U Violi " Za oknem " cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Violi " Za oknem " cz.2

Post »

Violu ale mnogość nasion i rozsad !
Czy ten liść laurowy przetrwał zimę ? Nie wiedziałem, że może rosnąć w polskim klimacie. U mnie jest za zimno :wink:
Mam pytanie odnoście ogrzewania Twojego raju kwiatowego jakim jest szklarnia. Czy w niej masz ogrzewanie podłogowe ?
W jaki sposób jest ogrzewana, bo z tego co kiedyś pisałaś masz doprowadzone ogrzewanie z domu.

Zapraszam do mnie :)
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie, dzisiaj pierwszy dzień taki wiosenny :) właściwie w szklarni miałam upał ;:3 Trzeba bardzo uważać, w tamtym roku strasznie się załatwiłam, wchodząc i wychodząc ze szklarni.

Obrazek

Już się zaczęło na całego :heja

Obrazek

Seba, tak szklarnia ma ogrzewanie " podłogowe" i dmuchawy z ciepłym powietrzem podłączone. Wszystko z pieca którym palę w domu. Nie wiem jak to jest zrobione - czarna magia, ważne że ciepło daje :)

Wczoraj włączyłam ogrzewanie :) chcę mieć już swoje warzywa, wysiałam kolorowe sałaty, rzodkiewki, koperek, cykorię sałatową.

Obrazek

wysiałam zielony bób

Obrazek

a czerwony dzisiaj moczę,jutro pójdzie do doniczek

Obrazek

Papi, witam Cię kochana.Kobea jest piękna kiedy już zakwitnie, ale nigdy nie miałam jej duuużo, tylko kilka kwiatków.Może w tym roku będzie więcej. Mam 7 sadzonek :D

Staruszki siwe :) bardzo je lubię

Starce

Obrazek

Petunie najstarsze, reszta rośnie

Obrazek

Kasiu , dzisiaj już słoneczko było i może już zostanie ?

Lobelie, mam trzy kolory :) biała, różowa , niebieska. Uwielbiam tą roślinkę i jej siewki, niby maleńkie a silne i bezproblemowe :)

Obrazek

Kalafiorki, może mi się udadzą w tym roku

Obrazek

Majka , dziękuję :wit

Brokuły

Obrazek

dosiewane kapusty, brokuły i kalafior

Obrazek

Ewo, ja również uwielbiam obserwować jak kiełkują roślinki z nasionka. Jedne kiełkują szybciutko inne długo... a niektórym trzeba czasem pomóc

Werbenki

Obrazek

Małgosiu , czyTy to widzisz ? to na warzywa ;:oj Przekopany raz i rozsypany kurzy obornik. Nie wiem czy jeszcze nie polecieć ze szpadlem do przodu :tan Tu mnie czeka jeszcze przebieranie korzeni i strasznie dużo wylezie chwastów. Groszek wysiałam niebieski , fioletowy i czerwony.

Obrazek

Chryzantemy przezimowały .. ufff ;:63

Obrazek

Martusiu, dziękuję.. sama sobie robotę robię,,, a później latam nie wiem co ręce wsadzić.

Trawka wiatrak

Obrazek

Mariusz, pieprz wysiałam .. teraz zerkam czy coś się dzieje ale nic nie widać :lol:

Pozdrawiam Was i życzę dużo słońca ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Violu ale u Ciebie się dzieje:) Taka szklarnia to skarb,ale też i dużo pracy.Zazdroszczę swojej sałaty ,a nie nowalijki z marketu ;:224
A jak różyczki,zielone mają pędy?
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu właśnie dlatego mąż podłączył mi już ogrzewanie. Chcę swoją sałatę - marzę o niej ! posiałam też trochę ziół :)
Aniu róże z tego co zaglądam zielone, tylko na górze niektóre na końcach brązowe, to obciąć sekatorkiem ? Kopczyki już rozgrabiać, czy jeszcze nie ruszać ???
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Po prostu cudnie ;:63 u mnie też sporo, ale w skali mikro.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

No to Violka poszlałaś z terenem ;:202 ;:215 Teraz się nie dziwię, skąd tyle planów warzywnych. Proszę tylko, pokazuj czasami jak Ci idzie w warzywniku, jak rosną warzywka. Ależ się będzie działo.
Ja też niedługo, bo w drugiej połowie marca posieję bób, ale ja sieję do gruntu. W tym roku eksperymentuję z cebulą, której sporo używam w kuchni, i niestety nie udaje mi się jej przezimować, bo już w październiku jej z reguły nie ma. Posiałam dwa gatunki cebuli i będę sadziła z rozsady rwanej, część posieję bezpośrednio do gruntu i zobaczymy. Mam nadzieję, że uda mi się chociaż do grudnia tym razem mieć własne cebule.
Brokuły wyszły to i kalafiorek wyjdzie. ;:333
Kopczyków róż nie ruszaj. Róże pod koniec marca, początkiem kwietnia zacznij ścinać. Potem dopiero kopczyki odgarniesz i jeśli są z kompostu to będzie ich pierwsze papu.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ale piękne rozsady ;:333
U mnie nie ma możliwości połączenia tunelu z ogrzewaniem z domu ;:145
Tak to można siać, siać i sadzić :D Ja to chyba bym się tam przeprowadził ;:306 :;230
Roślinki nie wyciągają się, mają mnóstwo światła. No i palet z kwiatami można dużo zmieścić ;:108
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Wiola ale cudownie! ;:138 Fajnie byłoby mieć tak ogrzewaną szklarnię, szkoda, że u nas piec już raczej tego nie wyrobi. Mąż ostatnio obliczał, że nie ma takiej mocy grzewczej, żeby jeszcze szklarnię podgrzać, tym bardziej że mając małe dziecko weźmiemy szklarnię poliwęglanową, nie szklaną. Doprowadzimy prąd i...pewnie zbankrutujemy na moim hobby :wink:
Też mam nasionka szarolistków przygotowane do siewu, starce i czyśćce, ale chyba sypnę je na rozsadnik za miesiąc i będę okrywać, no nie pomieszczę się ze wszystkim.
Miejsce na warzywnik po prostu cudo ;:167 Jaka ziemia żyzna ;:97 Będzie Ci wszystko rosło wspaniale!
Na pierwszym zdjęciu stoi sobie na regale kawka i wiesz co? też chętniej napiłabym się kawy w takiej szklarni z siewkami niż w najlepszej kawiarni.
Buziaki, będę częstym gościem, bo zapowiada się że będzie co oglądać ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Relacja z szklarni jak z dobrego programu tv :D Jest na czym oko zawiesić,widać ze kochają cię te siewki :D i odwdzięczają się za pielęgnację nad nimi.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Wiolu na różę jeszcze czas więc nie przecinaj ;:196
Dzieje sie u Ciebie oj dzieje :heja
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór

Obrazek

U mnie zaczyna brakować miejsca w szklarni ;:138 Kiełkują sałaty i rzodkiewki - będę niedługo jadła swoje, zdrowe niepryskane

Obrazek

Karczochy, wychodzą im liski właściwe

Obrazek

Kalafiory

Obrazek

Małgosiu , nie ruszam róż tak jak piszesz zrobię :)

Boby i kukurydze kiełkują :heja

Obrazek

Obrazek

.. i kolejne orzeszki ziemne

Obrazek

Heliotropy

Obrazek

Seba,tak jak piszesz :) można cały rok siedzieć i siać w ciepłej szklarni :)

Pelargonie

Obrazek

Agniesiu , szklarnia poliwęglanowa komorowa jest najlepsza :) Ja właśnie mam taką i polecam.

Dzisiaj posiałam bazylie kolorowe, fajnie bo nasionka otoczkowe. Bazylię posadzę z pomidorami, dobrze robię prawda ?

Obrazek

I CO? ? ziemia dosypana, miejsce na warzywka trochę się podniosło do góry :) Jeszcze dużo pracy przede mną .. aż się boję
jak ja te dróżki zrobię ..a ile będzie plewienia ;:202

Obrazek

Mariuszku, dziękuję :D

Groszki ozdobne, dzisiaj uszczykiwałam bo już się pięły za mocno

Obrazek

Nie wiem, czy mogę tutaj wkleić na forum gazetkę w której ukazał się mój artykuł o uprawie arbuzów w ogrodzie. Czekałam na ten czas kilka miesięcy....... i się doczekałam :)

Obrazek

Kasiu , zaraz sprawdzę co u Ciebie w roślinkach, jak szalejesz kochana moja.

Dobranoc wszystkim .. pozdrawiam Was nocą ze szklarni, przy zraszaniu roślinek ;:168

Obrazek
gloff
1000p
1000p

Post »

Violu, byłem dziś z żoną w Empiku i wziąłem do ręki Przepis na ogród ;:306 bo mnie te arbuzy na okładce przyciągnęły ;:306 Ale zaraz odłożyłem bo wcześniej sobie obiecałem że wszystko jest w internecie ;:223 Gratuluje artykułu ;:215
W szklarni rośnie ci wszystko jak na drożdżach :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Violu, gratuluję artykułu ;:215

Szlarnię, to masz wypasioną :D Super Ci tam wszystko rosnie i masz takie pole do popisu. Na pewno mieści Ci się tam więcej niż u mnie na parapetach :D

A powiedz, bo zauważyłam u Ciebie wcześniej wysiany groszek ozdobny, kiedy go sadzisz do gruntu? Zastanawiam się, czy by i swojego tak nie podpędzić troszkę ;:131
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Violuś, tu zgłasza się Twój wierny, ogrodowy wielbiciel, czyli ja. Strasznie się cieszę razem z Tobą, że masz już możliwość siania, że szklarnia ogrzana. Tylko nie przepracowuj się słonko :)
gloff
1000p
1000p

Post »

Wszystkiego najlepszego Violu,dużo zdrowia życzę ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”