Sami swoi u Seby cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje hobby cz.2

Post »

Aguś to szczeniak :D Każdy pies jak jest mały to psoci, ale ten szczególnie ;:306
Obgryzł dwa klony palmowe, kopie doły w kwiatkach :lol:
Miałem kiedyś psa Labradora (8lat) - przynosił po jednym bucie z pary od sąsiadki ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Seba :wit . Widzę, że i u Ciebie sporo wystających nosków już widać ;:108 . kilka ciepłych słonecznych di a wszystko wyjdzie z ziemi a potem będziemy z niecierpliwością czekali na kwitnienie ;:224 . Pomidory tak szybko wschodzą ?? ;:oj Nawet nie wiedziałam. Ja siałam 5 marca lobelie, żeniszki i niecierpka walleriana ale jeszcze cisza :( . Mam nadzieję, że wyjdzie chociaż część . Trzymam kciuki za Twoja wschody i sieweczki ;:333 . Pozdrawiam :wit .
jagusia111

Post »

No i fajnie niech psoci bo jest szczeniakiem :tan . Przynajmniej jest się z czego pośmiać :D . U mnie sprawdzała się piszcząca zabawka z zoologicznego, zakręcona butelka po wodzie mineralnej z przywiązanym do niej sznurkiem, duże kości do ostrzenia ząbków, kawałki gałęzi do obgryzania. I to się sprawdziło już w dwóch przypadkach. Zero obgryzionych butów i mało innych strat. Tylko zaznaczam, że moje mieszkały na zewnątrz nie w mieszkaniu.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Przeczytałam o piesku i pomyślałam dokładnie to samo, co jagusia- pieski już takie są że broją :wink: Zwłaszcza młode! Ale jak tak lata radośnie, nawet z tym butem czy innym trofeum i tak się cieszy, że aż go rozpiera, to nie miło popatrzeć na czystą radość?

Masz rację, póki sobie roślinki stoją i rosną, takie malutkie, to nie ma wiele pracy, ale jak już podrosną i przychodzi czas porozsadzać/uszczknąć raz czy dwa, to się zaczyna robić zabawnie :wink: A miejsca ubywa ekspresowo.
Ja już wszystko wyniosłam do foliaka, mam na parapetach tylko świeżo rozsadzone roślinki, żeby się zaaklimatyzowały we własnych doniczkach. Za to pod folią zrobił się sajgon ;) jak dostawiłam grzejnik i "kurtyny" z agrotkaniny przy ściankach, żeby tak ciepło nie uciekało i grzejnik nie grzał na darmo, to trzeba fruwać, by się wszędzie dostać, bo przejść już nie ma jak. A to jeszcze nie wszystko! ;:oj A gdzie wstawić pomidory i papryki jak przyjdzie czas je hartować?
Jak na samodzielny tunel naprawdę nieźle się trzyma ;:333 A następny będzie jaki?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Drzewka już zabezpieczyłem, teraz tylko osłonki trzeba założyć. Wszystkich uszkodzonych drzewek jest 17 jak dobrze pamiętam. Kilka wygląda bardzo źle, pewnie uschną.

Zapomniałem pochwalić się moimi zakupami sprzed ponad tygodnia :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kobiety wszystkiego dobrego !!! Wymarzonych ogrodów i samych sukcesów
:D

Ewelinko w tym tygodniu ma być dość ciepło - na pewno wyjdą nowe cebulki ;:108
Pomidorki mają bardzo dobre warunki - przede wszystkim ciepło :) Wcześniejsze nie wschodziły ta szybko, dopiero po około 5-6 dniach.
Resztę kwiatów będę siał za jakieś dwa tygodnie.

Aga mi tam do śmiechu nie jest ;:306
Mój piesek też nie mieszka w domu tylko w budzie :) Poszukam dzisiaj większych kości dla niego ;:224

Aga
ten akurat najbardziej lubi koty ganiać ;:306 Już niedługo powinno mu to przejść :lol:
Ty szczególnie masz dużo pracy :D Tyle kwiatów do pikowania, takie petunie zajmują dużo czasu. Moje to były takie bidy, że musiałem większość wyrzucić. Ale teraz i tak mam ich sporo, ciekawe czy dotrwają do przeprowadzki do tunelu :lol:
U mnie też będzie problem z miejscem, ja wszystkie przepikuję ... to nie wiem gdzie pomidory będą stały ;:oj
Chyba dorobie jeszcze jeden regał, zostało trochę miejsca :)
Następny tunel będzie miał podmurówkę betonową albo słupki betonowe. Drewniane szybko gniją, te są z dębu.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Gladiole są cudowne! Oby Ci tak zakwitły w ogrodzie. Jesteś niesamowity pracuś. Chciałabym mieć takiego syna. I fotografia, i ogrodnictwo i szkoła (gdzie, jak kiedyś lekko wspomniałeś) dobrze Ci idzie, i o koleżankach pamiętasz na 8. marca...
Nie wypada pytać, ale chyba Mama dostała kwiaty?
Niepotrzebnie pytam, na pewno dostała.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzięki ;:180 za życzenia. ;:196
Ależ dały czadu pomidorki. ;:224
Fajnie jak tak wszystko rośnie jak na drożdżach.
Moja druga partia wysiewu w przyszłym tygodniu już będzie gotowa do rozsadzania.
Szkoda tylko że tak zimno, sadzonki poszłyby od razu do szklarni.
Już się cieszę na truskawkę. ;:196
Jak coś jeszcze wpadnie Ci u mnie w oko to pisz. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Seba . Dzięki za życzenia ;:196 . Piękne mieczyki kupiłeś ;:333 . Ja jakoś nie mam do nich przekonania. No ładne są ale szkoda mi miejsca na nie . Kupiłam w zeszłym roku te w Lid i były takie jak na opakowaniu ;:108 . Potem je wykopałam i wyrzuciłam. Wolę stanowczo przechowywać karpy dalii niż bawić się w mieczyki . No ale wiem, że są maniacy tych roślin i oczywiście doceniam to ;:108 . Na razie wstrzymam się z pomidorkami ;:108 ale na pewno za jakiś czas wysieję tak jak i resztę roślin . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Piękne zakupki Seba !!! Oby kwiatki pięknie Ci zakwitły :D
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witaj Seba. :wit
Widzę, że i Ciebie wiosna zaczęła rozpieszczać. ;:215
I wschody jakie masz fantastyczne! Nie skreślaj jeszcze tego co nie wzeszło. Niektóre roślinki potrzebują więcej czasu.
Tunel, coś czuję, już niedługo będzie w nim aż piszczało i trzeszczało. :wink:
jagusia111

Post »

Seba jak tam próbne matury?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Wreszcie mam troszkę czasu dla siebie :) Po ciężkim tygodniu nadchodzi pracowity weekend :wink: Jutro zamierzam dużo zdziałać, mam nadzieję, że mi pogoda pozwoli.

orlik755 witaj :wit Czasami nie mam czasu na pewne rzeczy, np. teraz troszkę brakuje mi na mój wątek. Ale już niedługo święta, potem wakacje ... :)
Mama dostała ode mnie bukiet żółtych tulipanów ;:333

Grażynko nie jest tak kolorowo, niektóre warzywa potrzebują już nawożenia. Takie bakłażany dostały dzisiaj drugi raz trochę florovitu bo zaczęły się robić jasno zielone.
Ja za tydzień przesadzam pomidorki, będę miał dużo pracy przy nich.
Jak coś wpadnie mi jeszcze w oko to dam znać :)

Ewelinko
wyrzuciłaś ? ;:oj One są łatwe w uprawie, jesienią wyrywam je, trochę przeschną i zanoszę do kuchni letniej.
Są tam całą zimę, zajmują mało miejsca. Czasami temperatura spadnie w okolice 0*C , ale im to nie przeszkadza.
Możesz teraz wsiać kilka nasion pomidorów żeby mieć troszkę wcześniej ;:108

Piotruś
dziekuje :) Mam nadzieję, że nornice ich nie zjedzą :lol:

Aniu witaj :wit
Wiosna coraz bliżej :)
Jedną roślinkę już skreśliłem - jutro sieję w jej miejsce sałaty. To malwa - wcale nie wzeszła, pewnie trefne nasiona były.
Za dwa tygodnie tunel będzie uginał się od ciężaru rozsad :)

Aguś za rok jak będę pisał to na pewno Was poinformuję :wink: Z tego co wiem jedna szkoła miała próbne matury kilka dni wcześniej.
W mojej szkole znali odpowiedzi ... :roll:

Kupiłem dzisiaj nasiona cebuli Wolskiej, kalarepy Superschmelz i pora De Carentan 2. Nasion cebuli w opakowaniu było bardzo dużo - aż 3g w jednym. Cena też była ok ;:215 Wolałem kupić nasiona niż dymkę. Z siewu cebula jest znacznie lepsza, nie różni się wielkością.

Obrazek

Od lewej w dwóch blaszkach i plastikowym pojemniku cebula, w drugim por.

Obrazek

Pomidorki trochę się wyciągnęły, ale to nic. Za tydzień powędrują do doniczek. Papryce temperatura pasuje :wink: Teraz są w chłodniejszym pomieszczeniu.

Obrazek

Papryka, Ożarowska dalej się ociąga. Najgorzej wschodzi ze wszystkich odmian.

Obrazek

Obrazek

Pomidor Polish Giant.

Obrazek

Jutro pomidorki w doniczkach dostaną pierwszy raz nawóz.

Obrazek

Cebula Ailsa Craig.

Obrazek

Nowe papryki kiełkują w boksie.

Obrazek

Trochę doniczek jeszcze czeka :)

Obrazek

Wsiałem też bazylię właściwą i czerwoną.

Obrazek

Bakłażany dostały dzisiaj drugą dawkę nawozu, nieco mocniejszą.

Obrazek

Jutro wysiewam sałaty, nie wiem tylko czy nie za wcześnie ;:224

Obrazek
jagusia111

Post »

Seba kiedy wysiewa się kapustę pekińską żeby była potem do gruntu. Nie chcę wysiać za wcześnie.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga już siej :) Im wcześniej tym lepiej. Potem może być za ciepło i wybije w kwiat.
W tamtym roku miałem ją aż do lipca i nie kwitła, to pewnie zasługa odmiany.
Jeszcze nasion nie mam ;:145
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:224 ależ masz tego drobiazgu.
Bakłażany idą Ci jak marzenie. ;:333
Pomidorkom daj z tyłu na szpikulcach do szaszłyków kawałki folii aluminiowej / na długości pojemnika / , zadziałają jak lustro, odbiją światło i sadzonki nie będą się wyciągały.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”