Formowanie drzew owocowych
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Formowanie drzew owocowych
Konopm: Nie musisz prowadzić przecież tych drzewek w formy przewodnikowe. Np. ta jabłonka z 4 konarami wygląda bardzo OK tylko trzeba jest przerzedzić wierzchołki, aby gałązki nie schodziły do środka.
Więc jak mają się te wisienki męczyć to może lepiej wymienić na nowe??Chociaż trochę mi ich szkoda wykopywać...Ale pewnie i później zaczną owocować??
Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
Nie przesadzajmy. Są na tyle młode, że jeśli nie złapią raka bakteryjnego to spokojnie się zregenerują.
A czy jeśli lekko przycięłam wiśniom przewodniki to one urosną czy raczej pójdą tylko wszerz??
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
A mnie tu na forum radzono, żeby na drugi rok po posadzeniu oprócz formowania bocznego przyciąć przewodnik o 1/3 wysokości.Tak zrobiłam i wiśnia rośnie już 3 rok, nawet miała kilka owocków!
Marta
Oj to dobrze
trochę mi humor poprawiłaś
więc jest szansa na owocki
Pozdrawiam serdecznie 

Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewa, może zachęcę Cię do odszukania sekatora i wykonania bardzo drastycznej operacji na twoich wiśniach. Przewodnik musi być ucięty, skoro to już zrobiłaś, bezwzględnie nad pąkiem liściowym. Jest o tej porze roku mała różnica pomiędzy pąkami kwiatowymi i liściowymi i tą różnice musisz nauczyć się rozróżniać. Pozostałe gałązki boczne utnij nad drugim pąkiem licząc od nasady przyszłego pnia. Staraj się uciąć te boczne gałązki nad pąkiem skierowanym do dołu, ostatecznie może być pąk wyrastający w bok. Zapewnij wiśnią optymalne warunki wzrostu, a w przyszłym roku będziesz miała ładne drzewka z koroną i solidnym przewodnikiem. Oczywiście troszeczkę własnych wiśni też będzie. Pozdrawiam.
Tak zrobię,tylko jak rozróżnić te pąki??A jeśli boczne gałązki są mniej skrócone i jest na każdej więcej pąków to muszę je jeszcze raz podciąć do 2 ,tak??
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
EwaWszystkie boczne skróć do dwóch pąków, jednak zaczekaj z tym do cieplejszych i bardziej suchych dni. Przewodnik ewentualnie utnij, ale dopiero tuż przed kwitnieniem. Wtedy będziesz miała pewność, który pąk będzie tym właściwym. Wiśnie niestety wiążą albo pąk liściowy, albo kwiatowy i o tej porze roku, bardzo trudno to rozpoznać, z wyjątkiem pąków wierzchołkowych, które zawsze są liściowe. Pozdrawiam.
- ERNRUD
Typy koron w sadach intensywnych: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=84747
Sporo o formowaniu.
Sporo o formowaniu.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Cześć. Który uciąć? Ten z lewej? Co sądzicie opłaca się hodować dalej? Wyrosły ponad szczepieniem jakby ktoś pytał.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e6 ... 8099a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e6 ... 8099a.html
Mam tę moc - Sylwek
- ERNRUD
Odsłonić ziemię i wyciąć w rozgałęzieniu ten lewy i czop.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
Witam, mam do Was ogromną prośby, a mianowicie o wskazanie mi gdzie i jak mam przyciac moje drzewka( np poprzez lini w paintcie).
Na początek Czereśnia (jeśli dobrze pamietam to byla posadzona 2 lata temu) Nic jej wczesniej nie przycinalem.
Teraz śliwka, sytuacja podobna co do pierwszego drzewka.

Tutaj sytuacja jest juz z goła inna. 2 grusze, ktore maja minimum z 15 lat, chyba nikt tego nie przecinal. No i sam wziąłem się za przeżedzenie. Pewnie źle to zrobilem nwm. No i jeszcze maja na sobie jakies grzybo-porostowe cos. Jakies opryski, powapnować, nie ruszać czy wykarczować xd.

Na początek Czereśnia (jeśli dobrze pamietam to byla posadzona 2 lata temu) Nic jej wczesniej nie przycinalem.

Teraz śliwka, sytuacja podobna co do pierwszego drzewka.

Tutaj sytuacja jest juz z goła inna. 2 grusze, ktore maja minimum z 15 lat, chyba nikt tego nie przecinal. No i sam wziąłem się za przeżedzenie. Pewnie źle to zrobilem nwm. No i jeszcze maja na sobie jakies grzybo-porostowe cos. Jakies opryski, powapnować, nie ruszać czy wykarczować xd.

Obcięłam swoje czereśnie zgodnie z radą badylarza. Przynajmniej tak się starałam. Mam tylko dwa pytania.Na jednej czereśni nie mogłam się zdecydować czy obciąć gałąź najwyższą czy tą niżej. Są w tą samą stronę świata. Poradźcie:

Na drugiej czereśni nie wiem co zrobić z najwyższą gałęzią. Przewyższa ona przewodnik o jakieś 70cm. Nawet jeśli ją sporo odegnę do poziomu to będzie za wysoko. W pewnej mądrej książce przeczytałam że u czereśni nie skraca się długopędów bo się brzydko rozwidlają... czyli co się robi w takiej sytuacji jak moja bo rzecz jasna gałązka nie może być wyżej niż przewodnik.

Na drugiej czereśni nie wiem co zrobić z najwyższą gałęzią. Przewyższa ona przewodnik o jakieś 70cm. Nawet jeśli ją sporo odegnę do poziomu to będzie za wysoko. W pewnej mądrej książce przeczytałam że u czereśni nie skraca się długopędów bo się brzydko rozwidlają... czyli co się robi w takiej sytuacji jak moja bo rzecz jasna gałązka nie może być wyżej niż przewodnik.