Moja nowa wymarzona działka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja nowa wymarzona działka cz.13

Post »

Cześć dziewczyny :wit
U nas dzis cały dzień pada, ale tak fajnie, taki deszczyk może sobie padać, równo i spokojnie, przesiąknie dobrze ziemię ;:215
Mimo takiej pogody zachciało nam sie wycieczki, nie daleko, ale jednak, byliśmy w miejscowości Stolec, wieś o nazwie mało zachęcającej do odwiedzenia, ale dla tych co lubią stare i bardzo stare zabytki ciekawa. Jest tam też bardzo czyste, pokryte piekną roslinnością jezioro :wink: o tej samej nazwie co wieś.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natalko często, a właściwie zawsze z wycieczki przywożę pamiątki, a są to kamienie, korzenie, rosliny, no taki mój ...... ;:224
Iwonko, Basiu, zobaczę czy pod nimi są jakieś siewki, może cos sie da zrobić, żeby przestały Wam rzucać się w oczy, bo oślepniecie w końcu ;:oj a to niebieskie w ogromnej masie, to jest przetacznik jakis Iwonko ;:108
Iwciu a ja własnie dlatego kupiłam tą działke, to ukształtowanie mi tak sie spodobało, ale fakt, ciężko te skarpy pielęgnować ;:108
Ewciu, ta jaszczurka, a może nie ta, ale w tym samym miejscu jest od przynajmiej 3 lat, w tym roku cos pózno sie pokazała, ale jest, bardzo sie ciesze, co roku podgladam ja sobie radzi, jak rosnie jej brzuszek, a potem mnóstwo maluchów biega, aż strach kosic tam trawę, więc nie koszę, tylko obrywam ;:108
Bożenko to jest lilak węgierski, on kwitnie trochę pózniej niż te nasze, a jak pachnie mocno, i cudownie ;:138
Lucynko fajerwerki były cudne, ja zawsze cieszę sie jak dziecko ogladając je, to taki kolejny mój ...... ;:172 ale ostatnio były też lasery, oj to było też cudne ;:138 Lucynko, jeśli o rutewke chodzi to zobaczę czy są siewki, podziele się z Wam, a jeśli nie to na pewno będą nasionka ;:108
Na starej działce rozszalały sie orliki, może one i zwykłe ale je bardzo lubię ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, stolec to w staropolszczyźnie tron królewski. Tak więc nazwa owej zabytkowej wioski zapewne powstała w czasach królewskich. Może któryś z królów zatrzymał się kiedyś ze swoją świtą w tej miejscowości...
Wiem, wiem! Historia jest nieco inna, i wywodzi się z niemieckiego, ale co nam szkodzi pogdybać i pomarzyć po naszemu, po polsku. ;:63 ;:63

Orliki kocham. ;:167 Wszystkie. ;:303 Szczerze mówiąc, te starsze odmiany są ładniejsze niż niektóre z tych nowych odmianowych.

Dobrego tygodnia, Iwonko. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Lucynko, to z niemieckiego Stolzenburg oznacza "wyniosły zamek", zresztą część tego pałacu na tyłach, z parkiem znajduje sie już na terenie Niemiec. Co do orlików masz absolutną rację ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko, zawsze to jednak żal, że nie może być po naszemu. ;:223 A mieliśmy kilku wspaniałych królów na stolcach. ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Iwonko działka zaorlikowana , są w różnych kolorach więc wprowadzają taki wesoły nastrój ... :D
Na początku bardzo się bałaś skarp i zagospodarowanie ich spędzało Ci sen z oczu - udało się i jest pięknie.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonko każda pora jest dobra na poznawanie naszych stron :lol: (od ponad 70 lat są już nasze :) )... Lubię jak ludzie poznają okolice i jej historie zanim wyrusza w wielki świat ;:173 Dobrze, że dbasz o żyworódkę (jaszczurkę) ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze widzę, że piszę ze srasznymi bykami, klawiatura mi szfankuje :evil: muszę się poprawić. Ewciu bo my z Adasiem mamy takiego szwędacza co nas prowokuje, często, jak tylko wiosna i lato robimy wycieczki dalsze i te bliższe, lubimy to ;:108
Krysiu tak, to prawda, bałam się, bo nie wiedziałam czy sobie poradzę, ale udało się i nawet sąsiedzi dziwią się, jak mi się to udaje, że te skarpy tak wyglądają, czasem schodzę zupełnie pod las i z dołu podglądam swoje skarpy, są po prostu piękne :tan

Obrazek

Na domku, a raczej na jego tarasach zadomowił się winobluszcz z jednej strony, rdest z drugiej i jeszcze winogron, mam nadzieję, że fajnie i smacznie będzie tam na górze ;:215

Obrazek

ogórki w tym roku mają się piąć po siatce, ciekawe czy im się to uda ;:108

Obrazek

a tu pęcherznice z patyczków :tan

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Iwonko orlikowe szaleństwo, potrafią one wnieść wiele barw na rabatę ;:138
Cudnie wybarwia się pęcherznica ;:167
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonka pierwszym zdjęciem przypomniałaś mi o mojej uratowanej krzewuszce co prawda jeszcze niewielka i ma tylko jeden bukiecik, ale jest nadzieja ;:173 Pięknie działeczka skąpana w ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko pęcherznice bardzo szybko urosną, ani się nie obejrzysz i będą potężnymi krzewami ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj zapracowane chyba my wszystkie, bo mało Was, ale i ja nie mam czasu na wpisy, ciągle gdzieś biegam, albo praca, albo działka, albo jeszcze coś. Dziś jeden dzień wolnego, a dopiero usiadłam, ale zadowolona jestem, bo przegląd autka swego zrobiłam, Sonię zaszczepiłam i działeczkę zaliczyłam, mimo bólu pleców, a bolą i to bardzo, chyba mnie przewiało ;:219 Deszcz pada dzień w dzień ale i słonko świeci, więc rośliny szaleją, a zielsko sie cieszy, że może zarastać :evil:
Ewuniu moje krzewuszki w tym roku marnie kwitna, chyba fala przymrozków, a nawet jedej nocy mrozu załatwiła je, ciężko odchorowały to, ale pozbierały się ;:215
Kasiu pęcherznica cieszy bo ona z patyczków jest, a zauważyłam dziś na jednej nawet kwiaty, więc zakwitnie ;:138
Basiu ja je będę musiała ciąć, ale tak, niech rosną, odgrodzę się od sąsiada, który ma nie zły śmietnik u siebie, a ja to wszystko oglądam ;:108
na działeczce sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek spakowałam i małą sesję zrobiłam :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko, ależ się wszystko ładnie wybujało u Ciebie ;:215
Niektórych roślinek w ogóle nie znam.
A dom na tle tego niebieściuśkiego nieba wygłąda obłędnie ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No nie wierzę, Iwonko. :roll: :roll: Lwie paszcze już kwitną?! ;:63
Nieładnie o swoich krzewuszkach się wyraziłaś, ;:7 a one przecież obsypane kwieciem. ;:333
Domek na górce - fantastyczny widok! ;:138
Ciekawy kolor ma ta ciemna różyczka. ;:108 Czy ona jest taka fioletowa, czy raczej buraczkowa?
Czyściec wielkokwiatowy też pięknie zdobi rabaty. ;:63 A bodziszki... ;:215 ;:215
Jednym słowem: cudnie! ;:433
Oszczędzaj plecki, bo części zamiennych brak. ;:108
Zdrówka życzę Tobie ;:196 i eMowi. ;:167
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Iwonko , ależ rozhulał Ci się ogród , nawet różyczki już kwitną . Bardzo lubię wszelkiego rodzaju porośnięte skarpy ,murki ,może dlatego że lepiej widać wszystkie rosnące rośliny .Dla mnie wiosna mogłaby trwać jeszcze ze dwa miesiące bo ciągle nie mogę nacieszyć oczu .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Śliczne orliki ;:215 Mój czyściec wielkokwiatowy chyba nawet jeszcze pąków nie ma,a twój już tak pieknie kwitnie ;:173 Krzewuszki ci zaszalały w tym roku ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”