Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

U mnie Charlotte marna, ale dam jej czas, Muriel Robin też na razie nie ma co pokazywać, a tak na nią liczyłam.
Jeden kwiat, do tej pory i zniszczony przez deszcze.
Double inaczej się prezentuje niż u mnie, bym nie poznała. Jak to dużo zmienia rodzaj środowiska.
Mam 2 róże Jalitah a każda inna.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaznaczam wątek :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale piękny ten liliowiec! ;:173
W poprzednim poście też cudeńka!
Bardzo lubię liliowce, mam kilka. Nawet kupiłam sobie w zeszłym roku liliowca Ludmiła :tan Czekam aż zakwitnie!
A róże - miodek! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, z James Galway wcale nie straszę. Śmiało zostaw mu co najmniej 1.20 m szerokości. Może na początku nie będzie aż tak szeroko szedł, ale po dwóch sezonach na pewno się rozrośnie. Mój ma trzeci rok i zajmuje ponad metr a wysoki jest na ok. 2 m, może ciut mniej.
Od dwóch dni ostro tyram w ogrodzie. Rąk, nóg i kręgosłupa nie czuję, ale jako tako udało mi się ogarnąć ;:108 Większość przekwitniętych kwiatów ścięłam i nie szpecą rabat. Zostały tylko trzy olbrzymy, ale to już robota dla eMa, bo ja nawet z drabiny nie bardzo sięgam ;:306 Nawet opryski udało mi się wczoraj zrobić. Padnięta jestem, ale szczęśliwa, że wreszcie pogoda się spisała i pozwoliła popracować :)
Miłego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

marpa - Maryna, ogród może nie wypasiony, ale na pewno mocno zagęszczony :;230 .
Ja również lubię swoje zielsko i ani mi w głowie coś zmieniać 'na równo'. Poza tym nic w moim życiu nie było 'równo', więc o ogrodzie już nie wspomnę ;:224 .
Takie ogrody z dużą ilością trawnika są nie dla mnie, bo trawa regularnie u mnie wysychała, a poza tym nie było nigdy komu kosić. Ja tego nie cierpię ;:185 , wolę posadzić żurawki i też mam dywanowo, a do tego kolorowo :tan . Mamy tak, jak lubimy i o to w tej bajce chodzi, nie ? ;:108 .
;:168

ewarm - wyczytałam na FO, że Charlotte tylko na początku jest teka delikatna, potem mężnieje :D ,
Poczekamy, zobaczymy ;:131 . Poczytałam o tej Muriel Robin; piękna róża ;:63 , może też potrzebuje więcej czasu :roll: . Double ma każdy kwiat inny, a co dopiero krzak cały. Niech sobie rośnie, jak chce.

lemonka - witaj Izo, młoda działkowiczko, powoli dasz radę, a ludzie - cóż, taką mają naturę ;:124 .

takasobie - Miłko, liliowce są generalnie samowystarczalne, nie wymagają opieki, poza oczyszczaniem ich, a są bardzo kolorowe, więc je lubię. Róże, cóż, to początki choroby, ale koniecznie muszę szybko wyzdrowieć, bo pomimo, że piękne, to za dużo 'zachodu' z nimi ;:223 .

dorotka350 - Dorota, posadziłam JG na rabacie przed oknem i będę oglądać jego piękne kwiaty :tan .
Oprysków nie zrobiłam, a dzisiaj zastałam wszystko mokre; musiało w nocy popadać,chociaż tylko ciut, ale to wystarczy, żeby znowu odłożyć chlapanie.
Podziwiam Twoje zaparcie do pracy, bo ja takowym nie dysponuję, niestety :;230 . Może być mniej elegancko, ale mój kręgosłup mnie wyhamował.
Ja nie sięgam tylko do Paul's Himalayan , bo ma ponad 4 metry i muszę czekać na wsparcie b. wysokiego - na szczęście bratanka ;:108 . A jest co ciąć, bo wiosną sporo podmarzła. Nie straszne jej mrozy - uszkodziły późnowiosenne przymrozki ;:174 .

Luis Odier - dla mnie cudna cały czas, bo pachnie od rana do nocy, a nie w określonych porach, jak inne, kapryśne panienki ;:224 . Pachną chwilę i tyle... .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buk tricolor
Obrazek

Obrazek
Sparking Ruffles - kratki przed psami ;:134
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z obietnicą, następne zdjęcia - dzisiejszy poranek ;:3 .

Jude de Obscure - na razie ma 'miękkie nóżki', ale jest śliczna ;:108 .
Obrazek
Bodziszek Rosanne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gebruder Grimm - jestem nią zachwycona ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Scewola i Uczep - kolorowa skrzynka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lavender Ice
Obrazek

Wykopałam i wsadziłam do doniczki. Zapomniałam, że one są pnące ;:223 .
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To się napatrzyłam! ;:173 Te białe lilie piękne! Nazywają się jakoś? Tak by mi pasowały, bo mam takie pomarańczowe i wiśniowe. Jak to ja - nie znam nazwy... ;:131
A ten ciemny powojnik to jakiś viticella?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Te liliowce... Takie urocze. Jakoś nie mam do nich przekonania, ale gdy widzę, jak pięknie kwitną u Ciebie i innych, robi mi się szkoda. Może nie mam do nich serca dlatego, że u mnie jest ciemno i gęstwina, gdziekolwiek bym ich nie posadziła, nie kwitną albo mają 1 kwiat. za to pięknie rosną w tych ciemnościach hortensje i hosty.
Żółta róża Charlotte zdjęciu ujęła mnie bardzo, bardzo
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ech, Anka! Te Twoje energetyczne kolorki, a ja nie mam przeciwsłonecznych okularów :;230.
Ale w tym wszystkim masz dwie moje ulubione rośliny. Nie będę Cię namawiać na zgadywanki i powiem od razu: bodziszek Rozanne i białe piegowate lilie Sweet Surrender (nazwa i Miłce się przyda :uszy).

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej :wit
Aniu, piękna ta rabata z liliowców pod ścianą :D
Ta ostatnia róża taka delikatna... śliczna ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Żurawka w wiszącym koszyku ;:138 Widzę po raz pierwszy, ale już mi się pomysł podoba. Na tyle, że w przyszłym sezonie donice na oknach od strony północnej dostaną właśnie żurawki.
Róże piękne, jak to róże ;:224 ale ja dojrzałam oczko z cudownymi roślinkami. Moje małe marzenie, na razie głośno bojkotowane w domu. Ale mam plan, i za kilka lat jak Kubuś podrośnie to wejdzie w życie, czy chcą, czy nie. Sama sobie wykopię, a co.
Jarzmianki masz wypasione, moje po dwóch latach rachityczne jakieś. Może mało dokarmione?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - Miłka, białe lilie z piegami opisała JagiS, gdzieś tu wyżej. Są ładniutkie, ale nie za duże.
Powojnik, to znany Polish Spirit, tylko reanimowany i dlatego ma jeszcze mało pędów. Wg mnie 'żelazna' roślinka ;:108 .
Ja już nie oznaczam roślin , bo do tego potrzeba drugiej osoby chyba. Znaczniki bledną i nic nie widać, więc po co one ;:224 . Co pamiętam, to podpisuję, a że pamiętam coraz mniej... ;:306 .

IzabelaS - Izo, fakt, liliowce to rośliny słońca. Sadziłam wszędzie tam, gdzie dzielą się miejscem z innymi roślinami. Tylko, że teraz się rozrosły i trzeba je przerzedzić, tylko gdzie? ;:202 .
Lubię je, bo są niesamowicie kolorowe i dają sobie same radę.

JagiS - Jaga, okulary to Ty masz, a energię czerpiesz, jak wszyscy z kolorów. Po prostu na dłuższą metę, wolisz ogród o spokojniejszych barwach. Ja muszę mieć taką wybuchową mieszankę, bo wtedy świetnie się czuję - taka natura ;:173 .

witch -witaj Ago, dawno Cię nie było, ale mnie też jakiś czas ;:131 .
Róża to Ballerina, ma kwiaty ja piwonia (tak czasem ludziska mówią) i faktycznie jest delikatna i powiedziałabym elegancka ;:173 .
Liliowce siedzą jeden na drugim i aż się boję, ruszyć te karpy :cry: .

PEPSI - Gosiu, popieram Twoją chęć wybudowania oczka, ale dopiero, jak nie będzie małych dzieci.
Trzeba do tego przedsięwzięcia dobrze się przygotować od strony technicznej i logistycznej. Ja swoje robiłam sama, ponad 20 lat temu i dziwię się, że jeszcze się trzyma ;:oj . Jak zacznie przeciekać zasypię. Wiesz, ile będę mieć słonecznego miejsca? ;:224 .
To Żuraweczka Cooper Cascade , kiedyś wisiały na siatce. Nie zabrałam, aby wsadzić do ziemi i też przeżyły. Mam jeszcze jedną, ale dopiero się regeneruje ;:7 . Rozłazi się po rabacie i taką dużą plamę tworzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przetacznikowiec
Obrazek
Emilien Guillot
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Pięknie i kolorowo na twych twoich rabatach.Z przyjemnością je obejrzałam :D
Dużo masz ślicznych liliowców.To tego piękne lilie..
Żurawki też ciekawe .A zwłaszcza ta w doniczce, taka zwisająca. Cóz to za odmian ??
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam! Kolorki energetyczne bardzo u Ciebie ale to przecież lato ...kiedy jak nie teraz?... ;:173
U mnie deszczowo i burzowo nawet dzisiaj był deszcz z gradem.. W międzyczasie byliśmy na działce po jarzyny do obiadu. U mnie też kolorowo..feeria barw i kwitnień, tylko róże się odradzają i pokazują po jednym kwiatuszku niektóre... Zasieki p/sarnie na razie skuteczne... :roll: Aż chce się żyć!!!! :heja

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu leje ;:oj , chyba nawet moje piaski mają dość wody. Nie może to tak popadać i poświecić słoneczko na przemian? ;:3 .

anabuko1 - Aniu, to to wiszące, to Żuraweczka Cooper Cascade . Cieszę się, że Podobają się też Tobie moje kolorki, toż to sama energia :tan .

marpa - Maryna, masz rację, chce się żyć przy tylu barwach, chociaż za oknem leje jak z cebra ;:222 . Z uliczki napływa pod bramę woda, więc będą tylko kalosze, zamiast sandałków ;:174 . Mimo to, nie zmieniam zdania na temat lata, bo to najlepszy okres w roku ;:108 . Rośliny się otrząsną i będą kwitnąć dalej. Moje róże też mają wiele pączków, ale zobaczymy co będzie dalej ;:131 .

Dalszy ciąg "energetyki" - potrzebne okulary z polaryzacją ;:77

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”