Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Nie mogę szaleć w ogrodzie, to poszalałam parapetowo. Wysiałam kilkanaście kwiatów, a miało być kilka. ;:306

Martuś gdybym nie była po chorobie, dziś z pewnością cięłabym klony, bo takie ciepło, że później mogą płakać.

Zuza właśnie ciepła nam trzeba, ale to niestety jeszcze luty. ;:65 Ubiegłoroczne kolory mamy do podziwiania. Biały to płomyk szydlasty, różowy goździk.

Krysiu obie wspieramy się w rekonwalescencji. ;:168 Różowy to miniaturowy goździk, jak większość u mnie NN.

Malvy dzięki, trawy polubiłam, bo niekłopotliwe, zapełniają rabaty i chwasty pod nimi nie rosną. ;:215 Podobnie zaczynałyśmy przygodę z ogrodem w szczerym polu, na wieloletnim ugorze. Teraz cieszymy się z kolorów latem.

Mireczko w grupie widać urodę kwiatów, ;:108 ale w tym roku posadziłam też dwa kolory tulipanów w formie rzeki. Jak nornice nie zjedzą, będziemy cieszyć się nimi wiosną.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ;:196 no właśnie coś mi nie pasowało,że to floks szydlasty, przyniosłam sobie takie malutkie goździki od koleżanki na jesieni, ale nie wiem jaki kolor, czas pokaże. Urocze są ;:215
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, moja bergenia nigdy nie miała takich czerwonawych liści jak twoja. Może faktycznie to wina braku słońca, bo rośnie w półcieniu. Wiosną poszukam jej innego miejsca.
Miałam już kiedyś trawę ozdobną, z biało-zielonymi listkami, wyglądała bardzo ładnie na początku sezonu, później pokładała się i zaczęła zarastać w ekspresowym tempie wszystko wokół. Trzy sezony walczyłam z odrostami na rabacie i nieco się zraziłam do traw. Mam ochotę na Red baron, czy tę trawę trzeba sadzić z doniczką?
Jakie kwiaty wysiałaś?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dostałam małą kępkę goździków i rozsadziłam, rozrasta się wolniej niż floksy i ma kwiaty na wyższych łodyżkach. Akurat na tym zdjęciu tego nie widać.

Gosiu z pewnością miałaś kłosówkę miękką. ;:222 Też się na nią skusiłam, ale wyrzuciłam jesienią tego samego roku. Red Baron rozrasta się też rozłogami, ale u mnie zdecydowanie wolniej. Przez dwa lata może ze 3-4 cm poszerzyła się. Nowe liście pojawiają się blisko kępy matecznej, a nie po całej grządce. Jak masz mało miejsca wystarczy wyciąć dno większej plastikowej doniczki i myślę, że bez problemu utrzymasz w ryzach. Nie widziałam bergenii, która byłaby piękna cały rok. Z pewnością w słońcu dłużej będzie ładna. Wysiałam: ostnicę, heliotrop, petunie, szałwię omszoną różową i omączoną, lawendę, białą kleome, trawę kanarkową, mikołajka, przegorzan, różową jeżówkę, rozplenicę, rutewkę, starca, kupidynka.

Kłosówka, która wylądowała w kompostowniku i bergenie w kwietniu (21.04).
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, ja też mam kłosówkę miękka za bardzo się rozrasta?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

A ja się nie mogę napatrzeć na te Twoje na pniu.. jak ja je uwielbiam. Strasznie mi się podobają rośliny formowane i właśnie na pniu.
U Ciebie wychodzą tulipany a mnie się śniło że u mnie też wychodzą tylko wyglądają dziwnie - jak kły mieczyków.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś rozrastała się daleko rozłogami, a ładna była miesiąc po wsadzeniu, potem podsychała od dołu i była wyjątkowo brzydka. Bez żalu się z nią rozstałam.

Madziu to świerki serbskie, mam drugi rok, mają ładne przyrosty wiosną. Jak w tym roku uporządkuję tę rabatę, to nareszcie nie będą tak samotnie sterczeć. ;:204 Tulipany przykryłam suchą trawą, bo na dziś zapowiadali 7 stopni mrozu, a u mnie pewnie będzie więcej.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, muszę się od Ciebie nauczyć sadzenia roślin po kilka w szpalerach - super fajnie to wygląda ;:333
Ja jakoś zawsze tak raczej pojedynczo, ewentualnie dwa, rzadko trzy - koniecznie czas to zmienić ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

I kolejny wątek utwierdził mnie w przekonaniu że koniecznie powinno się sadzić rośliny w większej ilości, to faktycznie wygląda cudownie. Upewniłam się że moja decyzja o przesadzaniu i grupowaniu roślin była trafiona w 10.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu moje bergenie w półcieniu właśnie. Mówisz, że w słońcu będą ładniejsze?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

A zdradzisz w jakich kolorach będzie ta rzeka tulipanowa?Czy mamy czekać do maja :lol: Jeszcze dopytam o Red Barona;kupiłam 3 lata temu,nie przetrzymała zimy.Potem gdzieś czytałam,że to jednoroczna,w innym miejscu,że owszem,zimuje,ale przykryta...Zgłupiałam :roll: Jak to z nią jest naprawdę?Bo a nuż wpadnie mi w oko na targu ;:204
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Soniu myślę ,że te bergenie są takiej odmiany o trochę innym odcieniu liści. Moje co prawda rosną w półcieniu, ale nigdy nie były czerwone za to odcień zielonego mają zdecydowanie jaśniejszy od Twoich. Tak jak u innych roślin one też maja wiele odmian. :D W każdym razie bardzo ładnie Ci rosną i kwitną.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Z tego co wiem bergenia jest tolerancyjna byle miała wilgotno :wink: Ja posadziłam w zeszłym roku krokusy na zasadzie siania w trawniku (teraz ich szukam jak głupia, czy już się puszczają ;:306 ), ale tulipany już w kupie, mam nadzieję, żebędą wyglądać tak pięknie jak Twoje, Soniu :D
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

To czekamy na wiosnę i fotki tej rzeki!!!!
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza fajnie, że się podoba. Jak zaczynałam zabawę w ogród, to przestrzeń trudno było wypełnić. Sadziłam dużo z własnego siewu lub podarowanych roślin. Z czasem uznałam, że ładnie wygląda duża liczba i staram ;:306 się tego trzymać. Potem i tak chciejstwa zwyciężą i będę zmniejszać. ;:108

Aniu masz rację, grupuj i dziel, żeby było więcej. Tylko co z rarytasami. ;:202

Aneczko nie mam pojęcia. :oops: Mam jedne na słońcu, ładniejsze. Drugie mają ze cztery godziny cienia w południe, jakoś gorzej wyglądają. Ta sama odmiana, bo podzielona jedna roślina.

Mireczko tulipany białe i różowe po 30 szt. :tan Ja żadnych roślin nie okrywam. Red baron przeżył dopiero jedną zimę, aktualna będzie druga. Mam w dwu miejscach, w glebie z gliną i w piasku. Nie widzę specjalnie różnicy.

Beatko dzięki. ;:196 Bergenia kupiona za 2 zł w 2012 roku, oczywiście jako NN. W następnym podzielona i rośnie bez specjalnej uwagi.

Malvy Bergenia u mnie łatwo nie ma, bo gleba piaskowa, gdzieniegdzie z domieszką gliny. Krokusy pięknie wyglądają w trawniku, tylko jak kosić. :?: Tulipany bardzo lubię, bo to pierwsze kwiatki, które zakwitły na budowie. Posadziłam przez trzy lata ponad trzysta. Część pożarły nornice, ale większość co roku kwitła.

Obrazek Obrazek

Ewunia jeszcze trochę poczekamy. ;:65 Durny ogrodnik latem narzeka, że siły już nie ma tyle roboty, a zimą chciałby mieć wiosnę, żeby dalej ćwiczyć kręgosłup w ogrodzie. ;:188
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”