Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosiu, cudne żywioły zagościły u Ciebie :heja Ten ciemno-różowy orlik z białym obrzeżem jest śliczny. I koniecznie muszę się zachwycić dziewannami. Jeszcze niedawno myślałam, że są tylko te polne, żółte. A tu się okazuje, że dziewanny występują w wielu kolorach. W ubiegłym roku kupiłam dwie, jedna z nich biała, zupełnie nie wyrosła. Ale fioletowa ładnie i długo kwitła. Bardzo sympatyczne kwiatki ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu. Ach te Twoje kamienne ścieżki i schody ;:167 , cudne ;:108 . Orliki przepiękne i dobrze, że kupiłam sobie kilka sadzonek. Zobaczymy czy mi przezimują ;:108 . Bardzo ładne i kolorowe fotki nam zaserwowałaś ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, piękne te "moje twoje kamienne schody". Zawsze się nad nimi będę rozpływała ;:224
Pisałaś kiedyś, że masz kilka odmian rutewek. Czy sadzisz je w kwaśnej ziemi?? Moja rutewka Delavaya od dwóch lat jakoś nie może sobie poradzić. Wypuszcza corocznie pojedyncze pędy i dorasta max do 40 cm ;:222 gdzież jej do opisywanego 1.5 m.. może to wina ziemi??
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, a te dziewanny to się wysiewają? Zbierałaś może nasionka? Podobają mi się, nawet kupowałam w zeszłym roku nasiona ale mi nie wzeszły ;:145
Ciekawe czy zachowują jakieś cechy mateczne czy tak jak naparstnice, żonglują kolorami. Też są dwuletnie, czy to bylina?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Witaj Gosiu nadrabiam zaległości chyba z połowy roku :oops: ale ci pięknie trawniczek urósł, ale się zastanawiam czy ty go tniesz równolegle czy jak wyjdzie? Ja swój 2 razy podsiewałam i sie zastanawiam czy ta zima znowu go nie załatwi, bo jak wyjdą mrozy bez śniegu... :twisted:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Witaj Gosieńko.Znowu miałam przerwę...
W tym roku Wigilię przygotowywałam sama więc potrawy dostosowałam do moich niejadków .Trochę odstąpiłam od domowej tradycji ale to nieważne , dzieci zadowolone, najedzone.Teraz tylko sylwester i z górki :D
Gosiu Powodzenia w nowym 2017 Roku ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maryniu, jak widzisz, zawsze się ktoś znajdzie kto zajrzy. Nie codziennie, ale jednak
I to bardzo lubię. Nie zastanawiaj się.

Iwonko
, orliki podobno są bardzo niekorzystnym towarzystwem dla innych roślin, bo mają jakies potężne korzenie. Nie sprawdzałam. Jak zwykle idę na żywioł i albo będzie dobrze, albo trzeba będzie poprawiać. Ja też nie wiedziałam że są inne odmiany dziewann. Zobaczyłam je chyba 4 lata temu na jednym z kiermaszy. Jak zwykle spodobała mi się roślina, więc kupiłam, dopiero potem zainteresowałam się bardziej. Jak na razie nie miałam z nimi problemu, a wręcz uważam, że one jak szałwie. Jeśli już rosną w danym miejscu, to będą rosły, mimo wykopania. Swego czasu w swej głupocie chciałam się pozbyć tej białej. Wykopałam najpierw jesienią i dałam tacie, kiedy wyrosła mi latem wykoapałam i dałam sąsiadce, a ona nadal rosła. Więc zostawiłam i jestem bardzo zadowolona. Za to z szałwii mniej jestem z tego powodu zadowolona, bo wyrasta ponad miarę

Ewelinko
, dla mnie orliki są nie do zdarcia, i na pewno rozsiały się dokoła.

Sabinko, mam 3 odmiany rutewki, najgorzej daje dobie radę Delavaya pełna. Wydaje mi się, że u mnie rutewki mają za sucho. Widziałam na własne oczy rutewki wielkości 150 cm. Cudowne. Właśnie tam się w nich zakochałam. Niestety nie wszystkie rośliny mogą u nas rosnąć. Strasznie mi się trudno z tym pogodzić.
Ciekawe, czy w ogóle wyjdą po zimie.

Jolu, czasem dziewanny się wysiewają. Przynajmniej ja mam takie właśnie z samosiewu. Takie dostałam. Jak na razie u siebie nie zauważyłam, żeby się siały. A może je piele? Liście mają bardzo podobne do szałwii, a tę tępię.
Białą mam od kilku lat, natomiast te niskie odmiany dopiero od dwóch, więc nie powiem, czy są długowieczne. Zobaczymy

Aniu, jak miło, że zaglądasz po tak długim czasie.
Nie rozumiem za bardzo pytania o trawnik. Chodzi o koszenie? Zazwyczaj mam swoją drogę koszenia. Na pewno nie kosze jak popadnie, bo wtedy nie ścięłabym wszystkiego.
Z tego co wiem, trawnik trzeba ciągle dosiewać, nawet 2 razy w sezonie, żeby był super. Ja przynajmniej tak robie. Za to boję się go wertykulowac na razie, bo chyba po tym ciągłym siewie ma za słabe korzonki.
Wykopałam kawałek latem i stwierdziłam, że po 2 latach ma mizerne korzonki. Dlatego ciągle jeszcze trzeba o niego dbać tak intensywnie.
Zobaczymy jak będzie wyglądał po zimie. Po zeszłej wyglądał tragicznie.

Aniu, jakoś obydwie sąsiadki miały przerwę :D Milo, że znowu jesteś.
Ja stwierdziłam, że mimo, że mam niejadka Wigilia będzie tradycyjna. Nie musi wszystkiego jeść. Zauważyłam, że co jakiś czas dochodzi jakaś potrawa, którą zaczyna trawić. W tym roku zjadł zupe grzybową, karpia i śledzia w śmietanie. Sukces.
Za jakiś czas będzie jadł wszystko.
Ja też tak miałam.

Moi kochani, minął kolejny rok z Wami. Życzę Wam w Nowym Roku przede wszystkim zdrowia, żeby mieć siły do dalszej pracy w ogródku, żeby Wam się chciało w nim pracować oraz coraz więcej satysfakcji z tej pracy.
Poza tym życzę więcej spokoju. Nie zapominajmy o szczęściu i miłości.
Moim największym marzeniem jest, żeby atmosfera na forum wróciła taka jaka była kiedyś, pare lat temu, kiedy było nas dużo, dużo więcej i wszyscy mieli więcej czasu na forum.
Przynajmniej takie miałam wrażenie.

Do siego roku!!!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, śliczne dziewanny. ;:63
Zakochałam się w ich kwiatach w tym roku. ;:303
Na zimę zostawiłam siewki kolejnych, ciekawa jestem kwiatów, bo te mają się jakoś różnić od tegorocznych. ;:218
Niech Twój ogród jeszcze piękniej kwitnie w nowym roku, trawnik niech będzie jeszcze zieleńszy, niechaj zdrowie i czas pozwolą Ci na wszystko, co zechcesz zrobić, a szczęście i radość niech ani na chwilę nie opuszcza Ciebie i Twojej Rodziny. ;:167 ;:167
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Gosiu! Podoba mi się Twoja róża Jacqueline du Pre, a te kładące się na płocie wyglądają tam uroczo.
Rozmawiałyśmy chyba o dziewannach, ale nie widzę w swoich notatkach - jak nazywa się ta majowa (jakby blady róż) z bordowym oczkiem? Wydaje się ciekawsza niż biała z bordowym oczkiem, lipcowa. Którą polecasz bardziej? Czy jest może różnica w długości kwitnienia?
Kochana, najlepszego w Nowym Roku! Więcej luzu w pracy i zdrowia, całuję!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Gosiu chodzi mi o cięcie równoległe, ja zawsze tnę w jedną stronę raz przy razie obok siebie i staram się po liniach prostych chociaż mam po wydziwiane trawniki :;230 Ale mam mało trawy to mogę się bawić :wink: wtedy trawnik ma ładne "paski" świeżo po ścięciu. Szukałam fotek u siebie, ale ja zawsze robię jak ładnie odbija. :wink: wrzucę u siebie trochę zieleniny zanim mi zmarzł, bo teraz już nie jest taki równy. :oops:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, znasz nazwę tej azali ze zdjęcia? Ma niesamowity kolor ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu kojące widoki wiosny w ogrodzie. ;:108 kremowy rododendron cudny. ;:oj Dzięki za nazwę róży, ;:196 moja chyba jednak inna. ;:218 Ja już odpuściłam wielkie przygotowania świąt i wszyscy doskonale się z tym czujemy. ;:215 Trzeba do tego dojrzeć. :) Spokojnego roku i zrealizowania zamierzeń, ogrodowych przede wszystkim. ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku!! Niech wszystkie posadzone w ubiegłym sezonie miło Cię zaskoczą i dadzą jak najwięcej pozytywnych wrażeń ;:4 :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja tu życzenia składam sobie, żeby więcej było nas na forum, a sama omykam :roll:
Naprawdę postaram się poprawić. Bardzo lubię kiedy dużo znajomych zagląda, a mnie zdarza się zajrzeć do Was raz na tydzień.
Ciągle jednak coś się u mnie dzieje. Przed chwilą wyszli znajomi, a już musiałam zając się psem, bo zachorował. Całe szczęście sąsiadka miała leki przeciwbólowe na doraźne podanie. Może mu przeszło, bo nareszcie się połozył. Biedak chyba znowu uszkodził sobie kręgosłup. Jutro od rana będę musiała m. wysłać do weta, żeby dał dalsze leki.
Jakoś ten rok nie rozpoczął się najlepiej dla mnie, mam nadzieje, że cały taki nie będzie.

Lucynko, nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o powtarzalność cech u dziewann. Obserwuj, na pewno będzie to fajne doświadczenie. Nie mam pojęcia, czy jakieś mi się wysiały. Zobaczymy wiosną, chociaż jak pisałam wcześniej nie wiem, czy ich nie wypieliłam, bo mogłam pomylić z szałwiami.
Bardzo dziękuję za życzenia ;:196

Iza, JUacqueline jest faktycznie urocza. Uwielbiam jej pręciki, kojarzą mi się z rzęsami elfa, takie długie i powiewne.
Różnica pomiędzy tymi dziewannami jest duża. Te wczesne są niższe, mają jakieś 30-40 cm, ta biała dorasta do metra.
Czasem te wczesne powtarzają kwitnienie. I mają kilka odcieni. Można coś wybrać dla siebie. Biała została uchwycona w złym momencie. Prawie już przekwitała. Może dlatego zrobiła gorsze wrażenie.
Dzięki ;:196
Ja jestem wyluzowana jak wiesz, gorzej z moją pracą :wink:
Ale się nie poddaję i przynajmniej staram się, żeby praca nie miała wpływu na moja psychikę.

Aniu, nie zastanawiałam się nigdy nad rodzajem cięcia :D
Staram się przede wszystkim, żeby mi było wygodnie ciąć, więc tnę najpierw wzdłuż rabat i chodników i tak kieruje się do środka. Przynajmniej nie ma problemu z zawracaniem. Wychodzi na to, że mam fale Dunaju, bo tnę zgodnie z krzywizna rabat.

Dotorko, to jest rododendron Goldbukett. Na zdjęciu kolor jest przekłamany. Niestety mój aparat nie potrafi oddać odpowiednich barw. W rzeczywistości jest bardziej cytrynowy.

Soniu, u nas niestety wszyscy są tradycjonalistami. Najbardziej smakują im domowe potrawy. W dodatku same przygotowania dają taki przedsmak świąt, więc chyba póki mamy siły będziemy przygotowywać sami.
Nauczyłam się wszystkiego od teściowej. W mojej rodzinie nie było takich zwyczajów, bo praktycznie wszystkie święta spędzaliśmy u wujka. Może dlatego tak mi się podoba ten cały ceremoniał?
Chociaż trochę zazdroszczę koleżance, że na całe święta wyjechała z cała rodziną w góry. Wszyscy odpoczęli.
Dziękuję za życzenia ;:196

Monia, bardzo dziękuję za życzenia. ;:196

Powinnam zrobić przed końcem roku podsumowanie, ale nie zdążyłam, to może teraz to zrobię
To był w sumie udany rok. Mimo, że ja nie miałam na nic siły,udało się dużo zrobić.
Zaczęło się od ścieżki. Czy wiecie, że wydaje mi się, że to było dużo wcześniej?
A jednak ścieżka powstała w marcu. Takie były początki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłam przekonana, że w tym roku ledwo zdołam posadzić kilka roślin.
powoli zaczynała kształtować się rabata północna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z dnia na dzień roślin przybywało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A we wrześniu wyglądało to tak
Obrazek
NIe mam pojęcia co będzie w tym roku, czyżbym znowu sadziła za gęsto? :D

Moja ekspansja poszła dalej

Obrazek

To jest kolejny kawałek zagarnięty na rabatę. Teraz mało widać, ale liczę, że znowu powstanie fragment, który będzie mnie cieszył.

Cdn.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, fantastyczne widoczki na wszystkich zdjęciach, bo cudnie prezentuje się ta kamienna ścieżyna! ;:138 ;:138
Podczas takiej bezśnieżnej zimy ona dodatkowo wspaniale zdobi ogród. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”