BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja

Post »

Co do cebuli, to jest to odmiana Exhibition. Powinna urosnąć duża. ;:224 Pierwszy raz uprawiam w doniczce więc się uczę co i jak. :wink: Doniczki oczywiście za małe ale z tego co widziałem, to przesadzają bez problemu. :)

Co do rzodkwi, to oczywiście będą aktualizacje i to już niedługo. :D Trochę teraz w górę ruszyła. :)

Marchewki jakoś rosną ale zobaczymy na ile sprawdzi się mój patent z podlewaniem. :) Wszystko wyjdzie w czasie. :D

W gestii Stowarzyszenia. Tworzy je cała śmietanka polskich hodowców olbrzymich warzyw. Ogólnie to na razie działamy, by mieć jakąś własną stronę. Póki co mamy grupę zamkniętą na FB, tam wymieniamy się doświadczeniami. Robimy zrzutki na nasion zza granicy od innych hodowców i inne organizacyjne sprawy. Działamy by odbywał się konkurs na gigantyczne warzywa.

Rodzynki posadziłem z braku miejsca w takim nieużytku i najwidoczniej coś im nie pasuje. W dodatku pies pokiereszował i dwa połamał.

Później wstawie kolejne fotki. :wit
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to rzodkiew. :D Zdjęcie nie dzisiejsze ale bardziej aktualne od ostatniego. :wink:

ObrazekObrazek

Papryczki:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Miło się ogląda, tym bardziej jak swoje chwasty widzi się 1-2 razy w tygodniu w wolne dni.
U mnie ponoć po deszczyku wszystko ruszyło, kwitną sobie pomidorki, melony, carosello, dynie a i chwast nie zawodzi, wcześniej była ziemia jak skała już teraz można odchwaścić.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja również na działkę jeżdzę w pojedyńcze dni w tygodniu. Chciałoby się więcej ale cóż. :) Ostatnio też miałem chwastorwanie, bo noemalnie działka zarosła.

To kolejne papryczki:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
anqaw
200p
200p

Post »

Ale papryczki! Ciekawe kiedy u mnie coś będzie z papryk i pomidorów do zjedzenia.
Zapowiada się chłodny i deszczowy tydzień ale znając życie pogoda 16 dniowa się szybko zmieni przy aktualizacji prognozy :D.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No oby oby. Każdy musi coś tam u siebie zjeść. :uszy

Co do pogody to u mnie również zapowiada się kiepsko. Dwa tygodnie zapowiadają pochmurne z opadami. Liczę że jednak tak nie będzie.

A to jeden z moich Golden eggsów. Wszystkie mają po zawiązan jednym z owocków i otwierają się kolejne kwiatki. :D

ObrazekObrazek
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam bakłażana mini w doniczce i wygląda prawie tak samo jak Twoje golden eggs. Ma już 3 piękne owoce. Usuniesz mu te 2 dolne żółte listki na dole?

A i przypomniało mi się o dyni, którą sporo osób śledzących temat zachwycało się. Przetrwała ta pierwsza dynia? Jeśli pisałeś już o tym wcześniej to przepraszam, chociaż wydaje mi się, że nic nie przeoczyłem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Listki były usunięte zaraz po zrobieniu zdjęcia, tzn serii zdjęć. :uszy

Co do dyni, to nie przetrwała opieki mojej siostry. ;:14 Niestety miałem wyjazd 10cio dniowy i jak przyjechałem, to nawet szybka reanimacja, ani wysadzenie do gruntu jej nie pomogło. Wysiana dużo za wcześnie ale w tym roku i tak długo chłody się uyrzymywały, także wysadzone zostały wszystkie prawidłowe giganty. Co nie zmienia faktu, że początek tego sezony jakoś dyniowatym nie leży. Zresztą w tamtym sezonie było podobnie, więc w następnym sezonie będe bardziej przygotowany. :)
anqaw
200p
200p

Post »

Ja póki co rzodkiewki w chyba 5 odmianach i kilku kolorach zjadam, do pomidorów daleko, bakłażany maleńkie roślinki mam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie rzodkiewek już koniec. Może wysieje niedługo kolejną partię. :wink:

A oprócz Golden eggsów, zakwitł mi pierwszy bakłażan. :heja

ObrazekObrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ale piękny kolor i jaki duży kwiat?. W tym roku nie brałam się za bakłażany, bo na FO zdążyłam przeczytać dopiero o pomidorach i trochę o paprykach. Jak dobrze pójdzie, to po sezonie zacznę dokształcać się w tej materii.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja zbytnio też nie czytałem. :) Dostałem nasionka z prywatnej wymiany, to postanowiłem spróbować ich uprawy. :wink: Kwiat faktycznie spory. :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie. :wit

Najważniejsza jest pasja. Wtedy uprawia się mimo wszelkich niepowodzeń, przeciwności i trudów. :D
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Błażej ja tak przypadkiem z prywatnej wymiany dostałam nasiona melonów i arbuza, teraz kiedy juz rosną w foliaku to dopiero czytam co robić z nimi dalej i już się spóźniłam z uszczyknięciem stożków wzrostu. Może nie będzie jednak tak źle, a bakłażany posieję w przyszłym sezonie i mam ochotę też na te rodzynki. Jak Ci obrodzą, to napisz tylko czy to dobre jest i czy warto się w to bawić? W tym sezonie posiałam okrę piżmową i mam nadzieję, że się uda bo w wielu przepisach kulinarnych z kuchni śródziemnomorskiej jest okra, ale w sklepach nigdy nie trafiłam. No fakt mieszkam w dziurze, ale nawet w dużych sieciówkach nie spotkałam w Łodzi ani w Poznaniu, gdzie czasem bywam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rodzynki już codziennie sobie zajadam. :D Ale to bym musiał wysadzić 30krzaków by jakieś przetwory zrobić, bo z 6krzaków, to tylko posmakować sobie można, zwłaszcza jak znajomi przyjdą i tylko pytają czy rodzynki już są. ;:306 Mi osobiście bardzo smakują. :D

Ja również z okolicy Poznania i tu o okrze również jakoś cicho. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”