Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Majeczko, cieszę się, że przypadł ci do gustu pomysł z ławeczką. Ja to bym u Ciebie nawet kilka ławeczek umiejscowiła. Choćby takich najskromniejszych, żeby po prostu można było przycupnąć i kontemplować ogródek z różnych stron. :D

Rozeta, pamiętam, pamiętam. Kronborga kupiłam u siebie u Kalisiaka. Kiepsko mi rosnął na początku, chorował, ale potem przesadziłam w inne miejsce i od razu ruszył tam z kopyta.

Elwi, w zaznaczonym kółeczku rosną ramię w ramię popularne różyczki Pastella i Leonardo. Ładnie się ze sobą komponują. Co do szałwi to posadziłam kilka odmian, ale jeszcze nie mam żadnych doświadczeń i obserwacji. Mam nadzieję, że w tym sezonie coś wywnioskuję. Szukam odmiany, która się nie pokłada, bo te leżące pędy bardzo mnie wnerwiają, gdy się tak plączą po rabatach. Piszesz, że wpadła ci w oko wiązówka. Owszem to rzeczywiście piękna bylina. Też kiedyś zwróciłam na nią uwagę, jednak gdy przeczytałam, że lubi wilgotne stanowiska, dałam sobie spokój, bo u mnie za sucho.

Tadziu, ja to tak nie za bardzo przepadam za czerwonymi, ale ta róża mi się podoba, gdyż nie jest jaskrawa, tylko raczej malinowa. No i to obfite kwitnienie. Kwiaty utrzymują się ze dwa tygodnie, ale ja ją mam w półcieniu, to może dlatego. :D

Renzal, oj, ja też lubię białe rośliny. Szczególnie jako przerywnik do kolorowych. Dawno chciałam mieć Białą Rabatę, tylko stale coś nie wychodziło, bo trafiały się pomyłki, a przesadzać już mi się nie chciało. Może kiedyś, gdy już nic innego nie będę mieć do roboty, spróbuję sobie to skompletować. Ale czy taki dzień w ogóle nastąpi? :wink:

Dorotka350, tu Ci Dorotko nie poradzę, bo ja mam Heiditraum raczej w słońcu. Twoja z pewnością da sobie radę i będzie rosła świetnie, bo to silna odmiana, ale czy będzie obficie kwitła? A nam przecież o to głównie chodzi.

DT-J ja tam już tych wszystkich prognoz nie czytam, bo z nich i tak nic nie wynika. Będzie, co ma być. Ale trzeba zachować ostrożność. Ci synoptycy potrafią przewidzieć pogodę najwyżej na jeden dzień do przodu. No może dwa.

April, a wiesz, że poddałaś mi pomysł, żeby firletkę wysadzić gdzieś indziej. I chyba część wysadzę za furtką od ulicy. Na kompost jakoś żal wyrzucać, więc będzie sobie rosła za ogrodzeniem.

Jolu1, mnie też wkurzają fruwające kwiatostany hortensji, a jeszcze bardziej porozwalane źdźbła traw. W tym roku hulały takie okropne wiatry, że niektóre trawy potraciły wszystkie wiechetki. Ale ja jakoś boję się obcinać jesienią, bo wydaje mi się, że w razie mrozów takie nie obcięte są bezpieczniejsze.
---------------------------------
Ankos7, Najpierw o Kronborg. Nie myl jej z wielkokwiatową Kronenburg. Kronborg jest rabatowa i tnę ją tak jak inne rabatówki. Zostawiam 3 lub cztery oczka od ziemi. Mnie te dwie nazwy stale się myliły, bo takie podobne.
A teraz o przyginaniu. Wyskoczyłam do ogródka i zrobiłam zdjęcie pędowi Bonici. Ten poziomy pęd był WIOSNĄ przygięty i przyczepiony do stojącej obok podpory. Na fotce pęd jest na końcu obcięty, bo potem był za długi i musiałam przyciąć. Lecz zobacz, ile wyrosło z niego pędzików pionowych i na każdym były kwiaty. Dzięki poziomemu przygięciu uaktywniły się uśpione pączki, bo róża zawsze chce rosnąć pionowo ku słońcu. Może za późno próbowałaś z Leonem. Trzeba przyginać od razu wiosną. Oczywiście jeśli pędy nie są zmarznięte. Tych wszystkich mądrości nauczyłam się tutaj na FO :D
Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu! Ty nic do roboty? W tak pięknym ogrodzie? ;:224 Ale myślę, że zrobisz sobie taka rabatę jeśli faktycznie tego będziesz chciała! ;:215
Ja mam problem, że dopiero tworzę rabaty :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Renatko, ja też cały czas tworzę ogród, a może lepiej powiedzieć: przetwarzam wciąż na nowo i końca na razie nie widzę.

Dzisiaj był cudowny słoneczny dzień. Nawet ptaszki gdzieś śpiewały, co sprawiało wrażenie, że oto właśnie mamy przedwiośnie. Z chęcia wzięłabym się już za ścinanie suchych traw, bo przez nie na rabatach jest okropny bałagan. Warto byłoby pościnać też rozmaite stare badylki, których wszędzie jest pełno. Myślę jednak, że lepiej je zostawić, bo a nuż będzie jeszcze mróz i zero śniegu. Dobrze byłoby mieć na wszelki wypadek jakąś ochronę na roślinach.
Pogoda jest tak wspaniała, że pozwala na kontynuację prac brukarskich. Toteż trochę fragmentów ogrodu pokryła już wymarzona kostka. Nie mogłam więc się oprzeć i chwyciłam aparat, żeby zrobić kilka styczniowych zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W nocy padał deszczyk.
Obrazek

Strasznie potargane w tym roku trawy. Lawenda ma się dobrze. Dziś przesadziłam bliżej obrzeża kilka bordowych żurawek.
Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wanda :wit
Jaka rożnica z tą nową nawierzchnią ;:oj A rośliny przy okazji dostały porządne tło dla wyeksponowania ich urody.... Dla mnie nawierzchnia tez jest rodzajem tła ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Wandziu cudnie wygląda ten chodniczek jaki kolorek kosteczki położyliście
też mam granit i mimo dużego nakładu pieniężnego i pracy nie położyła bym nic innego jak granit
wygląda naturalnie i bardzo estetycznie ;:333
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Justi ma rację, te ścieżki dają fajną oprawę rabatom. Dlatego nie mogę się doczekać kiedy zrobię sobie podjazdy. Będzie możliwe wówczas robienie zdjęć w szerszej perspektywie a nie tylko zbliżenia.
Trawek nie wiązałaś? Ja niemal wszystkie spętałam. Choć i tak wiatr namieszał.
Zazdroszczę ci tego słonecznego dnia dzisiaj. Nawet przejeżdżałam dziś blisko ciebie bo jechałam do optyka i tak sobie myślałam, że pewnie trochę dnia spędziłaś w ogródku i czułaś wiosnę w powietrzu :D
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Piękne poidełko. Ja też sobie podobne sprawiłam, ale niestety jeszcze nie widziałam, żeby jakiś ptak korzystał ;:185, służy więc bardziej jako dekoracja. A jak to jest u Ciebie?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się w 100%: nowa nawierzchnia super! ;:215 Poidełko też przesłodkie. Myślałam o podobnym i muszę gdzieś upolować ;:oj
Zdjęcia wyszły tak pogodne i niewiarygodne, ze to styczeń... ;:224
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Justi, absolutnie się z Tobą zgadzam, że rośliny potrzebują tła. A że ja nie mogę sobie pozwolić na zieloniutki soczysty trawnik, to przynajmniej nawierzchnia niech stanowi ramy dla roślinności. Poza tym chciałabym, aby nasz ogród nie przypominał już w żadnym kącie placu budowy, bo sama widziałaś, że są u mnie miejsca "wstydu", któych chciałabym się w końcu pozbyć i nie mieć konieczności uciekania od nich obiektywem. :oops:

Usa, kosteczkę wybieraliśmy Uleńko dość długo i w końcu zdecydowaliśmy się na szarą z rudymi cętkami. Była najtańsza, a poza tym pasuje nam do klinkieru. Ja uwielbiam granit i już od dawna o nim marzyłam. Mam nadzieję, że pozostanie tutaj na następne pokolenia. U Ciebie też widziałam fragmenty wyłożone kosteczką. Piękne ;:108

April, ja do tej pory Jolu też musiałam wywijać aparatem na wszystkie strony, żeby nie pokazywać tamtego okropnego podjazdu. Niestety nie miałam szans ukryć go na żywo przed Twoimi oczami :oops: Trawek niestety nie związałam wszystkich i mam teraz za swoje. Ale w przyszłym roku będę dokładniejsza.

Danio, poidełko. no cóż - to tylko dekoracja. Choć w ogródku mamy sporo ptaszków, ale żaden nie chce z niego korzystać. Samo w sobie też już straciło na urodzie i zardzewiało.

Renzal, chyba lepiej sprawić sobie poidełko betonowe, większe. Ja już nie mam na takie miejsca, niestety. To metalowe jest małe, tylko na zdjęciu wygląda spore, ale tak naprawdę wcale go nie widać na rabacie.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 pisze:Justi, absolutnie się z Tobą zgadzam, że rośliny potrzebują tła. A że ja nie mogę sobie pozwolić na zieloniutki soczysty trawnik, to przynajmniej nawierzchnia niech stanowi ramy dla roślinności. Poza tym chciałabym, aby nasz ogród nie przypominał już w żadnym kącie placu budowy, bo sama widziałaś, że są u mnie miejsca "wstydu", których chciałabym się w końcu pozbyć i nie mieć konieczności uciekania od nich obiektywem. :oops:
To jest moim wielkim marzeniem, bo moja działka jest jednym wielkim ,,miejscem wstydu" :oops: Tymczasie i prowizorki trwają najdłużej i ciężko je zmienić. A nic nie stwarza większego bałaganu jak ,,przydasie' ;:223
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Renata, nie przejmuj się ;:4 , każdy ma u siebie "przydasie" :wink: . Tylko jeden woli mieć schowane i upchane w schowku pod sufit (uwaga, grozi zawaleniem :!: ), a drugi ma na oku, czyli na zewnątrz, pod ręką :lol: . No bo przecież takie na przykład plastikowe doniczki, kratki z bambusa, nawozy, worki z ziemią, obornik, konewki, włókniny, folie, pudła, wiadra, szlauchy, patyki, pręty, rurki, deski, płyty wszelakiej maści, blachy i inne cuda na kiju ...są nie-zbęd-ne ;:108 !!! To po prostu musi być :uszy ! Trzeba tylko to miejsce nieco zamaskować roślinnością i będzie git ;:333 !!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No cóż, nic dodać, nic ująć. Moniczka bezbłędnie wymieniła wszystkie niezbędne dla nas szpargały ogrodowe, a jeszcze gdyby do tego dodać przydasie naszych małżonków lub walające się fragmenty plastikowych zabawek dzieci lub wnuków, to mamy już całkiem pełny obraz tego, co nas uwiera w ogrodzie. Ale trzeba jakoś z tym żyć.

Uciekam, zostawiając wspomnienie słonecznego lata.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wandziu, masz bardzo ładnie położoną kostkę. To co pokazałaś, to nie jest cała inwestycja? Czy zaplanowałaś coś oprócz ścieżek?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Urzekające te Twoje zdjęcia, światło i cień malują obraz. Aż mi się ciepło na sercu zrobiło.
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu zdjęcia końcowe w słonecznych kolorach chyba dla mnie :D bo u nas od połowy listopada słońca jak na lekarstwo i zaczynają mi padać niektóre rośliny doniczkowe.
Psychicznie tez odczuwać brak tych słonecznych promieni.
Traw nie zdążyłaś powiązać i dzięki temu masz naturalne widoczki. Owszem powiązane to bardziej estetyczny widok ale pomyśl tak poważnie czy naturalny ?
Swoje w 100% powiązałam i wcale mi się to nie podoba. Na próbę 2 kępy mam spięte warkoczem zrobionym ze ściętej trawy na 2 wysokościach i takie naturalne bardziej mi pasuje.
Miłej niedzieli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”