A czy petunie wolą być każda wosobnej komórce/doniczce (po pikowaniu)?
Czy można je przepikować hurtem i potem porozsadzać z rozsady rwanej?
Ja swoje sieję dopiero od marca i tak się zastanawiam, bo pojedynczr doniczki czy paletki z komórkami zabierają więcej miejsca niż skrzynka z hurtową ilością
elajna, mam trochę tych pojemników mniejszych z siewkami, 3 dni temu pikowałam tylko jeden, wczoraj udało mi się przepikować dwa.
jeszcze zostało kilka. Czekam na dostawę tacek
-- 17 lut 2017, o 14:59 --
Amanita, petunie z tego co wiem lubią być przesadzane przynajmniej 2 razy Nie mam dużego doświadczenia z petuniami, dlatego przepikowałam kępkami.
Ja też dziś pikowałam, pierwszą odmianę z styczniowego siewu.
Zdjęcia mam słabe, bo od przygotowania podłoża do przepikowania wszystkiego (nie tylko petunii oczywiście) minęło pięć godzin i już było ciemno.
Petunie tylko do pewnego momentu były takie malutkie, nagle dostały kopa i wyrosły w moment.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
To muszę uczciwie przyznać, że pierwszy raz posiałam petunie, w ogóle wiele jednorocznych mam po raz pierwszy i tak wszystko robię na "czuja". Nie wiem, co z tego wyjdzie, także na moją wiedzę nie licz Ale na razie ładnie rosną
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Aga - tfu tfu tfu.... piękne sadzonki. Aż się nie chce wierzyć że to Twój "pierwszy raz"
Seba.... ładne zielone poletko
Dobrze, że nie za gęsto masz je posiane - łatwiej będzie pikować ....nie to co u mnie... busz i gąszcz
Zastanawiam się czy ich trochę nie przerwać bo w takiej gęstwinie to one tylko wzwyż będą rosły