Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

'Akita' na przedostatnim zdjęciu poprzedniej strony? :shock: Niepodobna, bo nie tylko bez żółtego ale i bez białego na spodzie płatków ;:185
Ty wypatrujesz kolejnych kwiatów na wiatraczkach, a ja biegam sprawdzać, czy zdążą rozwinąć się anemonowe, bordowolistne 'Bishopy' i 'Classic Summertime'. Bo już im niewiele brakuje ;:65
Nie wiem, co to znaczy stracić wszystkie zdjęcia, bo są w kompie, a starsze na płytkach. Nie archiwizujesz sobie zdjęć? :shock:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku! Akita ma bardzo różne kwiaty na jednej roślinie. Zaczynam wątpić, czy to Akita, a nie np Manhattan Island ;:131
Jak już wspamniałam, zdjęć nie starciłam, ale chwilowo znikły z Forum. Mają to naprawić w najbliższych godzinach. :wink: Na razie nie panikuję, ale próbuję podpinać z innych hostingów.

Babylon Lila
Obrazek

Potwierdźcie tylko, czy widać te zdjęcia ;:131

Małgosiu! Zdjecia zrobiłaś piękne!
Po kolei to:
Mingus Randy
Harry Meggos
Kennenmerland
Bride to Be
Canby Cetennial

no i na koniec, jak podpisałaś - pięciornik! Nawet nie zwróciłam uwagi, że tak fajnie kwitnie :wink:

Dziękuję Dorotko! Poczekaj jeszcze chwilę, aż się wyjaśni sprawa z moimi zdjęciami. Na razie Gosia powstawiała moje dalie, a ja jakieś kotlety odgrzewane dam sprzed kilku dni tak ćwiczebnie nadal.

Windmill
Obrazek

Sylwia! A ja dziękuję, że do mnie przyjechałaś ;:196 Cieszę się ze mogłam komuś pokazać dalie na żywo!
Będę musiała chyba ustanowić doroczne święto daliowe w ogrodzie połączone z drzwiami otwartymi dla forumowiczów ;:306
Bride to Be w przyszłym roku pójdzie gdzie indziej, zobaczymy! ;:224

Uprzejmie donoszę, że dalie ocalały i wyszły bez szwanku po porannym przymrozku, chociaż skrobałam szyby i trawa była oszroniona ;:202 Przezornie zerwałam wszystkie pomidorki ze szklarni z oznakami rumieńca. Pachnie już rano porządnie jesienią....

Sweetheart
Obrazek

I moje róże:

First Lady - o tej porze roku już niezbyt pełna...
Obrazek

Obrazek

Lacre
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Melduję, że widzę.

Wiesz, że dziś też to stwierdziłam wychodząc do ogrodu - że naprawdę pachnie już jesienią. Co do niepełności róż, moja Edenka teraz też ma podobne kwiaty, takie niewypełnione, zupełnie jak nie ona. Może to taki urok ostatnich kwiatów.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka zdjęcia widać i są cudne ;:167 zresztą jakie mają być jak takie cudowności masz w ogrodzie ;:173
Ja swoje już wczoraj wykopałam ;:174 jest słonko i ciepło więc wymyłam i ładnie wyschły,Cafe mam jeszcze w donicy :wink: w tym roku mam przechowalnię u sąsiadki w piwnicy :tan tylko nie wiem jak je zabezpieczyć ,bo mam wióry kokosowe i myślałam że może je w te wióry i do pudła co?jak myślisz?
aaa .... żebyś ty widziała co wyprawiają twoje fiołki doniczkowe :lol: uwielbiam je to taki miód na serce kiedy ogród powoli idzie spać ;:19
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Miłko, marzy mi się trochę więcej fotek Twojego 'buszu' daliowego (please, please), choć portrety są, przyznaję, przepiękne :D
Czy masz jakieś zgrane duety czy sprawdzone grupy dalii? Chociaż kiedy ja miałam ich więcej, to były sadzone bez żadnej koncepcji kolorystycznej i wszystko zawsze jakoś cudownie dopasowywało się do siebie :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko! Specjalnie dla Ciebie zaraz po pracy poleciałam do ogrodu i narobiłam zdjęć ;:306 No wiesz, póki światła jeszcze nieco... ;:224 Rodzina głodna na obiad czekała a ja ... :heja
Jak widać, nic do niczego nie jest dopasowane! ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marta! Musisz sama wiedzieć, jaką będziesz miała temperaturę przechowywania. Ja dotąd trzymałam luzem w skrzynkach, poprzekładane gazetami. Były w temperaturze ok 8-10stC Nigdy nie przesypywałam niczym. Chciałam w tym roku poeksperymentować i przesypać czymś, ale jeszcze zobaczę ;:224
Cieszę się, że fiołeczki kwitną :tan No i że Ci radość sprawiają ;:333 Przypomniałaś mi, że muszę swoje podlać ;:223

Sylwiątko! Tak mi się wydaje! Jesień nie sprzyja bujnemu kwieciu (chyba marcinków tylko! ;:131 ), wszystko wraz ze spadkiem temperatur przystopowało. Zdrowieje?

I wreszcie Imageshack się podniósł. Dobrze, że nie wpadłam w panikę i cierpliwie czekałam. Zdjęcia widać i mogę dorzucać! :heja

Dziś po sesji zdjęciowej jeszcze z godzinę podlewałam. Musiałam! Na razie tylko rodki i róże. Reszta jutro, bo zrobiło się ciemno.

Na dziś:

Wreszcie raczyła Impression Fantastico!
Obrazek

Ginger Snap
Obrazek

Be a Sport
Obrazek

Bahama Apricot?
Obrazek

Pooh
Obrazek

To co dzisiaj oberżnęłam:
Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

takasobie pisze: Będę musiała chyba ustanowić doroczne święto dlaiowe w ogrodzie połączone z drzwiami otwartymi dla forumowiczów ;:306
Bride to Be w przyszłym roku pójdzie gdzie indziej, zobaczymy! ;:224
Miłeczko, ja już się piszę ;:196 Święto daliowe w Twoim ogrodzie....może pomyślimy o tym przez zimę? Grzybki w occie już mam ;:196
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Powoli tak, dostałam antybiotyk i chyba będę żyć :wink: Chrypię, ale mąż mówi, że to kara za spożywanie w biały dzień, w samo południe prawie że, matka dzieciom... :wink:

Gdybym nie wiedziała jak bujny jest Twój daliowy busz, to chyba widok tej taczki przyprawiłby mnie o palpitacje... Zdjęcia bardzo ładne, ale i tak nie oddają całej urody i wielkości daliowiska.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ta taczka to jak rzeź ;:202
Podoba się mi pierwszai ostatnia dalia ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Tulap ma rację , co to za rzeź :? :?: Takie piękne masz jeszcze dalie, mistrzostwo ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap! Karola! Kwiaty trzeba obcinać szybko, jak tylko tylne płatki zaczynaja więdnąć. Bez tego dalie by kwitły od niechcenia, bo zajęłyby się wytwarzaniem nasion. No i dlatego moje dalie tak obficie kwitną, a w zasadzie jak ścinam jesst tych kwiatów w taczce 2x więcej, ale teraz chłodniej i kwiat dłużej trzyma.

Sylwia! Przecież to było dla zdrowotności! ;:306 I już po 13! A widzisz! Przekonałaś się jak te bestie potrafią zawładnąć sercem i umysłem! Zdjęcia fajne, ale to nie to! :wink:

Małgoś! Jak jesteś chętna, to się bardzo cieszę! Będziemy się spotykać dorocznie w drugiej połowie września, jak pogoda i zdrowie pozwolą! I tego powinnam się trzymać! ;:196

Dziś nic nie robię, przechadzam się i podziwiam! Ale za to mąż z sąsiadami podcinają gałęzie sosnom na granicy działek. Dobrze się bawią (no bo to i piła łańcuchowa była, sekator teleskopowy, czyszczenie dachu z igieł i gałęzi), już po robocie piwo piją! ;:304

Zdjęcia jutro!

A wrzuce jedno choć:

Lolo Love
Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Busz daliowy dorodny. Lubię takie rabaty pełne kolorów. A o święcie daliowym warto pomyśleć. :wit
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Miłko, co za radosny, kolorowy busz daliowy, raduje się moje serce! Jest tak jak myślałam, dalie zawsze pięknie godzą się ze sobą kolorami i kształtami, niezawodne! Obyś jak najdłużej pokazywała takie obrazki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Bahama Apricot' ma tak fajnie powyginane płatki :)
Busz fantastyczny!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosia! Lubię kwiaty, lubię kolorowy ogród. Zawsze lubiłam, a dalie pomogły mi taki mieć! Mam wrażenie, że czasami jest tego zbyt wiele, ale rabaty daliowe są poprzecinane innymi więc chyba nie jest źle. ;:131

Irminka! Mam też taką nadzieję, że jeszcze chwilę będę się nimi cieszyć. Tak właśnie chociażby do 20 października, do imienin mamy ;:173 Dzisiaj się wkoło nich pokręciłam, poprzycinałam, pogadałam i poprosiłam, żeby jeszcze pokwitły trochę :D

Jacku! Nie jestem pewna, czy to BA, a nie Sugar Cane ;:224 Dziękuję w imieniu buszu! ;:306

Na dziś:

Anna Donatz
Obrazek

Rawhide
Obrazek

Neva Lotus Sunset
Obrazek

Kageboushi, w tle Bride to Be
Obrazek

Berliner Orange
Obrazek

Carebbean Fantasy