*Kasia wita miłośników storczyków : )
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: *Kasia wita miłośników storczyków : )
Ravelo, właśnie sobie uzmysłowiłam, że go nie mam (straciłam), a był taki ładny jak Twój. Ładne masz kwitnienia, pomimo zimy. 

Pozdrawiam - Justyna
Testo i Salinas - piękne hybrydki.. jestem pod wrażeniem twoich obfitych kwitnien ! Wielkie brawa
zdolne łapki masz
u mnie bardzo skromnie w tym roku więc z przyjemnością zaglądam i podziwiam u innych 

Sporo czasu zajmuje podlewanie, ale coś robić trzeba
Dziękuję za miłe słowa

Dziękuję za miłe słowa

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Kasiu podziwiam Twoje bardzo obfite kwitnienia. Naprawdę jestem w szoku, że aż tyle kwiatów u Ciebie mimo małej ilość słońca tej zimy. Chyba kompensujesz to "dobra ręką" 

Dzięki Marto. Trochę nieskromnie powiem, że chyba coś w tym jest 
Podzielę się jeszcze moim szczęściem i nieopisaną radością. Miałam kiedyś storczyka - phalaenopsis w takim buraczkowym kolorze. Kupiłam go chyba w 2010 r. (coś koło tego). W chwili zakupu miał 15 kwiatów a z roku na rok był coraz lepszy. Aż osiągnął taki stan, że nie przestawał kwitnąć. Gdy zaczynał zrzucać kwiaty wychodziły już 2 kolejne pędy. Zawsze rozgałęzione i zawsze ok. 30-35 kwiatów jednorazowo. "Buraczek" się zestarzał. Postanowiłam odmłodzić jego i kilka innych storczyków w tym czasie poprzez odcięcie trzonu z korzeniami powietrznymi. Jako jedyny mi się nie przyjął. Smutek był...
Ale ja czułam, że go kiedyś spotkam i byłam pewna, że poznam po kwiatach, pąkach a nawet po kształcie i kolorze liści. Wpadł mi w ręce kilka dni temu w IKEI
. Był jeden jedyny. Zajął znowu to samo miejsce na oknie w kuchni. Mam nadzieję, ze powtórzy wyczyny swojego poprzednika. Wieczorkiem Wam go pokażę.

Podzielę się jeszcze moim szczęściem i nieopisaną radością. Miałam kiedyś storczyka - phalaenopsis w takim buraczkowym kolorze. Kupiłam go chyba w 2010 r. (coś koło tego). W chwili zakupu miał 15 kwiatów a z roku na rok był coraz lepszy. Aż osiągnął taki stan, że nie przestawał kwitnąć. Gdy zaczynał zrzucać kwiaty wychodziły już 2 kolejne pędy. Zawsze rozgałęzione i zawsze ok. 30-35 kwiatów jednorazowo. "Buraczek" się zestarzał. Postanowiłam odmłodzić jego i kilka innych storczyków w tym czasie poprzez odcięcie trzonu z korzeniami powietrznymi. Jako jedyny mi się nie przyjął. Smutek był...
Ale ja czułam, że go kiedyś spotkam i byłam pewna, że poznam po kwiatach, pąkach a nawet po kształcie i kolorze liści. Wpadł mi w ręce kilka dni temu w IKEI

- zabkamarta
OszzzzTy kur..czaki ale kwitł Ci pięknie. Z wyglądu i opisu wnioskuję, że to Phal Montreux. On u mnie kwitnienie też jak szalony non stop, ale daleko mu jeszcze do takiego wyniku 
Super że masz nowego

Super że masz nowego

Marto
, może to być on. Jednak ani stary ani nowy nie miały żadnej nazwy na doniczce. Ma takie charakterystyczne płatki kwiatów od tyłu - zupełnie w innym kolorze - jakby zielono-brązowe.
Dla mnie to hybryda doskonała. Przez tyle lat nie zdarzyło się, żeby zasuszył czy zrzucił choćby jeden pąk kwiatowy.

Dla mnie to hybryda doskonała. Przez tyle lat nie zdarzyło się, żeby zasuszył czy zrzucił choćby jeden pąk kwiatowy.
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
Twój stary
imponujący widok...
Ja nigdy nie odmładzam, bo wiem, że to się źle kończy, choć nie zawsze. Wole nie ryzykować

Ja nigdy nie odmładzam, bo wiem, że to się źle kończy, choć nie zawsze. Wole nie ryzykować

Wiele razy mi się udało i raczej będę z czasem odmładzać, bo nie można przesadzać w coraz to większe doniczki. Nawet miejsca nie ma. Z czasem też niektóre liście tracą na urodzie.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Kasiu, piękny okaz
Miałaś szczęście, że na niego trafiłaś. Ja również nigdy nie ,,odmładzam'' swoich, rosną jak chcą 

Pozdrawiam - Justyna
- zabkamarta
- zabkamarta
Ooo to super
Mam ją już od paru ładnych lat, ale była zaniedbana a jak od wiosny ją przesadziłam to pięknie się odwdzięczyła i kwitnie już od paru dobrych miesięcy nieprzerwanie i widzę, że po raz kolejny będzie przedłużać pędy
także nie w głowie jej koniec kwietnia 

- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Kasia!!
Zniewalające to Twoje kwitnienie

Zniewalające to Twoje kwitnienie