Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Te trawy cudowne! Widok niesamowity! One się jakoś nazywają?
Czy my żeśmy nt kiścienia już rozmawiały? Ma ten twój jakąś nazwę? Bo mam podobnego, miał być Curly Red, ale nie jest Red ;:224
Hortensje zjawiskowe! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza, po miesiącu niebytu na forum zrehabilitowałaś się fotkami traw ;:224 Cudne to zdjęcie w szerszej perspektywie ;:215

Herzogin Christiana chyba lubi jesienne powtórki, bo i moja pokazuje pojedyncze kwiaty :)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu cudne trawy ;:oj ;:138
Pięknie to wygląda z dalszej perspektywy :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuz pięknie prezentują się rozplenice. A to zdjęcie z ciemnym rozchodnikiem na pierwszym planie, no miodzio. ;:224
Co do lawendy, to mam nadzieję, że i w przyszłym roku z lenistwa jej nie wywalisz. ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Zuziu :wit
To ja widzę petunię wzięłam za heliotrop. ;:306
Ale jeszcze takiej niebieskiej nie widziałam :oops:
Cudne hortki.
I te trawy jakie imponujące,Długo się czeka na takie cudne trawiaste widoki ??
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza rozplenice ładnie się prezentują,a rozchodnik buraczkowy wow ;:215
Pomidory jakie dorodne wyhodowałaś,do kanapek jak znalazł.
Berberys ciekawy ma kolorek,ja mam bardziej bordo,lubię jak się przebarwia jesienią.
Jakie czosnki kupiłaś? Ja ostatnio za gigantami się rozglądam,ale nie ma u mnie w ogrodniczych.

Pozdrawiam :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu ależ cudna jesień ;:215 Rozplenice zaszalały na całego ;:oj Fajnie, że róże nie chcą przyjąć do wiadomości, że lato się skończyło :wink:
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ja też porządnie zimą nadrobię, teraz nawet na ogród nie mam czasu. :evil:
Róże u Ciebie jak szalone, zdrowe a co najważniejsze to szaleją z kwiatami. ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuzia ja też po miesiącu teraz wracam na forum i do ogrodu zresztą też, nadrabiać będę powoli, zima się zbliża to będziemy siedzieć i zwiedzać ogrody :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Wspaniałe zdjęcia zwłaszcza zbliżenia roślin ;:108 pierwsze zdjęcie rozchodników ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Oj, jak dawno mnie tu nie było ;:oj aż dwa wątki! Teraz jack jesień idzie będę nadrabiać ;:131 Ogród jak zwykle piękny ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Najbardziej z traw zawsze podobały mi się rozplenice. Niestety nie mogę się dochować dużych kęp. Na wiosnę prawie mi wymarzły. NIe mam już cierpliwości. Nie będę ponownie próbować. Ty masz niesamowite wielkie kępy, coś pięknego.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Przepiękne kępy, rzeczywiście :) Czy okrywasz podstawę traw na zimę czymś? W tym roku zasadziłam kilka traw i boję się żeby nie zmarzły zimą.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

OMG, jak mnie ostatnio czarna dziura wchłonęła Obrazek Jak człowieka tak wchłonie, to ciężko z niej wyleźć, a jak się zaległości nazbiera to odkopać się ciężko, oj ciężko Obrazek

Zaglądałam za to w miarę możliwości do Waszych wątków, widziałam szerzące się zakupy różane, sadzenie cebulowe i plany na wiosenne nabytki... cóż tylko pozazdrościć. Ja w tym sezonie posadziłam raptem kilkanaście cebul i finito. Ciekawe ile uchowa się z zeszłorocznych wiosennych, bo jeśli nie dadzą rady to przyszła wiosna będzie szarawa Obrazek

Ostatni weekend "wzięłam się do kupy" i ruszyłam z łopatą na dalie. Powkładałam w kartoniki i stoją w garażu. Ciekawe czy jakieś uchowają się do przyszłego sezonu. Powycinałam sterczące suche byliny i jakoś tak pustawo zrobiło się w ogrodzie. No byle do wiosny.

Beata, teraz już jesieni coraz mniej w ogrodzie, większość nasadzeń już bez liści, kolorów jak na lekarstwo. Chociaż teraz w końcu swoje czerwone piękno pokazuje dereń, cały krzew dosłownie płonie czerwienią.
Olka, rozplenice jesienią dają piękny spektakl, Twoje też urosną i zobaczysz, będziesz zachwycona. U mnie dobrze czują się na moich piaskach i takie rozmiary osiągnęły już w drugim sezonie.
Ewelina, moja Astrid rośnie też na piachu, pnie się na kratce na całkowitej patelni ale posadzona ze wschodniej strony kratki. Wiesz że trzeba jej gałęzie naginać jak najbardziej w poziom - kwitnie wtedy bardzo obficie Obrazek
Dorota, rozplenice to jedne z moich ulubieńszych traw, jestem przeszczęśliwa że tak dobrze się u mnie czują :tan
Soniu, co do przechowywania dalii to ja jestem świeżynka, raz mi się nie udało kilka lat temu jeszcze na działce. Mam nadzieję że teraz pójdzie mi lepiej. Ale chyba mączniak nie dyskwalifikuje bulw do przechowywania. Jakby była mozaika albo inne dziadostwo wirusowe to już gorzej ;:222
Iwonka, moje rozplenice maja dobrze ponad metr średnicy, też "pochłonęły" mi rozwara rosnącego kilkadziesiąt centymetrów dalej ;:224
Małgosia, te dwie hortensje podobno są jednego rodzaju. Kupione od tego samego dostawcy, w tym samym czasie, w donicach tak samo oznaczonych, sadzone do ziemi też w tym samym czasie... No nic, przynajmniej mam dłuższe kwitnienie Obrazek
Lucynko, jesień w ty roku faktycznie uraczyła nas kolorami. Można było cieszyć oczy przebarwiającymi się liśćmi, nawet teraz jeszcze niektóre drzewa "płoną" kolorami Obrazek
Miłka, te trawy to rozplenice, cudownie sie u mnie rozrastają ku mojej uciesze oczywiście Obrazek Coś już o kiścieniu chyba pisałyśmy, mój też jest Curly Red i jak rósł w słońcu był bardzo red a nawet brown. Teraz ma miejscówkę bardziej cienistą i zrobił się ciut bardziej zielony.
Dorota, dobrze że choć trawy jesienią pysznią się u mnie, bo różanka słabiutko już dycha. Coś mi się wydaje że te różane panny to jednak nie jest dobry pomysł na ten mój piach. Jakoś nie budują pięknych dorodnych krzewów a i kwitnienie mają z lekka średniawe ;:192
Kasia, dziękuję, trawy to moja duma i chluba. Przynajmniej coś mi się udaje ;:198
Anka, ostatnio mam takie lenistwo że pewnie nic nie wywalę ale też i nic nie kupię... no chyba że z wiosennym tchnieniem i we mnie nowy duch wstąpi Obrazek
Aniu-anabuko1, u mnie na ciepłych piachach rozplenice wybujały już w drugim roku, ale wiem że nie wszędzie rosną tak szybko. W pierwszym roku podlewałam często, w drugim już rzadziej. Zimą wiążę w snopki i tyle. Reszta już zależy od nich ;:198
Aniu-Annes 77, mój berberys latem jest zieloniutki, taki limonkowy. Bordo robi się dopiero na jesień. A czosnki kupiłam z tych dużych białych, trochę fioletowych, Krzysztofa i kartawskie. Ciekawe czy wszystkie wylezą, bo jaoś tak nie bardzo przykładałam się do sadzenia w tym roku ;:131
Małgosiu-clem3, z tymi różami to tak różnie :wink: Niby wciąż coś tam kwitną, ale latem tez nie szalały jakoś bardzo spontanicznie. Zaczynam się obawiać że nie jest im u mnie zbyt dobrze Obrazek
Kasia, zimą to z chęcią usiądzie się z laptopem i naleweczką pod kocykiem przy kominku (jak wreszcie się go doczekam :twisted: ) A naleweczkę mam swoją z kwiatów czarnego bzu więc pyyycha Obrazek
Iwonka-iwona0042, masz rację, zimą chętnie ogląda się piękne ogrody i z przyjemnością nadrabia zaległości forumowe Obrazek
Natalia, dziękuję ;:131
Malvy, nie tylko Ty będziesz nadrabiała jesienią i zimą. Mnie też ostatnio często tu nie ma :oops:
Wandziu, ja nigdy nie miałam problemu z zimowaniem traw (tfu tfu za lewe ramię) Jakoś sobie u mnie radzą, a ja bardzo się z tego ciesze bo uwielbiam te rośliny ;:167 A rozplenice to i moje faworytki. Szkoda że te ciemne u nas nie zimują :(
Izka, traw nie okrywam, ale na zimę robię z nich takie snopki, no wiesz, zbieram wszystkie liście do kupy i związuje w połowie sznurkiem. Tak stoją do wiosny. Potem dopiero tnę.

Jesień nadeszła wielkimi krokami, liście z drzew i krzewów lecą a krzewuszka to chyba wiosnę wita... no i chyba tą przyszłoroczną już ;:306

Obrazek

Kolorków to już na ogrodzie z lupą trzeba szukać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwienią płonie wspomniany wcześniej dereń

Obrazek

A temu liliowcu to się chyba coś pomyliło normalnie

Obrazek

Z róż honor ratuje jeszcze souvenir de baden baden, wypuściła na jesień długiego bata i zdążyła znów zakwitnąć

Obrazek

I gdzieś tam schowane pączusie pomponelki

Obrazek

A pod dachem jeszcze spokojnie sobie rosną

Obrazek

Obrazek

A, no bym zapomniała ;:14 na wszystkich świętych robiłam wiązanki na nagrobki

Obrazek

I pozdrowienia od naszej koty, no teraz to wreszcie jesteśmy "dogadane" ;:198

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Zuziu :wit , kota cudna, spokojna ;:167 , a Ty chyba dobrą lupę masz, bo znalazłaś trochę ładnych kolorków w ogrodzie ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”