Już są, a może nawet były wcześniej ukryte w wełnie.Yaku pisze: Ile mniej więcej dojrzewają owoce na Obregonii a ile na T. panarottoi?

poza tym

i kwiatki

Owocki na T. panarottoi mocno wyschnięte i aż powyginane. Musiały być tam długo. Gdyby miały więcej wilgoci miałyby bardziej okrągły kształt, a te są bardziej trójkątne w przekroju. Teraz nic tylko zbierać, a wiosną całą garścią "zasiali górale"ejacek pisze: Już są, a może nawet były wcześniej ukryte w wełnie.
Musi u nich być jakiś "myk" z zapylaniem, bo pamiętam, że kolega ze starego forum też miał problemy z ich zapyleniem. Rośliny były podobnej wielkości jak Twoje i mimo kilkukrotnych prób nasion nie udało się uzyskać. Chyba, że problemem jest mała różnorodność genetyczna lub zbyt bliskie pokrewieństwo.ejacek pisze:Całych garści "zasiali górale" nie będzie bo nasion bardzo mało
Moją zimuje z innymi kaktusami, nie znam jej lokalizacji, mogła by zimy na zewnątrz nie przeżyć.nolina pisze:Escobaria CUDOu mnie w tym sezonie nie kwitły
nie wiem o co im chodzi .
Całą zime były na balkonie ,więc powinno być ok .
Zdaje się, że one zajmują jakiś mikro obszar więc możliweYaku pisze: Musi u nich być jakiś "myk" z zapylaniem, bo pamiętam, że kolega ze starego forum też miał problemy z ich zapyleniem.
Chyba, że problemem jest mała różnorodność genetyczna lub zbyt bliskie pokrewieństwo.
Świetne są te mamilarki, szczególnie te dwa zdjęcia mnie zachwyciły, wyglądają jak namalowane