Marysiu - mar33 no tak, miesiąc temu na działce panował schyłek lata, teraz to już niestety króluje jesień.
Daszeńka pozdrawia Pusię.
Danusiu - Danka65 witam miłego gościa i dziękuję za miłe słowa.
Napisałaś, że wpadł Ci w oko ostrogowiec i pluskwica. Pluskwica owszem jest na zdjęciach, ale ostrogowców niestety na działce nie mam.
Jurku - L:ocutus a może to i lepiej, że lnica pospolita nie rośnie w Twoim ogrodzie. To roślina wielce ekspansywna i trzeba na bieżąco korygować jej zapędy, chociaż kwiatki całkiem ładne ma.
Żarłoczność ślimaków nie zna granic, dużo by o tym pisać...
Danusiu - danuta z kwiat Twojej ketmii bagiennej jest piękny i bardzo delikatny.
Mnie również czeka wykopywanie irysów syberyjskich, bo poprzerastały bodziszkami i wiązówką czerwoną, ale w tym roku już nie zdążę.
Janku - magry niestety jesień nie jest moją ulubioną porą roku.
Moja działka ma 429 m2, a uprawiam ją od 1986 roku. W tym czasie sporo roślin się nazbierało. Trawnika wcale nie mam, a rośliny posadzone bardzo gęsto, powiedziałabym, że w niektórych miejscach nawet
piętrowo.
Ewuniu - ewarost cieszę się, że jesteś.
Pluskwic mam kilka, dwie z nich dopiero rozpoczynają kwitnienie. Do obecnych dzielżanów dołączą niedługo nowe, dzięki nim następna jesień będzie jeszcze piękniej ukwiecona.
Imperata cylindryczna 'Red Baron' jest podobno dość ekspansywna i dlatego posadziłam ją w zadołowanej doniczce. Jednakl od wiosny zwrócę jej wolność, bo słabo rośnie.
Odętka wirginijska variegata i u mnie słabo przyrasta.
Daszeńka dziękuje za głaski.
Małgosiu - clem3 masz rację, w tym roku rabaty bardzo szybko pustoszeją.
Mój powojnik barszczolistny pachnie, ale nie mam pewności czy to 'Cassandra'.
Trzy tygodnie temu Daszeńce przytrafiła się po raz drugi przykra historia. Tym razem została pogryziona w przednią łapę. Znów były wizyty u weterynarza, ale tym razem tylko dwie. Po zastrzykach gorączka szybko spadła i chociaż doliczyliśmy się czterech ugryzień, to łapka szybciej się zagoiła. Od tego czasu, gdy jestem na działce, kotka nie odstępuje mnie na krok, a gdy szykuję się do domu, zajmuje swoje miejsce na tapczanie w altanie i spędza tam noce. Nie jestem do końca pewna czy napastnikiem, który ją zaatakował jest rzeczywiście kot domowy.
Danusiu - danuta z tak, 'Red Baron' od początku rośnie w coraz to większej doniczce, ale słabo przyrasta.
Florianie - Florian Silesia a to ciekawe, bo moje ślimaki nie zasmakowały w boltonii.
Aniu - anabuko1 serdecznie Cię witam i dziękuję za wiele miłych słów o moich roślinach.
To prawda, że kolorowe kwiaty cieszą i dodają energii.
Jedna z moich świecznic wyjątkowo obficie w tym roku zakwitła.
Ja też mam pomarańczową trojeść bulwiastą, ale ona już dawno przekwitła. Trojeść krwista kwitła jeszcze niedawno, a teraz jej nasiona fruwają po całej działce. Liczę na samosiew, bo to u mnie bylina krótkowieczna.
Iwonko - Iwonka1 prawie wszystkie moje świecznice rosną w cieniu i kwitną stosunkowo późno. 'Brunette' zakwita najpóźniej i jeszcze teraz ma sporo pąków, pomimo że jako jedyna rośnie w słońcu. Wszystko zależy od odmiany i stanowiska.
Dorotko - dorcia7 czas za szybko ucieka, a ja już nie nadążam.
Danusiu - danuta z melduję się, już jestem.
Krysiu - christinkrysia witaj. Dziękuję za pochwałę zdjęć.
Wielka szkoda, że dzielżany w tym roku tak wcześnie przekwitły i nie zdążyły powitać kalendarzowej jesieni.
Powojnik barszczolistny 'Casandra', o ile ten mój to 'Casandra', też bardzo się postarał, jeszcze dzisiaj zdobi go kilka pojedynczych kwiatów.
Jesień u mnie zapowiada się raczej mokra. Dzisiaj już trudno było poruszać się po działce, bo błoto okropne.
Na działce rządy przejęła już jesień. Dzisiaj kilka zdjęć ogólnych działki, szczegóły jutro.