Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Sprawcy wyglądają niewinnie ;:118
A co do powojników....ja do każdego dołeczka dałam jedynie po sporej garści kompostu...o dolomicie nie słyszałam. A rosną jak szalone. Za bardzo nawet :shock:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Takie niewinne psice ;:167 ...przestrzeni im mało Pańcia do życia zostawiła i muszą zwracać na siebie uwagę... Ja wczoraj też miałam na działce "naszego" i co chwilę znajdował miejsce gdzie należało pokopać... :)
Na działce susza , podlewanie z węża tylko pali rośliny nawet przywrotnik /którego niezbyt lubię/ma zrudziałe liście sama nie wiem czy po deszczu czy w wyniku podlewania...Spokoju nie ma , róże się obsypują ...nie znoszę tego śmiecenia :twisted: Roboty nie brakuje...ciągle coś pilnego wyskakuje odpoczywać na łonie natury nie ma kiedy... ;:131
Miłego dnia Aniu ! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

ewarm - Ewa, ciekawe drzewko sobie 'zafundowałaś', nie powiem ;:108 . Kwitnienie takich roślin, to już trudniejsze zadanie - może w oranżerii ;:224 .
Mało tych storczyków to też nie masz, ale jeszcze do opanowania ;:7 . Życzę sukcesów w uprawie, czyli częstych kwitnień ;:168 .

takasobie - Miłka, ja mam kwaśną ziemię, bo całymi latami tylko były iglaste i rododendrony. Myślę jednak, że nie zaszkodzi ;:224 . Ja na jesieni obłożyłabym je kompostem, jak niżej pisze Gosia, albo obornikiem, wtedy dostaną kopa i wreszcie zaczną rosnąć. Tak 'powoływałam' powtórnie do życia swoje zapomniane, ledwie dychające roślinki ;:306 .

PEPSI - Gosia , masz rację, kompost jest dobrym rozwiązaniem, ale u mnie przy piaszczystej ziemi, za szybko się wypłukuje, bo sam jest lekki. Jeden mi faktycznie 'poszedł' ostro w górę, ale miał podłożone jesienią 'końskie kuleczki' :;230 . Pomyślałam, że albo rybka, albo ... akwarium :wink: .

marpa - Maryniu - co też Ty mówisz, kojec ma 80 m2, podwórko 150 m2 i ... to ma być mało? ;:168 . Rozpuszczone i tyle ;:134 , eM chował je bezstresowo, więc jest jak jest. Tylko, że to ja latam teraz ze szpadlem, prawie jak na miotle - hehehe... . Nigdy więcej dużych psów ;:185 .

Obrazek
gęsto, oj gęsto ;:oj
Obrazek
ta paproć nieźle się rozrasta, ale mi to pasuje, bo ją bardzo lubię :tan
Obrazek
Moja nowa 'żarówa", jeden kwiatek na początek, ale błysk :tan Coctail
Obrazek Obrazek
wszelkie płotki to przed 'niewiniątkami' ;:163
Compassion zaczyna kwitnąć - ma półcień, to może się nie spali
Obrazek
Comte de Chambord
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
karłowe Ginko biloba, ale słabo odbija ta zieleń :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podoba mi się to "poszycie" . Paprocie, hebe (?) i trawki - żurawki ;:173 Mam w kilku miejscach podobnie, choć muszę zmodyfikować. Moje powojniki (2 z 4) są świeżo posadzone w kompost na jesieni i potem wyściółkowane kompostem. Ale on może być kwaśny więc sypnęłam dolomitu. Nie zaszkodzi!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Gęsto, gęsto ale ślicznie ;:108 ;:333
Widzę kłosówkę miękką - lubię ją miziotać, fajna w dotyku. Nie rozłazi się u Ciebie? Ja swoją trzymam w ryzach, ona lubi zarastać.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo podoba mi się taki gąszcz. Wygląda naturalnie, jak leśne poszycie ;:131 . No i moje ulubione paprocie. Ta twoja ulubiona to Onoklea Wrażliwa :?: U mnie rozłazi się, a niestety tuż obok (za gęsto) posadziłam inne ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - do kompostu powinno się dodawać wapno nawozowe, albo właśnie dolomit. Niestety, nie zawsze o tym pamiętam ;:223 . W ogóle, w tym sezonie coś sobie odpuściłam kompostowniki - czekam na 'siłę roboczą'; za dużo tego ;:131 . Co do modyfikacji, to ja to robię cały czas; że też te rośliny jeszcze się nie zbuntowały ;:224 .

sweetdaisy - to są śmiałki darniowe w 4 odmianach, ale wszystkie wymieszałam ;:14 .
Lubię gęsto, chociaż chwilami, strach mnie ogarnia, że zarosnę całkiem, nie żartuję ;:185 .

jode22 - fakt, trochę to tak wygląda, a paproć może się rozrastać do woli :tan . Do innych jest kawałek. Gorzej, jak wejdzie w prymulki ;:oj . Wtedy użyjemy szpadla, chociaż z niechęcią.

Obrazek
Moja Niagara Falls chyba na sterydach. Jak się nie 'uspokoi', to będę musiała ją komuś oddać, bo nie mam tyle miejsca ;:145 .
Obrazek
To taki 'zapyziały' kącik, a ja posadziłam tam jesienią, chyba najładniejszą trawę, ech ;:223 . Kiedy się przesadza trawy?
Obrazek
Tak, jak już pisałam - Therese Bugnet kwitnie w środku krzewu i tak będzie do jesieni ;:174 .
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pulpa222 pisze:sweetdaisy - to są śmiałki darniowe w 4 odmianach, ale wszystkie wymieszałam ;:14 .
Mówimy o tej samej trawce?

Obrazek
Dała bym sobie co nieco uciąć że to kłosówka miękka ;:198 ;:306
No to bym była bez... :;230
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie o tej samej :oops: . Masz rację, to kłosówka i mam ją od niedawna, bo była taka miękka w dotyku i biała :;230 . Gdzieś poczytałam właśnie, że się rozłazi i pewnie będę musiała ją zabrać, albo kawałek wsadzić do donicy, co?. Jak myślisz?.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Och Aniu, Twoje królestwo jest takie piękne i kolorowe. ;:oj Róże giganty, aż uginają się pod ciężarem pachnących kwiatuszków. ;:138 Masz rośliny o których nigdy nawet nie słyszałam ;:185 zaciekawił mnie rdest, Niagara jak wodospad, rozlewa się kaskadami na boki. Kocham takie buszowate zakątki , gdzie chwasty szans nie mają, za wyjątkiem uroczej Urtica dioica. ;:215
Pieski urocze, dbają żeby pańcia z wprawy w kopaniu nie wyszła, kochane pomagają aż miło. ;:306
Ty masz kolekcję mięt a ja potrzebuję eksperta. Wstawiłam fotkę mięty fryzowanej a nie znam nazwy, rzuć łaskawym okiem, gdy znajdziesz czas, żeby mnie odwiedzić.Pliiiss ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Hej ! Aniu onoklea bo chyba ją widzę ,u mnie przynajmniej nie łazi tylko przyrasta w pobliżu i jest do ogarnięcia u mnie od dobrych kilku lat i nie musiałam jej jeszcze ograniczać w żaden sposób też nie dogadzam..ma sucho i postno...
Kłosówkę też mam od lat..przyrasta spokojnie a jak mi jej za dużo to kawałek oddzielam i sadzę w innym miejscu ...nie stwierdziłam abym jej miała za dużo...
Niagara cudnej urody ;:173 i jej się nie pozbywaj ;:185 ..Ja mam swój sposób na olbrzymki...po prostu obcinam dolne liście i zostawiam wielkość rośliny jaka mi pasuje... Hosty nawet nie odczuwają tej operacji a ja lub jakaś zagrożona roślina zyskujemy kawałek miejsca... ;:7
U mnie dzisiaj nijako ani deszczu ani słońca , zimnica a tak liczyłam na deszcz...dobrze,że po południu podlałam co trzeba. ;:173

;:108
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stasia_ogrod - Stasiu - przykro mi, ale z kimś mnie pomylilaś, jeżeli chodzi o mięty ;:174 .
Jestem "cienki Bolek", bo sama mam dopiero 2 odmiany i to od ubiegłego roku.
E tam, nawet pokrzywy u mnie mało rośnie; nie lubi kwaśnej ziemi. Za to taka brązowa 'pseudokoniczynka', zadomowiła się na dobre, ale też próbuję chociaż chwilami się na nią 'nasadzać' ;:161 .

marpa - Maryniu - nie wiem, jak Ci dziękować, że uratowałaś moją Niagarę przed eksmisją; zaraz idę ją przystrzyc ;:168 . Z kłosówką zrobię, jak radzisz, bo mam tylko jedną, a taka 'lampeczka' w mojej ciemnicy się przyda niejedna, zanim się powiedzmy 'roztyje' :;230 . Onoklea rośnie przy pniu buka, to pewnie ciągle głodna, ale będzie pod kontrolą ;:108 .
U mnie pochmurno, ale ciepło i lekko zaczęło padać. Aż się boję zapeszyć, żeby się deszcz nie rozmyślił.

Szczerze mówiąc, w ogrodzie zrobił się 'przestój'. Kwitnie niewiele roślin; jest prze i po kwitnieniu ;:174 .
To, co jeszcze da się pokazać :roll:
kwiatki Pauls Himalayan Musk
Obrazek

Obrazek
Moja ulubienica teraz odżyła, jak zrobiło się pochmurno :tan . Dal mnie to panienka o pełnych kształtach ;:173
Obrazek Obrazek Obrazek
moje XXL-ki :;230 ; begonie w skrzyni są dwie ;:108
Obrazek
Burgundy Iceberg - szykuję dla nich miejscówki od ulicy
Obrazek
Bez słów
Obrazek
Venosa Violacea się 'rozkręca'
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Hosta to Liberty
O rany, rozpadało się, hura ;:138 .
Pozdrawiam Ania
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

I bardzo dobrze,że u Ciebie tak gęsto ;:108 Przynajmniej chwasty nie mają szans.A u mnie szaleją ile wlezie ;:223

Pauls Himalayan Musk ;:167
Cudeńko ;:oj O jak ja się cieszę,że ją zamówiłam :tan Tylko nie wiem jeszcze gdzie ją posadzić,nie mówiąc już o innych :;230
Tak to jest jak się najpierw robi,a potem myśli ;:124
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amelko -cieszę się, że zajrzałaś ;:196 . Ta róża może mieć pędy do 9 m; znosi półcień. Może jakieś duże, stare drzewo?. Ładnie pachnie ;:108 .
Chwasty - nie lubię ich i właściwie, to też dlatego tak gęsto, jak sama piszesz :;230 . U Ciebie też z czasem się zagęści; to jakoś tak samo się dzieje ;:306 .
Wiem, wiem, warzywniak zawsze będzie do pielenia,chyba, że wpuścisz kurki, one wypielą Ci "na czysto". Nie złość się, wiesz, że dobrze C życzę, ale już widzę te kury na rabatach. Pole czyste, jak po przejściu szarańczy ;:oj .
Tak wygląda po 4 latach. Kończy się jej rusztowanie ;:223 . Po prawej Therese Bugnet.
Obrazek
Masz ode mnie jeszcze jedną róże NN , ale z cudnym zapachem :tan

Obrazek
Obrazek

Leje!!! ;:oj
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pulpa222 pisze:Leje!!! ;:oj
Noooo, u mnie też leje... Obrazek
Tyle, że u Ciebie wreszcie, a u mnie wciąż...
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”