Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu-a czy pomdlały Ci listki i czy ewentualnie potem wróciły do "siebie"?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety pomdlały, i to spora część. Te najniższe powycinałam, były w najgorszym stanie. Reszta listków ładnie się podniosła. Trwało to długo - fiołka w najgorszym stanie wyniosłam do wc, postawiłam na oknie, i zapomniałam o nim na conajmniej 3 tygodnie
. Prawdę mówiąc myślałam, że już po nim. Ale on biedaczek przetrwał, i nawet zakwitł. Przesadziłam go do nowej doniczki w dowód wdzięczności, i z podziwu, że on taki dzielny :P . Drugi fiołek mniej zalany, szybciej doszedł do siebie.

Ja też miałam przygodę z fiołkiem. W wakacje mój dziadek mi go zalał i niestety nie dało się go uratować.. Kwitł na fioletowo, ale na szczęście nie jest on jedynym moim fiołeczkiem :d A macie jakieś sprawdzone sposoby żeby fiołek zakwitł? Bo moje wszystkie zdrowo wyglądają ale do kwitnienia się nie szykują..
- majakal
- 200p
- Od: 3 sty 2009, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rośliny doniczkowe. Diagnostyka, identyfikacja,porady. FOTO
Gdzieś czytałam, że fiołki afrykańskie powinny nie małą doniczkę. Nie powinna byc większa niż 1/3 wielkości rozety.
zapraszamy na forum
- majakal
- 200p
- Od: 3 sty 2009, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rośliny doniczkowe. Diagnostyka, identyfikacja,porady. FOTO
Gdzieś czytałam, że fiołki afrykańskie powinny miec małą doniczkę. Nie powinna byc większa niż 1/3 wielkości rozety.
zapraszamy na forum
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Kontakt:
Dlatego już nie kupuje ze Stanów... chociaż są tanie to bardzo dużo pada... i tu nie ma nic temperatura na dworzu one lecą samolotem gdzie w ładwni jest bardzo mocno ujemna temperatura...giovanna pisze:Pomóżcie proszę, pisałam do mojej szwagierki do USA, że chciałabym żeby mi kupiła kilka odmian fiołków. Niestety pospieszyła się z wysyłką i dziś doszły chyba przemarznięte mimo tego, że porządnie je zapakowała.
Czy mogę im jakoś pomóc, chyba mnie zaraz coś trafi z rozpaczy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków