Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

Nie jest to wełnowiec, stawiałabym na bakteryjną chorobę, którą być może przeniósł wciornastek.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kalo ;:196 , jeszcze raz dziękuję za pomoc.
To coś co było na tych liściach, to już spłonęło po sfotografowaniu i przycięciu krzaczka, ma kilka form. Ślady na brzegach przypominają żerowanie wciornastka, ale te białe na głównym nerwie to i kłębki waty i jakby grzybnia. Na razie wykąpałam krzaczek w roztworze nadmanganianu.
Jak zrobi się lepsze światło na dworze pożyczę sprzęt powiększający od syna i zacznę śledztwo. Na oknie kuchennym, gdzie stoi ta papryka rosną jeszcze geranium, kubańskie oregano i przywieziony z Węgier rozmaryn.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Czy pozostałe roślinki są zdrowe?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie zdrowe, bez najmniejszych objawów. Ale... wszystkie trzy rośliny to mocno aromatyczne panny, może to jednak grzyb namnożony w warunkach żerowania wciornastka?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Jakiś czas temu pisałam, że w mojej rozsadzie pojawiła się ziemiórka, po przewertowaniu FO i dzięki Waszym radom zakupiłam preparat z nicieniami (nie wiem czy mogę podać nazwę....).

Tak czy siak wczoraj rozrobiłam preparat z wodą i podlałam roślinki.
A dzisiaj szok! Nie sądziłam, że będę naocznym świadkiem biologicznej walki na śmierć i życie pomiędzy larwami ziemiórki, a nicieniami!!! :shock:

Jak to zwykle przyglądam się dzisiaj moim roślinkom, patrzę i nie wierzę! Na powierzchni gleby w świetle świetlówek skrzą się dosłownie miliony maciupeńkich, cieniutkich, króciutkich, ruchliwych "włosków' >>> nicieni ;:108
Wcześniej myślałam, że są one tak małe, że nie da się ich dostrzec gołym okiem, a tu taka niespodzianka! Radość tym większa, bo przynajmniej miałam potwierdzenie, że w zakupionym preparacie rzeczywiście były nicienie :lol:

Ale!...patrzę dalej, patrzę, a to tu, to tam na powierzchni ziemi biało-kremowe cieniutkie coś jakby korzonki, przyglądam się bardziej i widzę, że dziadostwo się RUSZA!
Okazało się, że zaatakowane przez nicienie larwy ziemiórek zmieniły kolor na białawo żółty i (chyba) szukając przed nimi ucieczki i wylazły na powierzchnię... Wszystkie pięły się pionowo w górę, jakby "z niebios szukały ratunku".... ale niestety zaaplikowana z wodą dawka nicieni okazała się tak duża, że nie miały szans ;:209

Przyznam, że strasznie mnie to zjawisko zafascynowało... małe pożyteczne żyjątka w celu rozmnożenia się ubijają szkodnika żerującego na naszej uprawie ;:333
Specjalnie dla Was postanowiłam uwiecznić tę "walkę" na tyle ostro na ile pozwolił na to mój aparat :)
Tutaj cała kępka larw ziemiórek, z każdym kolejnym zdjęciem widać jak się ruszają... ble ;:133
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec dołączam link do filmiku pokazującego w nieco lepszej jakości jak ta walka przebiega :uszy Może się komuś przyda...
NIECIENIE KONTRA LARWY ZIEMIÓREK
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli sąd nie zakazał publikacji wizerunku,to myślę ,że bez obaw możesz podać imię i nazwisko tych nicieni.Adres też mile widziany ;:306
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Znajomy przed chwilą przyniósł mi nasionka, więc odrazu wrzuciłem trzy nasionka na wacik. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Błażej,widzę,ze to poczciwy Dzwonek ( Bishop Crown ) Uważaj z tą papryką,trzeba ją ostro ciąć,bo inaczej nie zdąży dojrzeć.Poza tym,przez silny wzrost potrafi zagłuszyć rośliny rosnące w pobliżu. U mnie w pierwszym roku uprawy w tunelu ,porosły prawie jak drzewka :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Elu , bardzo cenna uwaga ! ja tez go będę miała pierwszy rok i .... już ostrze sekator :)
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Zgadza się, bishops crown rośnie bardzo duża. Krzak silnie rozłożysty, obsypany owocami. Szkoda, że z 2 krzaków i chyba ze 100 owoców tylko 2 dojrzały. Większość była bardzo mała. Dzięki radzie krynki, moje bishops crowny w tym roku będą mocno cięte. Chociaż niedojrzałych nie zdążyłem spróbować. Musiałem posmakować innych odmian jeszcze zielonych. Na zdjęciach ostatni zbiór chili w sezonie. Wśród nich większość stanowiły bishops crown-y.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

krynka pisze:Błażej,widzę,ze to poczciwy Dzwonek ( Bishop Crown ) Uważaj z tą papryką,trzeba ją ostro ciąć,bo inaczej nie zdąży dojrzeć.Poza tym,przez silny wzrost potrafi zagłuszyć rośliny rosnące w pobliżu. U mnie w pierwszym roku uprawy w tunelu ,porosły prawie jak drzewka :roll:

A u mnie Elu w gruncie jakos słabo rosła. Ma wyjątkowo długi okres wegetacji, miałam ją raz i chyba ostatni, chodź polecam ją bo jest atrakcyjna wizualnie :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tez w gruncie,ale były całkiem OK http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=980
Miałem 3 krzaki.Na żywioł,na 4 i na 2 pędy. Najlepiej spisały się te na 4 i na 2 pędy.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Janusz całkiem ładnie Tobie rosła, moja była fatalna, dlatego nawet zdjęcia nie zrobiłam ;:108
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Obrazek
Najstarsze są z tyłu (siew 29.01), poza BOXem mam jeszcze około 10świeżo wykiełkowanych. Żółte lepy rozłożone profilaktycznie - jedna ziemiórka /chyba/ się złapała, widziałem dwie.
Fotoperiod aktualnie to 16/24, zaczynałem od 14/24
BOX 90 x 74 x 57
125W Elektrox Dual & 40mm wentylator wyciągający, na noc wieszam na lampie 120mm mieszający.
(tak wiem, że lepów mało - dziś robiłem przemeblowanie i na focie nie ma wszystkich)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”