Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Specjalistką od dokarmiania piwonii jest Iwonka/0042. To od niej powzięłam naukę na ten temat.
Ostatnio mi napisała, o czym zapomniałam, że zarówno chleb i jajko wciska się pod korzenie. Wciśnięte jajko zgniecie się i zawartość wypłynie, korzonki sobie zjedzą. ;:109
Cudny obrazek z makami wśród zieleni! ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuziu, tak też zrobiłam, no niezupełnie, znaczy odcięłam owocostan, zrobiłam to już wcześniej bo był ciężki i wydawał mi się męczyć resztę rośliny, teraz poobrywałam część liści z dołu, ale nie odważę się poobcinać reszty, bo gdy tylko o tym myślę staje mi przed oczami Mama ze spojrzeniem pełnym wyrzutu ;:306 Zawsze jak chcę przyciąć jakąś roślinę (bo niektóre lepiej się przez to korzenią etc.) to zawsze patrzy na mnie jak na zdrajczynię i mówi, że ona się nie doczeka tych dużych roślin. Przez to mam teraz fiksację i nie potrafię obciąć liści nawet ;:306 ;:306
Zostawię tak jak jest przez weekend chodziłam wokół i sprawdzałam wciąż co się w słoiku dzieje, na razie oceniam, że "rokuje". Mam nadzieję, że tak jak mówisz - bluszcz się łatwo korzeni, ten pnący ukorzeniałam już kilka razy :wink:

Marysiu, pewnie masz rację z tym wieszaniem, czasem robimy sobie taką sesję oglądania jak było i od początku lecimy z fotami z budowy, albo z ogrodu a pod koniec robi się nam lepiej, że już przynajmniej tak płasko nie jest :lol:

Lucynko, dziękuję za info, będę na wiosnę przeprowadzała taką operację ;:333
Fota maków na moje szczęście już historyczna, bo prócz tych maków niestety to mnóstwo chwastów było, a najgorsze z nich osty ;:222 W tym roku będą w tym miejscu dereń jadalny, dalej wierzba krzaczasta a może nawet młode liliowce się uchowają :wink:

Dziękuję wszystkim za pomoc w rozpoznaniu hortensji dębolistnej, jedna trafiła na moją listę marzeń , nazywa się Black Porch zobaczymy czy uda mi się ją w przyszłości zdobyć. :uszy

Jeszcze jedna sprawa, chcę z mojej hortensji anabelle ściąć (pierwsze w moim życiu) patyczki do ukorzenienia kiedy najlepiej to zrobić? Czytałam gdzieś, że pierwszy tydzień lutego, czy to nie za wcześnie?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A takie ładne maczki były .....
Malwinko, w sprawie ukorzeniania hortensji, niestety, nic Ci nie podpowiem. ;:185
Natomiast radzę Ci wypatrywać listonosza. Powinien się pojawić najpóźniej w środę. Mam nadzieję. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Malwinko to nostalgiczne zdjęcie za kilka lat będziesz oglądać z sentymentem i cieszyć się, że tyle udało ci się od tamtej pory zrobić. ;:108 Ukorzenianiem się nie zniechęcaj, u mnie czasem 3-5 z pięćdziesięciu patyków się ukorzeni. ;:131
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Nie martw się Lucynko, może tych maczków już nie ma, ale wokół mnóstwo ich rośnie i zdobią pola co roku :D
Listonosza będę wypatrywać, a właściwie nie ja tylko Mama, bo ona jest w ciągu dnia w domu to ma większe szanse :wink:

Soniu, ja już się z tego cieszę, w sumie to kawał roboty zrobiony, nawet jeśli zostało do zrobienia jeszcze trzy razy tyle ;:oj
5 z 50 ;:202 no tak, jak tak wyglądają statystyki u "wyjadaczy", to czuję się usprawiedliwiona z moich dotychczasowych prób ;:306 i nie zamierzam w żadnym wypadku poprzestawać na tym ;:333

Dziś przyszła do mnie przesyłka od Kasi [vimen] - dziękuję ;:196
ale spieszę też zapewnić, że mój rabarbar ma się całkiem nieźle :wink: za to jestem ciekawa, czy udało Ci się z nasion wyhodować dobry rabarbar? Zastanawiam się, czy nie zebrać w tym roku nasion i nie zachować na wymianę ;:204

Dobrze, a teraz trochę prywaty :heja Przechadzałam się w niedzielę po ogrodzie, bo była piękna pogoda, niestety nie wzięłam aparatu ;:223 , za to odkryłam, że te maleństwa
Obrazek
żyją! i chyba nawet się rozmnożyły ;:oj w zeszłym roku nie zakwitły wcale i zastanawiam się, czy aby nie miały za ciemno na , za tymi irysami z kłączy, co przed nimi posadziłam. Teraz niebieskie mają liście na zewnątrz i mam nadzieję, że im nic z tego powodu nie będzie... ;:218
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładny kolorek tych irysków ;:oj
No właśnie już po wysyłce nasion odkryłam, ze jakoś sporo tego rabarbaru mi zostało... Pięknie z nasion mi wykiełkował. Już w pierwszym roku był kompocik, a w drugim już kwitł. Ale musiałam kwiat ściąć bo okazało się, ze mszyce go bardzo lubią. Ale Malwinko trzeba jeszcze dosiać rabarbaru, bo ktoś gdzieś o nalewce z rabarbaru wspominał, ze jest rewelacyjna, więc rabarbar nam się przyda ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malwinko irysy mają przepiękny kolor. ;:oj Holenderskie tak mają, wypuszczają liście jesienią. Miałam białe ale oddałam, bo mnie denerwowały wiosną przemrożone, brązowe liście, a kwitło kilkanaście z pięćdziesięciu posadzonych. ;:222
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Kasiu, u mnie mszyc nie widziałam na kwiatach, ale wcześniej kwiaty ścinałam, żeby nie męczyć rośliny, a w zeszłym roku nie ścięłam, bo Mama chciała zobaczyć jak wyglądają, jednak okazało się, że po kwitnieniu liście zrobiły się mniejsze i bardziej liche.
No tak, ja do tej pory traktowałam rabarbar jako roślinę ozdobną, trzeba by zmienić założenia, słowo się rzekło :wink:

Soniu, moje w zeszłym roku wcale nie zakwitły (tylko w pierwszym), ale miałam ich pięć, więc pewnie w proporcjach wyszłoby zero ;:306 zobaczymy jak je w tym roku przesadzę, jak będą wyglądać, jeśli źle, zawsze mogę też je wyeksmitować, na razie podejrzewam, że się mnożą, bo mają kilka "kępek" z liśćmi :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ale niebieściutkie iryski! ;:138
Lubię niebieskie kwiaty. Może dlatego, że jeszcze do niedawna trudno było o takie. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

żeby było zabawnie irysy te kupiłam w zestawie roślin w kolorze fioletowym ;:oj ale cieszę się, że wyrosły w innym kolorze, tylko, kwitły raz, a mnie wtedy nie było i prawda jest taka, ze ja też widziałam je tylko na tych fotach ;:306
Lucynko, też lubię kwiaty w tym kolorze, niebieski jest w kolejce zaraz za fioletowym w mojej palecie barw ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Ach, wybacz Betinko kochana, ja na Twoim wątku byłam już, tylko bez świadkowania, bo ambitnie chciałam najpierw przeczytać to co się działo, gdy mnie na forum nie było, a długo nie było :D chyba mnie to przerosło ;:131 ale już się poprawiam.

Obrazek

Obrazek

prezentuję ciemierniki, mój najnowszy nabytek z B, bo ładnych w lidlu nie trafiłam, ale opłaciło się odczekać ;:333
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To żeby do gruntu pójścia wytrzymał ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Malwinko ładne sadzonki, chyba wdepnę do B. i jeżeli jeszcze będą to dokupię żeby temu Ldl nie było smutno. Mój Ldl kwitnie jak szalony, ale coś mu liście żółkną :wink:
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Tulap, będę się starać, żeby wytrzymały :wink:

Marysiu, doskonały pomysł ;:215 ja kupiłam od razu dwa, idąc za przykładem Lucynki zrobiłam prezent mojej Mamie niby na dzień babci, chociaż babcią nie jest (jeszcze :wink: ) a drugi dla mnie, żeby mi nie było smutno, że dzieci nie mam (jeszcze ;:306 ) tak więc mam parkę, stoją na oknie i wyglądają czasu kiedy do ogrodu będą mogły wyjść ;:65
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malwinko świetne prezenty ciemiernikowe, każdy powód zakupu jest dobry. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”