Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Aniu...kolekcja powojnikowa ;:180 . U mnie jedynie dwa, wiosną dostały dobrego papu, nowe miejscówki i dalej ;:222 a już miałam zakusy na więcej tych pięknych pnączy. Jestem cierpliwa więc jeszcze troszkę poczekam, jak nie to się na nie obrażę i je wyproszę...co innego mi pozostanie. ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu, no pięknie Ci wystartowały powojniki, pięknie już kwitną. ;:167
Ja też czosnki wtykałam przy rośliinach, na których mi zależało i niektóre dopiero mi na drugi rok się pokazały.
Twoje róże już koncertują ;:303
Też się czasami zastanawiam czy jakąś donicę mi wiatr ruszy.... ;:oj Na razie jest ok ale wiem, że to moment.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu to niestety nie pomogę z tym Multi Blue, nie spotkałam się jeszcze u siebie z taką przypadłością ;:185
Przypalone plecki też już mam za sobą, więc witam w klubie :D Jestem niereformowalna pod tym względem ;:223
Świetne wieści z klemkami, może i Błękitny Anioł jeszcze się ujawni... Twoja Nelly Moser już kwitnie, a moja dopiero startuje od korzenia ;:224 Róże pięknie rozpoczęły sezon ;:215
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ania, widać że powojnikom u Ciebie pasuje. Rosną wspaniale i to nawet te z nie 'najłatwiejszej" grupy.
Piękna kolekcja. Powiedz czy masz jeszcze jakieś w zanadrzu? :D Mam nadzieję że tak i że będziesz jeszcze ich dużo pokazywać :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu pytanie tylko, czy Ville de Lyon to rzeczywiście on? Nie wygląda mi. :oops: Powinien mieć znacznie jaśniejsze wybarwienie na środku płatków.
Piękna kolekcja powojnikowa. Nie mogę napatrzeć się na Asao. Mój w tym roku chyba w ogóle nie zakwitnie. ;:145
A RU to wprost nie mogę się doczekać. Sadziłam jesienią i jestem bardzo ciekawa jej koloru na żywo. ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Czosnek, czemu od razu na to nie wpadłam ?? To na pewno czosnek ;:108 . Masz już tego tajemniczego gościa ;:224 . Powojniki pięknie Ci kwitną :wit . Mnie mój Jan Paweł II rozczarował :roll: . Nie ma pąków a wielki jest i w dodatku coś podsycha ;:222 . No nie wiem co mu jest ale zaczyna mnie wkurzać. Co roku mam z nim jakieś przejścia ;:222 . Czekam na kolejne kwitnienia ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Pogoda wróciła ;:215 Po powrocie do domu muszę koniecznie skoczyć do ogrodu, bo na pewno już sa jakies zmiany! W tym okresie 2 dni, to bardzo dużo czasu ;:65

Obrazek

Zuziu, hmm... jeśli mają dobre podłoże i miejsce, to może sadzonki były słabe? Ja mam bardzo różne doświadczenia, bo czasem opłaca się wziąć droższą sadzonkę w porządnej dwulitrowej doniczce niż ukatrupić w to miejsce dwa tańsze zdechlaczki z marketu. Ale! Żeby nie było, ja tez mam marketówki, takie, które poszły po pierwszym sezonie w niepamięć, ale tez np. moje Julie Correvon, które latem "atakują" cała siatkę ogrodzeniowa bujnym kwieciem - wszyscy się zachwycają, a to nabytek biedronkowy Obrazek Tak więc nigdy nie wiadomo, ale zawsze duża sadzonka z pewnego miejsca (i tu tez kwestia zgodności odmianowej...) zawsze ma większe szanse na ładny wzrost Obrazek

Obrazek

Beatko, no nie mogę narzekać ani na powojniki, ani na moje młodziutkie różyczki Obrazek Te pierwsze, mimo wiosennych przymrozków, bardzo ładnie poodbijały, moze niektóre będą opóźnione, ale wybaczam im to - najważniejsze, że przetrwały Obrazek
tak samo z różami - większość pierwszorocznych, więc nie miałam dużych oczekiwań. A tu nie dość, że te jesienne pięknie przezimowały, to jeszcze wszystkie, łącznie z wiosennymi, pięknie się zapączkowały Obrazek Wiem, że mogą być wiotkie i spuszczać główki, ale to i tak wiecej, niż oczekiwałam na początek Obrazek
A jeśli chodzi o wiatr i donice - ja musiałam wybrać masywne, bo mam wrażenie, ze mój dom jest w wiecznie wietrznej okolicy Obrazek Ale mam nadzieję, że TAKIE wichury jak dwie ostatnie, już się długo nie powtórzą...

Obrazek

Małgosiu-Clem, muszę powiedzieć, ze po obcięciu tych omdlałych pąków, kwitnie sobie dalej, jakby nigdy nic... Tylko połowa pąków zlikwidowana Obrazek Placy z etapu pieczenia weszły w etap swędzenia, więc powoli wracam do normalności Obrazek
A Błękitnego Anioła tak czy inaczej nabędę po raz drugi - muszę go mieć... No muszę Obrazek

Obrazek

Wiolu-Tulipanko, te z trudniejszej grupy bardziej cieszą, jest satysfakcja, że jednak udaje się z nimi zaprzyjaźnić Obrazek Chociaż z tymi pewniakami i trudnymi grupami różnie bywa. Mi np. jako jedyny nie przetrwał Błękitny Anioł, a jest uważany właśnie za takiego pewniaka Obrazek Co nie zmienia faktu, że postaram się z Aniołem jeszcze raz zaprzyjaźnić Obrazek
A jeśli chodzi o kolekcję, to jeszcze trochę ich jest, ale dopiero startują - na pewno Wam wszystkie pokażę Obrazek

Obrazek

Aneczko, tak, to na pewno Ville de Lyon - mam dwa i sa identyczne. Ale faktem jest, że ten kwiat ze zdjęcia jest mylący, to ledwo co otwarty pączek, musi jeszcze "wypracować" kolorek Obrazek Chociaz zdjęcie sprzed dwóch dni, więc pewnie już sie prezentuje w pełnej krasie - dziś zerknę ;:108
Małgosi-Clem Asao tez dopiero startuje, może trzeba im dac więcej czasu. U mnie np. Justa startowała po przymrozkach drugi raz od zera z korzenia, teraz ma jakies 30 cm, a u Ciebie chyba widziałam już kwiaty Obrazek
Jeśli chodzi o RU, to ja mam do niej sentyment - to pierwsza róża posadzona w moim ogrodzie. Bardzo szybko przyrasta (3 sezon i cała ściana drewutni zarośnięta - przy czym w drugim sezonie mocno ją przycięłam :shock: ), kwitnie obficie, całymi gronami ;:167 W tym roku tez się pięknie zapowiadaObrazek Wiem, że lubisz delikatne kolory, RU jest wyrazista, trochę daje po oczach, ale mnie jej kolor się podoba Obrazek

Obrazek

Ewelinko, mój Jan Paweł w pierwszym roku zakwitł tylko dwoma kwiatami - w całym sezonie! Sporo przyrósł i to wszystko... Pomyślałam, ze chyba się nie pokochamy, ale to był sezon na aklimatyzację i w następnym roku już był przykładnym clematisem Obrazek On jest do słabego cięcia, czyli to, ze sie ładnie rozrasta, pozwala spodziewać się na tychże przyrostach kwiatów, jak nie w tym roku, to w następnym Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, to na pewno czosnek powyrastał na rabatach ;:108 Główka czosnku początkowo przypomina cebulę, tylko z białą łuską. Ząbki tworzą się na samym końcu. Pięknie kwitną :tan Powojniki masz cudowne ;:63 I nawet Jan Paweł u Ciebie jest piękny, chociaż ma dużo niepochlebnych opinii. Asao jest cudny i na pewno do mnie zawita. W tym roku już raczej nie, ale jest wpisany na listę i czeka. I oczywiście Ville de Lyon, ten też będzie mój. Ciekawe co powie na to eM, jak będzie znowu musiał kopać takie wielkie doły ;:202
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aj aj...Ale kolorki piękne ;żywe .
Cudnie tam. Takie zaroweczki. ;:215
Róże piękne.
I tak dużo powojnikow ci już cudnie kwitnie. ;:215
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Iwonko, wiem, ze teoretycznie doły pod powojniki powinny być półmetrowe, ale sam nigdy takich nie kopałam, nie miałam tyle miejsca tam, gdzie były sadzone, a poza tym, to się robi wielkie przedsięwzięcie z takiego sadzenia. U mnie się sprawdza dołek na tyle głęboki, zeby przykryć lekki drenaż i już ;:108
Co do czosnku, to się zgadza, tak jak opisałaś, była to cebulka z biała łuską - teraz, to mnie nawet bawi jak pomyślę, ile się głowiłam co to takiego może być ;:306

Jan Paweł II miał kiepski pierwszy sezon (jeśli chodzi o kwitnienie), Asao jest raczej bezproblemowy, ale ma przerwę w kwitnięciu, natomiast Ville de Lyon jest arcyświetny :lol: Kwitnie bez przerwy i obficie przez całe lato, przyrasta dość silnie, kwiaty piękne... Polecam ;:173

Aniu_Anabuko, no póki co powojniki popisują się dużo bardziej niż różyczki, ale pąki każą myśleć, że niedługo nadrobią ;:65

Louise Clements - wciąż jako jedyna, która pootwierała pąki - czekam i czekam... ;:65
A póki co, będę Was zamęczać zdjęciami tej jedynej :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale jest szansa, że niedługo pojawi się więcej panienek, tu Charles Austin startuje:

Obrazek

I rugosa Hansa

Obrazek

Reszta uparcie tkwi w pąkach... Obrazek
Tak jak Chippendale na przykład:

Obrazek

Dobrze, że jest jeszcze trochę innych obiektów do zawieszenia oka :wink:

Obrazek

Ville de Lyon
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

The President
ObrazekObrazek

Obrazek

Nelly Moser

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Multi Blue

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lasurstern

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jan Paweł II

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Asao

Obrazek

Obrazek

Zastanawia mnie jaki to powojnik... Miał być Kardynałem Wyszyńskim, którym jak widać nie jest- taka "drobna" pomyłka :evil:

Obrazek

Obrazek

Podobny troche do JPII, ale ma inny kształt płatków... hmm...

A teraz, uwaga, co to jest? Mój ostatni nieboraczek, który już został przez mnie skreslony - Błekitny Anioł. Jednak dycha :lol: I tym sposobem, WSZYSTKIE clematisy przeżyły zimę i tę dziwną wiosne :tan

Obrazek

A zeschnięte czosnki postanowiłam zatrzymac jeszcze na chwilę, ale w domu :D

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . Oj jest na czym oko zawiesić ;:108 . Cudnie u Ciebie ;:333 . Powojniki dają radę a Błękitny Anioł zuch chłopak ;:138 . Fajnie, że odbił ;:333 . Teraz niech tylko rośnie i cieszy Twoje i nasze oczy ;:108 . Nie wiem czy będzie mi się chciało czekać tak długo na Jana Pawła II ;:306 . No ale nie mam innego wyjścia prawda ?? Różane pączki wywołują szybsze bicie serducha ;:167 . Moje też każą na siebie zbyt długo czekać ;:224 . Mam nadzieję, że niebawem zakwitną ;:108 . Czy w Twoich domkach dla owadów tli się jakieś życie ?? U mnie są pierwsi lokatorzy :heja . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, ależ cudnie się zrobiło ;:138 Powojniki kwitną u Ciebie zjawiskowo ;:215 Ja nie mam do nich ręki, więc podziwiam u innych ich niewątpliwe piękno.
Louise Clements możesz "zanudzać". Wiesz, że ja mogę bez końca podziwiać królowe i nigdy mi się nie znudzi.
Twoje młodziutkie różyczki aż zadziwiają ilością pąków. Jak się rozwiną kwiaty, to dopiero oszalejemy ;:224
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Witajcie niedzielnie Obrazek

W ogrodzie robi się coraz piękniej, obfitość kształtów i kolorów, głównie clematisowo-różanych, wszystko nabierac tempa, z dnia na dzień pojawia się coś nowego - zachwyt jednym słowem. Co prawda widuję u Was bardziej spektakularne kwitnienia, moje młode różyczki się nie spieszą, ale i tak jestem z nich bardzo zadowolona - nieźle rokują Obrazek

No ale oprysków na mszyce mam już po kokardę - chociaż przynajmniej wróg jest znany. A ja dziś patrzę, pojedyncze listki takie w dziwnej trochę kondycji... Niby z daleka wszystko gra, ale jak się bliżej przyjrzeć, to na niektórych rózach pojawiają się cieniutkie pajęczynki i coś mini białego...

Spójrzcie proszę w ramach cyklu nauki chorób różanych, czy jest się czym martwić:

Obrazek

Szkód na róży zbytnio nie widać, ale może zacznie być widać i powinnam już teraz jakoś zareagować...

A w ogrodzie oczywiście kwitnie w najlepsze Louise...

Obrazek

... ale dołaczył do niej także Charles Austin...

Obrazek Obrazek

...i rugosa Hansa.

Obrazek

Obrazek

Ewelinko, mój hotel dla owadów póki co nie cieszy się zbyt dużym powodzeniem... Mam nadzieję, że to się zmieni na jesień, jak zacznie im pogoda doskwierać... ;:173 A co do JPII, rzeczywiście, ma początkowo lekkie fochy, ale opłaca się to przeczekać, teraz kwiaty są większe od dłoni! Cudnie wygląda...

Dorotko, jesteś bardzo miła, ale zdaję sobie sprawę, że przy ilości i jakości pannic, które mieszkają w Twoim ogrodzie, moje zbiory, to raczej zabawna garstka :lol: Ale dziękuję ;:168 Zastanawiam się dlaczego clematisy Ci nie rosną - jedyne co mi przychodzi do głowy, to że z zazdrości o róże Obrazek

Może na koniec morze - morze pąków na RU :D

Obrazek

Lecimy na rodzinny wypad rowerowy, życzę Wam cudownej niedzieli Obrazek
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ale ślicznie wszystko rozkwitło ;:oj

Czy mogłabyś mi doradzić w temacie clematisów? Potrzebuję je do donic na balkon. Jakie najpiękniej i najszybciej otulą kratkę? Myślę o 3 różnych odmianach, bo na balkonie będę miała 3 kratki do osłonięcia. Wystawa balkonu jest południowo - wschodnia i południowo - zachodnia.

Myślałam o Ville de lyon, madame julia correvon i może coś jasnego? Może Nelly Moser ? Kompletnie się na nie znam na clematisach, a Ty już masz doświadczenie :)
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Popis różany już piękny masz. ;:63
Co jedna to ładniejsza.
RU uwielbiam. I Auguste za jej kwiat,kolor i zapach ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”