Ogród po 30 - stce Część III
Re: Ogród po 30 - stce Część III
U mnie Charlotte marna, ale dam jej czas, Muriel Robin też na razie nie ma co pokazywać, a tak na nią liczyłam.
Jeden kwiat, do tej pory i zniszczony przez deszcze.
Double inaczej się prezentuje niż u mnie, bym nie poznała. Jak to dużo zmienia rodzaj środowiska.
Mam 2 róże Jalitah a każda inna.
Jeden kwiat, do tej pory i zniszczony przez deszcze.
Double inaczej się prezentuje niż u mnie, bym nie poznała. Jak to dużo zmienia rodzaj środowiska.
Mam 2 róże Jalitah a każda inna.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale piękny ten liliowiec!
W poprzednim poście też cudeńka!
Bardzo lubię liliowce, mam kilka. Nawet kupiłam sobie w zeszłym roku liliowca Ludmiła
Czekam aż zakwitnie!
A róże - miodek!

W poprzednim poście też cudeńka!
Bardzo lubię liliowce, mam kilka. Nawet kupiłam sobie w zeszłym roku liliowca Ludmiła

A róże - miodek!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, z James Galway wcale nie straszę. Śmiało zostaw mu co najmniej 1.20 m szerokości. Może na początku nie będzie aż tak szeroko szedł, ale po dwóch sezonach na pewno się rozrośnie. Mój ma trzeci rok i zajmuje ponad metr a wysoki jest na ok. 2 m, może ciut mniej.
Od dwóch dni ostro tyram w ogrodzie. Rąk, nóg i kręgosłupa nie czuję, ale jako tako udało mi się ogarnąć
Większość przekwitniętych kwiatów ścięłam i nie szpecą rabat. Zostały tylko trzy olbrzymy, ale to już robota dla eMa, bo ja nawet z drabiny nie bardzo sięgam
Nawet opryski udało mi się wczoraj zrobić. Padnięta jestem, ale szczęśliwa, że wreszcie pogoda się spisała i pozwoliła popracować 
Miłego weekendu
Od dwóch dni ostro tyram w ogrodzie. Rąk, nóg i kręgosłupa nie czuję, ale jako tako udało mi się ogarnąć

Miłego weekendu

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
marpa - Maryna, ogród może nie wypasiony, ale na pewno mocno zagęszczony
.
Ja również lubię swoje zielsko i ani mi w głowie coś zmieniać 'na równo'. Poza tym nic w moim życiu nie było 'równo', więc o ogrodzie już nie wspomnę
.
Takie ogrody z dużą ilością trawnika są nie dla mnie, bo trawa regularnie u mnie wysychała, a poza tym nie było nigdy komu kosić. Ja tego nie cierpię
, wolę posadzić żurawki i też mam dywanowo, a do tego kolorowo
. Mamy tak, jak lubimy i o to w tej bajce chodzi, nie ?
.
ewarm - wyczytałam na FO, że Charlotte tylko na początku jest teka delikatna, potem mężnieje
,
Poczekamy, zobaczymy
. Poczytałam o tej Muriel Robin; piękna róża
, może też potrzebuje więcej czasu
. Double ma każdy kwiat inny, a co dopiero krzak cały. Niech sobie rośnie, jak chce.
lemonka - witaj Izo, młoda działkowiczko, powoli dasz radę, a ludzie - cóż, taką mają naturę
.
takasobie - Miłko, liliowce są generalnie samowystarczalne, nie wymagają opieki, poza oczyszczaniem ich, a są bardzo kolorowe, więc je lubię. Róże, cóż, to początki choroby, ale koniecznie muszę szybko wyzdrowieć, bo pomimo, że piękne, to za dużo 'zachodu' z nimi
.
dorotka350 - Dorota, posadziłam JG na rabacie przed oknem i będę oglądać jego piękne kwiaty
.
Oprysków nie zrobiłam, a dzisiaj zastałam wszystko mokre; musiało w nocy popadać,chociaż tylko ciut, ale to wystarczy, żeby znowu odłożyć chlapanie.
Podziwiam Twoje zaparcie do pracy, bo ja takowym nie dysponuję, niestety
. Może być mniej elegancko, ale mój kręgosłup mnie wyhamował.
Ja nie sięgam tylko do Paul's Himalayan , bo ma ponad 4 metry i muszę czekać na wsparcie b. wysokiego - na szczęście bratanka
. A jest co ciąć, bo wiosną sporo podmarzła. Nie straszne jej mrozy - uszkodziły późnowiosenne przymrozki
.
Luis Odier - dla mnie cudna cały czas, bo pachnie od rana do nocy, a nie w określonych porach, jak inne, kapryśne panienki
. Pachną chwilę i tyle... .

Buk tricolor

Sparking Ruffles - kratki przed psami

Ja również lubię swoje zielsko i ani mi w głowie coś zmieniać 'na równo'. Poza tym nic w moim życiu nie było 'równo', więc o ogrodzie już nie wspomnę

Takie ogrody z dużą ilością trawnika są nie dla mnie, bo trawa regularnie u mnie wysychała, a poza tym nie było nigdy komu kosić. Ja tego nie cierpię

ewarm - wyczytałam na FO, że Charlotte tylko na początku jest teka delikatna, potem mężnieje

Poczekamy, zobaczymy

lemonka - witaj Izo, młoda działkowiczko, powoli dasz radę, a ludzie - cóż, taką mają naturę

takasobie - Miłko, liliowce są generalnie samowystarczalne, nie wymagają opieki, poza oczyszczaniem ich, a są bardzo kolorowe, więc je lubię. Róże, cóż, to początki choroby, ale koniecznie muszę szybko wyzdrowieć, bo pomimo, że piękne, to za dużo 'zachodu' z nimi

dorotka350 - Dorota, posadziłam JG na rabacie przed oknem i będę oglądać jego piękne kwiaty

Oprysków nie zrobiłam, a dzisiaj zastałam wszystko mokre; musiało w nocy popadać,chociaż tylko ciut, ale to wystarczy, żeby znowu odłożyć chlapanie.
Podziwiam Twoje zaparcie do pracy, bo ja takowym nie dysponuję, niestety

Ja nie sięgam tylko do Paul's Himalayan , bo ma ponad 4 metry i muszę czekać na wsparcie b. wysokiego - na szczęście bratanka

Luis Odier - dla mnie cudna cały czas, bo pachnie od rana do nocy, a nie w określonych porach, jak inne, kapryśne panienki

Buk tricolor

Sparking Ruffles - kratki przed psami

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- Pulpa222
Zgodnie z obietnicą, następne zdjęcia - dzisiejszy poranek
.
Jude de Obscure - na razie ma 'miękkie nóżki', ale jest śliczna
.

Bodziszek Rosanne

Gebruder Grimm - jestem nią zachwycona

Scewola i Uczep - kolorowa skrzynka

Lavender Ice

Wykopałam i wsadziłam do doniczki. Zapomniałam, że one są pnące
.

Jude de Obscure - na razie ma 'miękkie nóżki', ale jest śliczna

Bodziszek Rosanne

Gebruder Grimm - jestem nią zachwycona

Scewola i Uczep - kolorowa skrzynka

Lavender Ice

Wykopałam i wsadziłam do doniczki. Zapomniałam, że one są pnące

Pozdrawiam Ania
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
To się napatrzyłam!
Te białe lilie piękne! Nazywają się jakoś? Tak by mi pasowały, bo mam takie pomarańczowe i wiśniowe. Jak to ja - nie znam nazwy...
A ten ciemny powojnik to jakiś viticella?

A ten ciemny powojnik to jakiś viticella?
Miłka
- IzabelaS
- 500p
- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Te liliowce... Takie urocze. Jakoś nie mam do nich przekonania, ale gdy widzę, jak pięknie kwitną u Ciebie i innych, robi mi się szkoda. Może nie mam do nich serca dlatego, że u mnie jest ciemno i gęstwina, gdziekolwiek bym ich nie posadziła, nie kwitną albo mają 1 kwiat. za to pięknie rosną w tych ciemnościach hortensje i hosty.
Żółta róża Charlotte zdjęciu ujęła mnie bardzo, bardzo
Żółta róża Charlotte zdjęciu ujęła mnie bardzo, bardzo
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Ech, Anka! Te Twoje energetyczne kolorki, a ja nie mam przeciwsłonecznych okularów
.
Ale w tym wszystkim masz dwie moje ulubione rośliny. Nie będę Cię namawiać na zgadywanki i powiem od razu: bodziszek Rozanne i białe piegowate lilie Sweet Surrender (nazwa i Miłce się przyda
).
Jagi

Ale w tym wszystkim masz dwie moje ulubione rośliny. Nie będę Cię namawiać na zgadywanki i powiem od razu: bodziszek Rozanne i białe piegowate lilie Sweet Surrender (nazwa i Miłce się przyda

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej
Aniu, piękna ta rabata z liliowców pod ścianą
Ta ostatnia róża taka delikatna... śliczna

Aniu, piękna ta rabata z liliowców pod ścianą

Ta ostatnia róża taka delikatna... śliczna

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Żurawka w wiszącym koszyku
Widzę po raz pierwszy, ale już mi się pomysł podoba. Na tyle, że w przyszłym sezonie donice na oknach od strony północnej dostaną właśnie żurawki.
Róże piękne, jak to róże
ale ja dojrzałam oczko z cudownymi roślinkami. Moje małe marzenie, na razie głośno bojkotowane w domu. Ale mam plan, i za kilka lat jak Kubuś podrośnie to wejdzie w życie, czy chcą, czy nie. Sama sobie wykopię, a co.
Jarzmianki masz wypasione, moje po dwóch latach rachityczne jakieś. Może mało dokarmione?

Róże piękne, jak to róże

Jarzmianki masz wypasione, moje po dwóch latach rachityczne jakieś. Może mało dokarmione?
- Pulpa222
takasobie - Miłka, białe lilie z piegami opisała JagiS, gdzieś tu wyżej. Są ładniutkie, ale nie za duże.
Powojnik, to znany Polish Spirit, tylko reanimowany i dlatego ma jeszcze mało pędów. Wg mnie 'żelazna' roślinka
.
Ja już nie oznaczam roślin , bo do tego potrzeba drugiej osoby chyba. Znaczniki bledną i nic nie widać, więc po co one
. Co pamiętam, to podpisuję, a że pamiętam coraz mniej...
.
IzabelaS - Izo, fakt, liliowce to rośliny słońca. Sadziłam wszędzie tam, gdzie dzielą się miejscem z innymi roślinami. Tylko, że teraz się rozrosły i trzeba je przerzedzić, tylko gdzie?
.
Lubię je, bo są niesamowicie kolorowe i dają sobie same radę.
JagiS - Jaga, okulary to Ty masz, a energię czerpiesz, jak wszyscy z kolorów. Po prostu na dłuższą metę, wolisz ogród o spokojniejszych barwach. Ja muszę mieć taką wybuchową mieszankę, bo wtedy świetnie się czuję - taka natura
.
witch -witaj Ago, dawno Cię nie było, ale mnie też jakiś czas
.
Róża to Ballerina, ma kwiaty ja piwonia (tak czasem ludziska mówią) i faktycznie jest delikatna i powiedziałabym elegancka
.
Liliowce siedzą jeden na drugim i aż się boję, ruszyć te karpy
.
PEPSI - Gosiu, popieram Twoją chęć wybudowania oczka, ale dopiero, jak nie będzie małych dzieci.
Trzeba do tego przedsięwzięcia dobrze się przygotować od strony technicznej i logistycznej. Ja swoje robiłam sama, ponad 20 lat temu i dziwię się, że jeszcze się trzyma
. Jak zacznie przeciekać zasypię. Wiesz, ile będę mieć słonecznego miejsca?
.
To Żuraweczka Cooper Cascade , kiedyś wisiały na siatce. Nie zabrałam, aby wsadzić do ziemi i też przeżyły. Mam jeszcze jedną, ale dopiero się regeneruje
. Rozłazi się po rabacie i taką dużą plamę tworzy.

przetacznikowiec

Emilien Guillot

Powojnik, to znany Polish Spirit, tylko reanimowany i dlatego ma jeszcze mało pędów. Wg mnie 'żelazna' roślinka

Ja już nie oznaczam roślin , bo do tego potrzeba drugiej osoby chyba. Znaczniki bledną i nic nie widać, więc po co one

IzabelaS - Izo, fakt, liliowce to rośliny słońca. Sadziłam wszędzie tam, gdzie dzielą się miejscem z innymi roślinami. Tylko, że teraz się rozrosły i trzeba je przerzedzić, tylko gdzie?

Lubię je, bo są niesamowicie kolorowe i dają sobie same radę.
JagiS - Jaga, okulary to Ty masz, a energię czerpiesz, jak wszyscy z kolorów. Po prostu na dłuższą metę, wolisz ogród o spokojniejszych barwach. Ja muszę mieć taką wybuchową mieszankę, bo wtedy świetnie się czuję - taka natura

witch -witaj Ago, dawno Cię nie było, ale mnie też jakiś czas

Róża to Ballerina, ma kwiaty ja piwonia (tak czasem ludziska mówią) i faktycznie jest delikatna i powiedziałabym elegancka

Liliowce siedzą jeden na drugim i aż się boję, ruszyć te karpy

PEPSI - Gosiu, popieram Twoją chęć wybudowania oczka, ale dopiero, jak nie będzie małych dzieci.
Trzeba do tego przedsięwzięcia dobrze się przygotować od strony technicznej i logistycznej. Ja swoje robiłam sama, ponad 20 lat temu i dziwię się, że jeszcze się trzyma

To Żuraweczka Cooper Cascade , kiedyś wisiały na siatce. Nie zabrałam, aby wsadzić do ziemi i też przeżyły. Mam jeszcze jedną, ale dopiero się regeneruje

przetacznikowiec

Emilien Guillot

Pozdrawiam Ania
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Pięknie i kolorowo na twych twoich rabatach.Z przyjemnością je obejrzałam

Dużo masz ślicznych liliowców.To tego piękne lilie..
Żurawki też ciekawe .A zwłaszcza ta w doniczce, taka zwisająca. Cóz to za odmian ??
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Witam! Kolorki energetyczne bardzo u Ciebie ale to przecież lato ...kiedy jak nie teraz?...
U mnie deszczowo i burzowo nawet dzisiaj był deszcz z gradem.. W międzyczasie byliśmy na działce po jarzyny do obiadu. U mnie też kolorowo..feeria barw i kwitnień, tylko róże się odradzają i pokazują po jednym kwiatuszku niektóre... Zasieki p/sarnie na razie skuteczne...
Aż chce się żyć!!!!

U mnie deszczowo i burzowo nawet dzisiaj był deszcz z gradem.. W międzyczasie byliśmy na działce po jarzyny do obiadu. U mnie też kolorowo..feeria barw i kwitnień, tylko róże się odradzają i pokazują po jednym kwiatuszku niektóre... Zasieki p/sarnie na razie skuteczne...

- Pulpa222
Znowu leje
, chyba nawet moje piaski mają dość wody. Nie może to tak popadać i poświecić słoneczko na przemian?
.
anabuko1 - Aniu, to to wiszące, to Żuraweczka Cooper Cascade . Cieszę się, że Podobają się też Tobie moje kolorki, toż to sama energia
.
marpa - Maryna, masz rację, chce się żyć przy tylu barwach, chociaż za oknem leje jak z cebra
. Z uliczki napływa pod bramę woda, więc będą tylko kalosze, zamiast sandałków
. Mimo to, nie zmieniam zdania na temat lata, bo to najlepszy okres w roku
. Rośliny się otrząsną i będą kwitnąć dalej. Moje róże też mają wiele pączków, ale zobaczymy co będzie dalej
.
Dalszy ciąg "energetyki" - potrzebne okulary z polaryzacją

anabuko1 - Aniu, to to wiszące, to Żuraweczka Cooper Cascade . Cieszę się, że Podobają się też Tobie moje kolorki, toż to sama energia

marpa - Maryna, masz rację, chce się żyć przy tylu barwach, chociaż za oknem leje jak z cebra

Dalszy ciąg "energetyki" - potrzebne okulary z polaryzacją

Pozdrawiam Ania