Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Ale duża frekwencja :tan To i zdjęć więcej będzie!

Alu wiem, że miałaś trudny sezon, bo najpierw za dużo wilgoci a potem pewnie odwrotnie. A za tymi anomaliami różne inne dolegliwości trapią dalie. U mnie najpierw ślimaki, a potem (a w zasadzie teraz) przędziorki i mączniak. Jednak jest wiele krzaków, które sobie dobrze radzą. Niektóre nawet kwitną najlepiej, jak długo je mam. Na przykład ta odmiana w ciekawym brązowopomarańczowym kolorze:
Obrazek

Karolciu, oczywiście byłem na wystawie 'Zieleń to Życie' i po raz pierwszy wypatrzyłem dalie! Trochę to smutne, że w środku sezonu daliowego szkółkarze zaniedbują tę piękną roślinę, a przecież niskie odmiany jak najbardziej nadają się do pojemników! Więc selektywnie oglądałem wystawę, skupiając się na bylinach.
Dalia czysto biała? Nie wiem, o której myślisz ale dwie takie pokazywałem: 'My Love' i 'Gitt's Attention'. To dziś kolejna biała, która w końcu zakwitła:
Obrazek

Janko, sam nie wiem, czy to dobrze, jeśli teraz dalie ruszają od zera jak na wiosnę :( U mnie też tak jest w kilku przypadkach. Ale przynajmniej pocieszające, że żyją i przy dobrej pogodzie mogą jeszcze się trochę wzmocnić przez miesiąc.
Bardzo słabo wybarwiona ale dała radę w bardzo trudnych warunkach:
Obrazek

Miłko, chyba o innej Trzciance myślisz. Ja byłem koło Kazimierza.
'Gitt's Perfection' ma płatki jakby zrobione z delikatnej bibuły. Jest wyjątkowa! 'Hollyhill Dark Victory' na razie trzyma honor ciemnych dalii, bo inne jeszcze nie zakwitły.
A co do wielkich potarganych - zakwitła kolejna, będąca dotąd obiektem moich marzeń:
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Pięknie kwitnie ta dalia i niech kwitnie jak najdłużej . :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znów nie trafiłam! Same pudła! ;:223 Już nie będę niczego zgadywać, nie zniosę kolejnej porażki! ;:306

Show'n Tell ("Pokaż i powiedz"!) jest cudowna! Jak płomień! Trzeba ją dobrze posadzić, żeby ją wyeksponować! U mnie posadziłam obok Silver Wedding i to jest trafione sąsiedztwo ;:215

Vuurvogel-a miałam kiedyś, nawet pięknie się wybarwił, ale kolejne kwiaty były wyrodzone więc nie wiem, co lepiej! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Vuurvogel :( To już trzecia po Colorado Classic i Edinburgh z zeszłorocznych dalii, którą straciłam przez ślimaki, nornice i pogodę. Jak tak chodzę po Waszych wątkach i widzę Wasze dalie to uświadamiam sobie co zniknęło z mojego ogrodu :(
Show'n Tell pięknie roztrzepana. Houyuku ma piękny kolor - mam całą rabatę rudzielców, ale moje wyglądają jak jej brzydkie siostry... :wink:
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Houyuku ma piękny kolor.

Nie wiem jak u Ciebie Jacku, ale u nas popadało i znów wylazły ślimaki...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, dziękuję. Też jej tego życzę :) Dalie się napiły, a że chłodniej, to nie zwiędną zbyt szybko.
Kolejna dalia, która u nie debiutuje i na razie jest nn-ką. Ma długie płatki ale dość rzadkie, przez co wygląda kosmicznie (mocna, solidna budowa, wyrazisty kolor i taka futurystycznie minimalistyczna :wink: ):
Obrazek

Miłko, 'Vuurvogel' u mnie się nie wyradza i dobrze zimuje. Dwie zimy ma za sobą.
Już poprawiłem nazwę 'Show'n Tell', bo rzeczywiście zrobiłem błąd, a to przecież oczywiste tłumaczenie ;:223 Posadziłem tę dalię przypadkowo, bo nowe dalie to dla mnie zagadka i nie myślę nad kompozycją. No i trafiły obok siebie trzy bardzo konkretne odmiany; właśnie 'Show'n Tell', 'Houyuku' i trzecia poniżej, równie imponująca:
Obrazek

Kasiu, mam dokładnie tak samo - u innych widzę, co u mnie wypadło. Ale do tego trzeba się przyzwyczaić w uprawie dalii. 'Edinburgh' też u mnie w tym roku biduje i na razie nie kwitnie. Ale za to dużo nowości. Np. ta, którą dziewczyny pomogły mi zidentyfikować jako 'Caribean Fantasy'. Ale jeszcze wstrzymam się z podpisywaniem, by ją porównać na żywo (znajoma ma):
Obrazek

Sylwio, tak brązowej jak 'Houyuku' dalii nie mam więc bardzo się z niej cieszę 8-)
U mnie też zdrowo pada od wczoraj i to jest najważniejsze! Ślimaki już nie zagrażają daliom ale i tak poległy w większości podczas suszy. Niestety susza miała też wpływ na dalie i kolejna na razie ma niewielkie kwiatki i jeszcze coś ją obgryza. Ale pokażę taka jaka jest:
Obrazek
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

A ja zapytam z innej beczki czy orientujesz się Jacku ile masz dalii w ogrodzie bo ja się napatrzeć nie moge, ale powstrzymuje mnie od tej pokusy kopanie i przechowywanie;)Podziwiam za dalie i pracę dla nich ale efekty imponujące ;:333
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,każda następna dalia u Ciebie piękniejsza,mam dużo faworytek i wszystkie bym chciała mieć u siebie ;:306 ,ile masz już nazbieranych odmian?ja to przy Tobie osesek daliowy,aż wstyd pokazywać co mam ,chociaż jestem z nich dumna,nawet bardzo dumna ,wydaje mi się ,że tak trudno zdobyć takie piękne odmiany jak Ty masz,ale się postaram ,może na drugi rok będę miała coś więcej ,już przygotowuję rabatę dla nich,pozdrawiam i czekam na kolejne cudeńka ,a ta brązowo pomarańczowa Houyuku też zniewala :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, dla Jamaiki nie był chyba to szczęśliwy sezon. Twoja pogryziona, moja kwitnie jak chce i jak się jej przypomni ;:306
Fajna ta różowa potargana! Daj ją z szerszego planu!
No i czekam jak Twoja quazi Caribbean puści kolejnego kwiatka i jak będzie wyglądał! :wink:
Miłka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, posadziłem wiosną 200 krzaków dalii. Niektóre się powtarzają, kilka nie wyszło lub padło. Kwitnie tylko połowa. Takie są statystyki. Wykopywanie nie jest bardzo kłopotliwe, gdy są ładne, słoneczne i suche dni jesieni. Najważniejsze - mieć dobre warunki do przechowywania :idea:
Ale póki co cieszmy się pięknymi kwiatami ;:215 Ta odmiana nie pokazała chyba jeszcze całej urody ale już cieszy oko:
Obrazek

Marto, o statystykach napisałem powyżej. Ale nie chodzi tu, by się licytować, kto ma więcej ;:124 Masz piękne dalie i też je podziwiam! W dzisiejszych czasach nie jest trudno zdobyć nowe dalie, bo nawet w marketach jest duży wybór i warto zaryzykować ich kupno. W porównaniu z różami czy roślinami kupowanymi w pojemnikach to niewielki koszt. A potem można się wymieniać i powolutku rozwijać kolekcję ;:136
Kolejna dalia chyba jest pomyłką. Miał być 'Wyn's Conquistador' i choć kolor się zgada, to budowa płatków już nie. I jest jaśniejszy od 'Wyn's Farmer John', bo rosną obok siebie. Ale i bez nazwy - ładna jest 8-)
Obrazek

Miłko, 'Jamajkę' mam wiele lat, szybko się rozrasta więc dostaje najgorsze miejscówki. No i od dwóch lat bidula nie może pokazać swojego piękna. Ale i tak sobie radzi, bo inne to by już dawno się obraziły 8-)
Ta z długimi płatkami bez nazwy jest jasnoczerwona. Może zdjęcie trochę przekłamuje ale nie ma odrobiny różu. Na razie nie mam fajnego zdjęcia z nią w oddali więc nie pokażę. Ale za to pokażę kolejną, która jak na razie też nie pokazuje w pełni swojego piękna. Ale porównując zdjęcia w necie, upewniłem się, że to ona. Ty będziesz wiedziała jeszcze lepiej ;:136 :
Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku podziwiam Cię za to że ogarniasz nazwy tych wszystkich roślinek ;:180
Dalie piękne....też kiedyś miałam....teraz niestety miejsca na nie brak...
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku wprawdzie nie mam dalii w swoim ogrodzie przez to wykopywanie i przechowywanie, ale dawniej zawsze u nas rosły, są naprawdę pięknymi kwiatami, nawet mogą konkurować z różą. Szkoda tylko, że dość późno zakwitają i nawet najmniejszy przymrozek warzy kwiaty. Kiedyś moja mama przed nadchodzącymi przymrozkami starała się okrywać, ale nie bardzo pomagało.
Podziwiam Cię, że potrafisz każdą odmianę zapamiętać, no ale sądząc ze zdjęcia jesteś młodym Facetem. :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym roku to, co Ty z Jamaiką, zrobiłam z Holly, Poppet, Golden Scepter i taką kulką fioletową od Ryszarda. Ale pożarły je ślimaki i w tym roku klęska totalna! Pewnie przyrosną, a w przyszłym roku już ich tak nie zaniedbam, bo są piękne i historyczne :wink: Color Spectacle teraz u mnie wygląda podobnie. Niewiele pokazał białego, choć z 2 kwiaty miał wybarwione.
Miłka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne kwiaty ma Bangkok zresztą każda ma w sobie jakiś urok. Jednak lubię te z niesfornymi kwiatami jest w nich coś czarującego
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Odmianę Bangkok mam drugi sezon.Mój Bangkok kwiaty ma ciemne,smutne,w tym roku również słabo kwitnie-miałam zamiar go pożegnać :( ale , jak zobaczyłam u Ciebie , zmieniłam zdanie , ciekawa jestem,czy chociaż w połowie dorówna Twojemu !?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”