Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Maryniu, Aniu , te Wasze pochwały są oczywiście przesadne i w ogóle mocno na wyrost ale Wy to już jesteście takie miłe babeczki po prostu ;:168 .
Bonice mam dwie obok siebie ale nie tworzą jednego krzewu - na zdjęciu jest jedna. Eden Rose rosną dwie w niedużej odległości i tworzą jeden dość gęsty krzew. Mam jeszcze jeszcze jedną różę, która wygląda jak jeden krzew a są to dwa rosnące w bliskiej odległości ? to Abraham Darby. Wyszło tak przez przypadek ale widzę, że dobrze wyszło. Mniejsze odmiany lubię posadzić obok siebie, żeby tworzyły wyraźniejszy akcent na rabacie ale odległości wyznaczam na tyle duże, że widać, że są to osobne krzewy. O, tak to sobie właśnie wymyśliłam, bo ja to taka pani symetryczna jestem.
Ruda lilia to martagon.
No i dalsza część lipca?
Taką malusią fioletową hortensję sobie kupiłam w ubiegłym roku. Pamiętam, że później robiłam jej zdjęcia więc jeszcze ją pokażę ?obsypaną? dwoma kwiatami. Zmarzła na wiosnę i tak wyszło.

Obrazek

W ubiegłym roku pogroziłam szpadlem bodziszkowi wspaniałemu i temu, który jest na zdjęciu. Po takim kwitnieniu, które trwało i trwało, ten bodziszek został ze mną.

Obrazek

Rosa Mundi i mój ulubiony floks, który pierwszy z floksów zaczyna kwitnienie i jako ostatni kończy. W dodatku pięknie pachnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inni?

Obrazek

Obrazek

Queen Elisabeth

Obrazek

Obrazek

Przywrotnik ostroklapowy

Obrazek

Alba Meidiland

Obrazek

Compassion

Obrazek

Obrazek

Ależ mnie Wanda uruchomiła! :lol: W jeden dzień tyyyle zdjęć. ;:170
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale mnie Kasiu natchnęłaś ,przecież trzeba posadzić w pobliżu parę róż no takie proste a nie pomyśłałam ;:167 efekt masz rewelacyjny.I znów zakup róż na wiosnę ;:306 :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Kaniu!
Możesz sobie zaprzeczać do bólu, ale my widzimy piękny ogród, wspaniałe krajobrazy, imponująco kwitnące rośliny, dorodne róże... Ziemię masz dobrą skoro udają się róże i tawułki, lilie i ostróżki.
Po Twoim ogrodzie wcale nie widać kaprysów letniej pogody, widać za to talent ogrodniczy.

Podziwiam i pozdrawiam - Jagi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu ja przygodę z różami tak na poważnie zaczęłam tego roku, dlatego takich obfitych kwitnień nie miałam. dlatego chłonę widoki różane z nadzieją, że u mnie kiedyś..... też będzie tak pięknie. Pokazujesz same różane królowe i tu nikt w pochwałach nie przesadza, masz ślicznie urządzone rabatki ;:215 Kasiu pamiętam jak przywoziłaś ziemię z kompostowni, napisz jak się sprawdziła, czy bardzo musiałaś walczyć z chwastami.
Czy znasz nazwę tego bodziszka, taki niski a ma tyle uroku https://images89.fotosik.pl/450/d1d7640647b92a7e.jpg
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Kasiu nie zaprzeczaj masz pięknie wszystko wypielęgnowane ;:138 Czerwcowo-lipcowy ogród cudowny ;:167 bajkowe kwitnienie róż :D
Pamiętam jak pisałyśmy o Clair Reneissance, ,obficie Ci zakwitła jak na świeżaczka i ładnie rozkrzewiona. Zastanawiałam się nad zakupem Sommersonne ;:167 , ale padło na Lady of Shalott i zachwyciłam się jej kwiatami. Westerlandy mam też dwie , masz rację w słońcu najpiękniejsze, uwielbiam tę różę zwłaszcza za jej kolor. Jeszcze raz powtórzę cudowne kwitnienia ;:138 ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, jestem zauroczona już nie tylko cudnymi, obficie kwitnącymi różyczkami. ;:215 ;:303
Zachwyca Twój przepięknie zaaranżowany i utrzymany ogród. ;:138 ;:138 ;:138
Domyślam się, że i teraz, w grudniu, Twój ogród może zachwycić. ;:108 Pochwal się jego późnojesienną szatą. ;:180
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, jak mi się podoba jakaś róża, to chciałabym nieć jej więcej niż jeden krzaczek ale z tym to trzeba ostrożnie. Z Sommersonne przesadziłam zakupując trzy krzewy i teraz widzę, że muszę dwa wykopać, bo duszą się przy The Fairy. Jak sadzę małe rośliny, to nie potrafię uwierzyć, że one się jednak rozrosną.
Jagi, nie do końca ogród sobie ze wszystkim radził. Z chorobami grzybowymi nie wygrał. Miałam bardzo porażone róże. Widać już na zdjęciach z lipca, że na liściach są plamy, nigdy tak nie miałam.
Dorotko, przecież Ty masz już wspaniale kwitnący ogród! Ten bodziszek to Biokovo. Kompost z miejskiej kompostowni spełnił swoje zadanie. Miał ładnie wyglądać, stworzyć ściółkę i być prawie za darmo.
Krysiu, prawda, że Westerland jest cudny? I ten zapach! Gdybym miała zostawić jedną różę na działce, byłby to właśnie Westerland.
Lady of Shalott to zupełnie inna róża niż Sommersonne, myślę że subtelniejsza i bardziej zwiewna.
Pamiętam, że ja też rozważalam jej zakup ale wybrałam wtedy Wellbeing ze względu na zapach. Moja koleżanka też ma tę Lady i jest bardzo zadowolona.
Lucynko, no nie, nie mam żadnych zdjęć z grudnia. Chociaż nie, mam jedno ale zrobione po ciemku bez lampy. Widać tylko światełka na cyprysiku, bo miałam taką fantazję, żeby przystroić trochę świątecznie placyk przed domkiem. Na pewno pokażę.

Ciąg dalszy lipcowych widoków

Zephirine Drouhin

Obrazek

Wellbeing

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Shloss Eutin i jej lilie martagon

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chandos Beauty, jeszcze malutki ten krzaczek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

witaj Kasiu :wit Długo już spaceruję po Twoim różanym ogrodzie i jestem nim zauroczona ;:138 , Ja nie mogłam poradzić sobie z czarną plamistością i musiałam z nich zrezygnować.Zostało mi tylko kilka krzaczków :cry: Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Kasiu Mojemu zachwytowi końca nie będzie ;:180 .Ja kocham róże ,ale Twoje ,to rzadko spotykany widok .Masz tzw rękę i ta ręka dzielnie je prowadzi ;:180
Spróbuję na zwolnionych rabatkach z części roślin przesadzić róże ,by większy obszar stanowiły . :)
Zdrowego dnia i słonecznego Kasiu życzę :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, jestem bardzo ciekawa jakie odmiany róż zostawiłaś w ogrodzie. Ja też powyrzucałam wszystkie słabe róże, kiedyś walczyłam o każdy pęd na każdym krzaczku ale takie podejście szkodzi ogrodowi. Teraz mam róż niewiele ale za to mam siłę zadbać o każdą. Jak kiedyś będę miała cztery ręce i podwójną dobę, to dokupię jeszcze raz tyle róż ;:170 .
Bogusiu, pewnie że trzeba róże sadzić, koniecznie :D .

Liliowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heidetraum

Obrazek

Dzwonek karpacki

Obrazek

Obrazek

Laguna

Obrazek

Obrazek

The Fairy

Obrazek

Shloss Eutin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilie. Nie znam odmiany ale strasznie wysokie są. Najpierw były przy róży Westerland ale są zbyt wielkie i dostały nowe miejsce na tyłach działki. Kilka cebul przeoczyłam i wyrosły takie ?miotły??

Obrazek

Pozwoliłam im zakwitnąć ale i one dołączą do stadka, które jest tutaj.

Obrazek

Obrazek

Johann Wolfgang von Goethe

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Laguna już Ci aż tak urosła?? Dopiero niedawno wsadzałaś ją przy pergoli ;:oj Niesamowicie bogata musi być tam ziemia.
Pokazujesz rozrośnięte liliowce, moje ukochane kwiaty i tu mam pytanie. Jak często Kasiu bywacie na swojej działce i jak macie do niej daleko od swojego miejsca zamieszkania? Pytam, bo liliowce mają to do siebie, że codziennie rozkwitają nowe kwiaty, a wczorajsze obumierają.
Czy nie nachodzi Cię myśl, którą kiedyś wyraził Asnyk: "Szkoda mi kwiatów, które więdną w ustroni. I nikt nie zna ich barw świeżych. I woni".
Ja mam bardzo dużo liliowców i dlatego nigdy nie wyjeżdżam w lipcu na urlop, bo ich kwitnienie byloby poza moim zasięgiem.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu nazwę bodziszka zapisałam, wiosnę będę szukała sadzonek.
Róża Westerland zachwyca https://images90.fotosik.pl/449/da853505b1d37d15.jpg uwielbiam tę różę. Miałam dwa krzaki, ale po kilku latach je straciłam po mroźnych zimach. Cały czas myślę czy nie zaprosić tego cuda po raz trzeci.
Twój ogród jest bardzo bogaty, pięknie skomponowane rabatki, super kolorystyczne plamy, widać że sadzenie roślin nie jest przypadkowe tylko dobrze przemyślane ;:138
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Kasiu ;:167 czy masz może szałwię omączoną?
Cieplutko bardzo pozdrawiam :) ;:167
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, ziemia jest gliniasta. Pracuję nad nią, uzdatniam, rozluźniam, nawożę. Trzyma wodę - to duża zaleta, jest zimna i zwarta - to duża niezaleta.
Działkę mamy 23 km od domu. Jesteśmy tam w każdy weekend ale w tym specyficzny roku bywaliśmy częściej. Liliowce kwitną dość długo, tak więc zdążę się nimi nacieszyć. Niektórzy na forum mają takie zeszyty ogrodnika, w których zapisują ważne sprawy. Jak to dobrze, że od ubiegłego roku ja też taki mam i dlatego mogę precyzyjnie odpowiedzieć Ci Wandeczko na temat liliowców :) .
Mam nawet zdjęcie tego zeszytu. Właściwie to chciałam uwiecznić swojskie śniadanko ale zeszyt też się załapał.

Obrazek

Mam słabość do liliowca Catherine Woodbury i notuję czas kiedy kwitnie. W 2019 zaczął 10 lipca i kwitł aż do 31 sierpnia. W tym roku był gorszy (chyba przez te wielkie lilie, które go przytłoczyły), zaczął kwitnienie 18 lipca i skończył 23 sierpnia. Kwitł nawet długo ale jego wartość dekoracyjna była w sumie średnia.
Liliowcowi Stella D?Oro pękły pierwsze pąki 13 czerwca a równo miesiąc później zaczynały kwitnąć ciemne liliowce. Liliowce kwitły do 29 sierpnia.

Obrazek

Obrazek

Dorotko, o tak Westerland to jest wrażliwiec. Czasami uda mu się przezimować a czasami nie - istna loteria.

Bogusiu, szałwii omączonej nie mam, mam omszoną.

Obrazek

W sierpniu zrobiłam kilka zdjęć pożegnalnych lawendom. Tnę je na początku miesiąca a plon suszę. W tym roku popełniłam dwa błędy i nie pachniała już tak pięknie jak by mogła. Po pierwsze, nie chciałam jej zrywać w upalnym środku dnia a zrobiłam to dopiero wieczorem. Pora zbierania lawendy jednak ma znaczenie. Po drugie, zamiast suszyć ją w kłosach i otrząsać suche już kwiaty, oskubałam łodygi od razu i susz nie wysechł tak jak powinien. W przyszłym sezonie nie popełnię już tych błędów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młynek ma się nijak do lawendy ale pasował do obrazka, bo ma namalowaną lawendę na ściance :wink: .

Obrazek

Obrazek

Kto widzi modraszka?

Obrazek

Po żniwach

Obrazek

A po ścięciu zrobiło się smutno, bo zabrakło motyli i trzmieli w ogrodzie a krzaki wyglądały nędznie.
W przyszłym roku, jak zdrowie pozwoli, znowu będzie zabawa z lawendą :D .

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jaka Ty jesteś zorganizowana, Kasiu! ;:111
Ja mam ze trzy kajety w domu i dwa na działce, coś tam w nich zapisuję, ale na pytanie o terminy kwitnień poszczególnych roślin w życiu bym nikomu nie odpowiedziała. ;:14 Jednak muszę przyznać, że zainspirowałaś mnie do takich zapisków i jeśli mi się nie zapomni, to w najbliższym sezonie spróbuję zapisywać. ;:108
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”