Wam ;:3 zaświeci i umili cały najbliższy tydzień. ;:79
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś czuję, że tej białej kołderki to my się nie doczekamy
Nie okryłam hortensji, bo nie sprawdzałam ostatnio prognoz ;:223
Nie wiem, czy zdołam to zrobić jutro.
Jednak ta dalia faktycznie nie miała bulw?
Taka ładna, szkoda
Mam nadzieje, że przetrwa w domku
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, u nas też szaro, buro,chłodno i ślisko, tylko śnieżkiem poprószyło leciutko jak cukrem pudrem. ;:108
Taka pogoda nie mobilizuje do działania a wręcz przeciwnie, ogarnęło mnie totalne lenistwo. ;:222
Miałam iść do fryzjera ... czas najwyższy wybrać się na rekonesans po sklepach, w celu upolowania coś pod choinkę dla rodzinki. ;:148
Kochana, Twój eMek bardzo się stara, żeby Cię zaskoczyć pięknym wystrojem wewnątrz altanki . ;:111 Na zewnątrz, to już Ty będziesz miała pole do popisu ;:224 i zapanuje małżeńska zgoda ... no może nie na sianie ... ale na miękkiej altanowej kozetce. ;:306
Pragniesz śniegu, więc Ci go życzę .... niech zakryje nieciekawe widoki rozkopanego krajobrazu.Nas to samo czeka w przyszłym roku, ale tylko reorganizacja ulicy ; powstaną ścieżki rowerowe, nowe przystanki i więcej miejsc parkingowych. ;:215
Wygłaskaj nudzących się współmieszkańców, wyściskaj eMa i dzieciaki, pozdrów Mamusię i trzymajcie się zdrowo. ;:4 ;:167 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko słonko próbowało przebić się dzisiaj przez chmury, ale marnie mu to szło i zrezygnowało. Na razie lekki mrozik, ale w prognozie dalej ma przymrozić. Żurawki musiałam w dużej liczbie wykopać z okazji prac wykopaliskowych i niestety niektóre poszły do doniczek, ale zadołowane może wiosną zregenerują się. Dobrze robisz, że je odmładzasz :D Trzymaj się zdrowo i cieplutko ;:196 ;:167 ;:4
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko nawet pojedyncze kolory na grządkach jeszcze cieszą. U mnie też żurawki się ładnie rozrastają i znowu będę mieć dylemat co z nimi zrobić, upycham w różne miejsca. :roll:
Zrobiłaś porządek z nalewkami i przypomiało mi się, że też mam kilkuletnią pigwówkę i pora zaprosić siostrę na degustację. :D
Listopad mija, więc tylko święta nas jeszcze zajmą, a potem Twoje heliotropy już pora siać. :)
Pozdrawiam ciepło. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Działka upchnięta w dalekie zakamarki pamięci, jako że na plan pierwszy wysunęła się przedświąteczna krzątanina. W dodatku mocno absorbująca i zabierająca mnóstwo czasu. Do tego wszystkiego cóś się mnie czepnęło i zaczęłam chrypić jak stara miotła po betonie. Obawiam się, że znowu zdarta krtań o sobie przypomina. A niech ją... Nie dam się, nie ze mną te numery!
Dobrze że choć słoneczko nie zawodzi i rozwesela życie, zwłaszcza że mrozek galanty.

Gosiu [Margo2] - no tak. ;:108 Tak deszczu jak i śniegu niebo nam skąpi w tym roku.
Dalia, o którą pytasz, istotnie miała jedynie małe korzonki. Ociupinkę nasion wydała, więc może coś z tego będzie, bo wsadzona do doniczki roślina jakoś nietęgo mi ostatnio zaczyna wyglądać. Pożyjemy, zobaczymy. ;:218

Stasiu - mnie już lenistwo opuściło, no bo ileż to można nic nie robić. :uszy Podniosłam uszy do góry i ostro wzięłam się do roboty, wszak święta już tuż-tuż.
O! A o polowaniu na prezenty jeszcze nawet nie pomyślałam, ale wiem, co chcę znaleźć, więc udam się w konkretne miejsca. ;:131 Mam nadzieję, że się nie rozczaruję.
M faktycznie stara się jak może, a na moje fanaberie reaguje stoickim spokojem. Zapewne tak będzie do wiosny, tj. do czasu, gdy ja się włączę na maxa w zagospodarowanie wiadomego miejsca. ;:306
Pięknie dziękuję za wszystkie z serca płynące dobre fluidy i życzenia. ;:167 Na Ciebie zawsze można liczyć. Kochana jesteś. ;:196
Wzajemnie życzę Wam samego zdrowia i samych radosnych chwil. ;:196

Marysiu [Maska] - moje słoneczko ostatnio nie leniuchuje i oby zachowywało się tak jak najdłużej, tym bardziej że mrozek też nie śpi. ;:63
Dziękuję, kochana i wzajemnie ciepełka i zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Soniu - teraz to ja nawet nie wiem, co tam kolorowego. Pewnie tylko żurawkowe listki, ale tak to już jest u działkowców. Działka to nie ogród przydomowy i widuje się ją w sezonie, potem już tylko od przypadku do przypadku. ;:108
Masz rację: aby do świąt, a potem się zacznie! :tan
Pozdrawiam wzajemnie i zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Tak dzisiaj zachodziło moje słonko.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucyśko a ja nawet nie zauważyłam jakie dziś słonko miało kolory kiedy zachodziło.
Twoje cudne ale takie bardziej na zimno niż na ciepło choć zapowiadają w przyszłym tygodniu ocieplenie.
No jak na razie na dworze typowo zimowo i ciągnie do domu do ciepełka i do "co nieco". :wink:
Przydałaby się jakaś naleweczka...ale moje pigwowce jeszcze nie ruszone....czekają na moje zmiłowanie. :wink:
A żurawki w różnistych odcieniach ładnie teraz się prezentują i dają choć trochę koloru ogrodowi . ;:215
Żabka na wiosnę zyska nowe kolory i nowe życie. :lol:
;:196 ;:196
Danka65
100p
100p
Od: 18 mar 2012, o 11:12

Post »

Słoneczko czy wschodzące czy zachodzące zawsze zalewa ciepełkiem przy oglądaniu... magia ;:168
Oj zimno wczoraj, u mnie było -2 ale wiatr spotęgował mróz do -9 brrrrr.
Okres przedświąteczny zaprząta nasze myśli innymi sprawami, a potem miesiąc bliżej do wiosny :D
Lucynko oszczędzaj gardełko ale nie przeszkadza to na szczęście w pisaniu :wink:
Dużo zdrówka życzę i ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko chyba za głośno śpiewałaś ? ;:306 przyznaj się!
U mnie na działce nie ma jak na razie ani jednej ozdoby. :oops: A ja lubię różne ozdóbki.
Piękne te Twoje zdjęcia zachodzącego słońca.Ja też często takie robię.Wczoraj też dwa zrobiłam ponieważ słońce zachodziło i dodatkowo
było "przeorane niebo" przez samoloty w różnych kierunkach.Porobiłam też zdjęcia drzew na naszych "kortach" ponieważ są ciekawe,a
część ma być wycięta.Dwa drzewa uschnięte,a inne zbyt pochylone,po za tym budują tam rynek.
PS.Ostatnio kupiłam żabę w surducie, a co!

Lucynko serdecznie Was pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i oby do wiosny. ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko nie poddawaj się , żadne choróbsko Cię nie pokona, brawo Ty!!!! ;:138 ;:138
Ta krzątanina przedświąteczna jest naprawdę dołująca, na szczęście ja część prac mam już wykonane. Od wczoraj porządnie mrozi, dobrze że słoneczko pięknie świeci, chce się żyć :heja
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, u mnie też działka już jakby z tyłu głowy, gdzieś poza innymi sprawami. Na wiosnę znów wypełzniemy z czterech ścian i się rozkręcimy ogrodowo. :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Luciu u Ciebie zawsze wszystko musi być bujniejsze i nawet słoneczka masz dwa ;:168 Moje też nie próżnowało ale jak świeciło rankiem to o zachodzie kryło się za chmury...albo odwrotnie...ale doświetliło mnie ;:333 Teraz podobno idą opady więc słonka nie będzie, ale cieplej trochę :lol:
Dobrego i spokojnego tygodnia dla Was ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I znowu o jeden dzień bliżej do wiosny!
Nareszcie mróz sobie polazł gdzieś tam... Dzisiaj już mniej słońca, ale jednak trochę go było i choć lekko przymglone, to jednak świeciło. Ale mi się rymło.

Elżuniu - prawidłowo oceniłaś zachodzące słońce. Było zimno, a nawet można rzec, że bardzo zimno, ale już jest poprawa, już nie ma mrozu. Tylko nie wiem, co jest lepsze: mróz i słońce czy deszcz i wszechobecna szarzyzna. ;:7
W tym roku mam wyjątkowo dużo nalewek, ale przecież był to wyjątkowy sezon owocowy i nie wiadomo, kiedy nam się taki przydarzy. Zresztą nie tylko owoce ale i warzywa pozwoliły szczelnie zapełnić spiżarniane półki. ;:63
Wiosną wszystko nabierze nowych świeżutkich barw, to i żaba musi. ;:306

Danusiu [Danka65] - tylko dwa pod kreską?! :roll: Ja miałam dziesięć plus wietrzysko, ale to nocą, w ciągu dnia nieco mniej, dlatego sobotę spędziłam w domu i piekłam ciacha "babuni".
Gardło staram się oczywiście oszczędzać, co najbardziej chyba eMa cieszy, ale sama też nie narzekam, mogło być gorzej. ;:224
Pięknie dziękuję; zdrówka nigdy za wiele, więc życzenie odwzajemniam. ;:196

Danusiu [danuta z] - kochana, ja w ogóle nie śpiewam, ponieważ podobno w dzieciństwie "słoń mi na ucho nadepnął". ;:14
Kochana, załóż wreszcie swój wątek i pokazuj te swoje zdjęcia, bo po co Ci one, jeśli nie możesz się nimi pochwalić przed publiką? :oops:
No i swoją żabę mogłabyś pokazać. A może na razie pochwal się nią w moim wątku.......
Pozdrowienia zawsze z radością przyjmuję, dziękuję i z równą radością odwzajemniam. ;:196

Dorotko [korzo_m] - pewnie że się nie poddam, ja twarda baba jestem, ale za troskę serdeczne dzięki. ;:167
Nie dołuj się przedświątecznymi obowiązkami, pomyśl o radości, jaka czeka nas podczas świątecznych spotkań rodzinnych i doły prysną jak bańki mydlane. :tan

Kasiu [kania] - tak, masz pełną rację, ale zanim "wypełzniemy", to jeszcze w czterech ścianach ogrody sobie stworzymy, by "wypełznąć" z gotowymi sadzonkami na rabaty. ;:303

Marysiu [Maska] - co dwa to nie jedno...jak to mówią. :lol:
Jednak słoneczko dodaje werwy i mobilizuje do większego wysiłku, nawet jeśli w czterech ścianach. Dzisiaj już było zamglone i od czasu do czasu chowało się za chmurami. Jest duża szansa na to, że jutro całe zniknie z pola widzenia. ;:174
Ślicznie dziękuję za dobre życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:196

Wraz z moim dzisiejszym zachodzącym słoneczkiem życzę Wam wszystkim pięknego i zdrowego tygodnia. ;:97 ;:97 ;:97

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”