Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Gosia/PEPSI ma rację ja też posiałam wczesna i zebrałam bez problemu natomiast tzw.kamienna to już klapa - ślimaki i inne całkowicie ją zdominowały.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Och ! ja chętnie bym posiała kapustkę, ale tak jak Pelagia 72, mam problem z sarenkami,więc od tej wiosny zrezygnowałam z uprawy warzyw na
działce a w ogrodzie mam za mało miejsca, udało mi sie wygospodarować w miarę słoneczne miejsce w ogrodzie na warzywnik 2,5x4m .
Teraz się głowię co by tu posadzić na tym mini warzywniku a chciałoby sie wszystko ;:131 Och! a taka świeżutka kapustka bez chemii na
surówkę byłaby pyszna. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziewczyny ja kapustę ze sklepu mogę raz na jakiś czas tylko zjeść. Nie robię gołąbków chociaż uwielbiam, ale jeden raz i na drugi dzień już brzuch jak balon, bo azotynów nie przyswajam. Czasem robię z włoską albo z pekinką, bo coś mniej widać kumuluje.
Wyczytałam w necie sposób na robale w kapuście, żeby pod wieczór kiedy robale wchodzą do kapuchy zlać ją woda o temp. 60 st. kapucha wytrzymuje a robale nie więc będę też próbować. Mam różne metody wydzierania zdrowej kapusty przyrodzie, a żrą ją wszyscy nawet mysiory, bo w tunelu zaatakowały...nakrywam starymi firankami a nawet nadziewam na główkę torby papierowe w tunelu. ;:306

Alu miło ....dziękuję ;:168

Agnieszko kiełeczki na słonecznym parapecie....cud mniód
Obyś nie rzekła w złą godzinę....wiem bo u Marty przeskakują 1,80 m ;:oj ale może ona ma jakąś drużynę olimpijską ;:306
Jak chcesz żółtą się podzielę, ale ona rośnie wysoko chyba do 2 m!

Małgosiu jak tylko będzie chciała róść to mam skrzynię przygotowaną i posadzę ;:215 a kiedy sadzisz do gruntu?

Aniu i co my byśmy bez forum zrobiły, tu wszystkiego się dowiesz ;:215 spróbuj z ciepłą wodą ...

Wandziu kapustkę nawet między kwiatkami możesz posadzić :D A może uda się wydzielić drugi warzywnik otaczając zieloną plastikową siatką...z góry też? U mnie jak nie miałam ogrodzenia to na wyścigi sarny z zającami ;:306 Masz rację surówka w kapusty to tylko ze swojej ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, a sadzę jakoś w początkach kwietnia. Pod koniec marca, jak ziemia już pozwoli. Nie używam sztucznych nawozów, w warzywniku tylko kompost i naturalne złota panują. Ona lubi podjeść, ale to co daję jej wystarcza. Uwielbiamy gołąbki. ;:108
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu i znowu cię zgubiłam ... po tej zmianie kodu z przodu miałam tyle zaległości, bo goście byli kilka dni, Potem nadrabiałam wszędzie, a Twój wątek gdzieś zawieruszyłam :oops: Ale co się napatrzyła to moje fauna i flora. Zima, Lato na przemian ... super. Fajnie, że u ciebie też coś się zieleni na parapecie ... moje pelaśki powschodziły, ale trochę się wyciągnęły i muszę je chyba doświetlić nieco... albo posieje jeszcze raz :wink:
Kapusty nie sadzę, bo nie jem ... jedynie pekińską zasmażaną, czasami :)
Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu piękne widoczki pokazałaś... Sarenki też wolę oglądać z daleka, albo na zdjęciu, bo niestety u mnie robią pogrom w ogrodzie - nawet róże obżarły ;:222
Nie wiem co będzie wiosną, w ogóle mi się nawet patrzeć na to nie chcę ;:145
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś a którą kapustę wczesną siejecie :?:
Czy ta syberyjska też jest zaliczana do wczesnych bo na razie tylko tą mam.
Widoki skrajne cudowne...choć wolę kolorowe a zimowe z okna. :wink: :lol:
Miłej soboty i nie narób się. ;:168
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Cudne wspomnienia , a jeszcze chyba do wiosny 54dni.
Kapustę siałam 3razy , a potem robale zjadły my nie.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś!
Jak Ci minęła sobota? Zauważyłaś, że to już końcóweczka stycznia? ;:303 Maluczko i wiosna nas zaskoczy. ;:138

Widzę, że rozwinął się temat kapuściany. :roll: Nie uprawiam tego warzywa, nie będę karmić ślimarów tudzież innych żarłoków. ;:185 ;:185 I tak podgryzają, co tylko im w oko wpadnie, trudno z nimi walczyć. Co rano M chodzi i nadziewa je na szpikulec, a z niego wrzuca do zasolonej wody. Codziennie nazbiera ich krocie, a kolejne wyłażą na żer wieczorem, gdy my już w domu. Skąd się tyle tego bierze? ;:145

Dobrej, spokojnej, pogodnej niedzieli, Marysiu. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiejszy dzień był paskudny! Mgła, przejmujące zimno, a po południu coś siąpiło z góry....fuj!
Wybrałam się do Krakowa i przynajmniej zrealizowałam to co zaplanowałam. Poza tym nic nie posiałam, a jedynie przyniosłam odpowiednie pojemniczki do siania i poukładałam sporo doniczek w mojej wiatce...strasznie mnie ona cieszy. Nie będę już wywracać wszystkiego szukając odpowiednich rozmiarów doniczek tylko sięgnę i mam :D

Małgosiu przyniosłam już nawet wielodoniczki, żeby posiać pojedynczo kapustki. Jednak inne czynności i lenistwo wzięło górę ;:222 Nawozów naturalnych mam sporo i nawet takich przekompostowanych ...kompostu też więc nie zrą :D

Ewciu nic nie szkodzi, takie zguby się zdarzają :D Ja niby kapusty tez nie powinnam bo na tarczycę ona wcale nie jest dobra, ale co tam bez kiszonej to sobie życia nie wyobrażam ;:306 Pelargonie rosną chociaż jestem zawiedziona, że nie wyszły wszystkie 5 nasion tylko 3. Pozdrawiam ;:168

Basiu wiem wiem! ja też je wolę z daleka, ale musisz przyznać że taki kontakt z przyrodą jest miły....no taki z daleka! Nie tylko Tobie paskudy zjadają kwiaty Marta Koziorożec mogłaby wiele napisać na ten temat!
Róże odbiją tylko żeby nie zasmakowały w nich na stałe ;:223

Elżbietko syberyjska jest całoroczna i ona nie tworzy główek. Zjada się jej listki. Ja mam nasiona wczesnej BeniaF1, a Małgosia ma Najwcześniejszą Ditmarską. Nie będę kupować nasion, bo mam ich dość dużo jeszcze.
Ja też wolę te wspominkowe, ale mam co mam :D
Skorzystałam z rad i życzeń i nie narobiła się ;:306 ;:168

Misiu dajemy jak wyrafinowani ogrodnicy jeszcze raz szanse kapuście ;:306
Wiosna już się niebezpiecznie zbliża, trzeba się spieszyć żeby zdążyć z siewami ;:65

Luciu zauważyłam i nawet nie wiem kiedy mi też miesiąc życia przeleciał a tak chciałam się nudzić i czekać na luty ;:306 Liczę na wiosnę że przyjdzie w terminie i nawet jak z czymś nie zdążę to nie będę miała pretensji do niej. Już tylu roślinom dawałam szansę że kapuście też jeszcze raz dam ;:333
Wylicytowałam na al jakiś środek na ślimaki z adnotacja, że nie jest szkodliwy dla innych, więc przygotowana na walkę jestem ;:134
Dobrej nocy i wspaniałej niedzieli ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parę niepublikowanych wcześniej zdjęć jedynaczka ubiegłoroczna!

Dobrej nocy i miłej niedzieli odwiedzającym życzę ;:4
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kolejne cudne zdjęcia serwujesz, Marysiu, te kurczaczkowe, sloneczne, ogrodowe.
Śliczne.
Liliowce, jarzmianka - elegancja!
Ciekawa jestem co nam wyjdzie z tych sałat. I ile czasu będą teraz potrzebowały do momentu ich schrupania.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu liliowce piękne liczę, że moje w tym roku też już pokażą co potrafią , pamiętam tego jedynaka słodziaczek ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Narobiłaś mi smaka na gołąbki ;:173 . Bardzo rzadko je robię ale właściwie nie wiem dlaczego ;:oj . Może dlatego, że mój eM jakoś szczególnie nie przepada albo z lenistwa :;230 . Zdjęcia liliowców fachowo wykonane ;:215 . To bardzo fajne byliny, których nie doceniałam . Mam ich kilkanaście i czekam aż urosną w większe kępy . Masz przepiękne jarzmianki ;:108 . Ja nie znam tych bylin ale może kiedyś zaprzyjaźnię się z nimi. Sarenki z oddali to i ja czasem obserwuję ;:215 . Jednak zdjęć nie potrafię im zrobić z daleka :( . Pozdrawiam :wit .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,zdjęcia sarenek mnie nie satysfakcjonują i chyba wiesz dlaczego ,robią mi tyle szkód ,że ślimaki ,ptaki i myszy razem wzięte tego nie zrobią ,ale kwiatuszki oglądam z przyjemnością ,kocham je chyba od zawsze ,liliowce są takie wdzięczne i pięknie zapełniają rabaty do tego super wytrzymują każdą zimę ,fajnie ,ze już siejesz jesteś bardzo wyrywna w tym temacie ;:306 ,pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Czadowy kurczak :D
Ja już chcę kurczaczki i wiosnę ;:224
Czytam ciekawe rady na robale w kapuście.
Z tą wodą 60 stopni muszę wypróbować. Niestety większość naturalnych metod u mnie zawodzi.
Pryskałam raz w tym roku, choć chemii nie uznaję, inaczej nic byśmy nie mieli.
Zauważyłam ,że czerwonej kapusty prawie nie tykają :D Natomiast jarmuż ciemny szamają w najlepsze.
Miłej niedzieli Marysiu ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”