Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Anitko czyli równowaga w przyrodzie jest. :D Dla Ciebie fiolety, zakwitł irys.

Obrazek

Tereniu kupiłam trzy lawendy, reszta to moje siewki lub ukorzenione gałązki. Bardzo ją lubię, bo na moim piasku świetnie się rozrasta i kwitnie. ;:215 No i ten zapach. Staram się sadzić w większej ilości, bo mam znajomą ogrodniczkę, która też pokrzykuje, że nie dwie sztuki, tylko im mniejsza roślina, tym więcej. Moim truskawkom wystarczy tydzień słońca i będą czerwone. ;:65

Lawenda z ubiegłorocznego siewu przy różach okrywowych. Jeszcze nierówne kępki, ale po kwitnieniu przytnę na jednakową średnicę.
Obrazek

Madziu trawy dopiero zaczynają rosnąć. Miskanty mają około 40-50cm. Truskawki, to chyba najbardziej lubiane owoce, wszyscy czekamy na czerwone, ale chłód wstrzymuje dojrzewanie. ;:218

Miskant Gracillimus i Zebrinus przy tarasie.
Obrazek

Kaszka witam i dziękuję. ;:196 Nie do końca, to planowanie mi wychodzi. :D Pobiegam po wątkach i już zmieniam plany, bo nowa roślina się podoba. ;:14 Generalnie staram się być uporządkowana i sadzić większymi plamami kwiaty, a przynajmniej powtarzać je w innych miejscach.

Wczoraj tak zasłuchałam się w śpiew słowika, że usunęłam z dysku wiele majowych zdjęć ogrodu. ;:145 Zła poszłam spać, nawet nie chciało mi się siedzieć na forum. Dziś poprawiam sobie humor nowymi obrazkami. :)
Rododendrony i czosnki się rozkręcają.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ulubione białe zawilce.

Obrazek Obrazek

Dereń Elegantisima kwitnie, a hibiskusom świetnie zrobiło radykalne cięcie, zielone od samego dołu.

Obrazek Obrazek

Klon Globosum nareszcie ma ładną koronę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu śliczne czosnki masz. U mnie może jeden zakwitnie , bo już pęka. Na inne muszę jeszcze czekać. Klon super. :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Twój irys nie dość że szybki w kwitnieniu to jeszcze ma piękny kolor :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Klonik śliczny, widzę Soniu że dbasz o mnie i wstawiasz mi fiolety :D Również siałam lawendę w tamtym roku ale zrobiłam to dosyć późno i moja jest :D jeszcze mała. W dodatku u mnie jest zdecydowanie zimniej i wszystko jeszcze mniejsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,w ten piękny słoneczny dzień,widzę ,że w Twoim ogródku tyle kwitnień,irysy cudne ,uwielbiam je,i rozmaite czosnki zaczynają swój popis,coraz piękniej i coraz więcej zapachów,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Soniu, że Helsinki już prawie cały ;:138 U mnie ma już praktycznie wszystkie kwiaty otwarte. Teraz czekam na resztę, która szybko nadrabia.
Za to czosnki moje mniej otwarte niż u Ciebie ;:oj To szybciej, tamto później ;:224
Dereń Elegantisima śliczny ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Irysy już Ci kwitną? Moje zapączkowane. I rodki też mam w pączkach. Co północ to jednak północ. Chłodniej u mnie.
Klon masz fantastyczny. Uwielbiam drzewa. Szkoda, że tak wolno rosną.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Faktycznie klon wygląda rewelacyjnie. Już jest taki dostojny. Rh cudny i taki zdrowy. Moje pogryzło coś jesienią. Muszę pamiętać w tym roku, żeby jeszcze na koniec sierpnia zrobić oprysk. Pod tym lasem to jakaś plaga poluje na te moje rh.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Klon bardzo foremny. Podobają mi się takie szczepione kule. Jestem w trakcie namawiania eMa na czerwonego.
A na jakim stanowisku masz zawilce? Mam sześć doniczek do posadzenia i nie mogę się zdecydować. A obok tego świerka srebrnego wyglądają świetnie.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, fajnie czytać jakie ilości roślin sadzisz. Ja w tym roku wysadziłam swoje lawendy z siewu, aż trzy ;:306 Tylko że moje to maluchy.
Klon ma bardzo ładną koronę, pomagałaś mu czy sam się tak zaokrąglił?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, ale dałaś czadu z tymi czosnkami ;:oj szczególnie te niziutkie do mnie przemawiają, bo wielkoludy posadziłam u siebie i teraz kombinuję gdzie przesadzić.. Taka ze mnie ogrodniczka ;:306 100cm na papierku, a 100 cm w realu to dwie różne wielkości :;230 , bo przecież sadząc wiedziałam jak duże urosną, ale miały być świetnie widoczne więc dałam na przód.. a tu żółknące liście.. wielce nie dekoracyjne ;:224 ;:306
Fioletowe irysy ;:167 piękności. One rosną w cieniu, czy faktycznie są takie intensywne?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

W ogrodzie niewiele się teraz dzieje, jeszcze nie kupiłam roślin na puste rabaty. Ciągle brakuje czasu. W dodatku komputer szwankuje, nie mogę przesyłać z niego zdjęć. Tylko dzieciom pozwalam go przeglądać, ale kiedy znajdą czas. :?:

Alu poza karatawskim, wszystkie sadziłam w ubiegłym roku. Mam też sporo drobnych, ale jeszcze nie kwitną. Klon to prezent od współpracowników, ;:215 bo poprzedni padł.

Kasiu witam :wit i od razu wyrażam podziw za robienie pięknego ogrodu na zachwaszczonym bałaganie. ;:180 Sama jestem zdziwiona, bo w ubiegłym roku kwitł później. Zaczyna też biały i syberyjski.

Anitko klon to jedyne drzewo między domem, a garażem, tam jest tylko 5m szerokości, więc inne się nie zmieści. Cieszę się, że rośnie, poprzedniemu nie podobało się to wietrzne miejsce. Lawenda świetnie sobie radzi w słonecznych miejscach i dość szybko się rozrasta. ;:215 Ja swoją uszczykuję jak ma 5-8 cm i wtedy rośnie szeroko.

Martuś coraz więcej koloru się będzie pojawiać, a mnie komputer się sypie, nie mogę przesyłać zdjęć. ;:145 Posadziłam chyba ze sto drobnych czosnków, niektóre już marnieją, nie mam pojęcia dlaczego. ;:218 Większość sobie radzi i pewnie zakwitnie.

Zuza kwitnienie zależy pewnie od gleby i specyficznego mikroklimatu. ;:218 Nawet w tym samym regionie różnie się rośliny rozwijają. Często porównuję z Alą, która mieszka w teoretycznie chłodniejszym rejonie, a wiele kwiatów ma wcześniej. Helsinki już coraz bardziej kolorowy, ale zdjęć nie pokażę ;:223 dopóki mi komputera dzieci nie przejrzą.

Małgosiu jakoś irysy wcześniej zakwitły. Klon szczepiony na 2,20 m i będzie tylko rozbudowywał koronę. Nie trzeba jej formować, więc rośnie sobie bezproblemowo.

Madziu moja działka mała i wąska, drzewa liściaste sadzę tylko szczepione. Nie mam miejsca na 25 metrowe olbrzymy. Moje rodki też trochę podjedzone przez opuchlaki. W tym roku jednak mniej, bo rozmnożyły się jaszczurki i widzę, że kilka siedzi stale właśnie koło rodków. ;:215

Jolu też mam czerwonego, ale jeszcze mały. Niestety rośnie w pełnym słońcu i trochę mu przypala liście. Jego jednak trochę przycinam, bo nie tworzy takiej regularnej korony. Zawilce są posadzone od północnej strony, gdzie przez cztery godziny nie ma słońca. Dostałam je od sąsiadki, u której rosną w pełnym słońcu. Udało mi się wstawić zdjęcie gdzie rosną.

Obrazek

Małgosiu u Ciebie trzy lawendy będą lepiej wyglądać niż moich dziesięć. ;:108 Szybko się zagęszczą i z pewnością jeszcze zakwitną w cieplejszym klimacie. Klon sam buduje regularną koronę, jest szczepiony na pniu.

Sabinko ja właśnie karatawskie sadziłam jako pierwsze i są z tyłu rabaty, prawie ich nie widać. Teraz już wiem, że mają ładne liście, więc jesienią przeniosę. Wysokie mogą być z przodu, ale nogi niestety trzeba zasłaniać, bo liście wyjątkowo szybko schną. ;:222 Irysy są takie mocno fioletowe, u mnie wszystko na słońcu. :)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, dziękuję za pokaz traw. ;:196
Wczoraj kupiłam ostnice :tan Już posadzone.
Werbenę dostanę od Justyny .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu ja po zdjęciach widzę, że w Twoim ogrodzie jednak dużo się dzieje. ;:108 Wszystko rośnie na potęgę!
Co do irysów... rzeczywiście cudowny mają kolor. Ja posadziłam w zeszłym roku białe. Tak myślałam. A teraz widzę, że do kwitnienia szykuje się nie tylko biały. Już po pąku widać, że są dwa różne. Hah! Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie?
Jeśli pokazałaś lawendę z zeszłorocznego siewu i już masz takie :shock: krzaczki :shock: ! To rzeczywiście masz idealne warunki do jej uprawy. ;:180 ;:180 Miodzio.
Też bardzo lubię te białe zawilce. Na razie pozwalam się im wysiewać, by mieć więcej kępek. Są takie wdzięczne.
Hibiskusom rzeczywiście fryzjer dobrze zrobił. ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, nie wiem od czego to zależy, wysiałam swoją lawendę, przepikowałam i część oddalam znajomej. Ona wcisnęła w doniczkę na parapecie i ma teraz ogromną lawendę prawie 10 cm łodyżki (wiadomo trochę wyrośnięte) a moja jest małą, za przeproszeniem, kupką jakieś 5 cm wzwyż.. czyżby ciepło parapetowe aż tak jej służyło??
Aneczka, to takie zawilce same się wysiewają? ;:oj pozwalaj im, pozwalaj, a później zbędne ilości wysyłaj do mnie ;:183
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”