Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Marysiu,
pogoda na razie nędzna, a w ogrodach szarawo, ale z prognoz wynika, że niebawem przyjdzie ciepło.
Jakby się chciało w końcu wygrzać na słonku :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Marysiu :wit

Wygrzebuj się z dołka szybciutko, bo idzie ciepełko i wiosna :heja
Niedługo będziemy grzać plecki w słonku, grzebiąc radośnie w rabatkach ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, maczki śliczne! A bratki tegoroczne? Ja dziś sadziłam bratki do donic, kończyłam w trakcie gradobicia. Zgarniałam lodowe kulki z tarasu miotłą. No, ale tak to w marcu bywa.
Wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się Świąt!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko - często masz takie bóle głowy? Może warto przejść się z tym do lekarza...
Nie dziwię się, że przy takim bólu i złym samopoczuciu nawet drobiazg może wytrącić człowieka z równowagi

Reniu - pomysł z bratkami był OK, szkoda, że bratki nie wykiełkowały ;:223
Maki są naprawdę cudowne...i same się rozsiewają. Patrzyłam w sobotę - maczki syberyjskie ładnie przezimowały i już mają śliczne zielone listeczki. Ciekawe kiedy zakwitną :D

Jolu - tak,te bratki wyhodowałam sama. Siałam je późnym latem 2014 a kwitły do lipca 2015 :tan Bardzo lubię te śliczne kwiatuszki. W ubiegłym roku też sobie posiałam niebieskie i....czarne. Niebieskie są OK, czarnych widać niewiele po zimie. Nie wiem czy wymarzły, czy też coś je zjadło :evil:
U mnie też widać niewiele żonkili a w 2014 roku posadziłam kilkadziesiąt cebul. Może się jeszcze pokażą, bo u nas na Kaszubach wiosna przychodzi znacznie później.

Madziu - o tak! ;:3 słońca nam trzeba! Od razu w człowieka wstępuje chęć do życia i do działania. O jakby się chciało wygrzać na słońcu na swojej własnej działce ;:108

Marysiu - z dołka już wylazłam :lol: Wiosna idzie, za kilka dni przytulę moje wnusie, w szklarence już zielono, pelargonie na parapecie wypuszczają młode listki....czyli zaczyna się dziać... no i jeszcze muszę się pochwalić - w piątek przyszła z All...ro książka, której szukałam ze trzy lata ;:138 :heja :tan

Obrazek

Obrazek

Autorka (pracownik naukowy Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej)opisuje proces powstawania gdańskiej zieleni miejskiej od 1708 roku kiedy to została założona pierwsza promenada o nazwie Błędnik aż do zniszczenia miasta wraz z zielenią ma się rozumieć w 1945 roku.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3

Witaj kochana :wit

Bardzo się cieszę, że już czujesz i nareszcie widzisz u siebie wiosnę. A zbliżające się Święta i spotkanie z wnusiami z pewnością sprawią wiele radości :heja
Książka zapowiada się bardzo ciekawie - życzę wielu miłych wieczorów z lekturą.

My jutro wybieramy się do Wilkowyi, chcemy włączyć wodę, zawieźć traktorek/kosiarkę i trochę innych rzeczy, by powoli zacząć sezon.

Pozdrawiam najserdeczniej, życząc pełnych miłości, rodzinnych Świąt Wielkanocnych ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - my w sobotę zawieźliśmy na Kaszuby rower, pralkę, zasłonki, które uszyłam zimą...
A dzisiaj spotkało mnie coś wyjątkowo miłego - poszliśmy kupić jajka pod halę targową. Kupujemy od dłuższego czasu od takiego sympatycznego, starszego małżeństwa. Po zakupie pan wręczył mi pęk brzozowych gałązek z życzeniami wesołych Świąt dla stałych klientów. Taki drobiazg - a wzruszyłam się prawie do łez.

Obrazek

kwiatki zeszłoroczne, ale co tam...
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Ja też mam w tym roku pokoje ustrojone brzozowymi gałązkami. Sąsiad podcinał zwisające nisko gałązki i wyrzucił na śmiecie, więc zabrałam cały ogromny pęk do domu.
Czasem takie małe niespodzianki bardziej cieszą niż wyszukane prezenty :D

Krokusiki śliczne, oby i w tym roku tak pięknie zakwitły ! Ja niestety nie mam ich na działce, zaś w stolicy tylko kilka kęp. Koniecznie muszę dokupić, bo wiosną są takie radosne. Ewa cieszy się nimi bardzo, śmieje się głośno i pokazując łapką woła: kwia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, Marysiu, że Ty też jeszcze czekasz na wiosnę.
Spóźnia się w tym roku wyjątkowo. ;:223
U mnie się trochę pokazała, ale bardzo nieśmiało i dalej się ociąga. ;:222
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim odwiedzającym moją działkę na Kaszubach - Wesołego Alleluja!

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - wybacz, że odpowiadam dopiero teraz :oops:
Masz rację to właśnie krokusy wnoszą wiosną pierwsze kolory do naszych ogrodów :D Ewa rośnie na małą ogrodniczkę :D .
Jak tam wyprawa w stepy? My spędziliśmy wczoraj cały dzień na działce. Bardzo się starałam trzymać łapki przy sobie i nie grzebać w ziemi w dzień świąteczny, ale ....się nie do końca mi się to udało :oops: Ale rekreacja też była - pojeździłam trochę na rowerzeObrazek. Wziąwszy pod uwagę fakt, że ze dwadzieścia lat nie jeździłam - to poszło mi całkiem nie najgorzej....

Moje krokusy budzą się pomału..

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, krokusy budzą się pomału, ale jednak się budzą. Wkrótce zakwitną też inne kwiaty i zrobi się bardzo kolorowo. :tan
Trzeba tylko cierpliwie poczekać, choć pamiętając ubiegłoroczna wiosnę, wydaje się tegoroczna mocno spóźniona. A przecież jeszcze marzec się nie skończył, a przed nami kwiecień-plecień. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Piękne masz już krokusy. Czekamy na więcej sloneczka .Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,
dziś cały dzień pada deszcz.
Z dnia na dzień będzie coraz cieplej - jest więc szansa, że nasze ogrody w końcu rozkwitną.
Trenuj jazdę na rowerze, trenuj, będziesz mnie odwiedzać bez konieczności mobilizowania L.
Oczywiście, jak wiesz - bardzo go lubię, jednak on niekoniecznie lubi czekać aż my obejrzymy każdego chwasta :wink:
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - w zasadzie to jest bardzo fajna pora roku w ogrodzie. Lubię usuwać suche badyle i patrzeć jak spod warstwy zeszłorocznych pozostałości ukazują rabatki. Lubię grabić trawniki a raczej tereny trawnikopodobne. Lubię patrzeć jak kolejne rośliny budzą się do życia :D
Masz rację, przed nami już tylko kwiecień...za miesiąc będę pakowała roślinki, koty oraz manatki i w drogę, na Kaszuby :heja

Betinko - u nas też wczoraj był plecień - rano padało ;:138 potem świeciło słoneczko ;:3 a potem padało znowu ;:138
Teraz znowu świeci słonko no i dobrze, bo zaraz jadę po wnuczki.

Ewelinko - ja się bardziej z deszczu cieszę niż ze słonka...takie dziwadło ze mnie :wink:

Madziu - jak miło, że odpowiedziałaś na pytanie, które wczoraj z L zadawaliśmy sobie wiele razy, a brzmiało ono: Ciekawe czy u nas w Chrztowie pada? :lol:
Na rowerze jeżdżę. W niedziele objechałam nasz lasek dwa razy. Podczas poprzedniego pobytu dojechałam do Grażynki-Grazi a jak wróciłam to nogi miałam jak z masła a to w sumie około 400 metrów ;:306

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Krokusy krokusami, ale masz chyba paprotkę rarytasa ;:3 czy to nie zanokcica?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”