Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

A mnie zachwycają Angelque i Belicia - bajkowe, cudowne... Dynasty mam, tez lubię, sa wyraziste, ale moim zdaniem w ramach akceptowalnej normy :wink:

Elwi, czy zasilasz cebule teraz, po przekwitnięciu?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu - April podziwiam Cię, że wplatałaś kwiaty w wianek ;:180 Faktycznie druty są twarde i musiała to być ciężka praca. Ja idę na łatwiznę i używam kleju. Pistolet kosztuje grosze, a ja sporo takich kompozycji robię. Oprócz tego co dla
siebie (na jedne i drugie święta, na lato, na wiosnę itp.) robię także dla rodziny, na prezent, w końcu kompozycje na cmentarz. Tak czy siak, pistolet jest w użyciu Obrazek.
Gabrielle... znów mam wrażenie, że nie tak samo rozumiemy kolor majtkowy Obrazek. Jeżeli kolor Gabrielle to majtkowy, to uwielbiam go pasjami Obrazek. Kupowałam tam gdzie wszystkie inne - w necie, ale nie w Benexie (na szczęście). Z tą firma pożegnałam się definitywnie. Teraz na czarnej liście znalazł się również Królik Obrazek. Obiecałam sobie już tam nie kupować,ale jak będzie jesienią?
Zobaczymy... Niektóre odmiany są tylko u niego i dlatego wciąż daję się nabierać. Moim wymarzeńcem jest tulipan Sweet Love,
jak dotąd niedostępny w Polsce, nad czym boleję ;:145
Czy Twoje Flamingi się skończyły? Nie wiem... Ja swoich nie wykopywałam, a Ty to robisz, więc może przetrwają dłużej Obrazek. Zaobserwowałam u tulipanów pewną cechę i sprawdza się na wszystkich odmianach.
Dla zainteresowanych: cebule tulipanów zostawione w gruncie (nie wykopywane) częściowo znikają, np. z 20 sztuk, kolejnej wiosny zakwita 5-7 sztuk. I te właśnie sztuki na ogół zostają na stałe, a przynajmniej na okres 5 lat (bo od tylu obserwuję). Dobrze dokarmiane mają co roku dorodne kwiaty ;:108 Jedna sztuka Angelique rozmnożyła mi się nawet do 5 cebul. Kwiatki były małe, ale może w przyszłym
sezonie będą już większe? Jednego roku nasadziłam może z 10 sztuk papuzich,były pomyłkowe i nie bardzo mi się podobały, dlatego
powiedziałam sobie "kicham na was" i zostawiłam na wymarcie. Następnego roku okazało się, że większość zginęła i przestała mnie
denerwować, oprócz jednej cebuli, która jak na złość zakwita niezmiennie od 3 lat Obrazek. Ciekawe kiedy wreszcie pójdzie do turbanowego nieba?
Dla Ciebie Jolu pierwszy irysek
Obrazek

Aniu - Annes 77 gust mamy chyba podobny :D Gabrielle to jedne z moich ulubionych tulipanów. Belicię natomiast niezbyt lubię... Fajnie wygląda w początkowym stadium, a potem niestety robi się rozczochrana jakby piorun w szczypiorek strzelił Obrazek Warto sadzić tulipany właśnie z tego względu, że wprowadzają feerię barw do ogrodu, w którym byliny ledwo od ziemi odstają. Miedzy innymi dlatego zaczęłam je kiedyś sadzić, a potem przepadłam ;:170
O różach niechętnie wspominam, bo i chwalić się chyba nie będzie czym. Liczyłam, że w tym roku wreszcie pokażą klasę, bo niektóre przekroczyły magiczny wiek 3 lat, a tu czeka mnie klops Obrazek. Jedynie Crocus Rose trzyma fason jak należy... Dla Ciebie Aniu różanecznik Simona
Obrazek

Aniu - anabuko1 dziękuję Obrazek. Byłam u Ciebie i też tulipanowo-kolorowo w Twoich zakątkach. Pięknie u Ciebie Obrazek. Szkoda, że czas tulipanów się kończy. Szybko mijają kwitnienia i tak naprawdę człowiek tyra w ogrodzie cały rok, żeby efekty podziwiać
raptem 3-4 miesiące. Może by się tak przeprowadzić do łagodniejszego klimatu? Obrazek Dla Ciebie narcyzy (dla odmiany)
Obrazek

Sylwia - silvarerum miałam Hemisphere i faktycznie są podobne do flamingów zmiennością kolorystyczną. Jednak na tym podobieństwa się kończą. Hemisphere do mnie nie przemówiły ;:185 może dlatego, że miałam ich za mało? W każdym razie już później ich nie dokupiłam...
Ty też masz cudne odmiany, które powodują u mnie szybsze bicie serca Obrazek. Pisałam do Joli, że mój wymarzony tulipan to Sweet Love. Jak dotąd niedostępny w Polsce. Jak myślisz, może by napisać do sklepu żeby sprowadzili? Obrazek Dla Ciebie Sylwuś azalia pontyjska - jak dla mnie bezapelacyjnie królowa zapachu Obrazek
Obrazek

Aniu - aneczka1979 tak się jakoś złożyło, że przed chwilą pisałam do Ani o zmianie miejsca zamieszkania, a tu czytam, że Ty też takie coś sugerujesz Obrazek.Tak naprawdę, to nie chciałabym mieszkać gdzie indziej, ale chciałabym, żeby nasz klimat ciutkę się poprawił ;:108
A Flaming Purissima u Ciebie o niebo piękniejszy niż był u mnie.
Sądzę, że ja miałam ich po prostu więcej, a one dopiero w masie pokazują urodę Obrazek. Dla Ciebie Aniu Angelique (może się do niej przekonasz?)
Obrazek

Basiu - apus dziękuję ;:168 Hm, tym sposobem dołożymy też wrzesień, kiedy róże powtarzają kwitnienie i dalie pysznią się w najlepsze, potem dołożymy październik z chryzantemami i astrami, i jeżówkami... Sęk w tym, że od lipca rabaty nie są tak bujne jak wcześniej, a jedna hortensja masy kwietnej nie zrobi Obrazek Jednak hortensje bardzo lubię i dobrze, że kwitną wtedy, kiedy większość towarzystwa wystrzelała amunicję Obrazek. Dla Ciebie Basiu pachnące lilaki
Obrazek

Małgosiu - clem3 dziękuję Obrazek. Obejrzałam Twoje odmiany, masz ich mnóstwo, niektóre zjawiskowe ;:108 Ja od może dwóch lat idę bardziej w kierunku "mniej odmian, więcej sztuk". Zauważyłam, że najlepsze efekty daje sadzenie kilkudziesięciu sztuk z jednej odmiany. Mimo to, mam odmiany po kilka egzemplarzy, które przetrwały z ubiegłych lat. I też są fajne. Dla Ciebie jedne z moich kilkulatków (nawet nazwy nie pamiętam Obrazek)
Obrazek

Sabibnko - nifredil dziękuję Obrazek nawet ja jestem zadowolona z wianka :wink:
Pewnie gdybym kupowała cebule w stacjonarnych sklepach, robiłabym tak jak Ty - patrzyła na etykietę i brała co mi pasuje. Jednak porównałam sobie ceny z neta i np. z Biedry i wyszło prawie na to samo (albo różnica jest nieznaczna). Wybrałam więc zakupy z neta, bo odmian znacznie więcej, no i przyjemność można przedłużyć na wiele dni (planuję nasadzenie, wrzucam do koszyka, następnego dnia zmieniam zdanie i out z koszyka Obrazek).
Każdą odmianę sprawdzam w necie na grafice i patrzę jak wygląda. Najlepsze są zdjęcia z forów,blogów itp. a nie te reklamowe.Wiem mniej więcej jak taka odmiana wygląda naprawdę. Nowe odmiany niestety mają tylko zdjęcia reklamowe, które mogą się różnić od tego co wyrośnie na rabacie ;:108 Dla ciebie Sabi Angelique
Obrazek

Joasiu - JLG hi, hi, jestem dumna z wianka Obrazek planuję jeszcze jeden na drzwi (ten wisi na tarasie).
Co do zakupów cebulowych pisałam powyżej Sabince jak to się u mnie odbywa.Mam ten sam problem co TY i zwykle kupuję w dwóch albo
trzech sklepach internetowych.Zawsze mnie serce boli, bo też dwa albo trzy razy płacę wysyłkę, ale co się nie robi dla pasji? ;:170
Z czasem jednak sklepów ubywa, bo niektóre nie zasługują na ponowne zakupy. W ten sposób pożegnałam Benex, a teraz mocno się zastanawiam nad Królikiem... Obydwa celują w pomyłkach i żadne zakupy nie obyły się bez takich niespodzianek Obrazek. Królik ma zwykle odmiany, których nie ma nikt inny i to mnie kusi. Co z tego, kiedy potem tych oryginalnych odmian na rabacie nie widzę? Swoją drogą może wreszcie spróbować reklamować? Obrazek Dla Ciebie Joasiu narcyz replete - jeden z najładniejszych
Obrazek

Aniu - Ann_85 dziękuję ;:168 Zasilam tulipany najpierw jak wystawią nosy z ziemi, a teraz, po kwitnieniu, pryskam nawozem dolistnym. Kiedyś tego nie robiłam i też było dobrze (żeby nie powiedzieć: tak samo ;:209 ). Eksperymentuję, żeby dojść do dorodnych kwiatów w następnym roku, bo informacji na ten temat strzeże lobby holenderskie Obrazek Jak na razie nie jestem zadowolona z eksperymentów. W tym roku spróbuję jeszcze specjalnego nawozu do cebulowych... Dla Ciebie Aniu ubiorkowe szaleństwo - 1 sztuka ma średnicę niemal metra ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Teraz będzie coś z kronik Elwi-wędrowniczka czyli weekendowy wypad na Daisy Days ;:71 Bardzo byłam ciekawa tej imprezy, a szczególnie ogrodów budowanych na płycie rynku. Przedsięwzięcie imponujące, a jeszcze bardziej demontaż ogrodów i późniejszy wywóz wielkich ilości ziemi ;:oj Dla zainteresowanych więcej informacji tutaj http://www.daisydays.pszczyna.pl/
Ponieważ moje przyległości są natury męskiej i oglądanie jakichś tam kwiatków nie rajcuje prawdziwych macho ;:159 musiałam wymyślić szczwany plan. Polegał on na przekonaniu ich do nocnego zwiedzania pałacu w Pszczynie. Dali się namówić nawet dość łatwo, a ja zacierałam rączki ;:183 Program wyjazdu uwzględniał, że oni pójdą do pałacu, a ja w tym czasie spokojnie obejrzę ogrody na rynku i kiermasz roślinny. Jednak "człowiek strzela, a Pan Bóg kule nosi" Obrazek Po przejściu bramy straceńców szczęka opadła mi prawie do ziemi Obrazek: tak wielką kolejkę do muzeum widziałam ostatni raz 20 lat temu we Florencji do muzeum Uffizi ;:oj Stania na godzinę najmarniej. Dziecko od razu zgłosiło protest i oświadczyło, że w takiej kolejce stał nie będzie, eM też nosem kręcił. Perswazje typu :"może postójmy chwilę i zobaczmy, jak szybko kolejka idzie do przodu" zostały spacyfikowane Obrazek. Zaczęło się marudzenie "mamo chcę pić" "loda prooooszę, bardzo proszę", a eM pociągnął nosem i dołożył swoje "pachnie goframi, chodźmy na gofry". W rezultacie ogrody oglądałam w przyspieszonym tempie. Na szczęście na scenie były występy, które zainteresowały chłopaków na trochę Obrazek. Na noc muzeów trzeba się zapisać w przyszłym roku do gry, wtedy nie
trzeba będzie stać w kolejce :D Ogrody były świetne, aczkolwiek nie wszystkie w moim guście. Nie mniej wyjazd uważam za udany i chętnie znowu zawitam tam w przyszłym roku. Kilka fotek zrobiłam, niestety kiepskiej jakości, bo pogoda w sobotę się zepsuła, pochmurno i ciemnawo.
Symbolem Daisy Days jest księżna Maria Teresa Oliwia Hochberg von Pless, której rzeźba zdobi rynek

Obrazek

oraz stokrotki (ang. daisy):
Obrazek

W ogrodach znalazły miejsce sprzęty zaskakujące:

Obrazek

Taki kuferek chętnie bym przygarnęła :D
Obrazek

Ogrody skalne były imponujące - prawdziwe ostańce jurajskie ;:215
Obrazek

Ogrody bylinowe były skromniejsze, aczkolwiek powojniki przyprawiały o zawrót głowy (zdjęcia niestety nie mam :(
Obrazek

Ta ozdoba ogrodowa może być inspiracją do wykonania wariacji w swoich ogrodach:
Obrazek

Ciekawy był ogród japoński, chociaż to nie moje klimaty ;:185
Obrazek

Ogrody zdobiły hostessy:
Obrazek

Obrazek

A w Ogrodziu nadal królują tulipany, chociaż już tylko te najpóźniejsze. Planowałam nasadzenie z Black Hero i Angelique, kolorystycznie to ekstra zestaw. Nie przewidziałam, że czarne herosy będą spoglądały na Andżelikę jak na karzełka, który się im plącze pod nogami ;:306 Kompozycja nie wyszła z powodu różnicy wzrostowej... Ale urody ani jednej, ani drugiej odmianie to nie odbiera :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gabrielle już kończą, to ostatnie ujęcia
Obrazek

Obrazek

Charmeur nadal w dobrej formie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Eluś wystawa ładna ,ale daleko jej do Twoich tulipanowych kompozycji,można sie na długo zanurzyć w tych łąkach tulipanowych ,właśnie tak zrobiłam i wyjść nie mogę ,bo pływam bez końca ,ależ widowisko,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Daisy Days ciekawa wystawa,że tez u nas w pobliżu nie ma podobnych atrakcji.Chętnie pooglądałabym ciekawe zestawienia roślin.
Musze poszukać w sieci,czy w okolicy czegoś nie organizują,a może wreszcie namówię M do odwiedzenia ogrodu różanego w Forst?
Crocus Rose i u mnie tej wiosny podmarzła i na tle innych słabo wypada.Może uda mi się dziś pojechać na dwie godzinki.
Czekam na algi,muszę podratować biedactwa.
Twoje tulipany wymiatają,jak zawsze można u Ciebie liczyć na nowinki i zaskakujesz ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi u Ciebie zawsze można liczyć na wielkie show. ;:oj
Twoje tulipany i sposób w jaki je pokazujesz zasługują na medal. Zawsze oczy nacieszyć u Ciebie mogę do syta. ;:180
Zmartwiła mnie Twoja opinia o Króliku. Jedyny sklep internetowy, jak dotąd, w którym odważyłam się kupić cebulowe. Na szczęście były to tylko czosnki, korony i perskie i raptem 5 sztuk Angelique. Którą to domówiłam, bo stwierdziłam, że tej co mam to będzie za mało do Purple Pion'ów. I jest ok. Mówisz, że mylą tulipany? Oj to ja chyba zostanę przy Biedrze, lidlu, LM, i Ciastoramie. :oops:
Relacja z Daisy Days świetna! (Uwielbiam Twój styl pisania. ;:196 ) Tylko chyba strzelę foszka za brak zdjęć owych cudnych powojników. No jak to nie zrobiłaś im zdjęć!? ;:202 Trzeba było wysłać chłopaków na kolejnego gofra. :roll:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Elwi, Daisy Days do pozazdroszczenia. Podoba mi się rabata bylinowa na szóstym zdjęciu, ta biało fioletowa. Muszę nauczyć się sadzenia roślin w większych grupach, nie tylko kolorystycznie , ale i odmianowo.
Moje tulipany to już wspomnienie.
Niektóre odmiany namnażają się. Takim tulipanem u mnie jest Klaudia. Mam je od kilku lat i jest ich całkiem sporo. Niestety w ubiegłym roku zaczęły łapać wirusa i musiałam sporo wyrzucić. Co ciekawe pojawiły się w miejscu, gdzie nigdy nie sadziłam żadnych tulipanów. ;:224
Za chwilę biorę się za wykopywanie. Mam nową koncepcję na następny rok. :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Elwi, piękne fotki - jak zawsze :wink: Gdzie Ty mieścisz tyle tulipanów? Chyba wsadzasz je w każdy wolny cm2?
Co to śliczniusi, fioletowy irysek?
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Elwi, eksperymentuj, eksperymentuj, obserwuj i próbuj co działa i jak działa, a potem dziel się z nami wynikami tych swoich badań - zostaniesz naszym forumowym testerem jakości ;:306

Niby nie trzeba dodawać, ale muszę: piękne zdjęcia... ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dziękuję za iryska ;:196
Mam nadzieję że nie obraziłaś się za ten majtkowy róż ;:306 Ciekawa jestem Gabrielle na żywo. Jak gdzieś znajdę to kupię z ciekawości, skoro polecasz.
Pistolet do wianków mam, używam. Tym razem chciałam spróbować wyplatać, ale chyba już więcej nie powtórzę tego eksperymentu. Palce bardzo bolały ;:124
Dzięki za obserwacje dot ewentualnego powtarzania tulipanów. Zatem nie będę wyrzucać. Sprawdzę jaki będzie efekt. Może i mi coś się rozmnoży ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja tak z ciekawości Elwi zapytam czy już sypałaś nawozem do cebulowych Twoje tulipany .Też chciałabym wypróbować ten nawóz bo moje cebule zamiast rosnąć w siłę biednieją z każdym rokiem .Festiwal tulipanowy jeszcze trwa lecz to juz końcówka a szkoda ,bo masz cudną kolekcję .Angelique są chyba w tym roku wyjątkowo urodziwe.Brawo dla zdolnych łapek wianek cudowny
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jak znam z autopsji te zdania "mamo nudzi mi się", "ja chce loda" - za każdym razem gdy próbuje wykorzystać rodzinny wypad do ogrodu/szkółki/centrum ogrodniczego... a najlepszy był mój M., który podsumował, że mama właśnie wydaje pieniądze na wakacje. :pogon
O róże nie martw się, zobaczysz, że będziesz jeszcze zaskoczona jak z pozornie "ledwo żywych" krzewów rozwijają się piękne okazy - pamiętaj, że najbardziej ucierpiały części nadziemne krzewu, a trzyletnie krzewy mają już na pewno silnie rozwinięty system korzeniowy i mają spory potencjał regeneracji poprzez wypuszczanie nowych pędów. Kwitnienie pewnie będzie opóźnione, ale będzie ;:108
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elwi dziękuję za relacje ;:196
Ja też taki kuferek bym przygarnęła... pięknie to wygląda ;:215
...ale kolekcja tulipanów i w dodatku takie jędrne i świeże jeszcze, u mnie to już wspomnienie po nich... ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Czyli ty też masz kiepskie zdanie o Benexie? Tak mi się wydawało, że kiedyś czytałam o małej zgodności odmianowej u nich... Szkoda, bo fajne promocje ostatnio mają...
Masz rację, że takie tulipanowe łany robią wrażenie, ale po pierwsze - mając do wyboru setki, trudno się zdecydować na kilka odmian :wink: , a po drugie - zdjęcia potrafią być rozczarowujące i po trzecie - nie wiadomo jak długo dana odmiana z nami zostanie...
Wyprawy na wystawę kwiatów zazdroszczę :wink: Też bym się chętnie wybrała. Tulipanowe zdjęcia jak zwykle powalające ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elwiś jak miło obejrzeć twoją wiosnę w ogrodziu. ;:196 :wit
Śliczne te pełne tulipanki, jak baletnice w sukienkach.
Niestety już się kończą a po tym deszczu to pewnie niewiele zostanie.
Podróż po Pszczynie zawsze ma jakieś skutki "uboczne" ;:306 co przytargałaś do ogrodzia ?
Może ten kuferek ze skwerka ?.......ja bym go też przygarnęła , ale do domu jako skrzynkę na buty.
Fajna wycieczkę zaliczyłaś ;:215
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”