Basiu_styk -
Marciu -
Grażynko -
Sauromatum -
Basiu -
Joasiu
Witam Wszystkich

i bardzo dziękuję za odwiedziny w moim wątku,jak również za miłe i bardzo sympatyczne posty
Zapraszam do kolejnych odwiedzin a tymczasem serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości.
basia_styk pisze:To tujopodobne bez tabliczki - czy to nie Thujopsis dolabrata?...
B.
Basiu_styk - prawdopodobnie masz rację?,dzięki za podpowiedź
sauromatum pisze:.....Nie wiem czy udało się Tobie załapać jeszcze na kwitnienie tej lipy Henry'ego - ona kwitnie w okolicy września dopiero - pachnie mocno i jest wyczuwalna z daleka......
Sauromatum - W O.B.w Poznaniu byliśmy z początkiem lipca br.więc na kwitnienie lipy Henry'ego było jeszcze za wcześnie skoro jak piszesz kwitnie ona w okolicy września-a szkoda bo bardzo lubię zapach lipy.Może uda mi się trafić do O.B. w Poznaniu następnym razem we wrześniu?Dzięki za wskazówki
W świecie moich domowych roślin zawsze coś się dzieje.Aktualnie przekwita grudnik o narodowych barwach-do jednej doniczki kiedyś tam posadziłem dwa-jednego o czerwonych kwiatach,drugiego o białych kwiatach.Nie zakwitły równocześnie w tym samym terminie bo pierwszy czerwony zakwitł 10-tego października,biały 20-tego.Mimo to sprawiły nam trochę przyjemności.Inne co prawda nie wszystkie zakwitły ale rosnąc zdrowo też cieszą oko.
Grudnik -
Szlumbergera
Trzykrotka pasiasta -
Tradesciantia zebrina
Tego roku o tej porze nie widać jeszcze na obydwu trzykrotkach schnących liści co dzieje się zazwyczaj zaraz po wakacjach,bynajmniej na moich.Obydwie rosną nadal zdrowo i przybywa im liści i kolejnych segmentów.
Stapelia grandiflora -
Stapelia wielokwiatowa
To mój nowy nabytek sukulent "śmierdziuszek",którego dostałem niedawno w prezencie od Przyjaciół.Nazywany jest również zamszycą,
brudnotą albo gwiazdą szeryfa ze względu na kształt kwiatów mających wygląd pięcioramiennej gwiazdy.Zaledwie dwa z wielu gatunków
stapelii mają kwiaty pachnące.
Zdjęcia zrobione u Przyjaciół ad hoc komórką.
Difenbachia -
Dieffenbachia Schott
Rośnie jak na drożdżach,liściory coraz większe niczym parasole.Niebawem sięgnie sufitu i trzeba ją będzie z bólem serca skrócić.
Na koniec wspomnienie lata,czyli moje rośliny ogrodowe.
Życzę miłych wrażeń